Idag har vi varit och besökt WhereDoIEndAndYouBegin på Röda Stens Konsthall.

GIBCA - Göteborg International Biennal For Contemporary Art. GIBCA presenterar konstverk av runt 50 konstnärer. Därutöver finns satellitprogrammet GIBCA Extended med över 60 konsthallar, gallerier och konstnärer runtom i Västra Götaland. Sen 2001 har det ägt rum 8 stycken biennal i olika teman. Varje biennal består av flera utställningar vilka äger rum både på de olika konstinstitutionerna och i det offentliga rummet.

WhereDoIEndAndYouBegin

Detta är en utställning som sker vartannat år i Göteborg. I år var temat om sekuläritet, en idé där religiös tro skiljs ifrån staten. På senare tid har frågan om sekuläritet blivit mer och mer angelägen för politiska miljöer i Europa och över allt i världen intar mycket djupare konservativa ställningstagande, ökade nationalism och ett “vi-mot-dem”-tänk. En utställning mer aktuell än någonsin.


Riikka Kuoppala

Det här konstverket handlar om de minnen och tolkningar Riikka Kuoppala har om kolonialismen, våld och trauma i början av 1900-talet då Tyskland och Finland ägde det land hon bodde i, Namibia. Det var mycket massmord utfört av tyskarna i början av 1900-talet. De som inte blev mördade blev konverterade till kristendomen av tyska och finska missionärer. Idag så identifierar sig hälften av befolkningen till att vara en del av lutherdomen.

Konstverket heter i en svensk översättning "det jag kommer ihåg" och det går tillbaka till när hennes morföräldrar var missionärer under 1950-talet. Nästa film i den här kuben handlar om artistens mormor som var doktor och hennes plötsliga död år 1954. 3D effekten kuben gav var för att observatören av konstverket skulle se saker ur olika perspektiv.


Miljön i konsthallen

Att komma från det rena, städade galleriet på entréplan med de typiska rena vita väggar och den sterila känslan till den andra våningen var i sig en kontrast. Andra våningen hade stora fönster som speglade miljön utanför, graffiti på väggarna och den hårda betongen, samspelade med konstverken som man bemöttes av i mitten av lokalen. Nav Haq har tagit fördelar i lokalen och lyckats skildra sina verk från lokalens miljö.


“Hesteofringen” och “Sverigedemokraterna”

Två konstverk som vi reagerade på, och har valt att jämföra och diskutera är ”Sverigedemokraterna” av Joakim Forsgren och ”Hesteofringen” (Hästoffret) av Bjørn Nørgaard.

Forsgrens verk är utåt sett en propaganda-affisch från Sverigedemokraterna, valet 2002. Vi tolkar det som att hans tanke bakom är väcka tankar och reaktioner hos åskådaren, och att det är det faktiska konstverket. Nørgaards verk är en video där åskådaren får se Nørgaard, Adler Petersen och Henning Christiansen slakta en häst på ett snötäckt fält, 1970. Syftet med konstverket var att avsluta med en utställning där de skulle ställa ut 199 konservburkar innehållande hästens kroppsdelar.

Det vi reagerade på är att inget ovan är typiska konstverk. Det är inte den estetiska finkonsten som de flesta kanske tänker på när man pratar om konst. Vi tror att det som är tanken med de här verken är att skapa reaktioner och tankar. Det är djupare än bara det vi får se. Vi utmanades till att ifrågasätta våra egna åsikter.

Är det konst, eller är det politik? Kan de båda gå hand i hand?


Vi tycker att konst har en central roll i att öppna en debatt och belysa relationer mellan makt, tro och frihet som även är temat för denna utställning.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Tankar om Jenny Svenssons föreläsning:

Föreläsningen kändes flummig. Smått ogenomtänkt och oförberedd. Kunde gått in mera på djupet. Var kul att få reda på hur det går till bakom scenerna. Kunde även där gått mer in på detaljer. Bra att ta upp hur SVT fungerar t.ex. att SVT är politiskt oberoende och de har ett folkbildningssyfte. Även att SVTs uppdrag är att skildra Sverige och Sveriges kultur.
Kunde ställt en frågeställning till oss så vi kunde ha diskutera efteråt. Kändes inte så relevant för oss?

Likes

Comments

Hej hej, jag är Martin Bäckius. 23 år ung, bor i Västra Frölunda i min fristad på 18.5 kvadratmeter.

Stora intressen:
-Spela musik. Gitarrist i grunden, men kan spela andra instrument halvdant. Tycker bara musik är ballt.

-Se på filmer, har ett töntigt stort intresse för film. Och är en TV-seriemissbrukare av rang.

-Laga mat, gillar att äta.

Ciao.

P.S. här är en bild på mig och min gitarr efter jag rev upp mitt finger på första låten och tvingades spela ett fullt set,


Hallå! Sarah Björndahl heter jag och jag är en 22-årig tjej från Göteborg.

Mitt absolut största intresse är musik, i nästan alla dess former. Jag har både skapat och lyssnat på musik så länge jag kan minnas och hittar jag en mikrofon kan jag stå och sjunga i timmar. Helst soul, men väldigt gärna jazz också om det finns ett band i närheten.

Jag har tidigare pluggat musik och min dröm är att kunna fortsätta på det spåret. MEK-programmet känns intressant och bra för mig då jag hoppas kunna få en inblick i konst- och kulturvärlden från en annan vinkel och sedan ha nytta av det i yrkeslivet.

Tack för mig!

Mitt namn är Erik Ankarstav. Jag är 20 år och bor i en liten etta på 19kvm i Uddevalla för tillfället.

Mina största intressen är filosofi, poesi, konst och även matlagning. Jag älskar bilar! Framför allt italienska för deras fantastiska konstnärliga design och bra köregenskaper på vägen..

Jag är väldigt intresserad av metal-musik, men kan lyssna på allt möjligt beroende på humör. Jag är uppvuxen med jazz och blues och det lyssnar jag också på regelbundet.

I gymnasiet så studerade jag företagsekonomi på Angeredsgymnasiet. Jag brinner för entreprenörskap och förändring i
samhället. Mitt mål är att grunda mitt egna bilmärke och det första steget mot mitt mål tog jag redan 2013 genom att flytta från Stockholm till Västra Götaland. MEK-programmet känns rätt då jag är konstnärlig i mitt tänkande. Och blanda det med entreprenörskap är det ultimata för mig.

Tack för mig

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Mitt namn är Veronika Jugovic. Jag är en djurtokig, kattälskande tjej på 24år som är uppvuxen i Göteborg men har ursprung ifrån Kroatien där jag älskar att spendera mina somrar.


Under min gymnasietid läste jag företagsekonomi vilket gav mersmak och i dagsläget driver jag en organisation för djur i nöd.

Annars tycker jag om att fixa och trixa och pyssla med det mesta.


Det som lockade mig med MEK-utbildningen var dels bredden på utbildningen, men framförallt mediedelen och entreprenörskapet. Det ska bli spännande att se vad utbildningen har att erbjuda. Jag är förväntansfull!

hej hej ! Laura Durante heter jag och nyss fyllt hela 25 år och ny inflyttad till Göteborg från Stockholm.

Så länge jag kan minas har jag alltid skapat med det som finns i min omgivning, alltid varit intresserad och förtjust av färg och former i alla aspekter som i kläder, skor, byggnader, mat, naturen, på scen, instrument, filmer, ja på alla tänka bara sätt!! Jag har tidigare gått konstskolor och kommentarerna jag har fått av mina verk är -"så färgstark och barnsligt"

En av mina största källor som jag får min inspiration till skapande är musik, och ni undra ifall jag kan stå still? nej, så fort jag hör musik kan jag inte bara låta bli att dansa. Jag ser fram emot att få så många olika vinklar från MEK-utbildningen så att i framtiden kan jag fortsätta att utveckla mina drömmar genom konst och kultur.

chao pescado!


Jag är en 20-årig tjej från Västra Frölunda som heter Paula Holmquist.

Jag bor med min livskamrat, en tuff brud på 2kg vars rekord är 3 möss på en dag. När hon var yngre brottades hon mot tungviktsklassen (hanar på 5kg) ändå är det jag som får döda spindlarna i förhållandet.

Mina intressen är Netflix, Sova, Netflix, m.m.

Bye!

Likes

Comments