View tracker

Havrerutorna går att göra både med och utan nougat! Använd ren havre om du är känslig för gluten!

Ugn 175 grader
Form ca 20x20 cm

150 gram smält smör
150 gram (1,5 dl) strösocker eller rörsocker
150 gram havregryn
1 tsk bakpulver (kan uteslutas)
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
1 nypa salt (kan uteslutas)
Eventuellt nougat att hyvla över kakan.

Rör ihop ingredienserna. Elvisp går bra.
Sprid ut i en form.
Grädda
Om du vill ha nougat på så hyvla den över då kakan kommer ut ur ugnen.
Skär i rutor.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Mumsiga mördegsrutor med syrlig creme fraiche och citronsmak. Mittemellan småkaka och paj!

Mördeg: 
200 gram rumsvarmt smör eller hyvla det med osthyvel/riv med rivjärn om det är hårt.
Ca 300 gram glutenfritt mjöl (jag tog sempers finmix som är vetefri och laktosfri)
150 gram strösocker
2 krm vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning
2 dl 34% creme fraiche (laktosfri går bra)
2 ägg
100 gram strösocker
1 krm vaniljpulver
1 citron


Sätt ugnen på 200 grader
Blanda allt till mördegen, jag tycker det går lättast för hand, men annars köksmaskin eller degkrokar. Degen ska bli smulig och knappt hålla ihop om den är glutenfri. Tar man för lite mjöl så blir den "flytande" i ugnen. 
Ta hälften av mördegen och tryck ut i en ugnsform motsvarande 20x25 cm eller liknande. 
Jag ställde den i ugnen medan jag fortsatte med citronfyllningen, men det går säkert lika bra ändå. (Om du använder vanligt vetemjöl så behövs det inte.) Men låt den inte gräddas mer än 10 min, då blir det för hård. Den kan se knepig ut men det är ok, den stelnar sedan. 

Tvätta och torka citronen. Riv zesten (det gula på citronskalet) på ett fint rivjärn. Pressa saften ur citronen. Jag vill ha ordentlig citronsmak så jag tog hela citronen, ta mindre annars. Vispa upp äggen och vispa ihop allt till fyllningen. 

Häll fyllningen på pajskalet. 

Smula över resten av mördegen. 

Grädda ca 25 minuter mitt i ugnen. Glutenfritt mjöl blir inte ljusbrunt när det börjar bli klart, som vanligt mjöl, så håll koll så att den inte blir övergräddad. Känn efter lukten av kaka i köket!

Låt svalna, skär i rutor och pudra över florsocker vid servering!

Förvara i kylskåp! Går bra att frysa. 


Krämig mitten av citronfyllning mellan två lager av spröd vaniljdeg. 

Likes

Comments

View tracker

Arraksbollar är bara så goda! Går utan problem att göra glutenfria och laktosfria eller mjölkfria. Går snabbt att baka om du har färdig kaka att använda! 

250-300 gram kaksmulor (jag tog det glutenfria jag hade i frysen; en skiva kladdkaka, två chokladmuffins och lite tårtbotten men sockerkaka är det klassiska)
60 gram (1 dl) florsocker
80 gram smör (rumsvarmt eller riven)
50 gram riven mandelmassa
20 gram kakao (0,5 dl)
Arraksessence efter smak (ca 1/4 fylld  kork)
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
80 gram mörk choklad att smälta
Chokladströssel eller lakritsströssel

Smula sönder kakan/muffins/tårtbotten och blanda i övriga ingredienser med degkrokar.  Degen ska bli jämn och slät. En matmixer fungerar säkert också bra. Stavmixer fungerade inte bra. Smaka på smeten så att den är god! 
Väg upp bollar på 20 gram styck.
Rulla bollarna
Kyl i kylskåp en stund.
Smält chokladen.
Ta lite choklad i handen och joxa runt på bollen. Det ska täcka överallt men inte bli för tjockt.
Rulla bollen i strössel innan chokladen stelnar (fördel att vara 2 personer).
Förvara i kylskåp eller frys in!

Likes

Comments

Jag hade en idé om hur tårtan skulle se ut men jag kan säga att jag har gjort i stort sett alla misstag man kunde göra, så nästa gång går det lättare! :-)

Botten av kladdkaka (1,5 sats) och sockerkaksbottnar.  Tårtan var 14 cm hög och 24 cm i diameter.
Fyllningar var lingonmousse och kolamousse.

Lingonmousse:
Blötlägg 3 gelatinblad
300 gram lingon kokas upp med 100-150 gram socker. Passera lingonsylt genom en finmaskig sil och rör ner gelatinbladen.
Låt svalna. Vispa 4 dl grädde och vänd ner sylten och 150 gram hela lingon!

Kolamousse:
Inspirerad av kinuskifyllning på http://bakalitenkaka-tove.blogspot.se/

Koka 50 gram farinsocker, 50 gram strösocker, 100 gram ljus sirap med 220 gram grädde. Koka upp till 115-116 grader. Ta av plattan och rör ner 1 krm vaniljpulver och 0,5 tsk salt. Smaka av!
Blötlägg 3 gelatinblad i 5 min och rör sedan ner i kolan. När kolan har svalnat rör ner 200 gram philadelphia.
Vispa 3 dl grädde och vänd ihop med kolasmeten.
Farinsocker och salt ger en djupare smak på kolan. Philadelphian gör den lite syrlig.

Marängsmörkräm på 10 äggvitor totalt för båda tårtorna, och med vit choklad. 
"Hjälmen" är gjord av Rice krispie treats, spacklad med kristyr och täckt med sockerpasta. 
"Plastrongen" är sprayad med pärlemorfärg, ätbar spray. "Plastrongnålen" är borstad med silverglitter, men det syns inte så bra på bilden. 

Likes

Comments

Min gamla arbetsplats, butiken Hogsta Ridsport, hade rea, höstfest, föreläsningar och uppvisningar i helgen! 
Fredagens tårta hade sockerkaksbottnar och var fylld med lemoncurd och vaniljkrämsgrädde (lika delar vaniljkräm och grädde = glasskräm). Tårtan var spacklad med marängsmörkräm med vit choklad och lemoncurd och täckt med sockerpasta.
Först målade jag gräs som en kant på tårtan och sedan spritsade jag marängsmörkräm med grästyll.
Dekorationerna är ätbara (förutom pannbandets bling) och gjorda i sockerpasta.

Jag funderade ett tag på vad butiken är särskilt bra på, men sortimentet är enormt, så jag valde några saker som jag tycker är fina; bett, ridstövlar och pannband! Det var jätteroligt att göra dekorationerna! Man får verkligen "tänka till" när det är något nytt! 

Likes

Comments

Mitt experiment fortsatte med blåbärsbullar! De blev fantastiskt goda! Lite som blåbärspaj!


Fyllning till en halv bulldeg:
150 gram blåbär
Lite gelésocker ca 1 msk
1 msk marsanpulver
100 gram smör
125 gram strösocker
50 gram vetemjöl
0,5 krm vaniljpulver

Koka först blåbärssylt. Den ska bli fast men gärna lite syrlig. Koka blåbär med gelésocker några minuter och rör sedan ner marsanpulver och låt sylten svalna.
Rör ihop remonsen, smör, socker, mjöl och vaniljpulver.  Bred ut noga över en utkavlad halv bulldeg. Bred sedan på sylten.
Rulla ihop bulldegen från långsidan.
Dela degen i 16 bitar.
Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. 
Gör under tiden vaniljkräm, en halv sats av denna.  Vill du använda snabbmarsanpulver så ta 150 gram mjölk och 3,5 msk pulver.
När bullarna har jäst klart spritsar du vaniljkrämen i mitten av bullarna. En klick i varje från botten av bullen och upp.  
Grädda i 230 grader ca 12 minuter.
Pensla på sockerlag direkt då de kommer ut ur ugnen och strö över socker av ditt val. Dessa fick strösocker på.

Likes

Comments

Idag blev det experiment! Så roligt!
Jag gillar ju både bullar och kladdkaka och har förut gjort kanelbullekladdkaka. Idag tog jag kladdkakasmet på bullarna!
Bulldeg enligt detta recept! Jag snabbade på lite och rörde ihop allt efter fördegen, och sedan fick det jäsa i rumstemperatur.
En halv sats vanlig kladdkaka passar till en halv bulldeg. Vill man ha kladdkakafyllning på alla bullar så dubbla receptet. Kladdkakafyllningen blev god men inte fantastisk. Nästa gång ska jag prova utan ägg! 

1 ägg / 2 ägg
50 gram rumsvarmt smör / 100 gram
110 gram strösocker  / 220 gram
40 gram vetemjöl  / 80 gram
0.5 krm vaniljpulver  / 1 krm
1 krm salt  / 2 krm
50 gram grovt riven choklad  / 100 gram

Kavla ut degen, jag använder min bakmatta från Ikea 45x62 cm. Ganska så tunt. Bred ut kladdkakasmeten över halva degen. Vik över den andra halvan deg.
Skär i remsor, jag använder en pizzaskärare och skär i 16 delar.
Snurra degändarna åt varsitt håll och snurra ihop till en bulle med änden under bullen. Det blir lite kladdigt! Lägg i pappersformar.
Låt jäsa 1-2 timmar och grädda sedan i ca 10 minuter mitt i ugnen, i 230 grader. Grädda den inte för länge!
Pensla med sockerlag direkt då de kommer ur ugnen och strö på rårörsocker.

Likes

Comments

Jag bakade inte mycket när jag bodde i USA utan hittade till bakningen senare. Men jag fascineras av många amerikanska recept!
De går otroligt snabbt att göra och smakar fantastiskt! Omväxling förnöjer!

Mina amerikansk-inspirerade Cinnamon Rolls!

24 gram torrjäst (helt galet, jag vet!) 2x12 gram mot mitt vanliga 10 gram färskjäst!
50 gram (ml) grädde
200 gram (ml) havremjölk (vanlig mjölk går säkert också bra)
100 gram socker (drygt 1 dl)
75 gram smör
1 tsk salt
2 rumsvarma, helst ekologiska ägg
570 (9½ dl)  gram vetemjöl special, gärna eko

Fyllning 
100 gram farinsocker
50 gram rårörsocker
2 msk kanel (13 gram)
100 gram smör
1 krm salt

Creamcheese frosting /glasyr
100 gram rumsvarmt smör
100 gram creamcheese (philadelphia laktosfri här)
180 gram florsocker
1½ krm vaniljpulver
½ krm salt

Värm mjölken (!) till 40-45 grader och lös jästen i den med en handvisp.
Blanda ihop alla ingredienser och låt köksmaskinen knåda till en jämn smet som lossnar från kanterna.
Låt jäsa till dubbel storlek med plast över bunken, ca 1 timme.
Kavla ut degen tunt, jag använder min bakmatta från Ikea, 45x62 cm.
Rulla ihop degen och skär den i 12-15 bitar. Det blir stora bullar!
Lägg bullarna på plåt och täck med plastfolie.
Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Vispa ihop ingredienserna till frostingen, mikra 15 sekunder om den är för hård.
Grädda 10-12 minuter på 220 grader.
Jag tog en spritspåse och lade på glasyren med.
Kan frysas, bäst utan glasyr på.


Likes

Comments

En tiramisu inspirerad dessert med choklad!
Jag har velat prova tiramisu länge men vill att även barnen ska kunna äta den. Vi firade mammas födelsedag och hon älskar choklad så det blev en tiramisu med choklad!  Så här gjorde jag denna gång!
Jag köpte kex. Förpackningen ser ut så här.
Savoiardikex

Kexen ska doppas i en vätska, ta det du gillar! 

Jag tog 1.5 dl drickchoklad (oboy)
0, 5-1 dl vatten med svag kaffesmak
0.5 tesked baileys
Doppade kex i en form
Doppa kexen snabbt i vätskan, bara en sekund, och lägg i  en form.


1 äggvita
1 äggula
45 gram (0,5 dl) socker
2,5 dl vispgrädde
250 gram mascarpone
50 + 50 gram riven mörk choklad

Riv chokladen på grövsta sidan på rivjärnet.
Vispa äggvitan till hårt skum.
Vispa äggulan med sockret. Vispa ner mascarponen.
Vispa grädden.
Vänd ihop äggvitan med grädde och mascarponesmet och 50 gram riven choklad i en skål. Vispa inte utan vänd för att behålla volymen.
Spritsa eller bred över kexen. Lägg ett nytt lager med doppade kex och spritsa resten av smeten över.  Hit kan gärna förberedas dagen innan.
Sprid resten av den rivna chokladen över som dekoration. Täck med plast och förvara i kylskåp.
Tiramisu i genomskärning
Riven choklad håller sig fint på tiramisun. 

Likes

Comments

För tillvägagångssätt och massor av tips kolla på "mina bästa bullar"!

Bullarna innehåller denna gång:

Fördeg:
2 dl grädde
2 dl laktosfri mjölk
1 dl vatten
15 gram jäst
500 gram ekologisk vetemjöl special
Jäsning

Mer deg:
500 gram ekologisk vetemjöl special
2 rumsvarma ekologiska stora ägg
2 krm vaniljpulver
100 gram ljus sirap
50 gram strösocker
1 tsk nymald kardemumma
Jäsning

Smör och salt
150 gram rumsvarmt smör
8 gram mortlat havssalt
Jäsning igen, låt stå i kylen tills du har tid att baka!  Degen är ganska lös så låt den gärna stå i kylen sista jäsningen så blir den lättare att hantera.

Ny remons/fyllning!
250 gram rumsvarmt smör
250 gram strösocker
50 gram brun farin strö
150 gram ekologisk vetemjöl
2 krm salt
15 gram kanel
Rör till en jämn smet.

Jag har en Ikea bakmatta som är 45x62 cm. Jag kavlar ut halva degen (brukar vara ett kilo) på hela bakmattan och över kanterna. Första degen fick remons över hela och rullade jag ihop den. Det blev butterkaka i en form och kanelbullar.
Andra degen fick remons över halva, jag vek över andra halvan, skar 1 cm remsor med pizzaskärare och gjorde nystan. Med denna storlek på degen blev det perfekt, 20 bullar a 60-70 gram. Blir bullen för stor så nyp av degremsan och blir den för liten så ta av nästa remsa osv. Mina bullnystan blir långt ifrån perfekta! Dels är jag inte skicklig nog än och dels är min deg mjukare (lösare) än vad som skulle behövas för att göra riktigt snygga bageribullar.

När bullarna hade jäst klart (ca 2 timmar) spritsade jag i vaniljkräm enligt detta recept men annars går Ekströms kallvispade vaniljkräm bra, ta då 4 msk pulver till 2 dl mjölk och vispa ordentligt med elvisp.
Grädda i 230 grader ca 10 minuter.
Pensla med sockerlag och strö på pärlsocker på en bulle i taget direkt då de kommer ur ugnen! (Pärlsockret fastnar lättare då sockerlagen är nypenslad)
Låt svalna och frys in de som inte äts samma dag!
Första remsan kring två fingrar

Ta loss den första remsan från fingrarna och snurra den andra remsan runt
 som ett garnnystan och stoppa in änden. 
Bullnystan på jäsning

Kanelsnäckor med vaniljkräm

Likes

Comments