Header

Hej hej

Här i Queensland är det just nu storm och idag regnar det så mycket att alla skolor i sydöstra Queensland är inställda. Många affärer är stängda, sporter har ställts in och alla uppmanas att stanna inomhus idag, så tänkte skriva ett inlägg om skolan här nu när jag äntligen har tid!

Skolan här är väldigt annorlunda. Skolåret börjar i Januari och de har 4 terminer som är 10 veckor långa. Dessa terminer är väldigt välplanerade och det är redan bestämt exakt vad vi ska göra och vilka uppgifter vi har i alla ämnen, så till exempel hade eleverna för 5 år sedan exakt samma uppgifter som vi har nu. Sista veckan på terminen är så kallad exam block, och det är då alla inlämningar och prov är. Detta är skönt då man slipper gå till skolan om man inte har exam, men alla prov hamnar ju samtidigt så föredrar ändå Sverige där inlämningar och prov kan spridas ut lite mer. I Sverige har lärarna mer frihet tror jag att utforma uppgifter hur de vill, och vi elever har också mer att säga till om, vilket jag tycker om.

Sedan har vi ju skoluniform, vilket jag både älskar och hatar. Det är skönt att slippa tänka på vad man har på sig och det är såklart bra då det blir mer jämnställt mellan eleverna och ingen kan döma någon på utseende. Dock är reglerna otroligt strikta. Det är till exempel inte tillåtet att färga håret eller göra något som inte är "naturligt" och det tar ju lite bort möjligheten att uttrycka sin personlighet i hur man klär sig. Jag har vant mig nu och gillar det mer och mer, men kommer ihåg första dagen jag bar uniformen efter skolan. Jag kände mig inte som "mig själv" utan mer som reklam för min skola. När man går runt med uniformen (vilket alla gör) blir det så uppenbart att man är high school elev. Detta bryr jag mig inte om längre då det är normalt här, men tar ändå oftast med mig vanliga kläder att byta om till - mest för att det är bekvämare.

Jag tycker att skolan är mer chill i Sverige, och jag tycker om att vi som elever får ta så mycket ansvar och vara med i lärandet. I klassrummet är vi delaktiga på ett annat sätt än här i Australien. Här är det läraren som bestämmer och vi är "bara" elever. Detta har jag också märkt med uniformerna - man är inte sin egen person på samma sätt, utan en elev i mängden. Vi kallar lärarna för "sir" och "miss" vilket jag är ovan vid. Australienarna kan inte förstå hur vi i Sverige kan kalla våra lärare för deras förnamn, för här skulle det vara "unrespectful".

Skolbyggnaden har jag redan beskrivit lite, men det är som sagt inte en byggnad utan många små (A block, P block, H block osv...) och dessa består av endast klassrum som man tar sig in i direkt utifrån. Älskar detta då vi spenderar så mycket tid ute i det fina vädret, för det är fint för det mesta. Inte alltid storm, lovar. Vi måste ju ta med oss skollunch själva och den sitter vi också utomhus och äter. Vi har det så bra i Sverige som får gratis lunch i skolan, haha. En annan skillnad mellan Australienska och Svenska skolan är att det inte är kaffekoppar som gäller för lärarna här, utan vattenflaskor :)

Vi har inte lektioner med en och samma klass som i Sverige, utan det är som i USA att man väljer ämnen och har sedan dessa ämnen med olika personer. Jag gillar att ha en klass som man lära känna och ha alla lektioner tillsammans med, men tycker också om att ha det på detta sättet då man hela tiden umgås och pratar med olika människor istället för att hålla sig till sin lilla grupp.

Reglerna är många och det krävs väldigt mycket signaturer hit och dit så fort det är något. Tror alltid att jag ska göra något fel då jag fortfarande inte vet hur vissa saker fungerar eller varför de fungerar så. Allting kostar pengar också, vilket är en stor skillnad från skolan i Sverige. Det blir väldigt dyrt här då vissa saker ingår i skolämnena men ändå kostar för eleverna. Pengarna måste betalas in till "the cashier" på skolan.

Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag tycker att skolan här är enklare eller svårare än skolan i Sverige. Det jag har problem med är att förstå vad vi ska göra över huvud taget och då är det ju inte enkelt, haha. Nej, men det är nog inte jättesvårt att få bra betyg och så här, men för mig blir allt lite mer komplicerat eftersom att det är på engelska. Dock känner jag inte någon press att få bra betyg och lärarna är dessutom snällare mot oss utbytesstudenter. Jag tycker nästan det är svårt att jämföra eftersom att allting är så annorlunda och fokuset verkar ligga på andra saker här än i Sverige.


Detta är mitt schema. Alla lektioner har samma tider varje dag och vi har period 0, 1, 2, 3 och 4. Som ni ser är det ingen tid över huvud taget mellan lektionerna, utan nästa lektion börjar när den första slutade. Det är ju helt omöjligt att hinna i tid, så det gör ingen, haha. Mellan period 0 och period 1 har vi vad som kallas "roll class". Min roll class ska då samlas i ett klassrum med vår "care teacher" och så tar han/hon närvaro och läser upp notices. Det är lite som mentorstid i Sverige, men här har vi det varje dag.

Då mitt år inte räknas för mig kunde jag välja precis vilka ämnen jag ville. Tänkte skriva lite om de ämnen jag valt.

Engelska: Inte jättemycket att säga. Detta är som svenska för oss, så lite svårare för mig än australienarna. Just nu jobbar vi med shakespeare. I början tyckte jag det var otroligt tråkigt men det blir bättre nu, och klassen är ganska bra med. Det är väldigt svårt men tycker det funkar Jag hoppas att jag blev godkänd på mitt exam haha. Läraren är också bra och hjälper till mycket. Det märks att hon gillar ämnet och vill att vi ska ha så bra förutsättningar som möjligt att göra bra ifrån oss.

Drama: Var väldigt osäker på om jag skulle välja drama eller inte men är så glad att jag gjorde det! Det är ett av mina favoritämnen här utan tvekan. Beror nog allra mest på klassen - vi är endast 9 personer och vår lärare är helt fantastisk. Vi har inte spelat teater eller så ännu, utan endast läst och skrivit manus + analyserat en teaterpjäs. Hur som helst, tycker jättemycket om drama och människorna i min klass!

Visual art: Bild, helt enkelt. Jag gillar detta ämnet också då det mest är "kul". Denna terminen har vi gjort magazine covers vilket jag tycker är kul då jag är intresserad av grafisk design. Klassen är helt okej och min lärare är också ganska bra.

Aquatic Practises: Detta ämnet är lite svårt att beskriva men det handlar om vatten och är väldigt praktiskt. Denna terminen har jag haft segling - jätteskönt, och under året kommer vi åka och fiska och surfa och lite så. Det är jättekul att det finns ämnen som det här, eftersom att jag aldrig hade kunnat göra något liknande i Sverige. Klassen är kul och vår lärare är otroligt "chill" och ger alla bra betyg.

Film & TV: Precis som det låter - Film och TV. Denna terminen har vi jobbat med reklam - "advertising" och spelat in våra egna reklamvideos. Jag gjorde en reklamvideo om Sunshine Coast då jag behövde åka runt och se platser för att filma + att jag kan spara filmen som minne! Den blev dock inte alls som jag hade tänkt så vill inte lägga upp den på bloggen, haha. Men tycker jättemycket om detta ämnet och läraren är riktigt bra dessutom.

Surfing: Jajamen, jag har surfing som ämne! Detta är såå underbart och är så lycklig över att kunna surfa i skolan. Vi har en teorilektion i veckan och sedan på fredageftermiddagar drar vi till stranden och surfar!! Älskar vår surflärare, han är verkligen jättebra. På stranden har vi dock en inhyrda surfinstruktörer som lär oss att surfa.

Det var mina ämnen, är väldigt nöjd! På tisdagar har vi även något som kallas "parade" vilket innebär att alla seniors samlas i "the hall" och av någon underlig anledning måste killarna sitta på en sida och tjejerna på andra? Sedan pratar vår lärare om hur hårt vi måste jobba detta året och så vidare. Dock har vi utbytesstudenter inte parade längre då vår engelska som andraspråk flyttades hit.

Så detta var lite info om skolan, och lite av mina egna åsikter också. Jag föredrar svenska skolan över den australienska, men tycker det är jättespännande att få uppleva skolan här! Om någon undrar något mer får ni gärna fråga!

/ E M

Likes

Comments

Förra veckan cyklade jag, Luisa och Melina till Buderim waterfalls efter skolan! Buderim ligger precis utanför Maroochydore och där finns massa regnskog, det är så fint! Älskar det. Vi gick genom regnskogen tills vi kom till vattenfallet där vi badade, det hade precis regnat så vattenfallet var perfekt!

Allt är väldigt bra här borta, just nu har vi exam block vilket betyder att jag har ganska mycket plugg som ska göras klart, men "hinner" ändå med att njuta av stranden efter skolan haha. I lördags var jag föresten på födelsedagsfest för Luisa, vilket var supermysigt! Vi hade barbeque, satt och pratade, badade i poolen och hade det allmänt trevligt!


Bilder från Caloundra, där vi också var förra veckan!

På fredag får vi lov i två veckor, och på lördag åker jag på outback safari! Ska alltså på en 9-dagars campingresa där vi reser med buss från Adelaide upp till Alice Springs. Tror det kommer bli så himla bra! Längtar!! Det är EQI (Education Queensland International) som organiserar resan, så det är jag, Luisa och ca 20 andra utbytesstudenter som ska resa tillsammans! Jättekul att lära känna lite nya människor från andra platser också!

Vi hörs!
/ E M

Likes

Comments

Hola! Denna helgen har jag campat för första gången i mitt liv. Eller, det var inte camping, utan "glamping" som det kallas, vilket innebar att det redan fanns färdiga "tält" med sängar och allt på plats. Ganska skönt ändå. Det var jag, Melina (utbytesstudent från Tyskland), våra värdmammor och deras kompisar som Campade tillsammans. Hade det trevligt, vädret var fint, maten var god och såg inte en enda orm eller spindel på hela helgen. Fick däremot se en goanna på väldigt nära håll, en kamel på en random tomt och en känguru som hoppade över vägen framför vår bil! Vi hade inget internet heller, så det fick vi klara oss utan!

Jag är så fascinerad över naturen och vädret här! Vi hade till exempel blå himmel och strålande sol, samtidigt hörde vi åska och såg blixtrar slå ner vid horisonten! Kvällen var ännu bättre - hela himmelen var kolsvart och det var knäpptyst, men en gång i sekunden lyste himmelen upp av blixtrar som slog ner någonstans längre bort! Det var så vackert på något sätt, och har aldrig upplevt något liknande i Sverige! Här är ganska mycket stormar, men jag föredrar ändå vädret här. Jag tycker att det antingen ska vara klart, soligt och varmt eller full storm med spöregn och åska. Så detta är ju perfekt, haha!

Byter ämne - Jag har så mycket assignments just nu i skolan! I Sverige klagar jag när ämnena krockar och proven hamnar samtidigt - här i Australien är detta meningen då sista veckan på terminen är så kallat exam-block då alla har sina exams i alla ämnen! Det betyder att jag just nu har 3 inlämningar som ska in i slutet av denna veckan + 2 exams nästa vecka. Kunde dock varit värre om jag valt "tråkigare" ämnen... Ska försöka skriva ett inlägg om skolan och mina ämnen så snart jag kan! Har så lite tid bara.

Adios amigos!
/ E MLikes

Comments

Lite bilder från förra helgen i Noosa och Coolum + en mysig kväll i Mooloolaba!

Likes

Comments