Header

Man säger en story, flera storys? Jag vet inte riktigt hur svengelskan ska vara. I alla fall "idag är det ingen vanlig dag för det är bebisarnas födelsedag hurra hurra hurra". Mina älsklingar fyller ett och firar såklart med glass, notera att de också fick glass. Semmelsnapen är från helgen. Medan de andra åt mat i fredags tyckte jag ett set var en bra idé att baka, vet inte riktigt vad för sorts ryck jag fick. Sen så blev det snö, när jag ställt in mig på vår, så trotsade vädret och tog på mig sneakers. Det var både kallt och blött, dessutom höll jag ju på att slå ihjäl mig titt som tätt eftersom det är så halt. Sista bilden är en av sakerna jag fick på alla hjärtans dag. Annars så är det onsdag och de brukar vara ganska sega. Men denna var ett undantag. Jag drog tidigt från skolan, fick A på matteprovet, min mentor lät mig ha utvecklingssamtal själv trots att jag inte är 18 och imorgon är sista dagen innan sportlovet som varar i 10 dagar för mig.

Puss!

Likes

Comments

Min spegel har fler hårspraysfläckar är din

Men hej där, det var inte igår. Det har inte hänt mycket sedan sist. Har lyckats dra på mig en förkylning, så jag tycker det är jätte synd om mig hahah. Nej men blir ju inte förkyld, eller sjuk överlag, särskilt ofta så vid minsta lilla symptom vill jag ju typ dö. Sportlovet närmar sig, får det på torsdag och har det till och med måndagen vecka 10 tror jag det blir. Det känns väldigt skönt, även om jag seriöst vill ställa in alla planer och sova hela den veckan. Btw brukar man få ont i huvudet vid förkylning? Lyckades få ont i huvudet på fredagkväll så gick och la mig, sen vaknar jag med ont i huvudet på lördagen dessutom. Vill googla det med då skulle jag enligt dem ha dött igår liksom. Nu måste jag fortsätta plugga inför matteprovet som är imorgon. Det handlar om derivata och kurvor. Det sistnämnda gör det aningens problematiskt, så fort jag ritar en kurva ser det ut som någonting en 3-åring gjort. Ni förstår hur bra mina ritnings skills är.

Puss!

Likes

Comments

Fika<3 // Favoriterna mandarin & avokado // mellanmål i form av sweetie // och så lilla jag // lunch typ // hade tänkt fixa någonting liknande efter att ha fått inspiration från Pinterest, så sprang runt i huset för att leta testblommor för att hitta rätt proportioner

Likes

Comments

Inom kort ska sista lektionen påbörjas och sen är det helg. Kommer som vanligt smita tidigt för att sätta mig på tåget mot Leksand. Stövlar är iaf från zalando, kappa från Zara och accessoarer från Urban Outfitters, Michael kors & Jane König.

Likes

Comments

Men hallå där!! Everyday outfit med skjorta & tröja från Ralph lauren och jacka från Tommy hilfiger. Sen mina adidas som jag har till allt. Jag har lunch i skrivande stund men snart väntar biologiprov. Borde egentligen kolla igenom kapitlet så vi hörs puss!

Likes

Comments

I brist på inlägg så publicerar jag denna argumenterande text med Mary Wollstonecraft som inspiration

*Den första feministen anses vara Mary Wollstonecraft som på 1700-talet drev frågan om att kvinnor borde utbildas så att även de skulle kunna bidra till samhället. Det är 300 år senare verklighet i många länder, det är 300 år senare tydligt att utbildning för både män och kvinnor inte är nyckeln till ett jämställt samhälle.

Idag ser man, om man verkligen tittar, att förtryck av kvinnor normaliseras samtidigt som mannens dominans över kvinnor även det normaliseras. Ett klassiskt exempel utspelar sig på ett bröllop där brudens far går med henne fram till altaret och därefter lämnar över henne till en ny man, som att en kvinna behöver ägas av en man. Även om det i Sverige, för det mesta, endast ses på film så finns det där medan vi enbart sitter och tittar på utan att ens inse att vi just normaliserade förtrycket av kvinnor.

Normaliserandet behöver inte vara någonting medvetet, men det sker varje dag, hela tiden. Samhället har en syn på kvinnan som hör hemma på 1700-talet och det är verkligen på tiden att synen på kvinnan förändras. Synen på kvinnan måste förändras för att vi ska få ett jämställt samhälle där kvinnan har makten över sig själv.

Vilka kläder hade hon på sig? Hur mycket hade hon druckit? Varför var hon ensam? Det är frågor som är helt irrelevanta men som inte alls är ovanliga i sammanband med de 88% av våldtäkterna där offret är en kvinna. Siffror kan hittas på Brås hemsida(2017-01-16). Skulden läggs på offret, istället för på förövaren. En förövare, vars motbjudande och avskyvärda kvinnosyn, är det enda skulden bör läggas på. En kvinnosyn som åter och återigen bekräftas är godtagbar när våldtäktsman efter våldtäktsman frias efter att ha ärrat en annan människa för resten av hennes liv. Samhällets kvinnosyn menar alltså att en kvinna inte bör göra det ena och det andra för att undvika saker så som en våldtäkt, en kvinna ska begränsas bland annat för att undvika en våldtäkt.

Oavsett om det är en musikvideo, en reklam för en ny dryck eller omslaget på en tidning så är oddsen höga att det är en kvinna, som mycket väl skulle kunna vara lättklädd, framför dig. En lättklädd kvinna ger visningar, uppmärksamhet och säljer. Här ses kvinnan inte som en individ utan som ett objekt. Även om mäns kroppar också används på ett liknande sätt så är det inte alls i samma utsträckning eftersom det anses vara mer accepterat att se ner och använda kvinnor på det sättet än att göra detsamma med män. Det anses vara accepterat att objektifiera kvinnor.


Ungefär hälften av världens befolkning består av kvinnor, så ur ett statistiskt perspektiv så bör även hälften av maktposition besittas av kvinnor. Detta är dock inte verkligheten och det blir väldigt tydligt när man läser artikeln det här är världens 10 mäktigaste personer”(VA, veckans affärer, 2016/12/16). På den listan är åtta av tio personer män. Maktpositionerna domineras med andra ord av män, för makt på en så pass hög nivå är ingenting som förknippas med hur man ser på kvinnan. Det är ytterligare ett praktexempel på hur kvinnorna förtrycks medan männen dominerar och på hur vår syn på kvinnor är i stort behov i att utvecklas.

En kritisk fråga skulle dock kunna vara varför männen skulle ge ifrån sig makt till kvinnorna, då man skulle kunna tro att det bara är kvinnor som tjänar på att kvinnosynen förändras. Det är säkert vad ett flertal tror, men detta är falskt av den orsaken att en förändrad kvinnosyn skulle leda till ett jämställt samhälle och det är någonting som även männen skulle vinna på.

Genom att ge ifrån sig en del av sin makt så skulle männen exempelvis få en mer jämställd relation med den mamman har till sitt barn och en även en bättre hälsa, främst den psykiska. Självmord är nämligen en relativt vanlig dödsorsak bland unga män, enligt siffror som kan hittas på Karolinska Institutets hemsida(2016/10/17). Det kan tolkas som att män inte känner samma möjlighet att uppsöka hjälp eftersom psykisk ohälsa inte passar in i den ideala mansrollen. Män skulle alltså vinna makt inom nya områden genom att ge ifrån sig, inte all makt, men en del inom andra områden.

Min önskan är alltså ett jämställt samhälle där kvinnor inte har makten över män, men över sig själva, för att citera Mary Wollstonecraft . Det är någonting jag tror skulle bli verklighet genom att förändra samhällets syn på kvinnor, en syn som är i stort behov att förändras eftersom kvinnor idag blir begränsade, objektifierade och förtryckta. Synen på kvinnor behöver förändras för att vi ska få ett jämställt samhälle.

Likes

Comments

Bilderna ovan; brunch med bacon, ägg och scones & inredningsdetalj. Köpte en sängkappa här i veckan, men fixade till det nu. Tyckte det blev lite gulligt. Igår kollade jag på mello? Hur udda hahah. Mina tankar om mello är väl inte precis höga och dessa tankar bekräftades igår. Vad är det ens de håller på med? Satt och åt godis och plötsligt ser jag de vet du i tv-rutan. Blev måttligt överraskad. Dagen har i alla fall spenderats åt biologi, har läst så mycket att jag har ont i huvudet. Förhoppningsvis drömmer jag inte om biologi och på tal om drömmigt, kollade några avsnitt av gossip girl medan jag pluggade. Dör för nate. För Serena. För Blair. O chuck såklart. Bästa hahah. Puss!

Likes

Comments