Är inte så flitig här inne men vill berätta att jag kämpar på. Mina nya knän håller och har gett mig ett liv utan smärta ( i alla fall från knäna)
Jag kan gå hur långt jag vill utan att knäna svullnar och värker. Jag kan stå hur länge jag vill utan att få ont. Jag behöver inte längre leta reda på sittplatser hela tiden. Jag kan dammsuga, jobba i trädgården, gå ut med hunden och allt annat jag vill. Jag tränar minst 3 ggr i veckan på gymmet och kör cardio och rehabövningar för knäna. Jag blir allt starkare i lår och kring knäna. Stor skillnad på ett år!! Ibland kan jag få lite inflammation och svullnad i ena knät men vilar jag några dagar så ger det med sig.
Jag har 120 grader böj och full sträck vilket innebär att jag kan gå nedför i trappor. Det ni!
Jag är så nöjd och tacksam för mitt nya liv och att jag inte behöver se mig som handikappad länge. Jag har verkligen hatat att vara begränsad. Har gått upp en 10 kg i vikt sedan operationen och måste ta tag igen i det. Tänk om jag i framtiden inte kan få mina nya knän som jag kommer behöva om 20 år för jag är för tjock. Skärpning Anna!!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Här är en dålig bild på hur jag såg ut innan och efter. Hjulbent till höger och raka ben till vänster. Magiskt!

Dock är det inte helt problemfritt att räta ut benen så här efter 5 års gående med dessa ben. Alla och då menar jag alla muskler strejkar och gör ont. Inflammationer som skriker överallt. Det är stundtals outhärdligt. Jag får nålar och massage. Jag böjer och stretchar efter bästa förmåga. Så mitt kämpande är tyvärr inte slut. Knäleden gör inte ett dugg ont och är välfungerande, knakar lite eller knäpper kanske man ska säga. Det ska visst vara så. Jag kör 3-4 pass på gymmet/ rehab i veckan, går ca. 3 km om dagen. Mitt aktiva liv har börjat:)

Likes

Comments

Tiden går och jag kämpar på skulle man nog kunna sammanfatta läget med. Det är snart 4 månader sedan operationen och jag måste säga att jag är så nöjd. Den sista tiden har jag börjat jobba, dock bara 25% men det är inte på grund av mina knä. Jag kör fyra rehabpass på gymmet hos sjukgymnasten i veckan. Jag börjar öka på konditionen och det är härligt att bli svettig.
Har haft fruktansvärt ont på baksidan av knäna och fått en hel del behandling där i form av nålar i triggerpunkterna. Jag har full sträck på båda knäna och min böjning är uppe i 115 grader. Varje dag ligger jag på mage och knyter hundens koppel runt vristen och drar. Stretchar varje ben i några minuter. Detta sätt gav mig 10 graders böjning till på en vecka. Min önskan är 10 grader till för då kan jag obehindrat gå nerför trappor.
Det hade verkligen varit underbart!

Nu ser jag fram emot familjens resa till Spanien över jul. Då ska jag gå och vandra på ett sätt jag inte gjort de sista 5 åren:)

Likes

Comments

Har varit i Hässleholm för återbesök och kontroll av knäna. Fick höra att jag ligger i överkant för vad man kan begära av en bilateral operation. Det kom ju inte som någon överraskning precis men ändå skönt att få lite beröm. Sen är jag ju fortfarande väldigt svullen så det måste jag kämpa på med. Alltså lagom ansträngning och lagom vila. Inte lätt.

Likes

Comments

Har veckan som gått kämpat på med mina övningar och mitt liv i stort. Har varit hos sjukgymnasten två gånger och underbart nog har jag fått träningsvärk. Det var insida lår som gav mig den härliga känslan. Får kämpa som ett djur i början av cyklingen för att få runt höger ben men efter några minuter släpper det och det går lättare. Dock sitter jag högt på sadeln och det är inte så bekvämt på andra ställen ;(
Har i princip full sträck på båda knäna. Det är bara det härligt. Innan hade jag ju 20 grader på höger knä, så stor skillnad.
Böjen börjar närma sig 100 grader på vänster och 95 på höger. Långsamt framåt men jag får inte glömma att det ändå går framåt. Jag är hård mot mig själv och tycker ibland att det inte är bra nog. Som tur är har jag både en terapeut och sjukgymnast som peppar mig.
Jag har i princip släppt kryckorna helt och går nästan helt normalt enligt familjen. Så underbart att slippa dem!!
Det jag nu måste ta tag i igen är vikten. Insåg att under dessa 7 veckor har jag gått upp 6 kg i vikt. Inte bra!!!!
Tänker att i och med ökad träning ska ta tag i den biten igen. Måste verkligen eftersom jag inte vill belasta proteserna för hårt.

Bjuder på en bild från vackra Ystad

Likes

Comments

Idag är det 7 veckor sedan operationen. Det går ju just nu med stormsteg framåt, speciellt efter bakslaget för några veckor sedan. Jag jobbar på med rörligheten och tänjer rejält några gånger om dagen, kanske fyra gånger. Tränar också styrka en gång om dagen.
I går tänkte jag att det var dags för en längre tur utan kryckor så jag tog Ludde och gav mig i väg. Det gick hur bra som helst första halvan, sen började jag få ont och fick verkligen anstränga mig för att inte halta. Väl hemma blev det isbehandling för att hålla svullnaden lugn. Det gick väl sådär. Fick även väldigt ont i ena höften som nog är ett resultat av min nya gångstil. I morgon är det dags för veckans första sjukgymnastbesök. Längtar !!

Likes

Comments

I onsdags, exakt 6 veckor efter operationen hände det som jag längtat efter. Fick gå ut i gymmet med min sjukgymnast. Böjningen var 95 grader på vänster och full sträck medan höger var 90 grader och 5 grader till full sträck på höger.
Vi började på cykeln och hon ställde sadeln högt. Jag kom runt!! Visserligen gjorde det rätt ont i höger knä men det gick :) Det onda släppte sedan undan för undan och det var något som släppte.
Sedan gick vi igenom träningsprogrammet som jag nu ska följa ett tag. Hon konstaterade att jag är väldigt stark i mina ben. Skönt att höra. Jag suger i mig allt beröm som jag får.

Likes

Comments

Har verkligen tagit det lugnt, bara rörlighet gjord och en massa frusna ärtpåsar på knäna 5 ggr om dagen. Svullnaden har gått ner lite men inte så mycket som jag önskat så har tagit det lugnt med styrkan. Har som en påse på vänster knä.

Likes

Comments

Nu ligger jag i soffan med två påsar frysta ärtor på knäna. Var hos sjukgymnasten idag och hon var inte nöjd över svullnaden på framförallt vänster knä, det bästa knät egentligen. Har ju som jag skrivit innan börjat ta i mer och slarvat med kryckorna och röra mig mer och mer.
Kände i förrgår att det var en ny smärta i vänster knä, och det är en begynnande inflammation. Nu måste jag dra i bromsen och ta tre stillasittande dagar. Kyla varannan timme och bara rörlighetsträning. Ingen styrka alls. Så nu får jag bita i det sura äpplet och lyda henne. Tyvärr, men vill ju inte riskera något.

Likes

Comments

Tog bort mina skydd för knäna igår och så här ser det ut under. Har läkt väldigt fint ser det ut som men jag undrar var mina knäskålar är?! Sedan skyddet togs bort gör ärren ont och det stramar väldigt mycket när jag ska böja. Väldigt obehagligt faktiskt. När jag sedan mjukat upp dem går det bra, men så stelnar det lika fort igen.

Vädret fortsätter visa sig från sin bästa sida och idag har jag suttit ute och solat och lyssnat på dokumentärer flera timmar. Skyddade mina ärr eftersom jag hört man inte ska utsätta dem för sol.

Jag går utan kryckor här hemma inomhus, det är så mycket smidigare än de förbaskade kryckorna. Sjukgymnasten säger no no men jag gör som jag vill, ha ha. Försöker också när jag står sträcka bak knät så jag inte står med böjt knä. Det går bättre och bättre faktiskt.

Likes

Comments