Postad i: Eftermiddagsfika, Efterrätt, Till festen

​När jag ändå är inne på fest temat så kommer här en tårta som är väldigt god, den tar lite tid att göra men det är värt det i slutändan! 

Detta behöver du till Macaronbottnarna;
45 g (1/2 dl) strösocker
100 g (1 3/3 dl) florsocker
135 g (2 3/4 dl) mandelmjöl
135 g (2 1/4 dl) florsocker
100 g (3 st) äggvita
3-4 droppar röd karamellfärg

Vaniljkräm;
60 g (3st) äggula
60 g (3/4 dl) strösocker
25 g (1/2 dl) maizena majsstärkelse
1/2 vaniljstång
250g (2 1/2 dl) mjölk
15 g smör
200g (2 dl) grädde

Garnering;
Skivade jordgubbar 
Röda vinbär 
Florsocker att pudra över

Gör såhär med macaronbottnarna;
Sätt ugnen på 145°C. Rita 2 cirklar, 19 cm i diameten på bakpltåspapper. Lägg papperna på en plåt. Blanda strösocker och 100 g florsocker i en bunke samt mandelmjöl och 135g florsocker i en annan bunke. Vispa äggvitan till ett fast, hårt skum med elvisp och tillsätt sockerblandningen och vispa tills det blir en seg maräng. Vänd ner mandelmjölblandningen och karamellfärgen och blanda väl tills det blir en glansig smet. Fyll en spritspåse och spritsa ut smeten jämnt innanför de markerade cirklarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen i cirka 20 minuter. 

Vaniljkräm;
Rör ihop äggulor, socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och koka upp dem och stången tillsammans med mjölken i en kastrull. Plocka upp vaniljstången och vispa sedan ner den varma mjölken i äggblandningen. Blanda väl och häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen. Koka under ständig omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm. Häll ner vaniljkrämen i en bunke , tillsätt smöret och rör om tills det har smält. Låt krämen svalna i kylen. Vispa grädden fast i en bunke och vänd ner i vaniljkrämen. 

Sprita eller stryk ut vaniljkrämen på undersidan av en av bottnarna, ci 1 cm in från kanten. Lägg den andra botten ovanpå, täck kanterna med de skivade jordgubbarna, pudra över florsocker och dekorera med röda vinbär. Servera tårtan inom några timmar! 

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Postad i: Till festen, Tilltugg

​Detta bjöd jag och min sambo på när vi hade nyårsfest här - det var till välkomstdrinken som detta tilltugg fanns för den sugne. Otroligt gott och enkelt att förbereda!

Detta behöver du;
Krustader, finns att köpa i mataffären. Brukar vara vid brödet! 

Räkröran;
Räkor
Phiadelphiaost
Rom
Majonäs
Dill, spara lite till garnering
Chilisås 
En droppe tabasco
Salt och Peppar

Skinkröran;
Skinka
Phiadelphiaost
Majonäs
Salt och peppar

Svampröran;
Valfri svamp
Phiadelphiaost
Majonäs
Salt och peppar
Timjan som garnering

Gör såhär;
Blanda de olika rörorna i tre olika skålar, och stjälp upp i krustaderna. Garnera med timjan och dill. Förvara svalt tills det är dags att servera! 

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Bakning, Eftermiddagsfika, Efterrätt, Till festen

Lillördag som onsdagar också kallas och här får ni ett tips på en underbart god och fräsch paj, dock tar den lite tid att göra - men som sagt är det värt varenda sekund! Det som är så bra med denna dessert är att den går bra att frysa och tina upp i kylen före servering.

Detta behöver du till mördegsbotten;
120g smör
60g (1dl) florsocker
180g (3dl) vetemjöl
20g (1st) äggula
100g vit choklad till pensling

Citronkräm;
125g (1 1/4dl) färskpressad citron
190g (2dl) strösocker
125g (1 1/4dl) vatten
100g (1dl) vatten
30g (1/2dl) maizena majsstärkelse
40g (2st) äggula
40g smör

Italiens maräng;
125g (4st) äggvitor
75g (3/4dl) vatten
210g (2 1/2dl) strösocker

Gör såhär med mördegsbotten;
Sätt ugnen på 180°C. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och fodra en pajform. Fodra ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga botten med en gaffel. Grädda botten mitt i ugnen tills den fått en fin färg i ca 13-15 minuter. Låt svalna i formen. Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela botten. 

Citronkräm;
Koka upp citronsaft, socker och 125g vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100g vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna. 

Italiensk maräng;
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa så tills marängen är ljummen. 

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme. Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare. Ska du frysa pajen, låt den isf tina i kylen i 2 timmar och bränn sedan av marängen. 

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Bakning, Eftermiddagsfika

​En lite lyxigare bakelse om du frågar mig. Något som man inte gör varje dag till eftermiddagsfikat, men ibland så måste man få ha det en liten lyxigare fika - går ju såklart också bra att göra denna istället för en tårta på kalaset. 

Detta behöver du till marängbotten;
6 st äggvitor
3 dl strösocker
150 g hasselnötkärnor
0.75 dl potatismjöl

Fyllningen;
4 dl vispgrädde
2 burkar à 175 g mandarinklyftor

Garnering;
25 g mörk choklad

Gör såhär;
Häll äggvitorna i en torr och fettfri vispskål. Vispa till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken.)Fortsätt vispa och tillsätt lite av sockret i taget tills allt socker är ivispat. Fortsätt vispa tills det går att vända upp och ner på bunken utan att marängsmeten rör sig.
Mixa hasselnötterna fint i en matberedare.
Tillsätt de mixade hasselnötterna och potatismjölet till marängsmeten.Vänd försiktigt ner och rör sedan försiktigt till en jämn smet - nötmarängsmet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt 30x40 cm. Spara bara någon centimeter till kanten, det är viktigt att breda ut smeten så mycket som möjligt för att den inte ska bli för tjock, då spricker den lättare när man rullar ihop den.När du breder ut den avsluta gärna med att breda ut smeten från kortsida till kortsida (istället för tvärtom) så att det blir långa ränder (så blir det enklare att rulla ihop senare eftersom man rullar ihop på långsidan).(Man kan även spritsa ut nötmarängsmeten och i så fall är ett tips att använda en tyll med ca 14 mm öppning och spritsa smeten tätt från kortsida till kortsida så det blir långa ränder som ligger kant i kant. Då blir rullen lite finare och risken för att rullen spricker när man rullar ihop minskar.)
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter tills nötmarängen fått lite färg.
Låt nötmarängen svalna ca 1-2 minuter. Stjälp sedan upp den på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort bakplåtspappret som den gräddats på.Låt svalna helt under bakhandduk.Lyft gärna lite på nötmarängen på långsidan på båda sidor för att förbereda den lite för att den ska rullas ihop på långsidan.
Vispa grädden ganska hårt. Bred på grädden på nötmarängen.Låt mandarinklyftorna rinna av. Sprid ut dessa på den vispade grädden.
Rulla försiktigt ihop budapestrullen på långsidan.
Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en gaffel och "skvätt" chokladen över budapestrullen.Sätt in budapestrullen i kylen fram till servering, men minst 15 minuter så att chokladen stelnar.

 

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Förrätt

​En väldigt enkel förrätt måste jag säga, den nästan sköter sig själv! 

Detta behöver du;
Rödbetor (1 per person)
Blandsallad
Pinjenötter
Creme de balsamico
Salt och peppar

Gör såhär;
Koka rödbetorna mjuka och skala dem. Låt de svalna. Rosta pinjenötterna. Skär rödbetorna väääldigt tunt, en mandolin är att föredra! Strö över blandsalladen och pinjenötterna. Ha över lite creme de balsamico, efter smak och avsluta med flingsalt och nymald peppar. Servera och njut!!

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Frukost

Frukosten är det viktigaste målet på dagen och varför inte börja med denna fantastiskt goda granolan?

Detta behöver du;
2 dl hackade mandlar
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor (riven kokos går också bra)
0,5 dl linfrön
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
3 msk kokosfett
1 msk honung

Gör såhär;
Blanda ihop allt och fördela på en plåt. Rosta allt på 150°C i 20-30 minuter, se till så att det inte blir bränt. Rör runt några gånger under tiden. Förvara i en tät burk.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Förrätt, Huvudrätt, Tillbehör, Sallader

Detta är något som man kan välja att servera på tre olika sätt, antingen som en förrätt, eller som en sallat till huvudrätten eller som själva huvudrätten. Vilket som är det hur gott som helst!

Detta behöver du; (till två personer)
Grön sparris, ett knippe blir bra
Ett paket parmaskinka
Pinjenötter
Ett paket mozzarella
Creme de Balsamico, Fikon
Svartpeppar
Flingsalt

Gör såhär;
Stek sparrisen tills den blir lite mjuk, men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Linda in sparris med parmaskinka och lägg upp snyggt på en tallrik. Häll över svartpeppar och flingsalt tills du känner dig nöjd. Dela mozzarellan med fingrarna och strö över sparrisen, likadant med pinjenötterna. Till sist ta lite creme de balsamico, fikon såsen och häll över i en lagom mängd.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt, Sallader

Som ni antagligen har märkt vid det här laget så är jag väldigt mycket för det enkla men ack så goda! Och här kommer ytterligare en galet enkel och galet god rätt.

I denna sallad har jag;
Räkor
Sallad
Gurka
Paprika
Majs
Vindruvor
Jordgubbar
Vitlöksbröd
Rhode Island dressing

Gör såhär;
Blanda allt utom just vitlöksbrödet och dressingen i en skål som du serverar var för sig. Ställ fram och njut!

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt

Perfekt mat för dig som vill att det ska gå snabbt, en snabblunch på helgen eller efter en låång vardag!

Detta behöver du;
1 purjolök
Svamp
Salt
Vitpeppar
Creme fraiche
Hummerfond
Chilisås
Kräftstjärtar och kräftspad
Dill

Gör såhär;
Koka pastan under tiden pastasåsen kokar. Hacka purjolöken och skär svampen i skivor. Stek löken och svampen tills vätskan kokat bort. Salta och peppra. Tillsätt creme fraiche, fond, chilisås och kräftspad. Låt koka i några minuter och smaka av. Tillsätt till sist kräftstjärtarna och dillen.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt

Detta behöver du;
1000g kyckling funkar bra med lår eller filé
Salt
2 dl original BBQ-sås från Santa Maria
1,5 dl vitvinsvinäger

Gör såhär;
Sätt på ugnen på 175°C.
Krydda kycklingen med salt och lägg den i en ugnssäker gryta med lock.
Tillsätt BBQ-såsen blandat med vinägern och blanda om allt väl.
Lägg på lock och sätt grytan i nedre delen av ugnen i cirka två timmar.
Ta upp och dra kycklingköttet i bitar med hjälp av två gafflar.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments