Ludwig har länge önskat att jag ska laga makaronipudding men det är något från min barndom som gör att jag klarar inte av den maträtten. Torr, gummiaktig och halvdana makaroner..

Som kompromiss kombinerade jag en egen liten låda som egentligen mer liknar en lasagne? Jag gjorde samma rätt till Frans, på bara undan köttfärssås innan jag tillsatte buljongen, och han slukade verkligen maten!! Perfekt till vardags och matlådor!

Makaronilåda (6 portioner)
8 dl makaroner
500 g köttfärs
2 små gula lökar
400-500 g krossade tomater
1 dl Heinz chilisås
1 grönsaksbuljongtärning
oregano
peppar
basilika
paprikakrydda

bechamelsås
2 msk smör
6 msk mjöl
8 dl mjölk
1 dl riven ost
muskotnöt

Sätt ugnen på 200 grader.
Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
Bryn köttfärsen och tillsätt sedan hackad lök.
Fräs ytterligare en stund och tillsätt sedan övriga ingredienser till köttfärsen  och låt puttra så länge det finns tid.

Lägg smöret i en kastrull och låt smälta.
Tillsätt mjölet och rör om med en visp.
Häll i hälften av mjölken och rör ut så att det ej finns några mjölklumpar.
Värm några minuter under omrörning och tillsätt sedan resten av mjölken samt hälften av den rivna osten.
Värm och rör om tills bechamelsåsen tagit ihop.
Smaka av med muskotnöt!

Blanda makaroner och köttfärssåsen och lägg i en ugnsform.
Häll på bechamelsåsen och toppa med den rivna osten.
Gratinera i ugn cirka 15-20 minuter, tills det fått färg.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Frustrationen som lyser i frans ögon nu när han snart, snart, snart lyckas ta sig framåt men inte riktigt kommit på det hela. Frustrationen att vilja skopa in maten själv istället för att bli matad.
Jag ogillar kladd men i morse medan jag skulle försöka hinna klart skolan fick jag ge med mig och släppte lös Frans själv vid frukosten. Hans leende och glädje var obetalbar. Kladd, kladd, kladd - men vad gör väl det när han blev glad och fick i sig frukost, medan jag fick göra klart skolarbetet?

Denna vecka har verkligen gått i husletarnas tecken. 3 visningar, 2 olika områden och 1 skambud senare är vi tillbaka på ruta 0. Ibland känns det som om vi aldrig kommer hitta det perfekta huset..

Likes

Comments

Igår bjöd jag familjen  på panerad kycklingfiléer fyllda med ost och skinka. Ludwig utropade denna rätt till ny paradrätt och mumsade i sig för glatta livet.

Väldigt god rätt som passar både till vardag och fest. Smakrik men barnvänlig! Älskare!!

Panerade och fyllda kycklingfiléer (6 portioner)
900 g kycklingfilé
Lagrad herrgårdsost (eller annan god ost)
rökt skinka i skivor
ca 3 msk dijonsenap
3 ägg
2 dl mjöl
3 dl Pankoströbröd

Sätt ugnen på 175 grader
Dela kycklingfiléerna på längden så att de bli tunnare.
Banka ut dem mha en kavel så att de blir ytterligare lite tunnare.
Bre på senap på kycklingfilén och lägg sedan på en skinkskiva och en ostskiva.
Vik ihop filén på hälften.
Gör lika dant med resten av filéerna.
Lägg mjöl, uppvispat ägg och ströbröd i varsin djuptallrik.
Vänd kycklingpaketet först i mjöl, sedan i ägg och till sist o ströbröd.
Stek i smör tills du fått fin yta.
Stek klart i ugnen om kycklingen behöver ytterligare några minuter.

Vanligt Mos (6 portioner)
1.5 kg potatis
1 dl varm mjölk
salt/peppar
25-50 g smör

Skala och dela potatisen i grova bitar.
Koka ca 15 minuter.
Häll av vattnet och låt potatisen slå av sig lite medan du häller mjölk i kastrullen och värmer på den.
Tillsätt potatisen och använd en potatisstomp och mosa den och blanda ihop till ett mos.
Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Tiden rusar iväg och Frans har blivit 7 månader. Hemskt, roligt och panikartat. Mitt lilla barn växer ifrån mig! I veckan har han lärt sig klappa händerna och är millimeter ifrån att få kläm på att kunna ta sig framåt!

Frans kommer bli livsfarlig jämfört med Ebba. Med Ebba plockade jag inte undan något eller barnsäkrade lådor och annat. Frans springer runt i gåstolen likt en terminator och rycker i allt. Snabbt, snabbt, snabbt åker han fram.

Idag blir det träning och sedan lunch med två underbara vänner! Måste även införskaffa Frans en åkpåse för huvva vad hösten har bitit tag!

Likes

Comments

Helgen har varit underbar med middag ute, modevisning och gott sällskap. Nu åter till vardagen vilket känns tungt eftersom hela huset har hamnat i paus och jag vet inte riktigt vart jag ska börja.

I morse på promenaden insåg jag verkligen att hösten har kommit med full kraft. Jag och Frans tog oss ändå en somrig och god smoothie till mellis och tänker ha sommar en liten stund till.

Solig smoothie (6 månader)
1 dl turkisk yoghurt
1/2-1 avokado
1 nektarin
1 dl frusen mango

Mixa och njut!

Likes

Comments

i helgen har jag druckit för första gången sedan jag blev gravid med Frans! blev både en mysig middag ute och en bra modevisning på Umeå fashion week som varit i veckan. Så icke-fashionabel jag Är, är det rätt märkligt att jag varje år senaste 5 åren sett till att vara där.

i helgen har jag även bakat en födelsedagstårta till en liten tjej som önskade sig Disneys senaste film Vaiana. Roligt att få sitta och peta med denna tårta och det var längesedan  som jag inte svor när en tårta gjordes utan jag bara njöt av att få sitta och pyssla. Recept och bättre bilder  kommer sedan! För nu ska jag hoppa i säng

Likes

Comments

Idag har jag och Frans varit o tränat, så äckligt jobbigt men ändå härligt!

På tal om träning...
Alltså denna efterrätt är att dö För!!! Tänk friterat, äpple och kanel med en kula vaniljglass och en kolasås som smakar gudomligt!! Kan det bli bättre? Bjöd på denna tidigare i veckan och denna kommer få en stjärna i min receptbok. Jag förberedda allt kvällen innan så när det var dags för servering var det bara att fritera och montera. Smidigt!!

Churroskorgar (6 st)
300 g vatten
30 g smör
3 g salt
25 g socker
10 g vaniljsocker
150 g vetemjöl
2 ägg
Olja att fritera i
Kanel och socker

Koka upp vatten, smör, salt och socker i en kastrull.
Tillsätt mjölet och rör medan med en träslev i någon minut tills att mjölet blandats och degen släpper från kanten på kastrullen.
Lägg över degen i en bunke och rör om med sleven så att den kyls ned.
Tillsätt ett ägg i taget och arbeta in till en fin deg.

Fyll en sprits med stjärntyll.
Olja in baksidan av en cupcakeplåt och spritsa smeten som skålar på plåten.
Ställ i frysen gärna över natten men minst 3 h.

Vid servering
Värm oljan till 180 grader, använd termometer och reglera värmen.
Fritera 2 korgar åt gången i några minuter, tills de fått fin färg.
Lägg på hushållspapper och låt svalna.
Blanda hälften kanel och hälften socker och vänd korgarna i det.

Äppelkompott
3 äpplen
1 msk saft från citron
1 knivsudd vaniljpulver
24 g maizena
75 g brun farinsocker
3 g kanel
1 knivsudd ingefära

Skala och skär äpplena i kuber.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt puttra i 10 minuter.

Kolasås
50 g glykos
95 g strösocker
200 g grädde
25 g smör
5 g flingsalt

Blanda socker och glykos i en kastrull.
Koka upp under omrörning tills du fått en fin karamell.
Tillsätt grädden i omgångar under omrörning.
Låt koka ihop ordentligt.
Ta från plattan och rör ned smör och salt.

Montering vid servering
Ta de nyfriterade churrosskålarna som du vänt i kanel och socker.
Fyll skålen med ljummen äppelkompott.
Lägg på en kula vaniljglass och sedan ljummen kolasås.
Eftersom jag gjorde äppelkompotten och kolasåsen kvällen förvarade jag dem inplastade i kylen och värmde på dem igen innan.

Likes

Comments

När min energi är totalt bortblåst är köttfärssås steget innan jag är längst ned på "låt mig slippa laga mat och vi kör hämtmat" skalan. Köttfärssås går att variera i evigheter från en vardagsrätt till en rätt för fest. Ofta har man ingredienserna hemma och det är bara att hacka och kasta i! Samt att det är ju faktiskt galet gött!

Krämig köttfärssås (6 portioner)
ca 600 g nötfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
5-10 färska champinjoner
500 g passerade tomater
1 köttbuljongtärning
1 dl Heinz chilisås
2 tsk basilika
salt/peppar
1 dl creme fraiche

Hacka vitlök och lök.
Bryn löken med lite smör i en gryta.
Tillsätt köttfärsen i omgångar och fräs ordentligt på rätt hög värme.
Skiva champinjonerna och tillsätt dem.
Stek ytterligare några minuter.
Häll på de passerade tomaterna, buljong, chilisås och basilika och låt puttra tills spagettin kokar eller så länge du har tid.
Smaka av med salt och peppar och precis innan servering vänder du ner creme fraiche så att den blir perfekt krämig.

Likes

Comments

Nu är vi verkligen i gränslandet jag och Frans när det kommer till amningen. Frans har sovit skruttigt i två nätterna nu och jag vet inte om det är avvecklingen av amningen eller de två tänderna jag märkte i morse tittat upp!

Han blir bättre och bättre på att gapa när man kommer med skeden och mindre och mindre mat knuffas ut av tungan. Idag gjorde jag en vegetarisk gryta och både konsistensen och smakerna gick hem. Obs detta recept var verkligen ett storkok så halvera receptet om du inte vill bunkra upp ordentligt. Denna går självklart att ha som tillbehör också till en bit fisk eller något.

Linsiga grytan (6 månader)
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1.5 dl avoriorris (grötris funkar nog också)
1.5 dl linser (jag tog både röda och gröna)
400 g broccoli
1 tsk spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
400 kl kokosmjölk
3 dl vatten
2 msk limejuice
10 cm från en zucchini

Pressa vitlöken i en kastrull och tillsätt oljan.
Hetta upp vitlöken utan att den får yta.
Grovhacka broccolin och tillsätt den tillsammans med ris och linser i kastrullen.
Tillsätt även kryddorna.
Häll i kokosmjölk och vatten och låt puttra i ca 15-20 minuter eller tills riset känns
genomkokt.
Skala zucchini och riv grovt.
Rör ned i grytan tillsammans med lime.
Häll ned i matberedaren och mixa till lämplig konsistens.
Servera och frys in resterna!

Likes

Comments

Häromdagen gjorde jag egen frityrsmet och gjorde fish and chips men istället för pommes körde jag med rotfrukter. Jag tror aldrig att jag sett Ebba och hennes kompis äta så mycket, jag och ludwig hann knappt få något!

Så för er som har svårt att få i era barn fisk så är detta ett toppen sätt. Gillade också frityrsmeten och nästa gång blir det en gnutta chili i och fritera kyckling.

Friterad torsk med rotsaker (4 portioner)
800 g torskfilé

Frityrsmet
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 dl maizena
2 tsk bakpulver
33 cl lättöl
1/2 tsk salt
peppar
olja till fritering

Rotsaker
1 sötpotatis
2 morötter
2 palsternackor
4 schalottenlökar
salt/peppar
1 msk honung
olja

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rotfrukterna i jämna stavar.
Lägg på en plåt och ringla över honung och olja.
Salta/peppra.
In i ugnen ca 20 minuter eller tills fin färg, rör om någon gång under tiden.

Skär torsken i bitar, ca 3 cm tjocka.
Blanda alla ingredienser till frityrsmeten.
Värm olja i en tjockbottnad kastrull till 180 grader, använd en termometer så att du hela tiden kan skjustera temperaturen.
Vänd torskbitarna i frityrsmeten och fritera i omgångar ca 3-4 minuter eller tills den fått fin färg.
Servera med en god aioli eller remouladsås .

Likes

Comments