Jag får ofta frågan: "Varför vill du inte använda produkter från XX?" eller "Kan du inte hjälpa mig med vilka ingredienser jag ska välja bort?" Valet ligger alltid hos varje enskild individ. Det jag anser vara bäst för mig, behöver inte vara det du anser vara bäst för dig. Däremot, är det många som vill förändra och som är nyfikna på vad hudvård egentligen kan innehålla. Den informationen bistår jag gärna med.

Det finns så oerhört många ingredienser som kan förekomma i hudvård och det är (för mig i alla fall) en omöjlighet att hålla allt i huvudet. Dagens lagar och regler gör så att vi lätt luras av marknadsföringen av "ekologiska" och "naturliga" produkter. Vi stirrar oss blinda på märkningar och certifikat. Det flertalet kanske inte tänker på är att många producenter tillverkar hållbart, men väljer att inte märka sina produkter, dels för att det är oerhört kostsamt och dels för att flertalet anser att det inte finns någon märkning som är tillräckligt bra. Det vissa däremot gör, är att skriva ut märkning och certifiering av sina enskilda råvaror. Tummen upp på den.

Nya råvaror kommer hela tiden och nya namn dyker upp. För mig har det under de senaste 14 åren blivit ett intresse och en livsstil att välja bort produkter med innehåll som jag inte vill betala för. Precis som att vissa väljer att äta vegetariskt så väljer jag hudvård som jag anser vara bra och som innehåller råvaror jag vill lägga mina pengar på. Det gäller även mat och andra artiklar till hemmet. Kläder köper jag oftast second hand och när det gäller leksaker och andra saker till barnen försöker jag välja det som känns mest bra och hållbart. Det är inte alltid ekonomin finns till att köpa det allra bästa och då väljer jag det som jag anser är näst bäst. Så länge jag kan göra ett medvetet val, känner jag mig nöjd med mina köp. När det inte finns något "näst bäst" väljer jag oftast hellre att avstå.

Åter till hudvården. För att det inte ska bli ett för tungt och långdraget inlägg, så kommer här en liten lista över några av de råvaror jag i första hand väljer bort.


Silikoner För att de misstänks vara bioackumulatorer i människor och djur. Svårnedbrytbart i naturen och kan bilda formaldehyd (ett carcinogent och nervgiftigt lösningsmedel/konserveringsmedel) när det bryts ner. Slutar oftast med ändelsen -cone i ingrediensförteckningen. Syntetiskt framställt.


Mineraloljor – Rester från petroleumindustrin. Billig råvara som smörjer och skämmer bort huden, ger ett beroende på grund av att hudens egna funktioner avtar. Ett dött material som är helt utan näring. Används ofta som smörjmedel i olika maskinindustrier. Kallas ofta vaselin, paraffin eller petroleum. Det finns studier som visar att mineraloljor påverkar lederna hos råttor.


Propylenglykol - Mjukgörare som tas från mineralolja.


Sodium Lauryl/Laureth Sulfat (SLS) - En väldigt stark tvätt-tensid som löser fett och gör att produkten löddrar. Finns ofta i tvål, schampo och tandkräm. Problemet är att den är alldeles för stark och gör att det nödvändiga skyddet vi har av fett och bakterier på huden tvättas bort. pH-värdet rubbas och huden blir mycket torr och lättare utsatt för yttre negativ påverkan.


PEG Syntetiska emulgeringsmedel, (enkelt förklarat, ett ämne som gör att fett och vatten kan blandas) som framställs av etylenoxid som är giftigt och cancerframkallande. Det kan finnas spår kvar av etylenoxid i den färdiga råvaran.


Akrylamid/polyakrylamid - Starkt cancerframkallande, nervgiftigt, fosterskadande, allergiframkallande, hormonstörande och allmänt giftigt för alla organ. Polyakrylamid kan vara kontaminerat med eller sönderfalla till akrylamid. Akrylamid tas lätt upp genom huden, men även genom tarmsystem och inandning. Ni som kommer ihåg katastrofen vid Hallandsåsen, vet hur giftigt det anses vara och något vi inte vill ha i vår närmiljö.


Triclosan - Bakteriedödande. Kan framkalla resistens hos bakterier. Kan läcka ut från reningsverk och är giftigt för vattenlevande organismer.


EDTA Komplexbildare (ett ämne som kan binda andra ämnen till sig) som anses vara starkt miljöbelastande. Utvinns ur välkända cancerframkallande ämnen, däribland formaldehyd och natriumcyanid.


Med detta vill jag inte säga att allt som är naturligt är bra. Alla komponenter och råvaror ska behandlas med respekt, och det finns råvaror från naturen som också anses vara mindre bra för människa och miljö.

Jag brukar ofta resonera såhär;

Om jag fick välja mellan två saker, där den ena innehöll mer gift än den andra. Vilken skulle jag välja då?

Jo, givetvis den med mindre gift.

Alltså faller mitt val ganska naturligt på den typ av produkter som innehåller så lite miljöbelastande ämnen och så mycket näring som möjligt. För min del en ganska enkel matematik.

Vill ni läsa mer om tvivelaktiga ingredienser och mindre charmiga ingredienser i hud- och hårvårdsprodukter,

kan jag varmt rekommendera:


Dermanords tvivelaktiga ingredienser

My aroma - Onödiga kemikalier i hudvård

Ta och titta in i badrumsskåpet nu och upptäck en ny värld :)

Kram

Erika


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I tisdags tog jag en dagstripp till Stockholm för att gå på Stockholm Beauty Week. En minimässa som jag säkert hade kunnat gå igenom på en timme, men jag blev kvar 6 timmar (!). Minglade, tittade på intressanta föreläsningar, träffade gamla bekanta och såg på när första upplagan av det fantastiskt välorganiserade Organic Beauty Awards gick av stapeln. Historiskt!

Många av samtalen handlade om den hållbara konsumtionen, att allt faktiskt hänger ihop och att vi använder ca 12-17 hudvårdsprodukter/person/dag. Flertalet av de produkterna (som vi använder varje dag) är rengöringsprodukter. Som spolas ut i avloppet efter användning. Handtvål, ansiktsrengöring, duschtvål och hårschampo. Även de personer som säger att de inte använder hudvårdsprodukter, gör faktiskt det ändå. De flesta tvättar sig... förhoppningsvis...
​En väldigt trevlig och givande dag och jag kommer definitivt tillbaka nästa år :)

På tal om tvål... Jag älskar tvål! Att få tvätta sig med en riktigt fin, väldoftande och bra tvål är fantastiskt. Knäpp? Jo, kanske lite... I veckan kom jag att tänka på att jag faktiskt hade en stor tvålsamling när jag var liten. Säkert 200 tvålar samlade jag ihop och efter att jag flyttat hemifrån när jag var 17, så låg de i en flyttlåda hemma hos pappa tills vi rensade ut det sista några år senare och jag med sorg i hjärtat insåg att det var dags att låta samlingen bli ett fint minne.

Trots att jag tycker så mycket om dessa tvålar, har jag aldrig satt mig in i hur de tillverkas. Jag har nöjt mig med att de ska vara fria från onödiga tillsatser, palmolja och helst vara svensktillverkade. Då har jag varit nöjd. Tills en dag för några månader sedan när jag läste på en innehållsförteckning och såg att det stod kaustiksoda. What?! Men långt bak i minnet, vet jag att jag kände till att det användes vid tvåltillverkning förr. För mig som lever med en rörmokare, är kaustiksoda ett svärord. Detta har legat och skvalpat i min hjärna ett tag och nu kände jag att det var dags att ta reda på hur det egentligen står till. Sagt och gjort...

Jag frågade min tvålguru Malin, om man verkligen använder kaustiksoda idag, och fick detta ödmjuka och bra svar: "Ja, annars går det inte att göra tvål. 😊 Så gör man tvål från grunden. På kemispråk blandas en bas (Natriumhydroxid vilket är kaustiksoda) för fast tvål och Kaliumhydroxid för såpa och flytande tvål. Basen reagerar med syran vilket är de fettsyror som finns i den olja/fett man använder. Resultatet av den kemiska reaktionen är ett salt, själva tvålen -det som löddrar och rengör, dessutom bildas glycerin och vatten." Tada! Det är som ni kan se, inte bara att slänga ihop en tvål. Ett riktigt hantverk är vad det är. Jätteintressant tycker jag.

Det som sägs om den konventionella tvåltillverkningen är att man separerar glycerinet från tvålen för att använda det till lotioner. Tvålen blir då mindre vårdande och mer uttorkande, vilket leder till att producenterna får sälja mer lotion. Smart, eller hur? Vi är åter igen lurade av de stora `drakarna`.
Nej tack, säger jag. Köp tvål från en producent där du vet vad du får. Dagens tips från coachen ;)

Men det är ju detta som är så fantastiskt roligt i den här branschen. Det finns så mycket att lära och det finns så många fantastiska människor som kan lära ut! Det finns alltid utvecklingsmöjligheter för den som vill och känner man att man vill sprida budskapet om hur man kan konsumera mer hållbart och medvetet så tycker jag man ska göra det.

Man kan alltid så några små hållbarhetsfrön lite här och där 😉

Nu börjar vi närma oss skolavslutningar och frökenpresenter. Mitt tips är: så ett frö (smultron, tomat, jordgubb, gurka e.dyl) i en fin liten terrakottakruka (alt köp en färdig planta) och köp en riktig tvål därtill. Hos Malin i Ratan kan ni köpa små tvålar för ca 50 kr, och det tror jag många kan tycka att fröken är värd. Bor ni i Göteborg med omnejd, så tycker jag ni ska titta in till Tvåla och Tvaga i Haga. Där finns också mycket godis för oss tvålfantaster. Har man inte råd med tvålen till fröken, så köper man en till sig själv och ger den lilla plantan i en egenhändigt målad kruka i present ;)

Ta hand om er och tack för att ni läste

Erika

Likes

Comments

... Det är för många ingen nyhet och väldigt många ÄR väldigt insatta, pålästa och kunniga idag, Men en stor mängd individer vet inte hur enorm inverkan stress och kost har på våra kroppar. Så många åkommor som utlöses av stress... och så mycket vi skulle kunna hjälpa kroppen med rätt kunskaper om vad vi stoppar i oss. Hälsokostindustrin har ju fattat galoppen och öser ut massor av mer eller mindre bra grejor som gör att folk blir förvirrade och tappar lite tron på att det som säljs faktiskt gör nytta. Det blir en svårgenomtränglig djungel som man tröttnat på innan man hunnit igenom en bråkdel. Skeptisk, jag? Japp... ;)

Vår hud och våra binjurar (som producerarkortisol och adrenalin) påverkas enormt av stress och även våra tarmar. Som jag sagt förut; allt hänger ihop... Läste just att nu om en avhandling från Stockholms universitet som visar att hela 30 % av alla 16-åringar lider av allvarliga stressrelaterade problem. Brrrr... Var är samhället på väg...?

Två viktiga ämnen som kroppen släpper ifrån sig vid stress är magnesium och B-vitmin.

Magnesium är ett mineral som behövs för en mängd olika funktioner i kroppen. Bl.a hjärtat, musklerna och cellerna (och de är ju några stycken) behöver magnesium för att ta sig igenom dagen. Magnesium är nödvändigt för bildandet av DNA och kan även vara bra för hur levern, nerverna, immunförsvaret, hormonsystemet och matsmältningen funkar. Magnesium är även väldigt viktigt för omsättningen av kalcium.
Detta är en hel del viktiga komponenter för att vi ska må bra.

Vanliga symtom på magnesiumbrist kan vara hjärtklappning, kramp, krypningar i benen, migrän/kraftig huvudvärk, sömnproblem, trötthet, PMS och magproblem. På salongen där jag jobbat säljs mängder av magnesium, så många behöver uppenbarligen fylla på. Överdosering är ytterest ovanligt.

Magnesium finns bl.a i bönor, chiafrön, sötmandel, broccoli, banan och brännässlor.

Träning kan ibland upplevas som stress för kroppen. Oftast en positiv stress, men ändå såpass mycket att man kan behöva komplettera med lite magnesium :)

Dagsbehovet av magnesium för en vuxen person är 300-450 mg.

B-vitamin är en vattenlöslig vitamin som man behöver få i sig dagligen. B-vitamin finns i 8 olika sorter, så för mig passar ett komplex bäst, så jag vet att jag får i mig allt jag behöver. Alla har olika funktioner och ger olika symtom vid brist.

B-vitamin stimulerar ämnesomsättningen och immunförsvaret. Det har även inverkan på celldelningen. B-vitamin är även en hår-, hud- och nagelvitamin.

Eftersom B-vitaminerna är så många och så komplexa, låter jag er läsa lite mer om dem här

Det allra bästa är så klart att få i sig allt via kosten, men idag kan det vara svårt med alla processer och tillsatser som maten utsätts för. Vi lever också ofta ett liv som kräver lite extra. För mig har det som sagt gjort skillnad med tillskott, men det är ju så klart helt och hållet upp till var och en hur man vill göra :)

Ja, mina vänner. Detta var en ytterst kortfattad liten text om dessa två otroligt viktiga ämnen. 

Känner man sig trött och nere och har utsatts för stress under längre tid, så är det inte fel att prova. Två svensktillverkade märken som håller hög kvalitet är: Helhetshälsa och Holistic.

Tack för att ni tog er tid och ta hand om er 💚

Vänligen
Erika

Likes

Comments

Idag fick jag chansen att delta på en förmiddag med information/utbildning inom ämnen som fettsyror och näringsupptag i kombination med hur våra hormon- och immunsystem fungerar. Så intressant och inspirerande! Tjejerna på Ekolea är fantastiska och besitter så otroligt mycket erfarenheter och kunskap om det mesta och vad som kan behövas för att hjälpa en trasig hud eller hårbotten. Tack för att jag fick komma idag!

Kvinnan som delade med sig av denna otroligt intressanta information, heter Ellinor Nilsson och är VD för företaget Q for skin. Hon har lång erfarenhet av att ha arbetat inom vården innan hon sadlade om och lever numer på att förmedla hur otroligt viktigt det är för oss att se till att kroppen får i sig livsnödvändiga fettsyror i rätt mängd, rätt balans och av god kvalitet. De har tillsammans med världsledande forskare tagit fram ett koncept som är helt fantastiskt och väldigt lyxigt och prisvärt om man ser till innehållet. Inte ekomärkt (1, det är dyrt att ekomärka, märkningsföretagen är vinstdrivande och tar ut hutlösa summor 2, flera märkningar håller inte så hög standard som många önskar) Däremot helt vegetabiliskt och veganmärkt (ett arbete som just påbörjats). Produktutveckling pågår kontinuerligt, studier görs och man är noga med att delta på mässor och annat som kan ge nya kunskaper inom kemi och liknande. Fördelen med svenska företag, är att vi som konsumenter i samma land, lätt kan ta kontakt om vi har frågor från allt om produktanvändning, till varför man valt vissa specifika ingredienser. En trygghet som är mycket värd.

Ibland kan jag känna att begreppet hudvård uppfattas väldigt ytligt. Det är ju bara fasaden man bryr sig om.... Men de som tänker så kan inte ha mer fel. Huden är vårt största organ och det hänger ihop med alla andra organ i kroppen. På ett eller annat sätt. Det som i de allra flesta fall är återkommande när det handlar om olika åkommor i hud/hårbotten, är att tarmen inte kan förmedla näring hela vägen ut till huden, eller ännu värre; det finns inte ens näring så det räcker till vår hjärna som behöver så mycket energi. Ser vi inte till att (nu är jag tillbaka vid liknelsen av en bil igen) tanka rätt bränsle och fylla på rätt olja, så hackar vi och knackar ett tag, tills vi brakar ihop helt.

Det finns så mycket att ta upp, berätta, förmedla och lära sig mer om. Det är inte raketforskning det handlar om. Det är näringslära. Och kunskapen om hur vår kropp och hur våra sinnen hänger ihop. För det gör de. Så mycket mer än vad vi tror.

Det finns så många ute i verkligheten som är fantastiskt duktiga på detta, men det finns så många fler som mår dåligt och som behöver få information till sig på ett lättförståeligt sätt och i små portioner. Vi kan inte få för mycket av den här kunskapen som faktiskt kan vara livsviktig och avgörande för hur samhället kommer att se ut när våra små barn vuxit upp... Ett intressant tåg som jag gärna åker med på ;)

Ta hand om er och tack för att ni läser

/ Erika​

Likes

Comments

Präktig och helylle. Ibland känner jag mig så jäkla överdrivet ordentlig. Vi äter eko, köper second hand och när det kommer till smink och hudvård är det absolut noll tolerans mot näringsfria produkter. Jag försöker laga nån paleorätt/vecka, plastbantar, juicar, smoothieblendar, försöker minimera gluten och socker, ratar vanliga vindruvor och äcklas av pålägg med nitritsalt. Ibland får jag gå från mataffären med hälften av det som står på listan för att jag hittar bara skräp. Sån är jag. Skeptisk stå det ryker om det. Vrider och vänder på allt. En sån som t.o.m jag själv ibland tröttnar på. Ordentligt. Är det bara jag?

Ibland rasar jag helt. Köper godis, korv och färdig pytt i panna från felix. Dottern får köpa sin älskade korv med färdig risgrynsgröt (även fast det är så enkelt att göra egen) och så plockar vi med oss ett gäng smaksatta chips, sockriga donuts och ett paket Mums-Mums till fikat. Tillfredsställelsen är total.

Men... Mina bakslag är mina framgångar. För varje gång känner jag att det är behövligt att få vältra sig och bara gå all in på det som i vanliga fall är big no-no´s. För mig är det så. Jag blir mer peppad och får mer lust att göra bättre ifrån mig efter ett steg tillbaka. Jag älskar ju det rena och härliga. Det naturliga och livsnödvändiga.

Innerst inne älskar jag att vara en skeptiker. Det är min drivkraft. Jag lär mig och ifrågasätter och funderar. Jag älskar likasinnade. Jag är ödmjuk och tacksam över all kunskap som finns runt omkring, även fast jag verkar hård och kantig ibland. Sån är jag. Skeptisk, nyfiken och ödmjuk. Varför inte prova du också, du lär dig massor, slipper bli grundlurad av vilseledande reklam och kanske får en lite mer giftfri tillvaro ;) 

Likes

Comments

Rengöring.
​Tvål och vatten eller bara vatten, det är väl jättebra? Ja, absolut, det är bättre än inget, men det är inte optimalt. I skönhets- och näringsbranschen refererar man ofta till bilar. Mycket p.g.a. att många kan relatera till det. Har man ingen egen så kanske man känner någon som har en.

Det är nämligen som så, att ofta är vi mer rädda om och tar mycket bättre hand om våra bilar än vad vi gör om oss själva. Bilen måste ha rätt olja och bränsle för att fungera, precis som vi. Det finns t.o.m ett register där man kan få hjälp att se vilken olja som passar, för att inte motorn ska skära. Är vi lika noga med oss själva? Njaaa... kanske inte alltid. Men det har med insidan att göra. Det tar jag i ett annat inlägg. Nu var det utsidan vi skulle prata om.

Häller vi en hink vatten över bilen och duttar runt med nån lackförstörande tvätt när den ska bli fin? Oh no! Gud förbjude! Men oss själva kan vi minsann misshandla med pH-störande vatten, starka tvålar och peelingar som skrubbar så hudcellerna står som spön i backen. Jajamensan! Med ett leende på läpparna. Nu ska huden bli rosig och fräsch. Skrubb skrubb. Det tar ca 28 dagar för en ny hudcell som bildas längst ner i hudlagret, att vandra upp till ytan. Om vi är där och skrubbar flera gånger/vecka, kan det bli lite för mycket för lilla huden. Det finns inte så mycket att ta bort och vi skrubbar på ny hud som kanske behöver lugn och ro.

Det vi gör är förödande. Vi tvättar sönder oss. Jag vet inte hur många jag pratat med och träffat under åren, som haft känslig och irriterad hud. När man rekommenderar dem att ställa peelingen åt sidan en stund och välja en mildare rengöring, blir huden väldigt ofta mycket gladare och friskare. Mindre stressad. Det många tror är plitor och orenheter, kan i själva verket vara att huden är stressad. Kanske välja en mildare peeling till nästa gång? Perfekt!

Vilken rengöring vi ska välja beror på hudtyp och vad vi gillar. Är inte känslan bra, så spelar det ingen roll hur bra produkten än må vara. Vill man ha krämigt eller löddrigt, oljigt eller "torrt"? Det brukar finnas något för alla, men ibland kan man få prova sig fram. Och huden förändras hela tiden. Var lyhörd på hudens signaler och testa något nytt om det inte känns bra. De flesta salonger/butiker/webbshopar har prover att beställa. Huden bör rengöras ordentligt på kvällen oavsett om vi sminkar oss eller inte. Det finns så mycket skräp i luften som sätter sig på huden. Ta en ren fuktad bomullsrondell och stryk över ansiktet en kväll, så får ni se ;)

I många fall kan jag tycka att en löddrande rengöring kan passa bra på sommaren när luftfuktigheten är högre och huden ofta mår bättre, och en krämigare på vintern när luften (både inne och ute) är torrare och knastrigare. Men det är självklart en smaksak och upp till var och en.

I den rengörande proceduren bör även ett ansiktsvatten ingå. Ansiktsvatten på en fuktad bomullspad tar bort rester av rengöringen, återställer hudens pH-balans, ger näring och förbereder huden för serum, olja, kräm eller vad man nu vill använda efter. Man kan tänka sig att vår hud fungerar på samma sätt som en disktrasa. Den suger upp som bäst när den är lite fuktig. Ta därför för vana att alltid smörja huden (även på kroppen) innan den torkat helt. Om man inte har en väldigt fet/oren hud behöver man oftast inte använda en rengöringsprodukt på morgonen, det brukar räcka med ansiktsvatten. Om huden är dåligt rengjord, kan den inte tillgodogöra sig det som kommer efter, så en dyr kräm i kombination med en halvbra rengöring är bortkastade pengar. Om ni frågar mig.

Vad ska man välja då? Ja, idag finns det många bra och prisvärda produkter på marknaden. Jag väljer ekologiskt för att det innehåller mycket näring som huden kan tillgodogöra sig och för att det inte belastar miljön på samma sätt som syntetiskt tillverkade produkter. Många syntetiska ingredienser tas upp och stannar kvar i kroppen eller förs vidare ut i naturen via det vi kissar ut eller spolar ner i avloppet. Mycket skräp blir det och det är bra om vi tillsammans försöker tänka på det.

Huden är vårt största organ och den behöver myyyycket näring. Mata, mata, mata. Om du använder mycket smink eller har en väldigt torr hud, är mitt bästa tips att börja rengöringen med en olja. En anpassad rengöringsolja eller en ren kallpressad ekologisk olja av valfritt slag. Jag använder mandel, sesam, avocado eller det som finns hemma på hyllan. Lös upp smutsen och torka av eller tvätta med en mild tvål/rengöringsprodukt. Avsluta med ansiktsvatten och serum, olja och/eller kräm.

Ha koll på och välj bort ingredienser som SLS (sodium lauryl sulphate / sodium laureth sulphate), Mineral oil, Paraffinum, allt som slutar på -cone, PEG, parabener, starka parfymer (helst skippa phenoxyetanol också, men den kan vara lite trixig. Ibland kan det finnas i någon råvara och inte vara tillsatt i produkten som en ingrediens, men måste ändå deklareras) Det kommer nya namn på dåliga ingredienser hela tiden och man behöver uppdatera sig. 

Boken "Badskumt: gifterna som gör dig ren, fräsch och snygg" av Katarina Johansson är en bra investering om man vill få lite bättre koll.

Mina favoriter rengöring:

http://www.mettepicaut.se/fantastisk-hy/glorious-green-foaming-cleanser/

http://www.mettepicaut.se/fantastisk-hy/nourishing-cleanser/

http://www.qforskin.se/produkter/q-for-skin/rengoring.html

http://www.moonsun.se/ansikte/moonsun-organic-of-sweden-cleansingcream-200-ml.html

http://www.dermanord.se/content/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=1208&category_id=5&option=com_virtuemart&Itemid=600086

Favoriter ansiktsvatten: (här söker jag fortfarande den ultimata produkten till min känsliga torrishud):
http://www.mettepicaut.se/fantastisk-hy/hydrating-water/

http://www.qforskin.se/produkter/q-for-skin/ansiktsvatten.html

Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst, men jag tror jag slutar här. Har ni synpunkter eller frågor, får ni mer än gärna kontakta mig via mail, här i kommentarerna eller på Instagram.

Tack för nu. Ta hand om varandra!

Erika

Likes

Comments

När de hemlagade parmesanköttbullarna fräste runt i pannan, stod jag och funderade och planerade och filosoferade. Hjärnan på högvarv. Som vanligt rullar det på i huvet. Mycket som ska stötas och blötas. Jag har ju inga likasinnade i min närhet. De jag skulle kunna nörda ner mig i ingredienser, smörj och näringslära över en flaska vin med, de bor lite för långt bort.

Allt hänger ihop och allt är så otroligt intressant! Näringsupptaget är såååå avgörande för hur vi mår och huden är sista anhalten. Finns ingen näring kvar, blir huden utan och vi kan få eksem och mycket annat skräp. Och för att inte tala om hjärnan... Så mycket näring och energi den behöver! Ibland finns inte ens tillräckligt för att den ska få sitt. Vad händer då? Jag säger bra: Charmen med tarmen av Giulia Enders. Läs den!

Näringsbrist är ett stort folkhälsoproblem idag och symtomen kan visa sig på oändligt många sätt. När det kommer till huden, tycker jag det är katastrofalt hur mycket (antibiotika och) Roaccutan som skrivs ut. (acnemedicin) Biverkningarna är fruktansvärda, och flertalet av användarna får tillbaka sina problem. Eller skapar nya. Hela kroppen rasar ju! Varför tar man inte tag i orsaken istället? Den frågan har jag ställt mig i många år... Självklart finns det de som blivit hjälpta och är jättenöjda, men det är oftast inte dem vi möter på salongerna...

Just nu önskar jag mig något liknande en bokcirkel, men med ekologisk hudvård och makeup istället för böcker. Man testar och träffas för att recensera och analysera och bryta ner allt till molekyler. Dela kunskap och erfarenheter. Även kosttillskott och liknande kan ingå. Och böcker som rör ämnet. Gud vad roligt det hade varit!

Finns det några intresserade och likasinnade där ute, så får ni gärna höra av er...

Nästa gång tror jag det får bli ett litet inlägg om rengöring. Tack för att ni tog er tid. Namaste / Erika


Likes

Comments

Det hela började när vi skulle söka oss vidare efter nian. Jag ville bli kosmetolog, men SYO-konsulenten menade att "det var ingen idé" och "det finns inga jobb", o.s.v. Han övertalade mig och jag släppte tanken...för en stund...

Sökte mig andra vägar och fick arbete på Sundsvalls Tidning som scanneroperatör. Bildbehandling. Ganska långt ifrån hudvård, men fantastiskt roligt och det var en tid jag lätt skulle upprepa om jag fick leva mitt liv igen. Efter något år på tidningen, fick jag av en slump nys om att det fanns en hudvårdsutbildning på StEriks Gymnasium i Stockholm. Jag sökte och kom in, och 1998 kom jag ut på andra sidan. Som Hudterapeut! Jag hade klarat det! Jag hade förverkligat en dröm.

Jobbade deltid på en Salong i Göteborg, där jag tyvärr inte kunde stanna, så det blev jobb på fyrverkerifabrik och ekonomi/administrationsplugg som tog över min tid något år. Tills en dag då jag klev in på en salong som sålde ett märke jag aldrig hört talas om, men jag behövde en ny kräm och de hade en som jag bara föll pladask för.

Den hette Face Lotion och jag blev fast. Efter det inköpet kontaktade jag Maria Åkerberg, fick en praktikplats som blev en anställning som blev 10 år. Häpp!

Vilken resa. Året var 2003 och allmänhetens intresse, kunskap och nyfikenhet när det gällde ekologisk hudvård var inte som det är idag. Det är fantastiskt att få vara med om en sån utveckling. Både i ett litet företag och i samhället. Så mycket jag fått lära mig om service, ingredienser, förpackningar, lagar och regler kring hudvård och dess tillverkning. Det är kärlek. Tack Maria och Mikael för att ni gav mig förtroendet!

2013 flyttade vi från Kungsbacka till Kristinehamn. Jag fick erbjudande om att arbeta på Ekolea i Karlstad och där fick jag ta del av hur det är att arbeta på andra sidan. Tidigare hade jag servat återförsäljarna, nu skulle jag serva slutkunderna. Otroligt roligt. På Ekolea har resan gått vidare. Ny utveckling och nya kunskaper. Jag har på nära håll fått se hur stor del av hudvården som kommer inifrån. Hur vi med hjälp av både produkter och kosttillskott kunnat hjälpa så många med så mycket. Sanna, Mia och resten av tjejerna på salongen är grymma! Där finns så otroligt mycket kunskap och jag är jätteimponerad av det jobb de lagt ner, bl.a. på studier om eksem och håravfall. Amazing.

De tände en ny liten låga hos mig som resulterade i ett nytt Instagramkonto och den här bloggen. På salongen insåg jag hur mycket kunskap vi har, vi som arbetar med detta dagligen. Så mycket glädje och tacksamhet vi kan sprida med sånt vi själva tar för givet att alla redan kan. Man blir lite "hemmablind" ibland. Det finns många som inte vet vad en rengöringskräm är eller varför man ska använda en sån... Och varför ska den helst vara ekologisk...?

Ja, den frågan återkommer jag om. Min tanke bakom bloggen är att dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter. Jag testar produkter och ger små recensioner och mycket mer. Min familj betyder mycket för mig, så ni kommer nog få se lite tips och erfarenheter kring familjelivet också. Jag svarar gärna på frågor, men dom tar jag helst via mail. Tack för att ni läste :) På återseende! /Erika

Likes

Comments