Header

Tankar och funderingar

En mamma går in på barnklädesavdelningen, spelar nästan ingen roll i vilken butik, på ena sidan hänger rosa, lila, pastelliga kläder, klänningar, tyll och spets, på andra sidan är det blått, grönt, färgglatt, bilar och traktorer pryder plaggen. När hon går ut ur affären läser hon på kvittot var det står "pojkars trikå" om de orangea byxorna hon köpt.

Samma mamma går in i en butik som säljer bl.a. födelsedagskort, hon skall köpa ett kort till en ettåring. Att välja på finns rosa kort med älvor och prinsessor, blåa kort med brandmän, poliser och superhjältar. Korten får vara kvar i butiken.

När hon pratar med folk får hon höra att "flickor tycker om att läsa böcker, bygga pussel och leka med dockor, de gillar inte bilar och att bygga och skruva med saker" och "pojkar kan inte ha rosa, de leker inte med dockor, de vill busa och bygga".


Året är 2017. Har vi inte kommit längre än såhär? Det gör mig så otroligt ledsen att stora kedjor inte bara kan hänga alla kläder bredvid varandra, varför måste det delas upp i "pojk" och "flick" avdelningar. Varför kan det inte finnas ett födelsedagskort som föreställer en flicka som är superhjälte eller brandman, ett som föreställer en pojke med en nalle eller som plockar blommor på en äng.

Detta är inte den värld jag vill att min dotter skall växa upp i, jag vill att hon alltid skall känna sig trygg i att vara precis vem hon vill, utan att begränsas av vad som är flickigt och pojkigt. Vill hon köra cross och skruva med motorer är det okej, vill hon dansa balett i rosa tyll är det okej och allt däremellan är lika okej.

Sen kan vi väl ta och prata lite om gamla sagor som t.ex. Snövit, Askungen och Törnrosa. Oj vad jag älskade dessa sagor som liten, jag ville vara dessa personer.

Oj vad jag äcklas av dessa sagor idag.... Varför? Undrar kanske någon, tillåt mig förklara.... Dessa sagor handlar om hjälplösa stackars flickor som behöver en man som kommer och räddar dem.. Är det såna värderingar vi vill lära våra barn? De handlar om sovande prinsessor som blir kyssta av drömprinsen.... SOVANDE PRINSESSOR SOM BLIR KYSSTA!!! I det ena fallet dessutom av en rad män.... Förstår ni hur vansinnigt äckligt det är????

Om någon kan tipsa mig om böcker var Amanda är bilmekaniker och Christoffer är florist får ni jättegärna göra det. Under tiden kommer jag gör allt i min makt för att bannlysa dessa sagor ur vårt hus. Då ser vi hellre Brave (Modig) eller liknande filmer, för jag vill verkligen att min dotter skall växa upp säker på att hon inte behöver en man för att hennes liv skall vara helt.

Vad anser ni om dessa saker? Överreagerar jag? Har ni någon gång reflekterat över dessa gamla sagor?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Bebiskläder, Vardagligt, Ytligt

Det har blivit en och annan mer eller mindre sömnlös natt på sistone, dels tack vare de där arma myggorna som surrar på och dels tack vare pollenallergi, svårt att sova när man måste jaga mygg eller snyta sig var femte minut. Sen när man äntligen tänker somna vaknar liten och skall ha mat eller så börjar det storma eller så snarkar gubben eller så är det något annat.. Vid såna tillfällen kan man fundera på någon av dessa saker....

Tar veganer livet av myggor?

Jag inser att detta låter som en väldigt spydig fråga nu, men det är en genuin undran. Faktiskt undrade jag så mycket att jag googlade tillslut, men fick lite blandade svar. Vissa menade att myggor är insekter och inte djur så ja de "får" ha ihjäl dem. Andra menade att alla djur är djur och förtjänar att leva, så nej. Blev inte mycket klokare av det alltså...

Annars kan man ju nörda pinterest och planera inredning och färgskalor till huset, som vi förstås inte börjat bygga ännu men det är väl en bagatell....

Alla bilder är från pintrest....

Eller så kan man fundera på varför ingen uppfunnit en av-knapp till min stackars hjärna, så att man kanske möjligtvis skulle få sova lite...

Eller så kan man sitta och leta efter vinterkläder åt sitt barn, för ni vet det är ju faktiskt Juli så det är nog rätt akut att hitta det nu, kan ju bli 20 minusgrader vilken sekund som helst....

Men hej, medan vi nu är inne på ämnet är det superopraktiskt att ha byxa och jacka till ett litet barn? Tycker att halare låter enklare, men det verkar rätt vanligt med tvådelade set nuförtiden tycker jag?? Erfarenheter?

Likes

Comments

Livet leker och jag njuter till 100% av härliga sommardagar med familj och vänner, vet inte vad mer man kan önska sig.

Likes

Comments

Bebisrelaterat, Vardagligt

"Goli goli", i en förtjust stämma är det första jag hör varje morgon när jag vaknar, det sista jag hör före en lite dam somnar och i princip det enda jag hör varje vaken timmer där emellan. Om någon vet vad det betyder får ni gärna informera mig för damen kan bli otroligt frustrerad när vi inte förstår henne.

Min älskade lilla Smula som helt plötsligt blivit 11 månader gammal och som om mindre än en ynka liten månad blir ETT HELT ÅR? Hur är det möjligt?


Lagom till ettårsdagen tänkte jag göra att nytt frågeinlägg med Smulan, ungefär som detta , men denna gång tänkte jag att även ni skulle få ställa frågor så om ni har frågor åt Smulan kommentera här eller på något annat inlägg!

Likes

Comments

Vardagligt, Ytligt

Som kontrast till mina två senaste inlägg tänkte jag förgylla denna lördag med att bjuda på några snapchat skapelser. När jag och Smulan har tråkigt brukar vi roa oss med snapchatfilter och då kan det se ut såhär...

Nu håller dock lilldamen på att få tänder och det finns inte ett snapchatfilter i värden som kan rädda min trötta nuna...

Likes

Comments

Bebisrelaterat, Tankar och funderingar

Min älskade, underbara dotter må du alltid vara lika säker på dig själv som du är idag.

Må din envishet för evigt stanna hos dig, den kommer att ta dig precis vart du än vill i livet, den är en styrka, kom ihåg det även i mina svagare stunder när jag inte ser den så.

Må din vilja att ta dig fram aldrig lämna dig, låt alltid varje utmaning vara ett äventyr.

Låt det underbara, bekymmersfria skrattet för alltid bubbla fram lika högt och ljuvligt som det gör idag.

Låt aldrig din nyfikenhet försvinna, undersök och utforska, gör saker du älskar.

Testa dina vingar, bli aldrig någonsin rädd för att misslyckas.

Sluta aldrig våga göra din röst hörd.

Låt alla steg du tar vara lika självsäkra som de allra första steg du någonsin tog.

Må du alltid känna dig lika trygg att vara dig själv och visa dina känslor som du är idag.

Kom ihåg att du alltid har en trygg hamn i mammas och pappas famn,

oavsett hur gammal du är så kommer vi alltid att finnas här.

Likes

Comments

Att ta farväl är aldrig lätt, man kan förbereda sig och veta att det komma skall men inte är man mera redo för det.


Liina

Min allra första vän, alltid fanns du vid min sida.

Lät mig gråta ut i din päls

Stod ut med alla mina bus

När mörkret var skrämmande fanns du där

Alltid delade du min glädje

Tack för all den tid du gav oss, du kommer för alltid finnas i våra hjärtan

Vila i frid!


Så som du en gång var, så som jag kommer minnas dig, full av lek och bus.

Likes

Comments

Bebiskläder, Bebisrelaterat, Ytligt

Smulans ettårsdag närmar sig med stormsteg och jag tänkte knåpa ihop en liten lista på vad hon (=läs jag) önskar sig.

Pussel tänker jag att hon småningom börjar intressera sig för.

Gunghäst har ingen aning om var vi skulle ha plats med en men hon älskar att gunga så jag tror nog att en gunghäst hade varit väldigt populär hos den lilla damen.

Läkarsaker hon älskar de doktors-sakerna som finns att leka med på rådgivningen så dessa hade nog också blivit en hit (eller så är de roliga just för att de inte finns hemma..)

DUPLO vem älskar nu inte duplo?

Vad som helst med babblarna...

Bibbi mjukisdjur // Dadda mjukisdjur //´Babba bok

Böcker är också en stor favorit här i stugan så vad som helst i den vägen, mamman i huset hoppas dock på böcker var de kvinnliga karaktärerna INTE är hjälplösa prinsessor som måste räddas av den stora starka prinsen.....

Ingrids första djurbok vi har en bok ur Ingrid-serien här hemma som både jag och Smulan gillar.

Sångbok med ljud Smulan älskar musik och eftersom mammas kråksång inte tåls att höras på dagarna i ända hade denna bok som även spelar sångerna varit perfekt.

Du och jag min skatt : ettåringen detta tyckte jag verkade vara en mysig serie med en bok för varje födelsedag.

Kläder går ju alltid hem och till hösten och vintern lär det behövas ett och annat från stl 86 uppåt.

collegehalare måste vara ett av mina absoluta favoritplagg, perfekt att dra på kyliga dagar och varmare dagar kan man dra på den istället för en tjock halare om man bara skall åka bil.

bamse tunika och byxor tunikor och leggings tycker jag är supersmidiga, överlappar varandra bra så det inte blir kallt i ryggen (vi använder inte bodyn längre, tycker de är mest omständiga.

fleece behöver man ju alltid

röda leggings /blåa leggings i lite tjockare material till hösten och vintern.

Har ni bra tips på ettårspresenter, eller sånt som varit totalt onödigt?

Likes

Comments

Vardagligt

Igår gjorde Smulan strandpremiär och oj som vi njöt både hon och jag av att hänga på stranden.

Vi hade med mellanmål i formav majsbågar, jordgubbar och blåbär och ifall någon undrar så kan jag meddela att picknick på stranden med en snart ettåring var en bättre ide i teorin än i praktiken...

Likes

Comments

Vardagligt

*Glider in och låtsas att det inte alls är 2 månader sedan jag bloggade senast*


Låten oss ta en titt på vad som hänt under tiden jag inte bloggat då... I absolut ingen som helst ordning pga. lat så har vi...

...gosat i selen, firat påsk, övat på att stå och gå med gåvagnen och provat nya regkläder.

...ätit våfflor, övat på ryggbärande och inventerat köksskåp.

...gungat, ätit äpple busat ute och lekt på Swingeling. Jo hon har andra tröjor än den där, men tydligen använder vi den rätt mycket..

...kört dockvagn på rådgivningen, gungat mera och lekt på swingeling igen.

...åkt båt, hängt på villan, ätit ute, fiskat, sett fågelungar och firat midsommar,

...firat morsdag, promenerat på skogsvägar och badat i baljan både med och utan vatten.

...promenerat i skogen och vågat oss ända upp i saltkaret.

...åkt båt modell större och hängt vid Krokgrund.

Likes

Comments

Nya inlägg