Nu har jag hittat ett jättegott recept på ett par kakor som passar till julen. Det är kakor som ska smaka lite varm choklad med marshmallows och polkagris. Galet goda och lite sega som brownies.
Här kommer receptet! Lite ändrat från orginalet och dessutom översatt från engelska till svenska.

Ingredienser:

350 g blockchoklad (jag blandade ljus och mörk)
120 g smör
21 g kakao
213 g vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
280g brun farin
4 ägg
1 tsk pepparmintsextrakt
1 tsk vaniljsocker
24 stora marshmallows
Polkagrisar

Chokladkristyr:
21 g kakao
60g smör
½ dl vispgrädde
Några droppar pepparmintsextrakt
Några deciliter florsocker


Gör såhär:

Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull och låt svalna lite.
Blanda ihop mjöl, kakao, bakpulver och salt i en annan bunke.
I en tredje skål, vispa ihop ägg, farinsocker, vaniljsocker och pepparmintsextrakt. Vispa sedan i choklad- och smörblandningen och rör ner mjölblandningen tills allt är blandat. Ställ kallt i ca en timma.
Värm ugnen till 160 grader.
klä plåtar med bakplåtspapper och rulla eller klicka ut runda bollar på plåten. Ha en bit emellan för dom flyter ut en del!
Klipp marshmallowsen på mitten så man får halvor.
Grädda i ugnen ca 9 minuter, ta ut och tryck på en halv marshmallows och sätt in i ugnen igen ca 3 min.
Ta ut och tryck försiktigt ner marshmallowsen lite så dom blir mer platta och låt sedan kakorna svalna helt.

Gör kristyren genom att smälta smöret och blanda ner de resterande ingredienserna. Anpassa mängden florsocker efter hur lös du vill ha den, det ska gå att ringla.
Krossa polkagrisar.
Ringla kristyren över kakorna och strö över krossade polkagrisar.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här har jag tagit fram ett recept som är hur gott som helst!
Det var lite improvisation och jag var osäker på hur det skulle bli, men bullarna blev helt underbara.
Detta är en saffransbulle med fyllning av apelsin och mandelmassa.

Ingredienser:

Bullarna

200g rumsvarmt smör
2 påsar (1g) saffran
2msk sprit (Jag använde mandellikör, apelsinlikör skulle funka bra också)
5 dl mjölk
½ dl vispgrädde
50g jäst för söta degar
2 ägg
2 dl strösocker
en nypa salt
15-17dl vetemjöl

Fyllningen

100g rumsvarmt smör
100g riven mandelmassa
ca 1½dl strösocker
Rivet skal av en apelsin
1½msk pressad apelsin

1 ägg


Gör såhär:

Blanda saffran med sprit och låt stå och dra en stund, så länge man orkar vänta.
Smula jästen i en bunke och värm sedan upp mjölk och grädde tills det blir ca 37 grader. Häll ner mjölkblandningen och saffransblandningen till jästen och rör om tills det löst upp sig. Blanda ner ägg, socker och salt.
Ta i mjölet lite åt gången och knåda / kör i bakmaskinen. När degen släpper från kanterna eller inte är så kladdig längre så tar man i det rumsvarma smöret och knådar ner det tills allt gått in. Är degen för kladdig sen så är det bara att ta i mer mjöl, men den får inte bli för torr! Degen ska bara släppa från kanterna.
Låt nu degen jäsa i 45-60min.

Börja blanda ihop fyllningen genom att bara ta alla ingredienser och röra ihop.
Smaka av och tillsätt ev. mer av någonting beroende på vad du gillar!

Sätt ugnen på 220 grader.

Ta ut degen på mjölat bakbord och dela den på två. Kavla ut ena degen till en rektangel som är ca 1cm tjock. Sprid ut hälften av fyllningen på halva rektangeln och vik den sedan dubbel. Skär tunna remsor och snurra på valfritt sätt ihop bullarna och lägg på en plåt.
Gör likadant med andra degen sedan.
Låt bullarna jäsa på plåten i ca 20min
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills dom är gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna på galler.

Lycka till och trevlig andra advent!

Likes

Comments

Julen närmar sig med stormsteg! Andra advent imorgon och då bara två veckor kvar till julafton. Vart tar tiden vägen?
Här kommer iallafall ett recept på pepparkakssnittar som jag ska ha till adventsmyset imorgon. Superenkla att göra och tar inte heller särskilt lång tid. Perfekt om man har mycket annat att göra inför julen!

Ingredienser: (ca 30st beroende på hur breda du skär dom)


100g rumsvarmt smör

1½dl strösocker

2msk ljus sirap

2dl mjöl

1tsk bakpulver

1tsk vaniljsocker

1msk pepparkakskryddor ( Eller min pumpkin spice, recept ->HÄR )

150g vit choklad

En påse polkagrisar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa med en elvisp ihop smör och socker. Ha sedan i resten av ingredienserna och vispa ihop till en deg. Den kan vara lite smulig men då är det bara att knåda ihop det sista för hand.
Rulla till 2 rullar som får plats på en plåt med bakplåtspapper (På långsidorna)
Platta till lätt med en gaffel tills dem blir ca 1cm tjocka
Ställ in mitt i ugnen i ca 14min
Ta ut och låt svalna nån minut - men inte svalna helt - och skär sedan sneda snittar.
När kakorna svalnat helt så börjar du smälta chokladen på svag värme över vattenbad. Krossa polkagrisarna genom att lägga dom i en påse och banka lätt med t.ex en kavel. Mina var svåra att krossa så jag körde dom i matberedaren.
Doppa kakorna en bit i vit choklad och lägg ut på ett bakplåtspapper, strö över lite krossad polkagris.
Nu är det bara att vänta tills chokladen stelnat sen är det bara att hugga in!

Likes

Comments

Nu tänkte jag dela med mig av ett recept jag hittade -> HÄR
Det är pumpamuffins med ett gott smul och sen lite rippel ovanpå.
Muffinsen var ganska enkla att göra och tog inte särskilt lång tid. Jag gjorde ganska små och fick ut 24st!

Ingredienser:

Muffins:
220g Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
2 tsk Kanel
1 tsk Pumpkin spice
½ tsk Salt
120ml Neutral olja
100g Strösocker
100g Brun farin
340g Pumpapuré
2 ägg
60g Mjölk

Smul:
94g Vetemjöl
50g Strösocker
50g Brun farin
1 tsk Pumpkin spice
90g Smält smör

Rippel: (Valfritt)
1 msk vispgrädde
Florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ihop Vetemjöl, bakpulver, kanel, pumpkin spice och salt i en stor bunke. Ta en annan bunke och vispa ihop resterande ingredienser och häll sedan ner i den torra blandningen. Häll upp smeten i muffinsformarna ca 3/4 upp.
Blanda alla ingredienser till smulet och smula ovanpå smeten i formarna, tryck ner det lite lätt.
Grädda i ugnen först i 5 minuter, sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 11-13min. (Lite längre om man gör större muffins).
Ta ut och låt svalna ordentligt, blanda sedan ihop ripplet till önskad konsistens och rippla ovanpå muffinsarna.

Likes

Comments

Förra året släpptes ett NES mini, men jag var alldeles för sent ute och fick aldrig tag på ett. I år hörde jag att dom skulle släppa ett Snes mini och då tänkte jag fasiken se till att vara ute i tid. Lyckades inte få nåt direkt i oktober (dom hade tydligen förbeställning långt innan som jag missade) så beställde lite senare och idag fick jag äntligen hem det! Nu får vi se om jag kommer få någonting gjort i veckan eller om jag bara kommer spela.

Likes

Comments

Här kommer ett bra recept på supergod pumpapaj!
Pumpan är ju i säsong nu på hösten och det är så himla gott med t.ex pumpapaj och andra liknande desserter.
Den här pajen är som godast när den har fått stå i kylen över natten.

Pajskal:

80g Kallt smör
2½ dl Vetemjöl
½ tsk Salt
2 tsk Kallt vatten

Pajfyllning:

1 & 3/4dl Strösocker
3 tsk Pumpkin Spice (Recept på det -> HÄR )
3 ägg
1 burk kondenserad mjölk
4½ dl Pumpapuré (Recept på det -> HÄR )

Gör såhär:
Sätt ugnen på 220°C
Blanda ihop smör, mjöl och salt i en matberedare. Ta i kallt vatten och kör ihop till en deg.
Kavla ut degen och lägg ut den i en pajform. Skär bort överflödiga kanter. Ställ kallt tills pajfyllningen är klar.

I en liten bunke blandar du ihop strösocker och pumpkin spice.
Vispa äggen i en stor bunke och blanda sedan ner sockerblandningen och pumpapuren. Rör ner den kondenserade mjölken lite åt gången tills allt är helt blandat.
Häll i fyllningen i pajformen och grädda i ugnen 15 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 175 och grädda ytterligare 40-50 minuter. Man kan testa om den är klar genom att sticka ner en kniv i mitten, den ska komma upp torr.

Låt svalna och servera gärna med vispad grädde!

Likes

Comments

Nu har jag tagit tag i att skriva in mig på komvux. Jag vet ingenting särskilt som jag vill läsa till, men tänker att jag lika gärna kan läsa lite kurser på distans samtidigt som jag jobbar. Idag börjar första kursen jag har skrivit in mig på, Matte 2b, så nu sitter jag och pluggar lite och dricker te innan jobbet.

Likes

Comments

Känns som att bloggen har blivit lite nedprioriterad det senaste, har inte haft så mycket att skriva om och har inte varit så kreativ. Men nu har jag kommit igång lite och tänkte visa er mina senaste skapelser.

Alla produkter säljer jag på min egna facebooksida--> Erikas Hantverk
S
tor del av vinsten skänker jag även till cancerfonden, så hjälp mig att hjälpa!

Här är lite örhängen jag har gjort, och dessutom glasunderlägg som ser ut som en pumpa.

Likes

Comments

Godmorgon!
Igår var jag en sväng i Linköping och var på Putte i parken. Det var kul att komma ut lite, annars hade jag nog bara legat hemma och slappat, så detta var ju mycket roligare!
Jag kom hem ganska sent så jag låg och drog mig i sängen en stund imorse, det var skönt.

Nu sitter jag och äter lite sen frukost och läser min tidning. Idag blir det att baka bröd, göra lunchlådor och städa lite. Ikväll blir det bingolotto och jag hoppas på storvinsten!

Likes

Comments

Idag så har jag pysslat ihop lite efter inspiration från Pinterest. Det är inte helt komplett än, kommer köpa en vattenkokare, lita andra burkar till kaffet osv. Men vill ändå visa upp och kanske ge er inspiration också!

Detta är min fikavagn som jag har i vardagsrummet. Jag bor i en etta så har matplatsen där ute också, vilket gör att fikavagnen är perfekt placerad bredvid bordet.
Blir nog fint sen när man får besök och får fram lite fika på bordet, kanske nån fin blomma också.

Likes

Comments