Hej igen!

Julen närmar sig med stormsteg, och snön ligger vit på mark & stugor!

Därför var jag inte speciellt taggad på att inleda veckan med den sista riktigt stora tentan för denna termin (jag hade helst bara varit ute och åkt skidor). Kursen vi skulle avsluta innehöll allt från bakterier & virus till vår kropps eget immunförsvar. Stundtals väldigt intressant, stundtals relativt långtråkigt. Personligen tycker jag att en föreläsnings intresse-grad till stor del beror på hur bra/engagerad föreläsaren inom det specifika ämnet är.

En föreläsare som tycker det är kul att lära ut, och faktiskt verkar vilja dela med sig av sina kunskaper gör alltid föreläsningarna mer intressanta & minnesvärda gentemot de föreläsare som ger intrycket av att de enbart befinner sig på platsen för att kursansvarige satte dit dom.... (Bokstavligt talat). Den senare kategorin av föreläsare brukar, enligt mig, vara extremt tråkiga att lyssna på. Ingenting fastnar i hjärnan och man känner ibland att man kunnat göra ett bättre, mer effektivt arbete hemma (allt det som den här typen av föreläsare nämner finns trots allt nedskrivet, "ordagrant", på de kompendier vi tilldelas.

Hur som haver så tentade vi av den här kursen i måndags, och för min del kändes det, meh... Det började bra, vartefter mina kunskaper gradvis sjönk, och så även utförligheten och kvalitén på mina svar. Förhoppningsvis lyckades jag dock skrapa ihop de 60% som krävs för att få godkänt.

I annat fall är det inte mer att göra än att skriva omprov. Det blir inte värre än så!

När tentan var avklarat på måndag förmiddag, var i princip resterande del av veckan vigd åt att köra på m. relativt hård träning. Jag vet att jag säkert borde plugga mer inför sista tentan i T2, men ......

..... Så blir det inte. Kursen vi ska tenta av är relativt simpel, och stora mängder av den information vi ska lära oss repeteras om och om igen under kursen gång. Således kan jag lägga större vikt vid min träning och ändå få ett godkänt resultat på tentan!

Så med ovanstående resonemang i bagaget är det äntligen dags att slänga oss in i veckans träning, huvudet först. Nu kör vi!

I och med att vi hade tentamen i måndags och ett lugnt föreläsningsschema i övrigt under veckan fanns det gott om tid att träna på. Träningsmässigt startade jag veckan med ett distanspass på skidor (nu finns det ju spår här i Umeå, Jippie!!) vilket följdes upp av några riktigt slitiga intervaller. Resterande del av veckan har sett ut som en normal träningsvecka. Två till intervallpass, en tre-fyra styrkepass och några distanspass för att få in timmarna i boken. Sammanfattningsvis en vecka med solid träning, vilket kan behövas med tanke på de dåliga resultat som kantat årets inledning av säsongen.

Annat som hände under veckan var att på fredagskvällen hade några personer i klassen arrangerat ett roligt evenemang som jag blivit inbjuden till. De hade nämligen bokat bord på orangeriet, en restaurang i centrala umeå, där jag och större delen av min klass träffades för att fira en klasskamrats födelsedag som varit tidigare i veckan. Det var en trevlig kväll med god mat, dryck och en rad aktiviteter såsom boule och shuffleboard. Kort sagt en trevlig kväll. Middagen var en perfekt uppladdning inför den kommande skidtävlingen under söndagen. Jag hade fått med mig massvis med positiv energi och var redo att köra på!

Som avslutning på veckan tog jag och min far bilen upp till Lycksele för att delta i det anrika tannbergsloppet, med rötter långt tillbaka i tiden. Här vankades det 15km i klassisk stil, med bra motstånd. Väl på plats så var vädret inte det bästa. Det snöade rejält, temperatur kring nollan och lite lätt blåst. Kort sagt svåra vallningsförhållanden! Till en följd av det svåra föret, samt möjligheten att utnyttja denna tävling som ett bra träningstillfälle (tävling är bästa träning) valde jag att enbart staka mig genom de 15 kilometrarna. Det gick bra i början, för att sedan succesivt sjunka i kraft, teknik och fart framåt utöver loppets gång.

I mål slutade jag på en sjunde plats, evigheter efter. Den dåliga formen som präglat de tävlingar jag hittintills genomfört är fortsatt där.

Det är bara att göra som någon smart atlet (tror det var Per Elofsson) sade, bara att bryta ihop och komma igen.

Nästa vecka är fylld med nya möjligheter och tillfällen att utvecklas på!

"Träna med hjärnan, ligg i & ha kul"

Likes

Comments

Godmorgon!

Veckan som gått har det inte hänt speciellt mycket intressant. Kort sagt skulle man kunna säga att jag har ätit, pluggat, tränat och sovit dygnet runt, utan undantag. Anledningen till detta är den kommande tentamen nästa vecka (måndag 4:e december), dagen efter att nationella seniorcupen är över.

Som ni kanske förstår var jag således tvungen att vara färdig med alla studier på fredagen, innan tävlingarna inleddes. Vilket innebar, full rulle i skolbänken måndag-torsdag. Puhh....

En riktigt pers.... men jag tog mig igenom det, och kunde som resultat av mina ansträngningar fokusera 110% på helgens tävlingar.

Innan vi kastar oss in i helgens tävlingar, tänkte jag lite snabbt nämna veckans träning. Precis som förra veckan har jag haft främsta fokus på hårda intervallpass för att få igång fysiken och kroppen till tävlingsform. Bli lite rapp igen! Utöver intervaller har jag kört vanlig längdträning, vilket innefattar distanspass, generell styrketräning och lite rörlighet. Sammanfattningsvis har jag inte kört alltför hårt, men ändå tränat på bra. Nog om det, tillbaka till helgens tävlingar.

Tävlingarna är den första delen i årets upplaga av den nationella seniorcupen (min första som senior), numera kallat Volkswagen Cup. Denna första deltävling gick av stapeln i Idre (älvdalens kommun, nordvästra dalarna), och bestod av två individuella tävlingar. En fristilssprint på lördag åtföljt av en traditionell intervallstart i klassisk stil över 15km.

Under bilfärden ner till Idre började nerverna sätta in, som en kombination av att detta var min första seniorcup och en dålig form från säsongens tidigare tävlingar. Men det är det inget att göra någonting åt, som mina föräldrar alltid säger, lite nervositet är alltid bra! (Helt sant, förövrigt!)

Tävlingarna drog som sagt var igång med sprint i fristil på lördagen. För er som inte vet börjar en sprint alltid med en prolog. Prologen sker innan "heaten" (Den del av sprinttävlingarna som oftast visas på TV, då flera åkare ställs mot varandra i samma tävling) och sker med individuell start, 15 sekunder mellan varje deltagare.

Jag startade tidigt i startfältet, till stor del på grund av mina dåliga FIS-poäng i sprint.

Sprinten var, för min del, ett steg i rätt rikning. Jag skulle inte vilja kalla det bra. för det var det absolut inte, men ett kliv framåt i vart fall. Det kändes relativt bra, och det faktum att jag satte nytt "resultat-pers" i sprint bådade om inte annat gott inför söndagens distans-tävling.

Kvällen spenderades med studier och skidtester, en god middag och tja, allmänt bra uppladdning inför lopp imorgon.

Söndagens klassiska lopp gick dåligt! Det var inget tryck i benen, och ja det var ett riktigt slitigt lopp. Kort sagt kan jag meddela att det är tur det är lång tid tills SM, årets viktigaste tävling. 

Det är bara att ligga i och göra jobbet, så kanske det lossnar någon gång framöver. 

Annars får ni ha en bra vecka så hörs vi igen nästa måndag! 

​"Träna med hjärnan, ligg i & ha kul!"

Likes

Comments

Ja.... Nu är jag också där. I bloggarnas värld. Det har varit en lång, utdragen process. Jag har funderat på det i flera år men liksom aldrig kommit till skott. Förrän nu :)

Ni kanske undrar varför ska jag starta en blogg? Jag är inte speciellt känd har inte speciellt många meriter, på sin höjd kanske några enstaka individer i skidkretsen vet vem jag är. Ska jag vara ärlig har jag ställt mig själv den frågan många gånger. (En av anledningarna till att jag skjutit upp bloggandet så länge som jag gjort.) Tillslut kom jag underfund med att jag ville ha ett "mer inovativt" sätt att dokumentera min elitsatsning på än de gamla vanliga: Instagram - Träningsdagböcker - Och liknande. Jag ville ha något personligt som jag kan gå tillbaka och kolla på senare i livet.

Det är egentligen den enda orsaken till mitt inträde i bloggandet.

Vill ni veta mer om vem jag är, vad jag brinner för här i livet, intressen och sådant, kan ni kika in fliken; Nils Erik Björkman! Där har jag sammanfattat den (enligt mig) viktigaste informationen om mitt liv.

Nog om det, låt oss prata om lite mer intressanta/roliga saker.

Veckan som gått har varit riktigt bra, både träningsmässigt & studiemässigt.

Innan jag fortsätter måste jag bara nämna att jag vet att jag i mina lilla "summering" av mitt liv säger att jag tagit studieuppehåll, till förmån för fulltidssatsning på längdskidor. Detta är en sanning med modifikation, jag ber om ursäkt. Det är nämligen så att jag när detta inlägg skrivs studerar termin 2 på tandläkarprogrammet här i Umeå och tanken är att jag, först och främst planerar att läsa termin 3 på halvfart (i dagsläget studerar jag heltid, i kombination med träningen), därefter tar en paus på obestämd tid. Den främsta anledningen till att jag måste göra på det här sättet är utbildningens upplägg. Tandläkarprogrammet är en utbildning som från och med termin 4 bygger mycket på klinisk undervisning & grupparbeten av olika slag. I och med att jag som längdskidåkare reser relativt mycket, på läger och tävlingar, blir det således svårt att på ett bra sätt kombinera studier och träning.. Jag kan helt enkelt inte vara tillräckligt delaktig i grupparbeten för att jag ska kunna bli godkänd på kurserna, vilket är lite småsurt, men det är bara att le och se framöver. Jag är ju fortfarande relativt ung.......

Ber om ursäkt för min lilla osanning, och hoppas ni har överseende med det.

Tillbaka till huvudämnet. Som sagt var har veckans träning och studier fungerat mycket bra. Jag har kunnat genomföra den träning jag ska och kroppen känns lättare, mer "i form" för varje dag som går. Veckans träning har framförallt haft fokus på hårda intervaller för att "kicka igång" kroppen. Förbereda mig inför nationell seniorcup i Idre om två veckor.

Utöver det ligger jag också bra i fas med mina studier (sista tentan i termin 2 snart!!). Let's do this!

I helgen åkte jag till arvidsjaur för att köra stellin-loppet och få några timmar skidor i benen.

Stellin-loppet är ett lopp jag har kört några säsonger nu, som jag verkligen gillar. I år gick det inte jättebra för min del. Jag var seg, och inte super-motiverad om jag ska vara helt ärlig, varför vet jag inte riktigt men så var det i alla fall. Kort sagt är formen dålig, så det var skönt att få träna på bra och genomföra några bra träningspass dagen efter.

Det var allt som hände denna vecka! Hoppas ni uppskattade denna blogg!

Hörs hej!

Likes

Comments