Header

A 6-12 månader, Vardagligt

Halloj, tänkte bara kika in för att meddela åt er att det är lite halvjobbigt sådär att vara hemma förkyld med en Smula som tycker att ljudet när någon snyter sig är det näst mest läskiga som finns. Men det tar sig nu börjar hon bara panik-gråta ungefär var femte gång jag snyter mig..... Stackarn...

Om någon undrar vad det läskigaste som finns är så är det ljudet av en pruttande ketchup-flaska.....


Likes

Comments

Vardagligt

Hallå från sjukstugan...

Redan igår på morgonen kände jag av att jag var sjuk i halsen och mot kvällen blev det bara värre och värre. Känns inte bättre idag heller men jag försöker vila och hälla i mig mängder med te och hoppas på en snabb tillfriskning.

Smulan är också lite snorig och hostar lite, hoppas det inte blir värre än så för hennes del!

Smulan använder sin nya talang till att krypa längst in i leksakskorgen.

Likes

Comments

Bebisrelaterat, Vardagligt, A 6-12 månader

Har två ytterst glada besked att komma med idag.

För det första så är Smulan sedan kl 20.10 igår kväll inte längre stationär. Hon har lärt sig att ta sig fram i någon slags mystisk bandning av att åla och krypa!

Ni förstår inte hur stolta vi är här i huset, det var en sån otrolig känsla där igår att se när all hennes frustration över att det inte gick bytes ut till insikten att hon faktiskt kom framåt. Ungefär nu skulle väl annars vara ett bra tillfälle att skaffa ögon i nacken.


För det andra så gick natten över förväntan, en del protester första gången hon vaknade och ville ha mat, men efter en liten stund somnade hon nog om tillbaka. Andra gången hon vaknade fick hon amma och sen nästa gång hon vaknade var det redan morgon. Så det blev att vi ammade vid tio när hon somnade, sen vid ett-tiden och sen igen strax efter sju när vi steg upp. För min del kan vi gärna fortsätta precis så här och sen förhoppningsvis så småningom kunna lämna bort nattamningen helt.

Jag ropar inte hej ännu, men det känns onekligen som en positiv start på det hela. Nu skulle det då bara gälla för mig att lära mig sova, för trots att Smulan sovit många timmar i sträck inatt har jag nog vaknat en gång i timmen men det ger väl med sig med tiden.

Likes

Comments

Bebisrelaterat, Tankar och funderingar, A 6-12 månader

Det här med amning är ju ett väldigt laddat ämne för många, av varierande orsaker, min egen relation till amningen är väl inte helt okomplicerad den heller. Jag har ju haft turen att främst ha "lyx-problem" med amningen, men helt lätt har det inte varit alla gånger.

I början hade jag mjölk i överflöd och det sprutade åt alla hål och kanter (varsågoda för den informationen), inget jätteproblem men det var ju lite knepigt att amma någon annanstans än hemma och även där blev det ju tröttsamt med mjölkfläckar överallt.

Där i mitten någonstans flöt det väldigt bra, Smulan tog flaskan (med pumpad mjölk) vid behov, åt 1-2ggr/natt och med jämna mellanrum hela dagen. Mjölkmängden stabiliserade sig. Det gick att amma hur som helst var som helst. Drömscenariot med amning helt enkelt.

Sen plötsligt hände något och Smulan kom underfull med att det där med att äta var sjukt tråkigt och inget hon hade tid med, flaskan ratades totalt. I princip enda stället var det gick att äta var liggandes i sängen och sällan ens det dagtid. Resultatet av detta är att vi numera ammar ca 6 gånger/natt.

I samband med detta började jag få väldigt negativa känslor till amningen, jag började känna mig nedstämd när jag ammade och var nära att ge upp och sluta amma helt. Ändå hade jag någon underliggande oro om att jag skulle ångra mig om jag slutade. Efter ett tag kom jag fram till att de negativa känslor som kommit i relation till amningen troligen beror på att jag börjat förknippa det med avbruten sömn, sen det att man aldrig får sova mer än max 2 timmar i sträck börjar ju ta ut sin rätt tillslut.

När tankarna på att vilja sluta amma kom dök också skuldkänslorna upp som ett brev på posten. Jag kände mig hemsk för att jag övervägde att sluta när jag har mjölk och bebis ändå tar bröstet när det finns mammor som inget hellre vill än att kunna amma. Jag kände mig självisk för att jag övervägde att sluta amma för min egen skull, för man har hela tiden blivit itutad hur viktigt det är att amma, att det är bäst för bebisen.

Nu är jag ju i och för sig glad över att jag inte slutade, även om det fortfarande känns väldigt tungt ibland, men jag tycker ändå att det är helt och hållet upp till var och en hur länge man ammar och om man överhuvudtaget ammar. Man är inte en sämre förälder för att man ger ersättning, eller för att man inte ammar i all evighet.

Nu i helgen skall vi försöka få någon ordning på nattätande och förhoppningsvis få svängt det hela så att hon äter på dagen och bara 1 gång på natten för att så småningom förhoppningsvis få henne att sova natten genom. Vi har fått en del tips från rådgivningen och jag håller tummarna får att vi skall få det att funka relativt smärtfritt.

Nu har Smulan dock sovit 1,5 timme i famnen medan jag suttit och förberett lite inlägg så få se om hon alls tänker sova i natt...

Likes

Comments

Ytligt

Om jag hade för mycket pengar hade jag lagt dem på dessa saker.

En barnvagn

Bild här.

Sen Carola först lade upp en bild på denna vagn kan jag inte sluta tänka på den... Jag har drömt om denna vagn *hjärtögonemoji*. Den är ju så sjukt snygg och jag är verkligen inte nöjd med våra vagnar... Vi har två stycken, den ena som har en vettig sittdel går inte att fälla ihop (om man inte är Hulken och har ungefär 30 minuter på sig att stå och strida med den), den andra som är lätt att fälla ihop har en så katastrofalt dålig sittdel så det är inte sant heller. Den ena är min lillebrors gamla vagn och den andra är en gammal som jag köpt billigt begagnad. Jag har alltid tänkt att vagn som vagn, men jag får väl nog lov att bita i det sura äpplet och inse att det inte är riktigt så ändå.

En ny garderob

Jeans här, stickatröja här, topp här.

Är vansinnigt led 80% av innehållet i min garderob, ser framemot amningsovänliga plagg och byxor som hålls uppe. Men jag tänker använda min shopstop tid till att fundera på vilken typ av kläder jag sen vill ha i min garderob och inte falla i "shoppa-massa-ny-billig-hm-skit" fällan när shopstoppet är slut.

Bebiskläder

Tvättbjörnsbyxor här, body här, tröja här.


Att jag gillar att fylla på i bebisgarderoben är väl ingen större hemlighet precis...

Kuddar och gardiner

Gardiner här, kuddar här och här.

Lite ljusare, mer vårig inredning hade gärna fått hitta hem till oss.

Likes

Comments

Glad vändag önskar jag er alla!

Idag passar jag på att vara extra tacksam för alla underbara vänner jag har runt mig.

Tacksam för att de finns kvar där även nu när vi alla lever liv som gör det omöjligt att träffas så ofta som man skulle vilja.

Tacksam för att de har förståelse för att en trött mamma glömt hur man för en diskussion om annat än bebisbajs...😉

Vi firar alla hjärtans dag här i huset vare sig resten av familjen vill eller inte. Livet blir ju lätt väldigt mycket vardag så jag tar gärna varje tillfälle att lyxa till det lite.

Likes

Comments

A 3-6 månader, Bebisrelaterat

Så kom då dagen när Smulan helt plötsligt blev 6 månader. Helt otroligt vad fort tiden har gått.

Några ord för att beskriva gullungen vår är : glad, nöjd, pratsam, skrattglad, grötälskare, nyfiken och otroligt gullig.

Hon har som ni ser lärt sig sitta och jobbar fortsättningsvis hårt på att ta sig framåt, än så länge backar hon bara. (Hon sitter inte och skäms på bilden, även om de ser så ut...)

Gröten som tidigare ratades totalt är nu det bästa hon vet och överlag tycker hon om att smaka på ny mat. Hon är fortsättningsvis väldigt skeptisk till andra bebisar men den värsta mammigheten och blygheten börjar ge med sig.


De senaste sex månaderna har gått otroligt fort och det är så fantastiskt roligt att få se hur hon utvecklas och ändras för varje dag som går, även om jag gärna skulle sakta ner tiden lite.

Likes

Comments

Vardagligt

Veckorna har börjat gå så otroligt fort så man hinner ju inte alls med längre. Nu är det redan februari och på söndag blir Smulan 6 månader och jag har ingen aning om hur det gick till...? Hon föddes ju just??

Måndagens program var Mamma Boot Camp i vanlig ordning, sen lunch med en vän, förutom det var den dagen en sån där allmänt kass dag när jag formulerade "bebis säljes billigt, 2 katter på köpet" annonser i huvudet. Men innan kväll var hon nog dyr igen. :)

Igår vankades det mini-babyshower för en vän och det var hur mysigt som helst. Vi åt lite gott, skrattade,pratade och umgicks helt enkelt. Det är så roligt när flera av ens vänner också börjar få barn.

Förutom babyshowern igår så fick jag också ett svar på vad mitt berg-och-dal-bane-lika humör den senaste tiden kan tänkas bero på. Det är het sjukt egentligen att jag behövde ha någon som berättade detta för mig, att jag inte förstod det själv. Jag har gått omkring och haft panik och tänkt att "åååh nej håller jag på att bi deprimerad igen" tanken att grinigheten kanske kan ha något att göra med det faktum att jag är TRÖTT har inte ens slagit mig.

Smulan har de senaste 6 veckorna ungefär börjat äta 4-7 gånger per natt istället för två som hon gjorde tidigare, detta leder ju till att jag aldrig får någon riktigt djupsömn. Det faktum att jag nu vet vad det beror på löser ju tyvärr inte problemet men det känns lite lättare när jag åtminstone förstår mitt eget humör.

Likes

Comments

Böcker

Jag läser ju en hel del och för några år sedan skrev jag upp alla böcker jag läste på ett år, i år tänkte jag köra en favorit i repris och då dela med mig på bloggen varje månad vilka böcker jag läst. Januari brukar vara den månad jag läser mest och jag tror det kommer vara så även i år.

  1. Damaged, Cathy Glass
  2. Hidden, Cathy Glass
  3. Mummy Told Me Not To Tell, Cathy Glass
  4. Another Forgotten Child, Cathy Glass
  5. The Child Bride, Cathy Glass
  6. Can I Let You Go?, Cathy Glass

Cathy Glass är fosterförälder och berättar om olika fosterbarn hon haft. De är överlag välskrivna böcker och otroligt intressanta. Om man är känslig så rekommenderar jag inte dessa, vissa av barnen har varit med om verkligt förskräckliga saker.

7.Björnstad, Fredrik Backman

Fredrik Backman är min absoluta favoritförfattare och i princip enda svenska författaren jag läser. Björnstad är en otroligt stark berättelse och jag tvivlar på att den lämnar någon oberörd. Det är första delen i en serie och jag längtar redan efter nästa del.

8.The Stranger You Know, Andrea Kane

Det här är tredje boken i en serie om ett specialteam som löser brott på okonventionella sätt. De är ganska lättlästa böcker.

9.Vision In White, Nora Roberts

10.Bed Of Roses, Nora Roberts

11.Savour The Moment, Nora Roberts

12.Happy Ever After; Nora Roberts

13.Blue Dhalia, Nora Roberts

14.Black Rose, Nora Roberts

15.Red Lily, Nora Roberts

Dessa är två olika serier av Nora Roberts, de fyra första en och de tre sista en annan. De är typiska Nora Roberts böcker, ingen kvalitetslitteratur precis men passliga när man vill ha något lättsmält. Den första serien är mest kärlek och romantik (de handlar om fyra väninnor som driver ett företag som ordnar bröllop), den andra serien är ganska likadan men har den extra kryddan att där härjar ett spöke (och så jobbar de på en plantage..).

Likes

Comments

Tankar och funderingar

Vi frågar väldigt ofta varandra hur det är, sällan förväntar vi oss ett ärligt svar, sällan ger vi ett ärligt svar.

Jag är överlag väldigt öppen med mina känslor, jag är inte rädd för att säga att jag inte är på topp, är inte rädd för att erkänna att jag blir ledsen. Jag är inte blyg med att förklara varför heller. Jag är inte på topp just nu, vet inte vad det beror på men jag tror att alla amningshormoner spelar en viss roll i det. Jag har nämnt om det tidigare här på bloggen, men har inte egentligen pratat hemskt mycket om det med de människor jag har runt mig.

I ärlighetens namn har jag inte träffat hemskt mycket folk på sistone, jag känner inte att jag är något vidare värst roligt sällskap. Jag vill inte vara den där gnälliga, negativa typen, vill inte utsätta mina vänner för att behöva höra på det. Därför har jag blivit dålig på att höra av mig och boka träffar. Men det blir ju utan tvivel ganska ensamt...


Idag träffade jag en gammal klasskompis som jag relativt nyligen börjat umgås mera med igen och för första gången på länge frågade någon mig hur det var och jag kände att hon faktiskt ville höra svaret, att hon faktiskt brydde sig. Det är en fin känsla, det betyder mycket för mig så det vill jag tacka för.

En annan sak jag är tacksam för att ljuset sakta men säkert börjar återvända. (Blev så inspirerad av alla tulpanbilder på olika bloggar att jag var tvungen att köpa hem en bukett själv också.)

Likes

Comments