Gick in i skoaffären. Provade skor med Johannes. Vi valde ett par som kostade 999 kr. Hon i kassan hämtade en kartong. I kartongen låg en sko. Hon la sedan i provskon från butiken. Då kände jag att om jag ska betala tusen spänn för ett par skor vill jag ha två helt nya. Inte en av dem som är uttöjd av att ha blivit provad. Så jag sa:

Jag vill ha två nya skor.
Det var sista paret, sa hon.
Tänker du ta fullt pris ändå?
Ja, det gör vi.

Jag köpte skorna, men kände mig irriterad. Mest över hennes attityd. Så jag gick till Intersport som hade fina Ecco gore-tex skor för en femhundring. Fick bra hjälp att mäta foten och en extra sula så att de sitter perfekt. Så jäkla nöjd blev jag!!

Sen gick jag tillbaka till den andra butiken och lämnade tillbaka de andra stövlarna. Och så att jag skulle klaga. Och jag sa inte trevlig helg tillbaka. Ha!

Eventuellt har jag PMS.

De här blev det till slut

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links

Herregud vilken lugn dag det är idag! Jag och Johannes gick och la oss vid åtta igår och vaknade utan väckarklocka i morse. Vi åt frukost länge och sen skjutsade jag honom till en kompis. Nu är han där och leker och jag har klarat av lite samtal samt jobbat på min studieuppgift som ska vara inne på måndag. Har även ringt en elektriker, som kunde hjälpa oss om tre veckor ungefär. Känns bra i alla fall att ha styrt upp det där lite, så att vi blir färdiga med rummet någon gång. Har fått hem min fina strömbrytare som kommer passa så bra!


Ska strax hämta Lilleman, sen ska vi in till stan och köpa vinterskor till honom. Trodde ju att han skulle kunna ha de han hade förra året, men han tyckte det gjorde lite ont haha, så vi får nog köpa nya. Sen ska vi äta på Max och bara ha det mysigt ihop.

Likes

Comments

Morgonens maraton är över! Hade en deadline nu på morgonen. Satt uppe och jobbade igår kväll, men har nu blivit så pass gammal att jag inte orkar sitta uppe sent på kvällen längre utan istället föredrar att stiga upp tidigt på morgonen. Jag klarade att sitta upp till klockan 23 igår, sen gick jag och la mig och steg upp vid 4 i morse och gjorde klart jobbet. Levererade medan Lilleman åt frukost och sen åkte vi till skolan. Var lite stressad eftersom jag också hade bokat tid för däckbyte nu på morgonen och jag var sen. Dock spelade det ingen roll eftersom bilen inte kommer vara klar förrän 12 (!), så jag stressade helt i onödan.

Har fyllt min kvot med översättarjobb för veckan nu, så när jag slutar jobba på bemanningsföretaget vid fem i eftermiddag är det helg. Jag har inget inbokat förutom en liten, liten uppsats som ska skrivas, men förhoppningsvis får jag den avklarad imorgon så att jag kan ta helg på riktigt! Ska bara njuta av att vara ledig hela helgen lång!


Det är på gång i lillerummet bredvid köket. Vi har rivit tapeter och ska snart med blandade känslor även riva bort tidningspappret från 40-talet. Jag har gjort ett fenomenalt jobb, om jag får säga det själv, med att skrapa bort färgen från vårt element som tidigare var svart. Nu är det tvättat och står redo att bli vitmålat i helgen. Listerna ska också bli vita och sen ska vi bara ha hit en elektriker som får göra några justeringar innan vi kan börja tapetsera.

Likes

Comments

Just nu sitter jag och tittar på Det sitter i väggarna. Åååh, det sätter sån guldkant på min vecka! Jag har väntat i månader på att det ska börja och nu är det äntligen igång!

Blir alltid så sugen på att direkt ge mig i kast med släktforskningen och blåsa liv i mina gamla förfäder, precis som de gör.

Här kan man se kvällens avsnitt!

Jag borde egentligen jobba ikväll, men jag måste nog få unna mig att släktforska lite också. Det är dags att sätta tänderna i nästa led på mammas sida. Jag kommer att fortsätta med klustret nedan den närmsta tiden. Vi får se vilka öden vi stöter på där!


Likes

Comments

Igår kväll/natt satt jag uppe nästan till ett och släktforskade. Som tur är var lillen morgontrött idag, så han vaknade först kvart i nio. Vi åt frukost framför TV:n och sen staplade jag ved hela förmiddagen. Vi åt köttfärssås och spaghetti till lunch och nu är Martin ute och staplar. Snaaart är vi färdiga med veden för i år!

Just nu sitter jag och pluggar och Johannes tittar på film. Vi har världens lugnaste lördag!

Likes

Comments

För ett tag sedan fick jag resultatet av mitt DNA-test på Ancestry. Testet går cirka 500 år tillbaka i tiden och då verkar det alltså som att vi härstammar från England till viss del. Hittills har jag inte hittat några utländska förfäder, men jag kyrkböckerna tar mig ju oftast bara till slutet på 1600-talet som bäst. Så det bör vara från början på 1500-talet och fram till slutet av 1600-talet som dessa britter dök in och beblandade sig.

I övrigt fick jag en lååång lista med personer som jag är släkt med på ganska långt håll eller via DNA. Men jag har inte hittat några nya förfäder på detta sätt.

Likes

Comments

Mormors mormors mormors mormorsmor. Så långt bak går det att komma i kyrkböckerna på den allra moderligaste sidan. Så många människor. Så många olika val de har gjort i livet som har lett till att jag sitter här idag. Det hela börjar med Östen Hansson och Ragnhild (så fint namn!) Andersdotter. De bosatte sig i torpet Askedal, vilket var Ragnhilds barndomshem. Det finns bara knapphändig information om dessa två, men 1711 fick de vår anmoder Anna Östensdotter. Man kan se i dödsboken att Ragnhild dog av "vedermödor" 1759 och att hon då var änka. Det går inte att utröna när Östen dog.


Torpet Askadals placering

Anna Östensdotter och Jon Andersson

Anna gifte sig med Jon i oktober 1735 och de bosätter sig i torpet Askedal. Jon var från Ållebråta i Ringarums socken och var son till båtsmannen Anders Stare. Först tre år efter giftermålet, 1738, fick de sitt första barn. Ovanligt lång tid om man ser till att de flesta andra par i släktträdet får sitt första barn inom ett år. Kanske fick hon missfall, eller ville det sig inte alls. 1738 fick de i alla fall sonen Anders. Det var vanligt att döpa sin förstfödda son efter faderns far, så även i det här fallet. Ytterligare några år senare, först 1744, föds nästa barn - vår anmoder Britta. De får därefter barnen Anna, Östen (som sedan dör vid tre års ålder), Jonas, Kerstin och Ingrid. Anna Östensdotter dör i lungsot 1778. Jon dör av ålderdom i september 1783.


Britta Jonsdotter och Gabriel Håkansson

Britta gifter sig 1770 med Gabriel Håkansson från torpet Leckersbo i Ringarums socken.

Torpet Leckersbo

Gabriel och Britta bosätter sig i Leckersbo och får fem barn, varav nummer tre i syskonskaran är vår anmoder Anna Maja, som föds 1744. Torpet i Leckersbo bör ha varit trångbott. Dottern Lena flyttade ut ganska tidigt i livet, men utöver det fanns det rum för många under perioden 1780-1802. Dottern Anna Maja flyttade in med sin Sven och paret inhyste även Jonas Wedberg och hans hustru Catharina Appelman samt deras son Jonas. Under en period var även änkan Maria Håkansdotter inneboende. 1805-1808 blir lite lugnare då endast Jonas (som står antecknad som svagsint) är hemmaboende efter att dottern Stina flyttat till Mogata 1807. Stina fortsatte flytta från Leckersbo och åter igen under åren 1809-1813. Dottern Anna Maja med familj bodde där fram tills Anna Majas död 1817. Anna Majas make Abraham gifter om sig och bor kvar med sin nya familj i Leckersbo tillsammans med Brita och Gabriel. Brita dör av ålderdom den 16 september 1822. Bara några dagar senare, den 29 september, dör även Gabriel av ålderdom.

Med hjälp av kvarlåtenskapen efter Gabriel kan man få reda på att han bar glasögon och livnärde sig delvis på fiske eftersom han bland annat lämnade efter sig olika sorters nät som mörtnät och ålrevor och ett ankare. Kanske jagade han även litegrann då han hade en hagelbössa. Det fanns även en tobaksdosa, vilket antyder att han använde någon form av tobak. Bohaget bestod bland annat av ett bord, ett målat skåp, ett hörnskåp, en soffa, en kista och tre stolar. Vår anmoder Anna Maja var redan död vid bouppteckningen och hennes fem barn ärvde hennes andel.

Anna Maja Gabrielsdotter och Abraham Jonsson

Abraham var inte Anna Majas första man. Hon var sammanboende (inte gift, då det står noterat i kyrkboken att hon levde "i synd") med den åtta år äldre änkemannen Sven Holstensson, som hade förlorat sin unga hustru i barnsäng. Anna Maja fick sitt första barn med Sven som nittonåring och det var en liten pojke som döptes till Gabriel. Gabriel dog dock endast fyra månader gammal. Sven och Anna Maja får sedan dottern Maja Lisa och sönerna Gert och Nils Petter. Sven går bort i rötfeber i maj 1806. I bouppteckningen efter Sven kan man se att familjen haft det ganska gott ställt med många ägodelar. Anna Maja fick bland annat med sig ur dödsboet en ridsadel, en violin, en klarinett, diverse möbler och brännvinsglas. Violinen står det angivet att den sedan tidigare utlovats till sonen Nils Petter och Anna Maja fick klarinetten.

Men åter till Abraham....han var näst yngst i den stora gästgivarsläkten i Knappekulla i Tryserum. Han och Anna Maja gifter sig i april 1808 och bosätter sig i Leckersbo, trots att Abraham är tillträdande till hemmanet i Knappekulla. Parets första barn blev sonen Carl Gustaf och föddes i april 1809. Efter Carl Gustaf kom vår anmoder Stina Lisa. 1814 föds sonen Johannes, som dör samma år. 1816 får de ytterligare en son, som också döps till Johannes. Lyckan blir dock kortvarig, eftersom Anna Maja dör i januari 1817 i "hetsig feber". Bara några månader senare dör även lille Johannes, i magplågor. Abraham gifte om sig två gånger och hann få sex barn till innan sin död 1843.

Stina Lisa Abrahamsdotter och Jonas Claesson Klippa

Jonas och Stina Lisa gifte sig 1836. Stina Lisa var då 25 år och Jonas 26. Jonas hade bott hemma hos föräldrarna hela tiden, medan Stina Lisa hade jobbat som piga i S:t Anna sedan hon var 18. 1833 fick hon en oäkta dotter, Maja Stina, och det stod länge noterat i kyrkböckerna att hon var "dömd för brott mot 6 budet" (alltså äktenskapsbrott). Hon hade alltså haft ihop det med en gift man, som även han stod dömd för detta brott. När Stina Lisa gifte sig med Jonas fick Maja Stina flytta hem till sin pappa. Jonas och Stina Lisa bosatte sig i Broddtorp i Skällviks socken och Jonas arbetade som båtsman. De fick 7 barn (2 dog i tidig ålder), varav vår anmoder Vendela Albertina var sist i syskonskaran. De bodde kvar i torpet Broddtorp fram tills Jonas blev avskedad 1868, då de istället flyttar till Yxeltorp. Stina Lisa dog i magkatarr 1883. Två år senare begår Jonas, 75 år gammal, "självmord genom skärning i halsen".

Vendela Albertina Jonsdotter och Johan Oskar Lindgren

Vendela Albertina föddes den 18 februari 1854. Hon bor med sin mamma och pappa fram tills 1872 då hon börjar arbeta som piga. Hon flyttar till Östra Ny socken och arbetar på Örtomta när hon träffar Johan Oskar. Johan Oskar var ursprungligen från Östra Ny och hade växt upp med sin mamma Anna Kristina, hans far var okänd. (Hans mamma hette inte Lindgren i efternamn och ingen annan på hennes sida heller, så kanske var det så att Lindgren var efternamnet på Johan Oskars far?)

Vendela Albertina och Johan Oskar gifter sig den 20 oktober 1877, när hon är 23 och han är 21 år. Trots att båda bor i Östra Ny socken gifter de sig ändå i Vendela Albertinas hemsocken Skällvik. Man kan ana att detta har att göra med att deras förstfödde son, Karl Johan Teodor föds i slutet på juni 1877, alltså innan de hunnit gifta sig. Men när de väl har gift sig bosätter de sig i Örtomta. Vår anmoder Anna Kristina (förmodligen döpt efter Johan Oskars mamma) föds året efter - den 20 december 1878. Mellan 1882 och 1887 får paret barnen Axel Albert, Agnes Karolina och Augusta Vilhelmina. I januari 1894 får de även sonen Erik Gunnar. En månad senare, i februari 1894 dör Johan Oskar i lunginflammation, bara 38 år gammal. Vendela Albertina och barnen flyttar till att börja med runt bland torpen på ägorna i Örtomta och sedan vidare runt till andra socknar.


Allteftersom åren går blir barnen stora nog att flytta hemifrån. 1903 flyttar hon och det enda hemmavarande barnet, Erik Gunnar, till Stockholm en sväng. 1905 flyttar de dock tillbaka till Östergötland. De bosätter sig först på Hantverkaregatan 9 i Norrköping, men flyttar 1910 till Butgatan. Erik Gunnar blir bryggeriarbetare och gifter sig 1918. Vendela Albertina flyttade då själv till Prästgatan 11, där hon bodde kvar fram till sin död den 4 november 1934. Hon blev 80 år gammal. Jag är full av beundran inför denna kvinna som stretade på utan att gifta om sig!

Anna Kristina Lindgren och Ernst Gustaf Gustavsson

Nu börjar vi närma oss de släktled där exempelvis mamma kommer ihåg personerna. För lika svårt som det är att forska bakåt i tiden, för att det inte finns tidigare kyrkböcker, lika svårt är det att forska framåt när man slutade med kyrkböckerna på 40-talet. Det kyrkböckerna talar om för oss om Anna Kristina och Ernst är följande:

Anna Kristina föds 1878 i Örtomta. 1894, när hennes far Johan Oskar dör, är hon 15 år och ska fylla 16. När man var 16 kunde man börja arbeta och försörja sig, så det gjorde Anna Kristina. Hon arbetar på Örtomta och i Kuddby innan hon flyttar till Norrköping och bor på Rådstugugatan. År 1900 förlovar hon sig med Ernst och de gifter sig den 2 juni samma år.

1910 arbetar Ernst som murare och de har fått barnen Elsa Anna Viktoria 1901, Edit Elisabet 1905, Märta Emilia 1907. Familjen bor på Nygatan 23, bara ett kvarter ifrån Butgatan där Anna Kristinas mamma Vendela Albertina och lillebror Erik Gunnar bor. 1912 föddes då vår mormor, Iris Margareta Elvira. Samma år tar familjen också in en pojke född 1893 från Norrköpings Norra församling (Matteus). Pojken heter Axel Erik Eriksson och är son till ogifta Adolfina Eriksson i Matteus församling. 1914 flyttar familjen till Hedvig församling, Styrmansgatan 21. Fosterbarnet Axel Erik blev sjöman och gav sig ut på haven. Familjen Gustavsson flyttade vidare till Knäppingsborgsgatan 44.

Barnen började bli stora och Elsa gifte sig 1920 och flyttade till S:t Olai. Edit Elisabet arbetade som hembiträde. Familjen hade även en inneboende sjöman från S:t Anna, Gustaf Fritz under något år. Fostersonen kom och gick mellan sina turer på havet fram tills 1925, då han flyttade till eget boende. 1926 var alla döttrar utom Iris ute i arbete. Edit Elisabet var litografarbetare och Märta var handelsbiträde. 1931 flyttade de till Generalsgatan 25 istället. Edit Elisabet förlovade sig 1931 och bytte efternamn till Svärd. Märta och Iris flyttade med föräldrarna till S:t Olai församling samma år. De bodde ett år på Hantverkargatan 41 och flyttade sedan tillbaka till Hedvigs församling och Styrmansgatan 25. Runt den här tiden har Iris börjat arbeta som kontorist.

Församlingsboken sträcker sig så långt som till 1940, sen tar det slut. I den sista församlingsboken står Iris fortfarande skriven hemma hos sina föräldrar på Styrmansgatan 30. Undrar varför, jag har för mig att hon och morfar träffades när de var väldigt unga och 1940 var hon ju faktiskt 28. Det är sånt där som mamma får hjälpa mig att reda ut.

Likes

Comments

Denna vecka har varit ett riktigt maraton med sena kvällar och mycket stress. Så skönt att det är helg!

Johannes har dragit på sig en hosta, så just nu sitter vi här och dricker te med honung båda två (han börjar bli stor). Det finns inga stora planer för helgen. Ska bara äntligen få mina lökar i jorden och kanske stapla in det sista av veden. Det får bli som det blir helt enkelt.

Likes

Comments

Jag har varit så duktig de senaste dagarna! I lördags hade jag en tenta och idag har jag suttit med en tenta hela dagen, som ska lämnas in senast midnatt.

Uppsatsen är så gott som klar, ska bara finslipa lite, och sen är jag fri.

Likes

Comments

Har förvarat förra årets Amaryllisar och Hyacinter i källaren och nu tänkte jag prova om det går att få liv i dem igen. Internet berättar för mig att de bör stå med rötterna (bara rötterna, inte löken!) i vatten över natten för att vakna. Plantera sedan så att jorden täcker cirka en tredjedel av löken och ställ ljust och varmt för snabb tillväxt, svalare och mörkare för långsammare.

På översta bilden har jag ställt rötterna i vatten och bilden nedan är tagen ca en vecka senare. Man kan se att det har börjat hända grejer med Amaryllisarna. Hyacinterna vaknade inte alls. Nu är det bara att vänta och se om det blir blommor också!

Likes

Comments