Postad i: Huvudrätt, Vegetariskt

Detta är favoriten både hos mig och sambon när det kommer till de vegetariska rätterna som jag brukar laga! Väldigt god.

Detta behöver du;
500 g färska rödbetor
2 dl gräddfil
1 ägg
1/2 msk flytande honung
4 dl riven lagrad ost
1/2 tsk torkad timjan
1 krm salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 dl rostade solrosfrön
ev färsk timjan till garnering

Pajdeg;
150 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
ca 2 msk vatten

Gör såhär;

Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar, ca 45 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och skiva dem tunt.
Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (eller avlång 10 x 30 cm). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, salt och peppar i en bunke.
Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen. Ställ in i mitten av ugnen 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Strö över solrosfröna vid servering.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt

Perfekt när man ha rester över från när man gjort danskfläskestek som ni kan läsa om i gårdagens inlägg, tre inlägg ner och när man inte vill slänga en massa mat - TÄNK PÅ MATSVINNET, miljön men också din ekonomi! Karamellisera rödlök som du kan läsa hur du gör här nedan och värm på lite rödkål tillsammans med lite gelé. Och lägg ihop till en hamburgare, använd den överblivna gräddsåsen som dressing från gårdagens middag. NJUT!
HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Tillbehör

Detta behöver du;
2 rödlökar
1 msk smör
2 msk socker
0,5 dl vatten
1 tsk rödvinsvinäger

Gör såhär;
Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smöret i en stekpanna utan att den får någon färg. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras. Häll över vinägern och vattnet och låt det puttra några minuter.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Bakning, Eftermiddagsfika

Detta behöver du;

50g jäst

100g margarin

5 dl mjölk

1 dl socker

1 krm salt

1 tsk kardemumma

Vetemjöl

Pärlsocker

Ägg

Kanel

Gör såhär;

Smält margarinet i en kastrull, under tiden smular du ner jästen i en bunke (eller en assistent för att underlätta!!) när margarinet smält, häll på mjölken och värm till 37grader. Häll då blabdningen över jästen och blanda tills jästen smält. Häll då i socker, salt och kardemumma och blanda. Häll över mjöl medan assistenten arbetar, och sluta häll när degen släpper helt från bunken. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter. När degen jäst, häll upp lite mjöl på bordet och knåda degen så den inte längre är kladdig. Dela den då i fyra lika stora bitar som du kavlar ut som vanligt med kanelbullar. Bred på smör, kanel och socker. Rulla ihop och gör såhär;

Forma som en ring och lägg på en plåt med bakplåtspapper. När alla fyra är gjorda lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.

Vispa upp 2 ägg, det behövs! Och pensla noga ringarna, strö över pärlsocker och in i ugnen som står på 250 grader. Du får passa då gräddningstiden på ringarna varierar beroende på storlek. Men mellan 6-12 minuter ungefär.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt

Gnid in steken i mycket flingsalt och vitpeppar (var noga med att få in det mellan skårorna i fettet). Fyll en långpanna med en liter vatten, två grönsaksbuljongtärningar, några lagerblad och svartpepparkorn. Ställ långpannan längst ned i ugnen och lägg steken på galler med köttermometer i, inställd på 65°C och ställ in steken i en kall ugn. Starta ugnen på 200°C. Var 15 minut öppnar du luckan till ugnen för att få ut lite ånga fram tills dess att termometern visar 65°C. Då känner du på svålen/fettet, är det mjukt så öka graderna till 250°C, känns fettet hårt låt ugnen stå kvar på 200°C tills köttet fått en innertemp på 70°C.

Koka potatis om du vill ha detta till. När köttet är klart tar du ut det ur ugnen och häller i ca 2 dl vatten ned i spadet i långpannan och sila sedan detta ner i en kastrull och i med fem dl grädda, lite såskulör och red såsen med maizena. Servera med pressgurka. För att hitta receptet till pressgurkan, så finns det under kategorin 'tillbehör'.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Drinkar

Är det lördag så får man lov att ta sig en drink.. (Eller ja inte jag då) MEN innan jag blev gravid så var detta en av favoriterna för mig - Blue Lagoon. Den är enkel att göra och den är inte sådär sliskigt söt som vissa drinkar kan vara.

Detta behöver du;
4 cl vodka

2 cl blue curacao, blos blue

Sprite/7up

4 cl vodka

2 cl blue curacao, blos blue

Sprite/7up

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Bakning, Frukost

Jag vet att det är vanligt att på lördagsmorgnar att åka till affären och köpa bullar till frukost - men varför inte göra sina egna frukostbullar, det blir så mycket godare.

Detta behöver du;
1.5 dl havregryn
2.5 dl vatten
50g smör
2.5 dl mjölk
50g jäst
0.5 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
Resten som behövs i mjölväg grahamsmjöl

Gör såhär;

Mät upp vatten och havregryn i en kastrull och koka till en gröt. Dra av kastrullen från värmen. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och smula därefter ner jästen och rör tills den löser sig i gröten.

Häll över i en stor bunke. Rör sirap och salt och arbeta därefter in mjölet. Använd så mycket som behövs för att få en fin degkonsistens där degen släpper bunken. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.
Baka ut till små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Värm samtidigt ugnen till 250°C. Grädda mitt i ugnen i cirka 6 minuter. Låt svalna på plåt.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt, Förrätt

Denna rätt kan man både ha som förrätt men också som huvudrätt. Enda skillnaden är ju såklart mängden! Väljer man att ha den som huvudrätt så har du mat inom 20 minuter - så snabb är den att laga!

Detta behöver du;
Tigerräkor
Vitlök
Persilja
Smör
Salt

Gör såhär;
Blanda smör, finhackad persilja, pressad vitlök och salt i en skål. Gör ett snitt i räkorna och fyll med smöret. Sätt in räkorna i ugnen som står på 225°C i ca 10 minuter.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt

Perfekt att göra ifall man har lite slattar kvar från olika grönsaker eller potatis från gårdagen - för att minska matsvinnet! Samt att denna rätt går lika bra som festmåltid som till vardags och den är otroligt enkel att göra!

Detta behöver du;
Förkokt potatis
Broccoli (fryst går lika bra)
Gröna bönor
Sparris
Vitlök
Rapsolja
Basilika
Kotletter
Honungsgrillkrydda

Gör såhär;

Koka potatisen så de är mjuk. Lägg upp alla grönsaker i en form och häll över potatisen när den också är klar. Blanda en kruka basilika, 4 vitlöksklyftor och några stänk rapsolja i en skål innan du häller det över grönsaksblandningen och rör om. Sätt in i ugnen på 225 grader. Under tiden steker du kotletterna (eller grillar) med honungsgrillkrydda (eller vanlig grillkrydda går också bra). Servera med någon sås av ditt tycke, jag tog en färdig dippåse som heter ‘3x lökar’ och gjorde min på… Fantastiskt gott!

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments

Postad i: Huvudrätt, Vegetariskt

Fast än min sambo inte var överförtjust i det i början, så började jag för typ 1,5år sedan att inkludera en vegetarisk måltid i veckan. Nu har även han hittat sina favoriter bland de vegetariska. Jag tycker det på något sätt är viktigt att äta just vegetariskt. Det bidrar t.ex. till miljön ifall vi äter mindre kött och det känns ju bra att vara med och bidra till det! Sen är det hälsosamt men också så är råvarorna billigare än kött!

Detta behöver du;
250 g morötter
1 mozzarella (à 250 g)
2 ägg
3/4 dl ströbröd
1 tsk chiliflakes
salt
1 krm svartpeppar
olja
Torkad oregano samt valnötter att strö över

Gör såhär;
Sätt ugnen på 250°C.
Skala morötterna. Riv morötter grovt på ett rivjärn och hacka mozzarellan.
Blanda morötter, halloumi, ägg, ströbröd, chiliflakes och svartpeppar i en skål. Smaka eventuellt av med salt.
Forma till 8 biffar (för 8 st) med oljade händer och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja på båda sidor.
Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter, tills de får fin färg.

HOPPAS DET SKA SMAKA! 

Man säger ju, för många kockar desto sämre soppa...
Men att laga mat tillsammans är något speciellt!
Tänk på det!!

Ha det bra!
Erika

Likes

Comments