Jag kan inte förklara min glädje just nu! Vi van, vi van, vi van!!!!!!! Tänk för ett år sen så låg jag i ett sjukhus i Bangkok där läkarna inte visste felet på mig, och året innan kunde jag inte heller vara med. Jag är så oerhört glad, vi spelade jätte bra tillsammans. Tyvärr var detta dock sista gången vi spelar tillsammans i BSSA eftersom jag går sista året liksom många andra i laget😢 MEN vi har fortfarande IISSAC kvar. IISSAC är en turnering där olika lag i Indonesien spelar emot varandra och BSSA är internationella skolor i Bali spelar emot varandra.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Min söndags morgon började som många andra söndagar, frukost vid poolen. Jag låg vid poolen och softade innan jag gick och byte kläder för att åka till Nusa Dua. I förgår så var mamma, min lillebror och jag på beachwalk i Kuta. Där åt vi middag och shoppade lite, mest till brorsan för han har vuxit så mycket på senaste tiden så han har inga kläder.

Vi åt världen godaste Kina mat, den bästa jag har ätit sen jag flyttade ifrån Kina 2013. Om ni någonsin är i Bali och ni vill ha riktigt god Kina mat så tycker jag att ni besöker Paradise Dynasty som ligger på första våningen.

Likes

Comments

Jag har kommit till den delen av mitt liv där jag blir frågad "har du funderat på vilket universitet?", "Vad vill du bli?", "Har du kollat så dom har den linjen på det universitet du vill gå på?", "har du bett lärare om rekommendationsbrev?" Svararen på många av dom frågorna slutar ofta med "nja inte riktigt, jag håller på" och det beror på mest för att jag vet inte vad jag vill. Visst, jag har kollat på många universitet bland annat Stockholm Universitet med inriktningen international business relationships, fast jag är inte riktigt säker på vad jag vill plugga.

Likes

Comments

Idag åker jag och min lille bror till pappa! Jag har inte varit hos min på flera månader, tror faktiskt att det har varit 6 månader. Men jag har ju så klart sett pappa sen Oktober men jag har inte varit och hälsat på han. Anledning till detta är för att det inte finns något att göra där, det är seriöst mitt i djungeln. Det ska bli kul att åka dit igen eftersom det var så länge sen.

Likes

Comments

Skolan

Les Village ligger på den norra kusten av Bali, Indonesien. Den viktigaste inkomstkällan för byn produceras av salt produktion under den torra perioden (juni - november). Bönderna kan inte producera något salt under regnperioden (november till maj) detta innebär att de inte har en stabil inkomst under dessa månader. Med deras instabila inkomst så kämpar familjerna för att bryta sig ur den onda cirkeln av fattigdom de befinner sig.

Hur är min skola medverkade i detta projekt?

Alla elever som går i årskurserna 11 & 12 reser till Les Village som en del av deras EOTC (education outside the classroom) / CAS resa. Innan vi går till byn så delar eleverna in sig i tre grupper; salt jordbruk, korall rehabilitering och engelsk undervisning. Dessa är de tre huvudområden som eleverna försöker bidra till Les Village. Varje grupp försöker uppnå något annat inom deras grupp. Den engelska undervisningsgruppen försöker bygga upp invånarnas engelska förmåga. Dom lär ut engelska till dom lokala barnen och tonåringarna. En stor anledningen varför dom vill lära dom engelska är för att Balis ekonomi bygger till stor del på turism.Korall Rehabiliterings Gruppen fokuserar på hur man kan förbättra hälsan hos den lokala korallreven efter dom förstördes av den skadliga ämnen som fiskare sprutade i vattnet för att öka fiskfångst mer precis akvariefiskar. Salt jordbruk grupp försöker komma fram till ett sätt att ge en hållbar inkomst för salt bönder genom att förstå deras önskemål och behov. När vi har skapat ett bas som fungerar så hoppas vi kunna lämna över ägandet av detta till salt bönderna så att de inte enbart beroende av oss. Vid slutet av de fyra dagarna som vi tillbringar i Les Village så köper salt gruppen en del av saltet som vi hjälpt att producera för att senare sälja det till våra kunder. Produkten är helt tillverkat av bönderna och det är packat av studenterna.

Vad är det vi försöker göra?

Genom att köpa denna produkt bidrar till det lokala samhället i Les Village. 95% av den pengarna som vi tjänar går tillbaka till bönderna och den andra 5% går till förpackning av salt och för att marknadsföra produkten. Vi hoppas att vi kan använda den kunskap som vi får i skolan för att hjälpa till med att marknadsföra produkten. Dom pengarna som vi get tillbaka till bönderna är för att stödja föräldrarna så dom kan betala för deras barns undervisning. Många utav eleverna tvingas avsluta skolan i slutet av årskurs sex, detta beror på att föräldrarna inte längre har råd att skicka sina barn till skolan. Ett exempel, Pak Saputra, en bonde vi arbetat med, är nu i 20-årsåldern, var tvungen att se på när sina klasskamrater fortsätta till högre klasser medan han var tvungen att hoppa av skolan och hjälpa till med att försörja sin familj genom att producera salt. I en intervju med oss så sa han att han önskade att han också hade haft möjlighet att fortsätta sin skolgång. Om han slutat skolan när han egentligen skulle gjort så hade han haft kunnat haft möjlighet att söka andra jobb utanför Les Village. Därför planerar vi att återinvestera pengarna från försäljningen av saltet för att stödja utbildningen av barnen i Les Village genom att skapa en stabilare inkomster för bönderna.

Hur är saltet tillverkat?

Livet som en salt bonde är väldigt extremt krävande och tidskrävande. Under torrperioden vaknar bönderna klockan fem eftersom det är den kallaste tiden att arbeta. För att producera saltet är havsvatten filtrerad genom lera för att ge saltet en sötare smak. Havs vattnet samlas genom två olika tekniker, en utav metoderna som används är en slang med hjälp av en pump som pumpar vattnet från havet till lerhållarna och den andra är den traditionella metoden där bönderna bär jätte hinkar på axlarna från havet till leran. Trots att metod med slangen börjar bli mycket populär bland bönderna så väljer många att använda den traditionella istället. Salt tillverkas på samma sätt trots bönderna hämtar vattnet på olika sätt. Bönderna hämtar vattnet från havet och där efter hälls vattnet på leran. Den våta leran fördelas jämt sedan på ett fält. Denna lera blandas med mer vatten, det torkar under de varmaste timmarna på dagen. Under tiden leran torkar vilar bönderna för att senare återvända när det har blivit svalare. Efter det har torkat så blöter bönder leran en sista gång och sen lägger dom leran i urholkad palm trädstammar och lämnas för att avdunsta i solen

Alla kort är tagna utav elever och lärare på skolan.

Likes

Comments

Glad påsk! Jag vaknade 07.48 idag, alldeles förtidigt för en ledig dag. Eftersom jag inte kunde somna om för att min gardiner är ljusa så blev det lite prison break, en serie som jag verkligen har fastnat för!

Efter frukost och duschningen så for jag till Uluwatu och jobbade på ett projekt till skolan, det tog hela dagen. Men vi beslöt oss att ta en paus med all arbete och så drog vi till Nalu bowls.

Uyah Bali som namnet på vårat salt heter är traditionellt gjort uppe i norra Bali i en by som heter Les Village. Jag med andra elever åker upp dit och tillsammans så producerar vi saltet. Anledningen varför vi sammarbetar med dom är för det första att invånarna i byn kan inte fortsätta skolan efter 6an. Då bestämde vi oss att vi vill fösöka bryta den onda cirkeln genom att bygga upp ett företag som vi sen kan ge till dom 100% efter vi har lär dom hur det funkar. Saltet som vi hjälper producerar är helt ekologiskt, vi har även smakerna chili och paprika, rosmari, vitlök, koriander och så har vi gjort en body scrub med cocos olja och kaffe.

Om ni vill ha mer information om saltet så är det bara att skicka ett mail till mig erika.asen99@hotmail.com eller kommentera nedan för!

Likes

Comments

Allmänt

Jag och Bronte (min bästa kompis här nere) var uppe med tuppen och då bestämde vi oss för att åka till Zula. Ett vegansk ställe, hon är nämligen vegan och för det mesta så finns det inte ett stort utbud på mat till veganer på restauranger här. För dom inte äter/dricker ju inte någon slags djurprodukt. Zula är ett super fint ställe och mysigt är det också, rekommenderar starkt. Jag beställde pannkakor men dom var inte upp till våra Svenska pannkakor nivå. Dom var väldigt torra och saknade smak vilket är super viktigt. Men juicen som jag beställde var dock en ut av dom godare juicerna som jag har druckit.

Första lasset påväg till det nya huset! Dom lastar verkligen till max här, det var knappt att dom kom ut ur gaten från det huset vi bor i nu. Jag har dock inte tagit så mycket kort idag efter som jag har haft fullt upp med att göra iordning det nya huset. Det är nämligen så att min mamma och min bror åker upp till min pappa på måndag och kommer hem på ett tag.

Likes

Comments

Vi hade utvecklingssamtal med lärarna på skolan. Men fatta detta, vi har ingen skola idag MEN vi har skola imorgon och efter fredag så har vi lov i tre veckor! Varför kunde vi inte bars ha utvecklingssamtalet imorgon? Fattar inte konceptet med att vara ledig på en torsdag sen skola på fredagen och sen lov. Är det någon som kan förklara det?

Det jag har på mig får jag egentligen inte ha på mig skolan men I'm a fucking rebel😈

Likes

Comments

Bättre sent än aldrig men vad gör det öm 100 år? Äntligen, äntligen, äntligen har jag fått min semla! På fet tisdag fick jag inte nån semla för jag hittade ingen här nere på Bali. MEN min älskade lillebror var iväg och hämtade mat och medan han gjorde det så köpte han en semla, hur gullig är inte han?

Likes

Comments

Efter nästan fyra veckor så har min kusin och hennes 3 kompisar åkt. Herregud vad tomt det utan dom, önskar verkligen att dom kan komma tillbaka typ pronto! Dom ska nu vidare till Malaysia, Vietnam och sen Thailand efter dom länderna så åker dom hem till Sverige. Det har varit super trevligt att ha haft dom är och jag kommer sakna dom massor, längtar verkligen tills jag får träffa dom igen och förhoppningsvis blir det i sommar!

Det har bara varit en massa skratt hela tiden om allt och alla, jag längtar verkligen tills jag får träffa dom igen och förhoppningsvis vill dom träffa mig igen!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hur jävla snygg får man bli!?? Önskar seriöst att jag fans när han såg ut så här!

Likes

Comments

Jag har haft det väldigt mycket i skolan den senaste tiden och det känns väldigt tråkigt att behöva priotera bloggen eftersom det är något som jag tycker är roligt MEN, skolan går först för mig och den har verkligen sugit ur all energi utav mig (literally). Hoppas allt har varit super med er! Jag hoppas verkligen att jag kommer skriva mer nu när det börja "lugna" sig lite och nu när vi får lov. Lovar att jag ska bli mycket bättre att skriva nu!

​Detta är ifrån min tid i somras när Frida och delar av hennes familj, Filip och jag åkte till Hassela under dagen! 

Likes

Comments

Igår den 22 december 2016 så träffade jag Frida på Birsta efter ha varit borta ifrån varandra i månader. Vi beslöt oss att göra en typical Svenne, vi fikade! Jag var dock väldigt förvånad för det var inte så mycket folk som jag trodde att det skulle vara.

Likes

Comments

Jag är OBSESSED med den här serien, den är typ den bästa som finns! Rekommenderas verkligen👍🏼 har typ suttit hela dagen i soffan och kollat. Den är perfekt för er som gillar drama😊

Likes

Comments

Efter en VÄLDIGT lång resa så har jag äntligen landat på Arlanda. Det var så himla skönt att kliva av flyget och gå ut till min syster som stod och väntade. Imorgon bär det av till Sundsvall!😊

Som sagt jag hade en väldigt lång resa men jag ska för enkla den lite för er:
08.45- Klev upp
10.23 - Jag lämnade min pappas hus på Sumatra för att åka till flygplatsen
11.56 - Anländer till flygplatsen
12.10 - Checkat in väskan och går till gaten
13.11 - Flyget ska gå
14.38 - Flyget går till Jakarta
16.40 - Jag landar i Jakarta
16.40 - Flyget från Jakarta till Denpasar ska gå
16.50 - Flyget går
20.20 (ny tidzon) - Landar i Denpasar
21.10 - Fortfarande ingen väska
21.50 - Får besked att min väska är kvar på Sumatra
22.20 - Anländer till Internationella, checkar in på Qatar men dom ville inte skicka iväg mig jag har inget intyg på min tumme (stukade den rejält föra fredagen) från ett sjukhus, men jag pratade till mig så jag fick åka.
00.45 - flyget är 15 min försenat
05.45 (ny tidzon) -Landar i Doha där jag hade 8 timmar och 40 min tills nästa flyg
14.30- Flyget till Stockholm avgår
19.20- landar i Stockholm


Efter allt detta så har jag ingen väska, så jag har mina kläder som jag åkte från Sumatra med. Dom är inte så varma, kommer frysa ihjäl😨

Likes

Comments

Kommer verkligen sakna detta när jag åker hem!😪 det är världens godaste smoothie bowl😍

  • Mat

Likes

Comments

Hade så otroligt mysigt med mina kompisar i lördags kväll då vi hade en jul middag innan alla åkte hem respektive länder. Alla tog med sig mat från deras hem land som dom äter vid jul och jag gjorde äppelpaj

  • Allmänt

Likes

Comments

2 timmar utan lektion är livet! Jag har två lektioner på morgonen och en efter break och sen har jag inte några lektioner på hela dagen😊

Strunta i hur min säng ser ut i bakgrunden

Visst är dom fina! Det är Bronte (vänster) det är hon jag pratar om du mycket och Kanasta (höger)

Likes

Comments

Jag började min lördag klockan 5.40 för något konstig anledning, jag kunde bara helt enkelt inte sova. Jag låg kvar i sängen och kollade på Criminal minds till klockan 8 sen for jag och pappa till Café smörgås för att äta frukost. Jag åt en smoothie bowl med apelsin juice till, hur gott som helst!

Efter frukosten blev det gymmet och där efter köpte jag och min pappa en Apple watch till min mamma som fyllde år i måndags men hon har inte varit här sen förra veckan. Men vi ska hämta henne om 1 timme och 26 minuter!! Wooho😄

Likes

Comments