Denna puré fick Frans smaka på idag. Han har tidigare inte smakat äpple men denna gick ner trots att han var trött när vi satte oss för att äta. Blandade även i en iskub torsk för att introducera det.

Äppelpäppelgryta med rotfrukter (6 månader)

1 palsternacka
1 morot
1 potatis
1/2 rött äpple
Vatten
Valfri fettkälla
Persilja

Skala alla rotfrukter och äpple och skär i mindre bitar.
Lägg bitarna i en kastrull och fyll på med vatten så att bitarna precis täcks.
Låt puttra i 5-10 minuter tills rotfrukterna känns mjuka, fyll på mer vatten om nödvändigt.

Lägg bitarna i en matberedare eller använd mixer och mosa alltihop till önskad konsistens.
Tillsätt några knippen persilja och späd med vattnet du kokade i till lämplig konsistens.
Frys in eller servera och tillsätt valfri fettkälla!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag trodde denna rätt skulle gå hem hos Ebba men istället var det jag och Ludwig som tyckte att det blev riktigt gott. En snabb rätt med snälla och goda smaker. Ett extra stort plus är att maten är färgglad!

Kycklingbullar
500 g kycklingfärs
2 msk ströbröd
1 ägg
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
Salt/peppar

Blanda ägg och ströbröd i en bunke.
Pressa i vitlöken samt tillsätt timjan.
Låt stå i 10 minuter.
Tillsätt kycklingfärsen och blanda väl.
Forma till lämplig köttbullestorlek.
Stek tills Bullen är genomstekt.

Kall morotssås
2 stora eller 5 små morötter
1 tsk dragon
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl grädde
Salt/peppar

Skala och skiva morötterna i små bitar.
Koka tills de är helt mjuka.
Lägg morötterna och de andra ingredienserna i en matberedare eller blender och mixa till en slät sås.
Smaka av med salt och peppar.

Likes

Comments

Godmorgon! Mitt i detta renoveringskaos står den! Stolen som jag suktat efter i flera år. Snart ska väl detta vara klart och oj vad jag bara längtar tills all renovering är klar och jag har en soffa att slänga upp fötterna på igen. Men det är rätt bra att inte ha det heller, man får som mer gjort utan den där tv:n!


Likes

Comments

Igår när Ebba slutat skolan firade vi första dagen med hamburgare. Blev den snabba och lata versionen men ack så gott! Crispsallat, tomat och rödlök toppat med pepperjack ost och hamburgerdressing.

Jag älskar hamburgare! Maträtten går att förändra i oändlighet och går att äta till vardags men även till fest.

Klassiska hamburgare (4 st)
500 g nötfärs
Salt
Peppar
Talg, att steka i
Ost

Salta och peppra nötfärsen.
Forma till fyra biffar.
Stek i talg för extra saftig och "köttig" smak.
När du fått yta lägg på ost på burgaren och sedan ett lock över stekpannan.
Låt hamburgaren gå på eftervärme till önskad stekgrad och tills osten smält.

Likes

Comments

Hittade detta recept på Sempers hemsida och tänkte att lasagne är väl en bra rätt både i konsistens och smak för lilleman att prova! Det är nästan deras recept med några små justeringar och oj vad den gick hem! Med bravur! Både jag och lilleman satt och slevade i oss denna. Så himla god, och det är det jag vill för på min babyshower hade vi en Lek att man skulle gissa vad det var för barnmat och jissanes så hemskt de flesta smakade!

Lasagne (6 månader)
En liten bit rotselleri (0.5 dl hackad)
1.5 morot
2.5 dl krossade tomater
100 g nötfärs
1 tsk oregano
1 dl risoni (små pastakorn)
1.5 msk vetemjöl
2 dl mjölk

Hacka rotselleri och morot i små bitar, lägg i en kastrull.
Tillsätt krossade tomater, färs och oregano och låt puttra tills moroten är mjuk och färsen är genomkokt.
Mixa då allt i lämplig konsistens

Koka under tiden risoni enligt anvisningarna.

Blanda vetemjöl och mjölk i en skål.
Rör sedan ned det i köttfärssåsen och ställ på plattan igen och låt puttra i någon minut.
Rör hela tiden.

Tillsätt sedan risoni och rör om.
Servera eller frys in!

Likes

Comments

Just nu kretsar mitt liv kring att kolla inredning och recept. Jag fastnade för ett par stänkmålade tallrikar men priset kändes orimligt dyrt! Jag fick då idén att själv lyckas stänkmåla och vårt porslin har länge sjungit på sista versen så jag tänkte att jag prövar på det.

Voilà!! Blev ändå otroligt nöjd över resultatet och med tanke på priset så blev jag ännu mer nöjd. Tillochmed min syster blev positivt överraskad och önskar sig nu sånna i julklapp! Så det blir att fortsätta stänka på för fulla muggar!

Likes

Comments

När jag var barn så gjorde min mormor de allra bästa köttbullarna och jag kan ibland fortfarande tänka tillbaka på dem och känna smakerna! Hon blev tyvärr dement innan jag hann fråga hur hon egentligen gjorde dem och jag har i flera år försökt få dem som hennes utan att lyckas. Men dessa köttbullar är också inte fyskam och är verkligen en favorit!

Klassiska köttbullar
500 g nötfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
2 msk kalvfond
1 gul lök
1 tsk dijonsenap
Salt/peppar

Blanda alla ingredienser utom färsen.
Låt stå i fem minuter.
Tillsätt nötfärsen och använd händerna och blanda ordentligt.
Vänta ytterligare 5 minuter.
Rulla jämnstora köttbullar.
Stek i gjutjärnsstekpanna i omgångar, tricket är att endast ha Max 8 st i pannan åt gången för att få en bra temperatur och jämna köttbullar.
Lägg köttbullarna åt sidan.

Brunsås/gräddsås
2 dl vatten
3 dl grädde
2 tsk mushroom soya
1-2 msk kalvfond
1-2 msk rödavinbärsgele eller lingonsylt
Salt/peppar

När du lagt köttbullarna åt sidan tillsätt då vatten och ta en visp och försök skrapa ur pannan från det som lyckats bränna fast.
Låt puttra någon minut och tillsätt resten av ingredienserna.
Låt puttra ytterligare och lägg sedan tillbaka köttbullarna.
Servera!

Likes

Comments

Nu har hon begett sig till sin första skoldag. Min lilla lilla tjej. När blev hon så stor? Märkligt det där, jag och barnen åldras inte i samma takt och jag hinner egentligen inte med och varje gång hon säger "men oh My god mamma" så hamnar jag i chock! Tur att jag har lillfrans som aldrig kommer få växa, haha!

Satt och knåpade ihop en ny veckomeny igår så idag kommer äntligen maten och kylskåpet fylls på! Finns inget jag älskar som ett överfyllt kylskåp! I eftermiddag lägger jag upp rätten som är den enda jag själv tycker att jag är bäst på, så kika in senare!

Tyckte att det var igår hon var såhär liten!

Likes

Comments

Jag är ju allergisk mot fisk vilket gör att innan jag fick barn har jag aldrig lagat det. Men eftersom jag gärna vill att Ebba ska få i sig fisk varje veckan så var det bara att lära sig. Det jag älskar med fisk är ju smidigheten och att få en fiskrätt god är relativt lätt. Denna föll verkligen Ebba i smaken och hon reflekterade inte ens över att det var kikärtor i rätten! Så denna rätt kommer verkligen läggas på minnet och tas fram igen!

Laxlåda med rostad potatis och kikärtor
500 g kokt potatis
4 laxfiléer
1/3 purjolök
400 g kikärtor
2 vitlöksklyftor
150 g fetaost
1 citron
Knippe persilja eller dill
1 dl grekisk yoghurt
1 dl creme fraiche
2 dl gröna ärtor

Sätt ugnen på 225 grader
Lägg den kokta potatisen i en form och krossa den lätt.
Riv en av vitlöksklyftorna i formen samt finhacka purjolöken och lägg i den.
Blanda i avrunna kikärtorna, samt olivolja och salt/peppar.
Rosta i ugnen i ca 10 minuter.
Ta ut och lägg laxen ovanpå potatisen.

Sänk värmen på ugnen till 175-200 grader
Smula fetaosten i en bunke.
Riv vitlök och citronskal och blanda med fetaosten.
Tillsätt yoghurten, cremefraiche och persilja, rör om.
Smaka av krämen med citronsaft.
Lägg krämen på laxen och gratinera i ugnen ca 2 minuter, eller tills laxen är färdig.
Strö över ärtorna sista 5 minuterna.
Servera!

Likes

Comments

Igår hade jag sådana himla problem med ryggen så blev inte många knop gjorda varken med renoveringen eller matlagning. Skönt att jag kan smita hem till min älskade mor då för tacomys! Blir så arg och rastlös när kroppen säger ifrån men samtidigt vet jag att det är lika bra att lyssna på den och ta det lite lugnare.

Snart börjar det roliga med renoveringen, att köpa nya möbler(!!!!), så skönt när detta är klart. Just nu är det vanliga vardagskaoset och stöket upphöjt till hundra. Imorgon börjar min stora tjej i förskoleklass och jag vet helt ärligt inte vem som är mest nervös av oss två, ska bli så himla spännande!

Likes

Comments