Bakgrund: Vi hade beställt lego och igår hade Johannes väntat heeela dagen på att få komma hem och kolla posten.

Och när vi tittade i postlådan så låg det verkligen ett paket där! Efter ett stort Jaaaa-vrål slet han ivrigt upp paketet.

Bara för att hitta 200 små vårlökar.

DEN besvikelsen alltså.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Idag har jag beställt ett DNA-kit från Ancestry. Genom att skicka in ett salivprov ska man kunna få svar på sitt etniska ursprung 500 år tillbaka i tiden samt se om man är släkt med någon av de andra tre miljoner människorna som också har tagit testet. Spännande, men dyrt. Känner dock att jag har kommit så pass långt i forskningen att det kommer att bli någonting av det. Jag har hållit på så länge nu att det inte längre nåt jag bara provar på. Så det får vara värt pengarna.

Ursprung är spännande!

Likes

Comments

Nej, lille vän. Du är inte död. Mamma ska rädda dig!

Det här är alltså fikonträdet som jag och Martin fick när vi fyllde år förra året. Det tappade plötsligt sina blad och sen var det utan blad länge. Jag trodde att det hade dött då, när det plötsligt fick för sig att börja skjuta skott igen och fick jättefina stora blad. Som sen ramlade av igen. Det var flera månader sen den hade blad nu och nu känner jag att det är dags att gå till botten med det här. Hur vill den egentligen ha det?

Internetet (bland annat här) föreslår följande:

Vinterförvaring:
Den fäller blad på vintern. Därför behöver den inte stå ljust utan bara frostfritt. Ha den ute fram tills första frosten och ställ den sedan på ett mörkt och frostfritt ställe. Garaget är ett utmärkt ställe att ställa undan den på. Cirka 5-10 +. Den behöver inte särskilt mycket vatten under vinterförvaringen, cirka 1 dl per månad. De kan också övervintra inomhus i värme, men får då lätt skadedjur. Det är bättre att låta det stå kvar i vinterförvaringen fram tills det är varmt nog att ställa ut krukan, än att ta omvägen via rumsvärme (då blir bladen väldigt känsliga för frost, blåst och sol)

Vår/sommar/höst:
Sätt ut den när frostrisken är förbi. Ge näring 2-3 gånger per månad under sommaren, sluta ge näring på sensommaren (juli-augusti). Låt den torka ut mellan vattningarna för att den ska sätta frukt. Beskärning görs under JAS (juli, augusti, september).

Fikon vill ha det trångt i krukan då det främjar fruktsättning. Omplantering vartannat/vart tredje år. Såjord är bättre än citrusjord då den är mindre näringsrik och har ett något högre pH. Jorden ska vara lucker, så blanda gärna i lecakulor eller barkmull. Man ska inte gödsla för kraftigt, för då kommer massa blad men ingen frukt. De ska späkas och ha det knapert för att ge bäst frukt (stå trångt och låt den torka ut ibland).

Sticklingar tas bäst när bladen börjar gulna på hösten. Klipp av en cirka 15 cm lång gren och sätt den i en kruka med torv- och sandblandad jord. Håll jorden lätt fuktig med en plastpåse över. En varm plats underlättar rotbildningen, men sticklingen ska inte stå i direkt solljus.

Gula blad beror oftast på följande:
1) för mycket vatten
2) för lite vatten
3) för lite kvävegödsel
5) stress om trädet nyligen planterats om
6) skadedjur

Ska följa det här till punkt och pricka nu och till våren vet vi om det har fungerat. Håll tummarna! Nu ska jag först och främst ställa ut plantan på altanen igen och ha den där fram tills frosten, sen åker den in i garaget med en skvätt vatten då och då. Planterade om den strax innan jag skrev det här och använde då citrusjord blandat med vanlig jord. Så det var inte den bästa starten, men men, förhoppningsvis funkar det ändå.

Likes

Comments

Första arbetsveckan är till ända. Jag har varje dag tänkt på, och pratat om, hur härligt det är att jobba hemifrån!

Alltså att sätta på en köttgryta som står och puttrar några timmar medan jag jobbar, att kunna ta en paus och träna, städa eller vika tvätt. Att kunna brygga en kopp kaffe och gå ut i trädgården när man vill. Hämta lillen tidigare från fritids, så han kan vara hemma och pyssla medan jag jobbar sista stunden. Att ha uppsikt över Sivan och hennes sår. Allt det där och så mycket mer känns ovärderligt för mig. Friheten.

Det är värt baksidorna, som att inte ha tryggheten med samma lön varje månad. Inte kunna slösa, utan istället tänka på att buffra inför eventuella svåra tider. Det kan också kännas lite ensamt utan kollegor, men det är  främst den ekonomiska tryggheten som man kan sakna.

Pengar eller frihet. Det är väl det valet alltid handlar om.

Två gånger den här veckan har jag lagt mig på soffan under min lunchpaus och lyssnat på avslappnande meditationsguidningar på Youtube. Det har varit riktigt härligt och båda gångerna har jag lyckats koppla bort alla tankar under hela sessionen. Inte en tanke på 20 min! Helt förbluffad att det kan gå, men mot slutet har jag varit så avslappnad att jag nästan känt mig viktlös. Mår jättebra efteråt och har känt mig mer fokuserad. Skön känsla.

Likes

Comments

Contains affiliate links

Det som är klart är att vi kommer ha mitt svarta skrivbord kvar. Så något slags tema med svarta inslag känns logiskt. Älskar strömbrytaren i bakelit, så det passar ju med en svart sån. Sen behövs någon typ av förvaringsmöbel för att stuva undan skrivare och andra fula saker så att det blir en lugnare känsla i rummet när jag inte jobbar. Enfärgade gardiner, eftersom jag tror det annars blir lite för stökigt tillsammans med mönstret på tapeterna. Förmodligen kommer vi vilja ha två fåtöljer med något litet bord mellan istället för en soffa, både jag och Martin känner att det måste vara "luftigt" i rummet. Fåtöljerna och bordet bör nog inte vara svarta dock. Kanske någon svart detalj, inte mer. Det får inte kännas för mörkt. Vi har ju mörkbrunt golv också, så lite inslag av vitt här och var är nog inte fel. Vita gardiner, kanske nån ljus pläd och ljusa tavlor.

Min fina lampa i svart och guld som jag fick när jag fyllde 30 kommer äntligen hitta sin plats i vårt hem. Tror därför det kan vara snyggt att slänga in lite mer guldtoner, som en fin fotogenlampa.

Ja, lite så går tankarna just nu. Vi får se var det slutar!

Likes

Comments

Igår var ju första dagen tillbaka som frilansare. Det kom inte in några jobb, så hela dagen ägnade jag åt att plugga. Fick mycket gjort, så det känns som att jag har fått en bra start med studierna.

I morse lämnade jag lillen på skolan och åkte direkt och tränade en halvtimme. Hann precis duscha och klä mig innan första jobbet kom in. Sen körde jag ett översättarmaraton fram till 15. Under tiden har det dundrat in fler jobb, så nu har jag att göra ett tag framöver. Jätteglad över det!

Har precis satt mig i soffan och funderar på om jag ska ge mig i kast med nästa jobb eller hämta lillen...tror jag hämtar lilleman lite tidigare ändå. Han hade grejer han ville göra i eftermiddag, så jag kan nog jobba lite medan han sysselsätter sig.

Likes

Comments

Det hade lika gärna kunnat vara nyårsdagen imorgon, så mycket nystartskänslor har jag. Kalendern är fylld med avsatta tider för jobb, plugg, träning och annat. Himla peppad på livet som frilansare alltså!

Helgen har känts lång, eftersom jag var ledig i fredags. Lillen och jag traskade in till verkstan i Vislanda och hämtade bilen som varit på service. Inte ett gnäll från lillen för att han fick gå 1,5 kilometer. Vi var glada och gick och pratade, så det blev en trevlig promenad.

På eftermiddagen var vi hos veterinären med Sivan. Svullnaden efter operationen har inte riktigt lagt sig, så hon får några dagars behandling till och behålla tratten på.

Igår var vi på skogspromenad för att leta kantareller och bygga lillens karaktär. Han tyckte inte det var kul att gå på promenad i skogen (han är lik sin mor, jag var likadan haha) och han ville mest hitta en stubbe att sitta på och läsa i sin legotidning. (Hittade ingen stubbe dock, så hans bästa lösning var att sitta på Martins axlar och läsa). Lite gnälligt var det, men sen hittade vi en liten snok som i alla fall gjorde det lite spännande.

Jag har hittat tre fästingar på mig under helgen uhuu.

Idag har jag och Linda varit och hälsat på J:s lilla dotter. Världens goaste lilla tjej! Det är så sorgligt att J inte får vara här.

Likes

Comments

Igår var min sista dag på säsongsanställningen. På måndag börjar jag jobba hemifrån igen. Det ser jag fram emot! Jag är dessutom nu antagen till facköversättarutbildningen, så jag har en del plugg att se fram emot också.

Men det är måndag det. Idag är jag hemma med Johannes, som inte har skola på fredagar. Vi tar det lugnt. Han bygger med lego och kikar på film och jag städar köket, tvättar och donar.

Likes

Comments

Martin är och spelar ikväll. Lillen sover och jag sitter och frotterar mig i Utvandrarna. Det är något med den tiden som lockar mig. Jag känner det när jag ser såna här filmer och när jag släktforskar. Det var en grym tid att leva i med slitet, stanken, vägglössen, svälten och bristen på möjligheter. Men ändå går jag en svårförklarlig känsla av att jag är född i fel tid. Kanske är det enkelheten som lockar, jag vet inte.

Än så länge är det bara en känsla som jag inte vet vad jag ska göra med. Men som alltid i mitt liv så kommer nog de bitarna falla på plats också.

Likes

Comments

De fick operera bort kloresterna, så att den nya ska växa ut rätt, och nu har vi en tjej som ser väldigt ynklig ut här hemma. Känns bra att vi är hemma och har semester i alla fall.

Likes

Comments