View tracker
View tracker


Min favorit högtid är helt klart julen! Det var ju först inte tänkt att jag skulle firat julen eller någon av högtiderna hemma i Sverige (utan i USA där jag jobbade som Au Pair, läs förra inlägget) men nu blev det ju ändrade planer. Så jag får ändå fira alla underbara högtider hemma med familj och vänner och speciellt julen som jag känner är en högtid jag vill fira hemma i Sverige med familjen och släkten.

Längtar tills man "får" börja lyssna på julmusik, baka lussekatter och pepparkakor, se snön falla utanför fönstret och handla julklappar. Hela julen är en ändå myshögtid tycker jag, längtar såå!!

Bjuder på några bilder från förra julen. :)

Likes

Comments

View tracker

Min korta period som Au PairVarning för långt inlägg!!


Under mitt sista år på gymnasiet tänkte jag mycket på vad jag ville göra efter jag tagit studenten men jag hade egentligen inget riktigt bra svar på vad jag ville. Vill jag plugga? Vill jag resa? Vill jag jobba?
Jag kom på ganska snabbt att jag inte ville plugga direkt efter och jag visste inte vad jag ville plugga till heller så därför ville jag göra något roligt istället samtidigt som jag kunde tjäna pengar, jag ville alltså ut och resa och jobba. Jag bestämde mig för att jag ville åka till USA och jobba som Au Pair för har hört mycket om det från både min mamma och min faster som var det när de var unga och det verkade vara ett sjukt roligt äventyr plus att jag älskar barn. En Au Pair är en person som kommer från ett annat land som börjar jobba i en familj som behöver hjälp med att ta hand om barnen, man blir alltså som en nanny eller babysitter. Ens uppgifter kan vara att hjälpa barnen på morgonen, köra de till skolan, tvätta barnens kläder och hålla ordning på rummen, hämta de från skolan och aktiviteterna osv. Detta är olika från familj till familj eftersom det beror på hur mycket föräldrarna jobbar och hur små eller stora barnen är.

Det är en väldigt lång process man måste gå igenom innan man kan åka som Au Pair. Man lägger ner väldigt mycket tid och pengar på det. Dels ska man anmäla sig hos någon organisation, man blir kallad på intervju, arbetar med sin profil på hemsidan där det är en massa frågor och saker man ska skriva, lägga upp en video på sig själv, fixa en massa papper på betyg, sin hälsa osv. Det är en stor process innan man ens får börja prata med olika familjer. Jag började prata med familjer i början av juli i somras men pratade faktiskt bara med 3 familjer (vilket jag ångrar nu i efterhand att jag gjorde mitt val så snabbt). Jag valde att matcha med den första familjen som jag pratade med, fast jag väntade med mitt valt tills jag hade pratat med de andra 2 familjerna. Men jag kände att den första familjen var väldigt intressant och trevlig. Jag fick sedan pratat med den förra Au Pairen och resten av familjen igen. Sedan höll jag och mamman i familjen kontakten över mail. Jag var jätteglad då att jag valde den familjen.

Sedan var det en del som skulle göras innan jag kunde börja packa mina väskor och åka iväg. Jag var tvungen att åka upp till Stockholm för att fixa visum på Amerikanska Ambassaden, fixa en del papper, gå till tandläkaren och det stora projektet där man skriver om sin nya hemstad, värdfamiljen, lite om sitt eget land och om barns utveckling. Medan jag jobbade på ett äldreboende i slutet av sommaren höll jag på med en massa grejer som jag var tvungen att göra innan min avresa.
Tillslut var jag klar med allt och jag hade sagt hejdå till alla och var sjukt redo att bo med en annan familj, i ett nytt land, i ett helt år. Resan gick först till ett läger för alla Au pairen i från hela världen i New York. Det var helt okej, lektionerna var sjukt tråkiga men att träffa en massa nya människor var helt fantastiskt. Har kontakt med fler av dem fortfarande och planerar att träffas igen någon gång. :)

Efter 4 dagar på lägret tog jag flyget till Charlottesville, Virginia helt själv för att bli upphämtad av min värdfamilj. Alla var så glada över att se mig och jag kände mig verkligen välkommen direkt. Tänkte inte berätta så mycket mer för då kommer detta inlägget bli alldeles för långt för er att läsa. Men det flöt på, jag kom in i rutinerna och schemat och kände att jag ändå trivdes de första 2 veckorna. Tredje veckan fick jag super mycket hemlängtan eftersom jag då kommit in i rutinerna och det är väldigt vanligt att få hemlängtan då. Jag tog mig igenom veckan men kände att jag kanske ändå inte riktigt trivdes i den familjen men tänkte inte mycket mer på det utan tänkte mer att det kommer gå över efter några veckor tills man känner varandra bättre osv. Så det blev att jag bara förträngde de tankarna och berättade väl egentligen heller inte för någon att jag kände så.
Men veckan därpå så kändes det fortfarande inte så bra och pappan i familjen tog ett snack med mig när vi blev ensamma och frågade hur jag mådde och hur allt kändes. De hade ju märkt att jag inte riktigt varit det glada jag som jag brukar vara. Jag berättade hur jag kände och dagen efter fick jag prata med min Area Director (kontaktperson) också. På kvällen pratade jag både med mamman och pappan i familjen och vi alla öppnade oss med hur vi kände och även de kände att det inte kändes helt bra på grund av att vi inte riktigt klickade så bra som man hoppats. Vi började pratar om att gå in i rematch (alltså att jag skulle byta familj) men vi kom inte fram till något den kvällen. Men några dagar efter bestämde vi ändå oss för att gå in i rematch och det kändes ändå okej från oss alla även om det var lite jobbigt också. Jag kände att jag kom in i fel tillfälle i den familjen, 4 barn, en hundvalp (som jag fick ta hand om hela dagarna), bodde 30 min från stan där alla andra Au Pairer bodde, de skulle sälja huset och höll på att bygga ett nytt hus och en massa andra saker som hände samtidigt. Det var för mycket för mig att hantera sådär tidigt på mitt år. Barnen var också lite äldre (9,11,11 och 13 år) och kände att jag skulle ha valt en familj med yngre barn för jag kände att det var svårt att lära känna barnen i den familjen.

Jag fick då bara 2 veckor på mig att hitta en ny familj via hemsidan och de kan inte garantera att man får en ny familj och det är synd att det är så. Jag hittade ingen jag kände att jag klickade med eller som jag kände kunde passa mig. Man blir ju extra kritisk när man ska byta familj för man vill inte hamna i en likadan familj igen ju. Tyvärr tvingades jag åka hem efter exakt 2 veckor och det var bara att boka en flygbiljett och packa väskan och åka hem till Sverige igen efter 5 veckor i USA. Jag var såå ledsen men på ett sätt glad också eftersom jag fick träffa min familj och alla vännerna här hemma igen.

Är inte det lättaste att komma hem och bara tänka glada tankar igen för man känner sig lite misslyckad även om alla runt om kring mig säger att jag verkligen inte ska känna så. Jag flydde ju iväg från detta livet här hemma men nu måste jag ta tag i det ett år tidigare än vad jag tänkt. Känns också sjukt tråkigt att jag lagt ner så mycket pengar på detta och får inte något tillbaka plus att jag var tvungen att betala min flygbiljett hem också... Nu måste jag skaffa ett jobb och tjäna pengar och börja fundera på vad jag vill göra nu men det är inte helt enkelt att komma på och speciellt inte nu när en dröm (att åka som Au pair till USA) gått i kras. Men jaja får jobba på det här med att tänka framåt istället för bakåt nu.


Grattis om ni orkade läsa hela. Jag kände att det var skönt att skriva av sig lite plus att vissa av er kanske undrar om hur allt gick till och varför det är massa inlägg från USA i mitt arkiv.

Har ni frågor så får ni gärna ställa dem! :)

Likes

Comments

Vardag

Snart är vårt badrum klart, är bara lite detaljer kvar. Men jag var så sugen på att bada ikväll så jag fyllde upp badkaret, tände ljus och satte på några avsnitt av serien Vänner. Så mysigt!

Likes

Comments

Vardag

Hejsan!

Tänkt att halva veckan redan har gått och att om 2 dagar är det fredag igen! Dagarna går sjukt snabbt trots att jag inte gör speciellt mycket eftersom jag letar jobb. Som idag har jag bara varit hemma och myst med att kolla på Bachelor Sverige (för er som kollar, hur snygg är inte Sebastian!! Han är den svenska David Beckham). Har även kollat en del youtube och läst bloggar. Så har för det mesta bara legat i soffan med min dator idag haha.

Dock kom jag ut i den friska höst luften nu i eftermiddag när jag tog en runda med min hund Skippo. Vi gick ner till havet som jag älskar att gå vid under alla årstider. Det är lika vackert på sommaren som på vintern. Känner mig så lyckligt lottad som har växt upp här bredvid havet i denna fina natur. :)

Funderar på att ta mig till gymmet ikväll men har inte bestämt mig än, får se om jag orkar hehe. Annars händer nog inget speciellt ikväll.

Hoppas allt är bra med er!

Likes

Comments

Kom hem till Sverige idag och det är blandade känslor. Jag är både ledsen att jag tvingades åka hem på grund av att jag inte hittade någon ny familj men också glad för att jag får vara nära alla mina nära och kära. Har saknat dem super mycket!!

Resan började med 3 timmars tåg från Charlottesville till Baltimore AirPort (utanför Washington DC). Sen hade jag 6 timmars väntan på flygplatsen, vilket var väldigt segt då det inte fanns så mycket att göra där. Jag åt lunch, mumsade på chips och kollade på serien Vänner.
Flygresan till Island tog 5 h och 45 min och den gick bra. Jag sov ganska mycket och lyssnade på musik, så gick hyfsat snabbt. När jag landade på Island var det bara för mig att hitta min nya gate och sen gick jag snabbt på toa och köpte en kycklingwrap (som jag åt på flyget) och sen klev jag på planet. Flyget tog mig till Köpenhamn på 3 timmar och sen blev jag hämtad av min pappa. Kom hem till fullt hus där min farmor, farfar och faster väntade på mig.

Jag berättade aldrig för två av mina kompisar att jag skulle komma hem idag, utan jag sa att jag kommer hem onsdagkväll (alltså imorgon). Jag ville överraska dem och därför plockade jag upp Filippa och vi körde till Ebba och överraskade henne. Hon blev super chockad men såå glad! Sen körde vi till Lina och jag hoppade fram och överraskade henne också. Så roligt att se deras min haha! :)

Nu ska jag försöka sova, får se hur det kommer att gå på grund av tidsskillnaden mellan Sverige och USA. Kommer nog ta några dagar tills jag kommit in i rätt tid.

Hoppas allt är bra med er! :)
Kram

Likes

Comments

Vardag

Blev upphämtad av Nathalie i morse och sen åkte vi till ett frukostställe med typisk amerikansk frukost. Jag tog te och amerikanska pannkakor med blåbär, var mycket goda!

Sen resten av dagen har jag väntat på mail som jag inte fått än..
Har även lekt mycket med barnen både inomhus och utomhus.

Nu är det kväll och barnen ska snart sova. Sen får vi se om vi sätter på en film till oss andra och bara ha en lugn fredagskväll. Förhoppningvis kan jag få till ett samtal med en familj ikväll.

Två bilder från idag

Likes

Comments

Den här reklamen för godiset Swedish fish, kommer upp på alla mina sociala medier varenda dag.
Jag har hört om godiset för länge sedan men trodde inte det var en sådan stor grej här. Jag har fått höra några gånger när jag nämnt att jag är från Sverige, "Oh, Swedish fish" från amerikanare haha!

Såg häromdagen när jag var i mataffären att det till och med finns Oreos med smaken Swedish fish. Jag har ännu inte köpt någon påse Swedish fish men jag kanske ska göra det bara för att och smaka om det ens är goda. :)

Likes

Comments