Hej! Förra helgen åkte jag till Lyon från torsdag till söndag. Jag åkte från Montpellier själv men väl i Lyon mottogs jag av mina kära vänner Oskar och Valter. De studerar också franska, men i Lyon och via Göteborgs universitet. Alltså slipper de terminsavgifter och kan även få CSN till skillnad från mig, men jag känner ändå pga några avgörande anledningar att jag valde rätt för mig. Hursomhelst, i Lyon tänkte jag att jag skulle ta det lugnt, chilla med mina bros och se staden.

tågresan till Lyon, och deras tågstation

Det blev att jag fick gå ett tag från stationen till Valter och Oskars, och Astrids, lägenhet. När vi väl sågs var det dags att äta, och efter några timmar dags att gå ut. Det blev en sen kväll och början på en härlig helg i Lyon.

Nästa dag, fredag, var vädret inte riktigt på topp, men det passade rätt bra faktiskt då vi drog till ett museum. Vet inte riktigt vad museet i helhet handlade om men den påminde om världskultursmuseet hemma i Göteborg men med mycket coolare arkitetkur, vilket nu som jag tänker på det är något som inte är så svårt att slå...

Utsikten från museet var bland det bästa faktiskt.

På kvällen blev det en hemmakväll där vi såg på fransk film. Inte helt enkelt att följa handlingen med men det måste faktiskt sägas att filmen i sig var ganska osammanhängande.

Lyons Katedral. Jag var oerhört imponerad av denna kyrka. Taket var mycket högt och allt det men det snyggaste var ljuset. I bilderna kan det vara svårt att fånga rätt men fönsternas färger och design hade en mycket vacker effekt på ljussättningen.

Strax efter att ha sett katedralen gick vi upp på Lyons kulle där man får en riktigt bra utsikt över hela stan. Det var uppe på berget tydligen som staden började ungefär. Här uppe såg vi också Lyons basilisk, en annan kyrka som syns från hela staden och är mycket nyare jämfört med katedralen.

Basilisken hade ganska annorlunda stil från katedralen, mycket mer guld och skimmer samt detaljer på varenda yta. Personligen fann jag den första finare men båda var mycket imponerande. #churchrating lol

Frankrikes höst är bättre än Sveriges...


Mitt genom Lyon rinner en av Frankrikes fyra floder, Rhône, vilket jag tycker var det finaste med Lyon som stad. Här tog jag en bild när solen höll på att gå ned. Efter sightseeandet på lördagen åt vi en snabb middag för att sedan ta cocktails uppe på Radison Hotel som jag tror är Lyon högsta byggnad. Det var nämligen så att Astrid hade besök av sin mamma som under helgen stannade i Radison. Därför tänkte vi att det skulle vara trevligt att träffas och ta en drink. Min är den med passionsfrukt, extremt god var den :)

Resten av kvällen var vi tillbaka i lägenheten innan vi gick ut till en bar. Lördagen blev en mycket bra dag.

Söndag.

Sista dagen för mig i Lyon var ganska chill, vi gick ut till marknaden där vi träffade Bolivar, som vi för övrigt också hängde med alla andra dagar. Han skulle nämligen förbereda en middag söndagkväll men det var ju efter jag hade dragit. Hursomhelst var marknaden väldig mysig. Den var förmodligen över 100 meter lång med massa stånd av ostar, grönsaker, viner, svampar och annat gott. Det var nästan förvånande hur många människor kom dit för att handla, plus att det inte var nån prisskillnad från affärerna hos det mesta jag såg. Själv slutade det med att jag köpte hem två ostar, som man först fick provsmaka ^^, och en burk av fikonaprikosmarmelad.

Efter detta såg vi ett annat område i stan som var ganska högt beläget samt Lyons park. Parken påminde rätt mycket av trädgårdsföreningen fast större, med en damm i mitten och att det dessutom fanns en zoo mitt i det hela(!)


Detta var allt för resan till Lyon. För de (/den?) som följer min blogg ber jag om ursäkt för att jag är ganska så sen med uppdateringarna. Ska hålla mig till en gång om veckan i fortsättningen ett tag nu i alla fall! Jag har även två utflykter till att berätta om då jag har haft lov sedan tisdag, men för idag har jag bloggat färdigt. À bientôt! :)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Igår (lördag) var jag på en exkursion med skolan. Det är nämligen så att vår avdelning i universitetet bjuder på en kulturell utflykt utöver franskalektionerna för alla elever där man får välja en av fem olika destinationer. Så igår hade jag min exkursion, tillsammans med 40 andra av studenterna, till Arles och till Baux de Provence. Vi åkte alltså till två ställen på en dag så det fanns inte jättemycket tid för att strosa runt men vi fick ändå en liten guidad tur och hann se massa saker. I princip allt vi såg var hur vackert som helst så är riktigt nöjd med dagen! Resan började kl 9 (fast samlingen var 8.30...) precis utanför universitetet där vi hoppade på en buss som åkte i cirka 1 timma 40 minuter. På bussen satt jag med några av mina vänner från klassen som belgaren och hans tjej och japanen bland andra, men jag lärde snabbt känna en grupp på tre norska tjejer. De var riktigt trevliga så jag hängde med dem en stor del av dagen så jag fick lära mig en del norska ord. Hursomhelst, båda ställena var riktigt fina så jag tog massa bilder som syns här nedan :)

Arles är en antik romersk stad så givetvis byggdes en amfiteater, teater och forum. Teatern och amfiteatern är i princip ruiner eller helt borta men amfiteatern har konserverats och till viss del återbyggts så det var grymt häftigt att se fast vi inte var på insidan.

Centrala torget typ. Obelisken är från romartiden och runtomkring finns deras äldsta kyrka och borgmästarhuset (med franska flaggan). Borgmästarhusets arkitekt var tydligen samma man som Notre Dams i Paris...

Arles kyrka, den hade ett riktigt namn egentligen men glömde den haha. Tydligen är Arles en av de första städerna i Europa där man hittat dokumentationer av att det var kristligt och den har varit ganska viktig religiös stad mycket länge. Är sjukt nöjd med bilden nere till höger, ljuset i det rummet var något helt utöver det vanliga och för en gångs skull så fångar kameran ljuset rätt.

Hôtel-Dieu i Arles. Idag är denna gård och byggnaderna omkring del av en konstskola, men förr var detta ett psyksjukhus där Van Gogh bodde. Några av hans kända konstverk föreställer denna gård och rummet han bodde i. Så himla fina färger och ljus verkligen...

Jättemysigt torg där vi åt lunch. Jag beställde en Gardiane de Taureau, i princip en gryta med tjurkött med en slags potatismos vilket tydligen är en specialitet från Provence. Det var mycket gott :)

Bild på mig, de tre norska tjejerna och en kinesisk tjej som var med oss ett tag under dagen. Det går inte att förneka att selfie-sticken är en fantastisk uppfinning alltså, måste skaffa mig en haha.

Rhône - en av Frankrikes fyra floder.Baux de Provence. Här var vi några timmar på eftermiddagen. Till skillnad från Arles är detta ingen riktig stad, knappt ens en by, men det är ett historiskt ställe. Tydligen har bergen här varit bebodda i urminnes tider tack vare deras strategiska läge. Kanske inte särskilt strategiskt för husen där nere som ses i bilden, men där fotot är taget från är det branta backar eller stup från alla håll och byn som fanns här uppe är omgiven av en mur som gjorde staden i princip oigenomtränglig. Nu finns det en del historiska grejer kvar som en kyrka och ett fåtal hus som folk bor i men annars är detta ett ställe för turister - som oss. Les Baux de Provence var i alla fall otroligt vackert, riktigt idylliskt faktiskt. Dessutom doftade alla gatorna gott då i princip varje gathörn hade små butiker som sålde tvålar eller dylikt, främst av lavendel vilket är typiskt för Provenceregionen.

Bilden nere till vänster är tagen från en terrass för en restaurang där vi kopplade av en stund. Kan inte tänka mig en bättre utsikt än den vi hade för att ta en bärs...

Likes

Comments

Fjärde oktober var det kanelbullens dag, så givetvis var jag tvungen att baka en sats av vårt svenska bakverk. Tyvärr hade jag inte tid just i tisdags utan det blev av i fredags istället, men det spelar ingen större roll. Det var flera år sen jag har bakat kanelbullar så det var inte förrän jag redan köpt alla ingredienser (hittade till slut pärlsocker i Montpelliers "maxi") som jag kom på att jag inte hade någon kavel för att platta ut degen och att de lilla miniugnen kanske inte var det lämpligaste för grädda bullar i. Trots detta gick det att platta till degen ändå med lite tålamod, och att grädda i omgångar var inget problem, så i slutändan fick jag mina kanelbullar ändå. Sen i fredags har jag nog ätit 10 stycken... men tycker jag är värd det för själva bakandet, plus att jag sportat mycket sen dess.

Som jag nämnt finns det badmintonträningar med universitetet, och i fredags gick jag andra gången denna veckan. Passet var helt fritt utan några övningar eller liknande. Man gick runt och frågade varandra om man ville spela. Efter en lång och dåligt matchad dubbel i början så lyckades jag hitta en grupp att spela med på bra nivå, så jag stannade och spelade matcher i två timmar typ. Det var riktigt kul att bara lira sådär, och jag kommer nog gå ofta på det passet för att lära känna de andra som spelar.

Utöver badmintonhallen tränar jag ofta på friidrottsbanan Stade Philipides, som ses på bilden ovan. Idag gjorde jag lite cirkelträning och igårkväll så körde jag ett intervallpass. När jag kom dit igår så var det nästan tomt (antar att de flesta har bättre saker för sig en lördagkväll) men jag såg fram emot att ha lite space för att springa. Denna entusiasm över hur lite folk var där försvann dock snabbt då jag insåg hur jobbigt det var att springa själv, framförallt då jag aldrig har musik när jag springer då hörlurarna bara hoppar av. Med mycket viljestyrka lyckades jag ta mig igenom hela passet, men nästa gång vet jag att jag mycket hellre springer lite slalom på banan än utan motivationen av andra människor...

Likes

Comments

Nu har jag bott i Montpellier en hel månad och jag har börjat vänja mig vid min nya vardag. I allmänhet känner jag mig riktigt bra på att klara mig på egenhand här i Frankrike. Det som min vardag för det mesta består av är:

  1. Universitet: dra till skolan, göra läxor, lära mig franska
  2. Handla och laga mat
  3. Träna
  4. Umgås med mina nya vänner

Eftersom jag inte har någon riktig cool händelse att berätta om nu, (vilket delvis är pga att jag glömmer uppdatera ibland och det sen känns jobbigt att skriva om nåt man gjorde en vecka sen...), så tänkte jag skriva lite mer i detalj om de 4 punkterna jag listade ovan.

1. Universitetet

Varje vecka har jag ca 18 timmar kurser (har inte räknat noggrant så det kan nog va 2-3 timmar felmarginal) spritt på måndag, tisdag, torsdag och fredag. Onsdagar är ledigt, och fredagar slutar vi före lunch, vilket innebär att framförallt tisdag och torsdag blir ganska tunga. I klassen är vi oftast runt 14 egentligen 17, vissa verkar inte ta närvaro särskilt allvarligt, och vi har två huvudlärare och två andra inom de individuella val man tar. Mina individuella val är litteratur och det socioekonomiska livet (i Frankrike). I kurserna känns nivån lagom för mig då jag lär mig mycket varje lektion och det blir mycket övande hemma tack vare flera läxor varje vecka. I övrig så har universitetet en bra matsal med god och prisvärd mat. Det finns alltid flera rätter att välja mellan och lunchen kostar bara 3,25 € så att ta med lunchlåda känns ganska ovärt. Lunchen är också ett bra tillfälle att slappna av mellan lektionerna och prata med ens klasskamrater. Det är mycket trivsamt faktiskt.

2. Handla och laga mat

Denna punkten kanske inte låter allt för spännande men jag anser ändå att den är värd att nämna. Nu som jag bor i Montpellier är det faktiskt första gången jag rutinmässigt handlar livsmedel och lagar mat .Innan har jag ändå varit ganska bortskämd får man säga då jag fått tillagad mat av mina föräldrar hela tiden. Jag menar inte att säga att jag aldrig gjort en sallad eller rört en stekpanna, men jag är ändå ganska oerfaren. Detta har lett till en del utmaning nu som jag bor "själv", men jag tycker ändå det gått riktigt bra då jag har en stark vilja att faktiskt bli bra på att laga mat och att jag vågar testa. De sista månaderna har jag faktiskt börjat känna att matlagning är något som man bör bli bra på och den kokboken jag fick i studentpresent var en av de mest uppskattade gåvorna. Med detta sagt så har jag alltså haft en positiv inställning till denna delen av att driva ett eget hushåll och jag har har fått lära mig en del saker från denna första månad.

För det första har jag upptäckt att jag är otroligt långsam på att handla. Även med en färdig plan så tar jag flera varv mellan hyllorna och jag jämför och velar över precis hur mycket jag behöver och funderar på exakt hur jag ska laga det jag köper. Precis som det mesta andra av det jag gör lägger jag väl helt enkelt orimligt mycket tid och tanke på att hitta bästa alternativet trots att resultatet blir detsamma (som hur jag skrev om denna mening fem sex gånger...) Jag har också kommit fram till att det är mycket effektivt att laga flera portioner på en gång för att ha extra måltider dagarna framöver. Dock finns det en gräns till hur många dagar ens mat håller sig fräsch i kylskåpet så man för vara aktsam. Slutligen har jag också upptäckt att priset för en månads livsmedel inte är så dyrt som jag trodde. Sedan jag landade i Frankrike har jag skrivit upp varenda utgift i en app för att hålla koll på mitt spenderande och se till att pengarna inte tar slut. Just idag faktiskt, då september nyss tagit slut, sammanställde jag alla utgifter i Excel (excel<3) för att få en översikt, och för livsmedel blev det 155 €. Visserligen är Frankrike lite billigare än Sverige, men i Konsumentverket står det att kostnaden ligger mellan 1880 och 2500 kr per månad beroende på hur mycket som äts hemma så jag är ändå nöjd.

Första lagade måltiden i Montpellier till vänster. Vegetarisk kost till höger.

Matlagning för ett par måltider. Förutom att kycklingen blev lite torr var jag nöjd med denna ^^

Till vänster: Matlådor! Till höger är det det senaste jag åt. Fisk kokt i tomatkross och lite vitvin, med potatis och dill och paprika. Den middagen var jag nära att fejla totalt då jag köpte fisken färsk och kom hem med konstiga, styckade fiskbitar som jag inte hade nån aning om hur att hantera. Tur nog fick jag stöd hemifrån via telefon och min mamma hittade ett recept där jag hade allt nödvändigt. Det var alltså ca 0% genomtänkt, men blev ändå riktigt gott så kan bli repris på den. 😄

3. Träning och Sport

Sport och träning har alltid varit hörnstenar i min personlighet. Därför var det underförstått att jag skulle hitta nån form av motionering här i Montpellier och jag kan redan säga att jag börjat forma en rutin för min träning. Förra veckan kom jag upp i 4 träningspass och det är planen för denna och de kommande veckorna med. Som jag nämnde i någon av mina första inlägg så testade jag att köra löppass på cirka 6km. Det blev av två gånger. Jag har nog aldrig varit jätteförtjust i löpning, men anledningen att jag inte fortsatt med löprundor beror på mina fötter. De är inte gjorda för att springa och hemma i Gbg ligger två par hålfotsinlägg som jag inte fick med mig. Klantigt, ja, men trots att jag testat med flera olika par skor har inläggen inte varit till mycket hjälp mot kramperna jag får av springa så det spelar inte så stor roll. Istället fick jag en annan idé, om man springer intervaller kanske mina fötter klarar sig, för jag får bara kramp av långa oavbrutna distanser. Så jag kollade upp information och tips på intervallpass med korta distanser och hittade ett pass. Så fredag två veckor sen tog jag mig till Montpelliers friidrottsarena då jag ville ha en riktig bana för att ha bestämda distanser. Oturligt nog var arenan stängd då för allmänheten, och jag fick veta att den bara öppnar 20-22 eller 18-20 på lördagar. Detta lät ganska sent men jag gick tillbaks dit ändå på kvällen för att köra mitt pass. Intervallerna var på 6x100, 6x200, 6x300 och 6x400. Meningen är att man ska springa så pass snabbt att man precis klarar tempot fram till strecket och sen vila tills pulsen hunnit sakta ner sig lite grann före nästa sträcka (man kan räkna tiden mer exakt för vila men jag hade ingen klocka). Detta var första gången jag kör ett sådant pass och jag var helt död vid slutet. Däremot ställde mina fötter inga problem för mig, och när jag var färdig kändes det oerhört skönt att ta ut sig så hårt från ett konditionspass, något jag inte gjort sedan jag simtränade tror jag. Intervall kommer jag alltså fortsätta med och jag har nu gjort det två gånger. Annars så kör jag också cirkelpass, även det i friidrottsbanan då jag inte har något gym eller liknande.

Dessutom har jag äntligen kommit igång med sport via universitetet som jag nämnde förut. Jag har testat volleyboll och badminton hittills. Volleyboll var kul, jag är ju inte särskilt bra men det är en sport jag skulle vilja vara duktig på. De som var där var på en blandad nivå, vissa körde som i gympan, men jag såg andra som också var erfarna, och mitt mål ju att kunna spela bland dem. Badmintonträningarna verkar rätt oklara. Jag har gått på två pass, ena dagen var det så fullt att nästan alla körde match på halvbana och andra dagen var det bara fyra inkluderande mig. Båda dagarna var jag dock bäst där, yeah, men helst kör jag ju med nån som är jämn eller till och med bättre så jag hoppas att hitta andra om jag byter dag. Det finns nämligen många pass per vecka så man väljer fritt när man vill gå. Både i volley och badminton är resten av alla som var där franska, och det verkar som att det är blandat från vilken universitet de kommer. Vissa kommer från min (Paul Valéry) medan andra går på Fac de Science eller Fac de Médicine. När jag blir nöjd med några tider att gå på regelbundet hoppas jag alltså lära känna några fransmän också.

Friidrottsbanan - Stade de Philipides. Tycker faktiskt det är najs att komma hit på kvällarna, oftast finns det väldigt mycket människor som kommer så man blir medryckt i rörelsen

4. Umgås med vänner

Sist men inte minst finns det också en social sida i mitt liv. Efter fyra veckor har jag börjat lära känna mina klasskompisar och några andra, vilka jag hänger med utanför skolan med. Jag umgås med en engelsk kille, en japan, en belgare och hans flickvän och en schweizisk tjej och några av hennes rumskamrater. Förutom den engelska killen som är min ålder, är resten 22-25. Jag är glad att ha träffat dessa människor då de är vänliga och kul att hänga med. Förra veckan åkte vi tillsammans till stranden efter skolan och hängde där hela eftermiddagen. Det var riktig härlig dag och vi badade lite, spelade beachvolley med en dassig boll och drack öl, 10/10 would do again 😃. Efter det hade nån sagt att det fanns planer på att åka skridskor i en inomhusbana vid köpcentret så på kvällen sågs vi och åkte skridskor. Det var alltså bara några timmar efter att badat i Medelhavet, men varför inte liksom. Efter att åka i ett par timmar var det tillräckligt och natten avslutades med några drinkar i stan. Så ja, jag har kul och trivs här, detta var bara en av bland ett par lyckade kvällar hittills och framöver hoppas jag!

Likes

Comments

Hej hej, nu var det ungefär en vecka sedan min senaste uppdatering så tänkte att det var dags att skriva igen. Nu har jag hunnit gå en hel vecka i skolan, och jag är mycket nöjd. Vi har inte jättemånga lektioner per dag/vecka men de är intensiva och man får anstränga sig en del för att hänga med. Jag har alltså bara franskakurser men lektionerna har olika fokus i alla fall. Det finns till exempel grammatik, fonetik, skrivande osv. Jag har också hunnit se de andra individuella valen och jag har nästan bestämt mig. Det finns en jag tycker är riktigt bra som handlar om samhället och ekonomin i Frankrike som jag tänker välja, och sen funderar jag mellan antingen Frankrikes kultur och kulturarv eller litteratur. I litteratur tror jag man lär sig mer egentligen men den har också sämre tider i schemat. Kurskamraterna är alltjämt schyssta och jag har också hunnit se dem utanför universitetet.

I söndags så bestämde jag mig rätt spontant att hänga med en tjej i min klass två av hennes rumskamrater samt en annan klasskamrat till Nîmes, en mindre stad nära Montpellier. Frankrike har ett hyfsat bra tågsystem kan jag ändå säga. Biljetterna kostade 20€ tur och retur, men jag fick höra från de andra att det är smart att köpa ett årskort hos SNCF (franska SJ) där man får alla resor för halva priset. De hade tydligen redan sparat in på köpet efter bara en månad och fyra utflykter. Nîmes var hursomhelst en mycket fin stad och med en del otroligt imponerande romerska arv. Staden har bland annat ett Colosseum, eller om det var en teater - stort och gammalt var det i alla fall. Ingen av oss gick in dock, för det kostar ju pengar, men vi såg den från utsidan. Sedan fanns också en fantastiskt fin trädgård, Jardin de la fontaine. Där stannade vi ett tag för att se allting och även gå upp för en kulle som var typ bakom men fortfarande del av parken. Där uppifrån såg man en stor del av staden. Av besöket var nog denna parken min favorit ^^. Besöket var inte jättelångt då efter bara några timmar var vi alla riktigt trötta från värmen och solen, tror det var runt 37 grader, men det var kul att gå på utflykt i alla fall.

Bland de första man ser när man kliver ut ur tågstationen till vänster. Till höger är det en pizza.

Palais de Justice till vänster, Riktigt cool men är inte så gammal som den verkar, typ 200 år stod det.

Denna byggnaden är däremot från antiken. Väldigt mäktigt ^^

Ingång till Jardin de la Fontaine. Tog många bilder här lol.


I övrigt har jag hunnit skaffa mig ett franskt bankkonto, studentkort, och lagt till Montpelliers version av styr och ställ till mitt kollektivtrafikkort. Att öppna bankkontot var lite jobbigt, jag testade med två olika banker här innan jag hittade ett som funkade då de andra krävde nån form av boendekontrakt jag inte har eller massa papper på inkomstdeklarationer vilket jag inte orkade med. Med det tredje gick det dock bra och med hjälpen av min hyresvärd bokade jag ett möte eller Rendez-vous som de kallas här med bankkontoret. Vid ett tillfälle under mötet där jag inte hängde med om nån villkor började dock bankmannen istället förklara på engelska, och talande nog Frankrike i allmänhet så förstod jag mera när det var på franska haha.

Det som väntar för mig nu är mera läxor och att på måndag välja en eller flera sporter via universitetet. Det är nämligen så att i hela Frankrike tror jag så är det förväntat eller för vissa obligatoriskt, inte helt säker faktiskt, att utöva nån sport även i högskolan. Min skola är ju rätt stor så det finns det mesta man kan tänka sig att välja emellan. Dock är det som sportentusiast svårt att göra ett val. Jag kan ju antingen välja badminton eller något nytt, samtidigt som det vore kul med gym eller simning också... Ja, ni ser haha, men något kommer det bli i alla fall och jag hoppas det betyder att jag kan träffa några franska kompisar också.

Likes

Comments

Igår var min första dag på universitetet (Université de Montpellier 3 Paul Valéry). Jag hade fått mitt schema i måndags så igår var det bara att kolla upp salen och åka spårvagn in till skolan. Min klass heter niveau B1, groupe 5. Att vi på gymnasiet tydligen skulle gått igenom B1 redan i steg 3 kan ju inte stämma då det var mer avancerat än det vi gjorde i steg 4, men men... I min klass är vi 14 stycken, hälften tjejer hälften killar. Två är från England, en schweizisk tjej, en tysk, en turk, en från Palestina, en japan, en korean och 5 kineser tror jag. Knappt hälften av hela vår sektion verkar vara kineser. Varför vet jag inte, och det verkar inte de veta heller, men det finns väl rent allmänt många kineser antar jag. Under terminen kommer jag ha två olika lärare som båda är trevliga så det känns ju bra. Sen kommer jag tydligen också få välja två av sex valbara kurser som t.ex. litteratur, kultur, samhäll/politik eller teater, men först får man lov att testa varje de två första veckorna innan man väljer. Igår var det presentation på litteratur och teater. Litteraturkursen verkar mycket intressant, man läser, analyserar och skriver om texter/böcker man läser, dock kunde jag inte gå på teaterpresentationen. När jag skulle gå till presentationen med min japanska klasskompis var vi redan lite sena då lektionerna hade ett nollbyte men trots det, plus att vi var hungriga, så tog vi oss dit. Vi antog att det skulle bara vara en kort presentation och inte hela de två timmar som stod på schemat. Detta visade sig inte stämma fick vi veta när vi satt oss ner, och vid tanken att sitta i två hela timmar när jag redan hade tom mage förklarade jag till läraren att jag behövde dra. Så jag kom i princip bara in sent, avbröt genomgången, och gick ut framför alla igen inom en minut. Oops ._.

Hur som helst är jag nöjd med min första dag och ser fram emot nästa (idag, och alla onsdagar, är jag ledig). Klasskompisarna är också schyssta och vi talar franska sinsemellan så jag kommer få konstant övning! Detta var nog allt jag kan komma på om min första dag. Senare idag kommer jag plugga och även öppna ett franskt bankkonto så det finns lite att göra :)

Likes

Comments

Imorgon startar kursen så jag är otroligt taggad, men först tänkte jag berätta lite om vad jag gjort dessa dagar, inte för att det varit något superspännande men ändå. I fredags gick jag tillbaka till universitetet för ett informationsmöte som gavs till alla som ska starta kursen. Då fick jag alltså se alla som jag ska plugga med samlade. Jag märkte rätt snabbt att kanske 40% är kinseser men jag fick inte så bra bild på var de andra kommer ifrån eftersom det inte har funnits nån gruppaktivitet för att lära känna varandra än. Jag lärde dock känna en kinesiskt tjej som jag satt bredvid som är trevlig. Efter infomötet gick vi omkring i stan ett tag. Nästa dag (lördag) visade min hyresvärd Joëlle stranden. Det finns tydligen tre olika strandområden kan man säga några med fler och några med färre restauranger, beachhus osv men de var alla riktigt fina! Dumt nog glömde jag ta bilder, men jag kommer ju återvända ganska snart tror jag. Jag fick också veta att en av spårvagnslinjerna går nästa hela vägen till stranden vilket är extremt praktiskt. På kvällen handlade jag lite och sen stannade jag hemma. Jag har ju inte vänner än haha, men såg lite på fransk TV iallafall för att träna.

Söndag så bestämde jag mig för att gå in till staden igen för att upptäcka mera, men först var det dags att öva. Vissa här vet kanske att jag gillar att använda Excel till lite olika saker, dels för att det är praktiskt och dels för att det är kul att skapa spreadsheetprogram så igår gjorde jag ett eget program för att öva franska. Visserligen lades mer tid på programmet än på att öva haha, men nu kommer jag att kunna använda den i framtiden också. En investering kan man säga.

Innehåll av programmet till vänster (10 av 100 verb jag skrev in synliga i bilden), och UI för att öva till höger haha.

Här kommer några bilder på det jag såg efter min Excelsession.

Dessa och följande bilder är från ett område som heter Antigone där de flesta byggnader verkar vara administrativa. När man går emellan kändes man stundtals mycket liten på grund av den mäktiga arkitekturen och storleken.

Mycket symmetrisk stil på det hela

Sjukt mäktigt

Denna stora öppna ytan och vattnet gav en verkligen känsla att träna tidigt någon morgon, så imorse reste jag mig upp tidigt och tog en löprunda längs vattnet plus lite trappövningar. Tyvärr var inte mina fötter lika taggade som jag så det blev inte särskilt långt, men jag ska försöka nån annan dag igen. Fler bilder på andra delar av staden nedan.

<3_<3

Likes

Comments

Idag fick jag se en hel del av staden. Jag kände mig som värsta turisten eftersom jag i princip sightseeade med en karta i handen, dock är ju detta min nya stad så jag vet inte vad att kalla det. Stadsvandringen började när jag gick mot TAM-kontoret (TAM är montpellier västtrafik typ) där jag hade hört att man kunde köpa ett årskort för kollektivtrafiken. Eftersom jag ändå skulle köpa ett kort bestämde jag mig för att gå istället för att köpa ännu en biljett. Jag hade dock inte riktigt insett hur varmt det skulle vara under den gassande solen. När jag lämnade lägenheten stod termometern på 33 grader! Jag fick helt enkelt acceptera att man skulle bli lökig... Väl framme i kontoret märkte jag att jag var långt ifrån den enda som hade samma tanke av att köpa årskort inför skolstarten. Min väntlapp var nr 647 och på tavlan stod 385... Istället för att sitta och vänta tog jag en promenad för att se mera av staden, och jag kan absolut säga att från det jag sett kommer jag trivas väl i staden! Istället för att beskriva vilka gator osv jag såg tänkte jag bara lägga upp bilder på några platser. Jag ber om ursäkt för bildspammet härnäst haha.

Två till bilder på hållplatsen Corum :)grymt 

Grymt fin gågata där det alltid verkar finnas grupper som hänger på gräset. Kanske finns det en Pokestop lol...

Place de Comédie... Supervackert

Tågstationen :)

En gata bara plus ett kors

Häftig plats, minns inte namnet

Utsikt från samma ställe som ovan. Romarna har satt sitt spår...

No comment ^^

Efter denna rundvandring på ca 2.30h gick jag tillbaks och jag hade just missat min siffra men jag gick upp till disken och de tog emot mig i alla fall. Jag tror jag fortfarande är lite nervös att snacka på franska men hittills har det gått jättebra haha. Jag menar, jag talar nog inte så bra, men jag gör mig förstådd och alla här är mycket trevliga och tålmodiga ändå. Jag är glad att de inte automatiskt byter till engelska när de märker att man kämpar som man skulle gjort i Sverige, på så vis kan jag öva mycket mer :)

Detta var nog allt för idag, men jag kommer nog uppdatera rätt snart igen! Nedan är dessutom en bild på årskortet, häftig design tycker jag.

Likes

Comments

Hej!

Detta här är mitt allra första inlägg på min nya blogg så jag vet inte riktigt vad jag håller på med men det kommer nog att gå bra. Jag har tänkt mig att jag skall berätta om hur allting går här i Frankrike och vad som händer.

I tisdags startade hela min resa från Landvetter. Före avresan var jag verkligen jättenervös och jag tror inte ens jag insåg att jag höll på att lämna Sverige på riktigt. Tur nog fick jag en jättehärlig och personlig "hejdåhälsning" på flygplatsen från mina kära vänner Julia och Mimmi som jag vill tacka för! När jag hade kramat färdigt dem, och min mamma förstås, var det dags att gå upp för trapporna och jag kände då hur jag var "on my own" från och med nu. Själva resan var smidig med en mellanlandning i Amsterdam och på det andra flyget höll jag alla nervositetstankar borta genom att snacka med en trevlig rysk tjej som satt bredvid mig i flyget. I alla fall, väl ute ur flygplatsen skulle jag möta min första utmaning, att ta flygbussen in till stan, åka till en specifik hållplats och träffa den kvinnan jag hade haft kontakt med före resan som jag förhoppningsvis kunde bo hos. Lyckligtvis gick dem stegen bra, och mitt första intryck av damen var mycket positiv. Det visar sig att hon för det mesta bor i Mexiko där hon lär ut franska men har flyttat tillbaks hit nåt år sen. Jag kommer med andra ord få öva massvis med franska med henne som inneboende vilket är något jag är oerhört tacksam för! När jag såg lägenheten och fått lära känna kvinnan bättre blev det tydligt att vi båda var nöjda och jag kunde äntligen dra en suck av lättnad! Någon annan gång kan jag skicka bild på rummet och lägenhet osv.

Bild på Julia o Mimmi, flygplanet och det första jag fick se när jag klev ur flygplatsen...

På resedagen hann jag inte med mycket mer utan jag la mig tidigt för att vila efter resan. Dag 2 fick jag åka in till universitetet för att skriva in mig eftersom det var sista dagen för det. Min hyresvärd, Joëlle, visade mig hur jag skulle använda spårvagnarna och ungefär kl 9 åkte jag dit. Jag bor nära centrum så det finns många hållplatser nära mig och spårvagnarna är supersmidiga. De går typ var femte minut runt hela stan(!) Hursomhelst jag hittade vägen in till universitetet, det heter Université Paul Valéry - Montpellier 3, och sen till avdelningen för franska för utlänningar (länk till hemsidorna här ifall nån är intresserad att kika -> http://www.univ-montp3.fr/ http://iefe.univ-montp3.fr/en/ ). Universitetsområdet såg fräscht ut, ungefär som väntat med hyfsat mycket träd och grönska. Det enda var att det kändes himla tomt, men det är nog för att inga kurser har börjat än antar jag... Väl inne fick jag visa mina papper och några dokument och jag blev tilldelad en tid för att skriva diagnosprov och sedan slutgiltiga inskrivelsen. Jag var medveten om att det skulle komma nån test för att placera oss i grupper och jag hade faktiskt redan börjat plugga och repetera franskan jag gått igenom i gymnasiet. Det jag inte var beredd på var att proven skulle ske med en med en gång om två timmar. Jag som trodde jag skulle få några dagar till för att repetera och försöka placeras i den bästa nivån jag kan möjligen nå fick lite panik vid det beskedet. Så det blev att jag skyndade mig hem för att hinna stressa mig igenom lite grammatik jag visste jag behövde öva innan jag behövde återvända. När jag kom tillbaka gjorde jag det skriftliga provet och det kändes väl okej, i delen man skulle skriva fritt för att visa sin nivå lyckades jag klämma in de olika verbformerna jag kände till och även lite pronomen så jag hoppas jag gjorde det rätt haha. Det verbala provet blev dock uppskjutet för de strulade till det lite grann med tiderna och jag har nu extra tid att öva hemma med Joëlle. Efter den slutgiltiga inskrivningen i universitetet fick jag lite mer information och tydligen kommer jag få ett franskt studentkort. Just då kändes det himla spännande att jag är student i ett universitet, det ger en verkligen lite sammanhang, och det trots att jag inte ens sagt mer än några meningar till nån annan elev. Jag kan bara tänka mig hur det känns för några av mina kompisar hemma som är i full färd med nollning!

Resten av dagen la jag åt att fixa ett franskt nummer och sedan handla. Ifall någon annan också skulle någonsin behöva fixa ett själv kan jag rekommendera free. Det var enkel och snabb service och det kostar bara 20 eur i månaden där 20gb surf ingår. När jag skaffade simkortet hann jag också se lite av det kommersiella centret här i Montpellier och det var jättehäftigt. De hade några av mina favoritmärken i shoppingcentret så jag kommer med säkerhet komma tillbaka snart haha. Tillbaka i hemmet med ett nyinköpt nummer och livsmedel fick jag testa mig på att använda köket här för första gången. Det är inget stort kök så man får arbeta metodiskt så man städar undan samtidigt som man lagar, men jag lyckades i alla fall göra en god middag till mig själv av spaghetti och köttfärs och en enkel sallad som jag blev nöjd med. Så det var nog allt för dessa två dagar i Montpellier. Ikväll eller imorgon kanske jag skriver nåt kort om vad som jag hittar på idag. Jag hoppas mitt första inlägg var okej att läsa och tack till er som tog er igenom haha.

Spårvagn linje 4, ser ut som en orm tycker jag... och hållplatsen Corum till höger, coolt ställe.

Några bilder på lärosätet, lite tomt som sagt.

Bild på det centrala torget Comédie, och min första hemlagade måltid i Frankrike till höger.

Likes

Comments