Header

SUN, SURF & SOUL! En av de bästa dagarna i Australien! Massvis med glädje, glitter och färger! Så bra stämning och festivalkänsla! Dansade hela hela dagen. Xavier Rudd live var magiskt. MAGISKT.

LYCKA LYCKA LYCKA

/ E M

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tiden försvinner!! Kan inte fatta att jag varit här i 8 månader! Känns som en evighet men samtidigt har det gått så snabbt. För snabbt. Känner mig så hemma! Det är nu på senaste tide jag faktiskt börjat känna att jag förändrats. Har inte bara vuxit som person men hela sättet jag ser på saker och ting är annorlunda. Detta året har liksom "öppnat upp" något. Jättesvårt att förklara. Men det känns bra.

Tänkte skriva lite om småsaker jag under mina 8 månader här på andra sidan jorden reagerat på som skiljer sig från Sverige! Kan förekomma stavfel då min svenska bara blir sämre och sämre.

Vänstertrafik - Självklar. Tog ett tag att komma in i det men nu känns det mer rätt än höger. Tänker inte över huvud taget när jag cyklar osv, utan det är snarare konstigt att tänka att vi kör på höger i Sverige. Kommer får vänja mig igen!

Eluttag - Så eluttagen ser annorlunda ut, men inte bara det! Här har varje eluttag en on/off knapp, så istället för att dra ut kontakten varje gång till brödrosten t.ex, är det bara att stänga av ellutaget (gissa hur många gånger jag satt min dator på laddning i några timmar men glömt trycka på knappen...) Berättade för min värdfamilj att vi inte har knappar i Sverige och de tycker det verkar både jobbigt och livsfarligt.

Dörrhantag - Existerar knappt. Här är det 99.9% av fallen knoppar som man vrider för att öppna dörrarna.

Toalett och badrum - Själva toaletten har alltid ett rum för sig själv (för det mesta utan lås) och sedan är handfat och dusch i ett separat rum bredvid. Vet inte vad jag tycker om detta. Finns fördelar med det men föredrar nog att ha allt i samma som vi har det i Sverige.

Barbeque - Överallt, i alla parker och vid alla stränder finns barbeque ställen med bänkar och grillar som vem som helst när som helst kan använda sig av. Och folk använder sig alltid av dem. Älskar detta. Australienarna har barbeques hela hela tiden!

Rödljusen - Extremt lång tid tar det innan det blir grönt. Alltid. Flera minuter får man vänta. Roligare blir det när det väl blir grönt eftersom att (ingen överdrift) det är grönt i ca 3 sekunder. Sedan blinkar det rött i kanske 1 minut. Hmm. Att ta sig över gatan är inte enkelt här borta.

Pennor - Okej, vill först diskutera att de har två ord för penna, så "pen" (kulspettspenna) och "pencil" (blyerts). Detta är viktigt att veta för att överleva australiensk skola. I skolan är det, till skillnad från Sverige, ALLTID "pen" som gäller, allså inte blyerts som jag alltid skriver med i Sverige. Nej det ska vara kulspettspenna, blyerts används i nödfall.

See ya - Detta kanske inte passar in här men vill ändå ta upp att man alltid säger "see ya" när man säger hejdå, även till personer man aldrig träffar igen. ÄLSKAR detta då det är mer positivt än "bye" och lite "ja men vi kanske ses igen, man vet ju aldrig". Säger "see ya" extremt mycket.

Mörkt tidigt - Solen går ner ca 5 - 5.30.

Bröd - Oj, vadå bröd - menar såklart "toast". Något jag saknar här borta är riktigt bröd. Det är alltid alltid alltid fyrkants toast som gäller, och den "mörkare" varianten är såklart inte speciellt mörk men anses ändå "nyttig". Vill också förklara för er som undrar hur det ligger till: "toast" = fyrkantsbröd i brödrost med något pålägg. Ost är tydligen inte tillåtet, speciellt inte till frukost. Sandwich = icke-rostat bröd, två skivor, med pålägg mellan. "Toasted sandwich" = svensk "toast".

Öppetider - Affärer stänger tidigt. Typ 5. Vissa mataffärer har IBLAND öppet till 9pm, men då har man tur.

Lakan/Bäddning - I Sverige har vi underlakan och täcke på det. I Australien använder man ytterligare ett lakan, vilket är exakt som ett extra underlakan som man har mellan det riktiga underlakanet och själva täcket. Detta är dels för att man lätt ska kunna reglera hur varmt man vill ha det, men också för att slippa tvätta täcket lika ofta. Tycker detta är ganska bra.

Public toilets - Överallt. Väldigt mycket mer än i Sverige. De är liksom utomhus, i alla parker och stränder och är inte alls så farliga som de i Sverige.

Parker - Att gå igenom en park en söndagförmiddg här är helt otroligt. Det är så mycket folk. Alla gör olika saker, springer, har picknick, barbeque, födelsedagsfest, yoga, simmar, boxas, solar, tränar... Det händer så mycket och alla är så aktiva! Det är så fin energi i parkerna här jämfört med i Sverige.

Kvällsbelysning - Väldigt dåligt. På vanliga gator i husområden (helt glömt vad detta egentligen heter men ni förstår vad jag menar) finns ingen gatbelysning alls. Det är därför för det mesta helt kolsvart när man är ute och går på kvällen, om man inte håller sig till de allra största vägarna.

Bussar - DE SÄGER INTE STOPPEN. Vi har det väldigt bra i Sverige där vi lugnt kan sitta och vänta på att höra vårt stopp ropas ut i högtalarna. Inte här. Här måste man verkligen "hänga med i svängarna" och konstant vara uppmärksam på vart man ska gå av, då inget ropas ut eller står skrivet. Paniken varje gång man ska åka till en ny plats. Thank you google maps!!!

Detta var några skillnader! Som sagt bara småsaker, men det är saker jag lärt mig genom att bo här en längre tid och som nu är helt normalt! Det är intressant hur saker fungerar olika i olika länder!

/ E M

Likes

Comments

Jag har blivit extremt dålig på att blogga! Har även blivit sämre på att komma ihåg att ta bilder och nu är kameran på min telefon dessutom sönder så lär inte bli någon förbättring...

Här är lite av vad som hänt senaste iallafall. Har surfat MASSOR verkligen. Älskar det så! Ska så snart jag har tid montera på gopron på brädan så att jag kan filma lite och visa! Har haft teaterföreställningar (drama) som vi repat hela terminen, det var kul! Har bytit lite ämnen så gör numera PE istället för Visual Arts då jag inte tyckte det var specielllt kul förra terminen. PE är roligt men just nu spelar vi Touch Football, vilket är en australiensk sport, lite som rugby fast utan att tacklas. Det är spännande att prova på en sådan sport men jag är helt värdelös. Förstår inte alls haha. Har även bytt från Aquatic Practices till Matte då jag inte läst matte hela året men tydligen borde ha gjort det. Hoppsan! Föresten jag ogillar det australienska skolsystemet mer och mer hela tiden. Skolan här är verkligen inte lika bra som i Sverige, saknar friheten och stämningen! Det är så negativt här liksom.

Nu är fotbollssäsongen slut. Hade vår sista match förra veckan och vi förlorade, men jag hade kul så det var värt! Annars är jag inte jätteaktiv. Har inte gjort mer yoga sedan sist vilket är synd. Lär känna de nya utbytesstudenterna mer och mer, de är trevliga de flesta! Förra helgen drog jag med en av tyskarna som bor nära mig och campade på en strand ca 3 timmar norrut! Det var underbart - och iskallt då jag och Freya (tysk) ville sova under stjärnorna istället för i tältet - men så värt!

Jag börjar känna mig stressad över att jag "endast" har 3 månader kvar nu. Det är liksom slutet av mitt år. Sista delen. Känns så konstigt att tänka att jag kommer vara tillbaks i Sverige igen och allt kommer vara som förut. Tror detta komer kännas lite som en dröm då. Jaja, har tid kvar så ska utnyttja den till fullo och inte tänka på hemresan ännu! Har precis kommit tillbaks från stora barriärrevet där jag snorklat med sköldpaddor och hajar, så väldigt väldigt snart kommer ett inlägg frånd det!

/ E M

Likes

Comments