Tåg

Tja!

Jag har ju tidigare konstaterat att tiden går väldigt fort, så de kommer snart vara december. Då är det dags för mig att förbereda för körning med ånglok. Nu när jag bor en bit från Stockholm så är det mycket jag inte har möjlighet att göra. Dock så brukar jag ta nattpassen för att hålla fyren igång. Är det minusgrader ute så är det väldigt viktigt att det håller sig varmt, så att inte allt vatten fryser. Då brukar jag få börja passa det redan på torsdag kväll, annars så blir det på fredag kväll. Det är dock inte så populärt att sitta där hela nätterna uppenbarligen. Jag har väl gjort det ca 30 gånger, och har haft sällskap kanske 2. Jag trivs dock med att sitta där, jag kan pyssla lite med vad jag vill, värma mig i loket om jag skulle frysa, och så slänga in lite ved nån gång i timmen. Sen kommer ju frågan om vad lite är, det är ju rätt mycket jämfört med vad man normalt brukar ha att elda med hemma. Är det ved jag har så får jag väl slänga in 20-30 i timmen ungefär. Kanske mest för att det är en väldigt stor yta att elda på, men även för att det brinner väldigt bra där inne i värmen. Det är dock onödigt att elda det för hårt om jag inte har någon möjlighet att göra av med ångan som bildas. Är tågsättet ihopkopplat så går det alltid att värma upp vagnarna, och det kan ju behövas om det är väldigt många minusgrader ute. De viktigaste är egentligen att jag ser till att det finns tryck i pannan och att det är hyfsat rent där man eldar vid kl sex på morgonen, när den som ska elda på resan kommer och tar över. Då får jag äntligen sova lite, de brukar vara välbehövligt, dock så blir det alltid lite svårt för att det dyker upp massa folk som börjar hoppa upp och ner på vagnar och sånt. Sen är det bara en resa och lite mer sömn och sen börjar hela proceduren om. Så det finns ju en förklaring till att jag brukar vara helt borta på måndagen efter en sådan helg. Dock så kan jag sova med väldigt gott samvete.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Allmänt

Tja!

Även om rubriken ljuger lite så är det ändå en ny vecka när jag vaknar. Det är inte många kvar i skolan, tiden går väldigt fort. Måndagarna är bara långtråkiga så får väl se om jag orkar hålla mig vaken hela dagen. Är väl lite avhängt på när jag somnar inatt, för är inte speciellt trött och brukar vara bra på att hitta på saker som gör att jag inte sover. Jag är en nattmänniska, så för mig att vara vaken hela natten krävs inte så mycket. Det kan vara så enkelt som att någon har svårt att sova och vill ha lite sällskap, de tycker jag är bra mycket roligare än att sova. Dock så är jag inte längre rädd för att sova, som jag var på den tiden jag drack. För då visste jag att de skulle vara obehagligt att vakna upp på morgonen. Antingen för att jag gjort något dumt, eller att jag inte hade något att dricka på morgonen, eller hade huvudvärk. Nu brukar jag ju gå upp direkt, nästan det som skulle kunna kallas flyga upp ur sängen. Det är dock för att jag vet att om jag ligger kvar så kommer jag somna om. Jag är ingen storätare på morgonen, dock så brukar jag få i mig juice och kaffe, de brukar få mig att vakna.

Vad som kommer hända under veckan återstår att se, jag vet vissa saker, andra saker tar jag som de kommer. De brukar dyka upp något att göra, om inte annat så får jag hitta på något att göra själv. Jag har väldigt många böcker att läsa, inte så att jag behöver det egentligen, men gillar att läsa och har många olästa för tillfället, vilket lätt kan göra mig stressad, för det känns som om jag ligger efter. Dock så vet jag ju att jag inte behöver läsa alla böcker jag har just nu, och att det finns andra saker jag borde göra istället. Kan spara böckerna till en regnig dag, då jag kan tända lite ljus och bara sitta och läsa en hel dag.

Likes

Comments

Allmänt

Tja!

Idag så åkte min mamma ner till Katrineholm för att umgås lite med mig. Äta lite mat och gå på bio stod på programmet. Så var bara att släpa sig upp vid halv ett ungefär, för då ringde morsan och svamlade något om tåget, jag är lite seg och minns inte så mycket när någon ringer och väcker mig. Hade själv tänkt att gå upp vid ett, men de var lika bra att dra igång kaffebryggaren. När jag sen orkade öppna ögonen ordentligt så såg jag ett väldigt glatt meddelande på telefonen från min kompis som inte brukar vara speciellt morgonpigg. Dock så var jag glad att jag inte vaknat av de, för jag är som sagt inte så pigg på morgonen. Sen var det bara att ställa sig och vänta på bussen som vanligt.

Bussen var i tid, en lördag och allt, så kom fram rätt tidigt till stationen dit morsan skulle komma med tåg. Dock så var det ju bra vänder så försökte fördriva tiden med datorn, gick väl sådär, allt tog så lång tid. Men sen kom tåget och jag och morsan tog ett varv runt Katrineholm bara för att fördriva lite tid. Sen så gick vi till en restaurang och åt, maten var god men snabbmatskänslan fanns där ändå. Sen gick vi och handlade lite att ha med på bion, och jag passade på att köpa lite att ha med till skolan och äta sen. Sen gick vi och såg Snömannen.

Jag har läst den boken, plus de andra Jo Nesbö (vet fortfarande inte hur jag ska göra norska ö:n) har skrivit, så var lite skeptisk till den. I Norge har tydligen filmen blivit ordentligt sågad av kritiker och de brukar ju inte vara något bra tecken. Hade jag inte varit van vid att gå på bio i Katrineholm så hade jag trott att dom läst recensionerna, för som vanligt var det bara ett fåtal som var där och såg filmen. Jag tyckte dock filmen var bra, om än så kändes vissa skådespelar lite fel för hur jag föreställt mig karaktärerna. Det är ju dock sällan som de lever upp till min fantasi. Sen kommer det dryga, med ca 2 minuter kvar av filmen hänger den sig, så de inte händer något, och även om jag vet hur boken slutar så vill jag ju se hela filmen också, dock så började den rulla igen och jag fick se slutet.

Sen var det bara att vänta någon timme innan min mors tåg gick så de blev kaffe på McDonalds, inte det roligaste, men typ det ända som har öppet en lördagskväll. Sen när hon åkt så hade jag typ 30 min att vänta på min buss, lyckades få tiden att gå och sen var de bara att slänga sig ner i sängen för att få sträcka ut kroppen. Så skönt att bara ligga och slappa och kolla på serier.

Likes

Comments

Tja!

De blev väldigt kort igår, dagen gick så fort och jag var så trött, så orkade verkligen inte skriva något. Jag är ju inte den som direkt uppmärksammar att jag fyller år, så har plockat bort det från Facebook och sånt. Min avskedsreplik när jag gick från skolan var att jag skulle äta tårta, och fick frågan om varför och sa bara enkelt att jag fyller år, sen drog jag. Jag hade frågat min kompis Emilia om hon hade lust att fixa en tårta till mig, och hon gick med på det. Så efter skolan satte jag mig på bussen och åkte in. Sen hade jag lite svårt att balansera tårta och kakor till bussen, i regnet dessutom. De känns bara lite konstigt att gå förbi möteslokalen ungefär när det är möte utan att gå in. Jag var dock mer sugen på att äta alla godsaker, särskilt eftersom jag undvikit onödigt socker under typ 2 veckor, en lång historia, så tyckte det var dags nu.

När jag kom tillbaka till skolan var de strax efter middagen, och ingen av de andra i huset var sugna på att äta tårta alls, de var väldigt mätta. Så tog ett tag, men jag fick lite telefonsamtal från föräldrarna så fördrev ju tiden lite så. Nog för att jag pratar ganska ofta med min far, men min mor och min f d styvpappa är det inte alls lika ofta, så de kan bli väldigt trevligt. Jag fick dock inga presenter alls från mina föräldrar, för dem fick jag redan i somras. Behövde både glasögon och dator, vilket jag fick, och det känns mer användbart än annat som jag skulle kunna fått. Far har en förmåga att köpa saker som jag inte har någon användning av, som dock är kul att ha, men blir lite fel för mig att ha som sparar på väldigt mycket.

Sen blev det dock tårtätande här, nästan hela gick åt, hade en liten bit kvar tills idag, så att jag kunde få i mig lite mer gott idag. Sen idag fick jag lite presenter faktiskt, de var väntat att jag skulle få dom idag istället för igår, och jag hade aldrig lyckats bära med det igår. De var lite otympligt och försökt att balansera en tårta och kartongen hade slutat med att allt hade legat på marken, då hade jag faktiskt blivit ledsen. Och sen ska jag få lite mat och så av morsan imorgon när hon kommer och hälsar på, dock inte hemma hos mig, så jag slipper städa glädjande nog, men mer om det någon annan gång.


Likes

Comments

Allmänt

Tja!

Idag är en sådan typiskt seg dag, sitter bara att väntar på att det ska bli en ny dag. Jag var lite busig och gick från skolan tidigare idag. Vid lunchen tyckte jag att det fanns bättre saker att göra så jag tog bussen bort från skolan. Missar inte något viktigt, de brukar mest bara bli snack på onsdagarna ändå. Kändes mer meningsfullt att uträtta lite ärenden än att bara sitta av tiden faktiskt. Jag har varit seg i skallen hela dagen tror jag, verkar aldrig riktigt vakna till liv. Jag vill ju gärna skylla på att jag inte ätit socker på en dryg vecka, men tror att de är lite väl mycket vridande på sanningen. Jag behöver nog helt enkelt bara sova. De vore dock gott med något sött, och imorgon får jag äntligen de! Sen blir det till och vara utan ett tag till. Närmare bestämt till nyår, jag bara ska klara av det. Är nog mest orolig för att jag kommer bli väldigt smal igen, för innan jag började dricka var jag väldigt smal, jag åt mycket mat, men nästan inget sött. Eller om magen har kommit för att stanna, är ju inte smällfet, men börjar tycka det är jobbigt att köpa mindre och mindre byxor hela tiden. Nu köper jag dock inte så mycket kläder, för det var längesedan jag brydde mig speciellt mycket om hur jag var klädd. Sen Juni förra året har jag haft en i min närhet som ändrat på min klädstil, eller kanske gett mig en klädstil. Jag får ju erkänna att de är bättre än innan, men då ville jag inte direkt köpa kläder heller, för pengarna ville jag ha till annat, som var det viktigaste i mitt liv. Särskilt små gröna, och senare vita, påsar med tungt innehåll. Jag undrar hur mycket pengar jag lagt på plastpåsar, för när jag städade undan efter min behandling var det väldigt många som låg precis överallt, undangömde under kläder och sånt. Allt besvär som jag haft med att gömma påsar, jag är inte säker på att jag hittat alla ännu. Men nu ska jag börja se fram emot dagen som kommer, och hoppas den blir bra.

Likes

Comments

Tåg

Tja!

Ett självklart besöksmål om man gillar tåg och är i Norge är Flåmsbanan, som går mellan Flåm och Myrdal, där anslutning till Bergensbanan finns. Det är världens brantaste med vanlig drift, det vill säga inte kuggstång som många tåg i till exempel Schweiz har. Största lutningen på banan är 55 promille, och kurvorna är väldigt snäva, vilket för att den 20 km långa resan tar ungefär en timme. Själva tåget där är inte så speciellt, men kräver såklart väldigt bra bromsar när man ska förlora 866 meter. Det häftigaste var nog att allt verkligen verkade byggt så snålt som möjligt. Tunnlarna var det inte mycket plats över i särskilt inte när det var tunnlar i en kurva. För att klara stigningen så svänger banan väldigt mycket och går som i en hästsko, lite som en serpentinväg. Längs vägen finns det bara ett ställe där tågen kan mötas, och under sommarmånaderna så går de två tågen upp och ner i princip hela tiden. Eftersom det i övre ändan, Myrdal, finns anslutning till Bergensbanan så är det många som har banan som en del av en rundtur i Bergens området. Fjordturer är väldigt populära, dock så hade tyvärr inte jag någon möjlighet att åka för det passade inte in i tidsschemat. Flåmsbanan är faktiskt något väldigt speciellt oavsett om de är tåg, ingenjörskonst, natur eller kultur man är intresserad av. Vissa aktiviteter längs åkturen tyckte jag var pinsamma, kan ha att göra med att det mest är till för att tillfredsställa icke skandinaviska besökare. Jag åkte självklart tur och retur, så start och mål var i Flåm. Själva byn är inte mycket att se, där järnvägen har sin start/slutpunkt så är det bara en enda stor turistfälla. Jag hade ju dock ett uppdrag när jag var i Norge, så när tågresan var över började jakten på en present. De fanns ett museum om banans historia som var väldigt intressant att ta del av. Att de alltid behövts väldigt speciellt fordon på sträckan just för att den är brant och kurvig. Kan försöka förtränga att dem lånade in pendeltåg från Stockholm under sommaren för att de var ett tåg i närheten som klarade av det. De gör att det känns mindre speciellt. Dock så hade museet en liten affär, och där hittade jag det jag skulle ha!


ÖV: Tågmöte i Berekvam

NV: Utsikt över dalen tåget ska ner i.

ÖH: Stationen i Myrdal och tunneln där tåget ska ner.

Likes

Comments

Tja!

Det viktigaste i mitt nya, nyktra liv är att gå på AA-möten. Det är något jag med glädje gör flera dagar i veckan, jag känner inte att tiden går att använda till något bättre faktiskt. Dock så ställer det såklart till det ibland. Middagar är ett typiskt återkommande problem för min del. Det blir oftast sen middag som jag värmer i mikron. När jag är på skolan kan jag tycka att det är lite typiskt att jag måste ta bussen för att kunna komma till ett möte, istället för att bara kunna gå dit. Nu beror det ju mycket på vad jag gör med tiden på bussen. Ibland blir det att sitta och skriva med någon, ibland blir det att läsa och ibland, för sällan, bara sitta och ta det lugnt. Bussresan tar ca 25 minuter och jag åker på möten 3-5 gånger i veckan, så det blir mycket tid på bussen. Fast det ger mig så mycket att jag nästan inte kan hålla mig därifrån. Jag märker direkt när jag varit borta från mötena ett tag, för då blir mitt humör mycket sämre. Jag håller koll på hur mycket möten jag går på, för jag skriver upp alla tillfällen jag varit där. Dock så kan jag tyvärr inte räkna det nu för har inte koll på hur många jag var på förra året. Det är inte så viktigt för någon annan än mig, dock så är det livsviktigt att jag går. Jag tror alla som kände mig medans jag fortfarande drack kan skriva under på att det gjort underverk med mig. Jag vill inte byta bort mina möten mot något annat. Dock så har jag ändå kommit till den punkten i livet att jag kan hoppa över ett någon dag om jag känner att något annat är viktigare. Att bara inte orka fungerar inte som ursäkt, att umgås med annat folk är. För det är något jag undvek de sista åren i mitt drickande. Jag orkade inte höra klagomålen om att jag drack för mycket. Nu är det jobbigaste att se vänner inom gemenskapen som försvinner ut igen. Fast jag får lära mig av deras misstag så att inte jag hamnar där själv. För en sak är väldigt klar. Jag vill INTE byta tillbaka till mitt gamla jag och liv.

Likes

Comments

Tåg

Tja!

Sommaren har på senare år inneburit att jag varit runt och åkt tåg i Sverige, mestadels på enskilda banor, helst med ånglok som dragkraft. I sommars blev det dock en resa som både jag och min far velat göra rätt länge. Det började bli dags att äntligen åka mellan de två största städerna i Norge. Nämligen Bergensbanan mellan Bergen och Hönnefoss för att sen följa med tåget hela vägen till Oslo. Bergensbanan är väldigt speciell, för den går uppe i ett väldigt kargt landskap. Det var inget enkelt bygge för det var långt till allt och sommaren är väldigt kort. Sen linjen invigdes så har den rätats ut väldigt mycket. Inget av de här såg jag dock, för vårat tåg avgick vid 22 tiden. Det var längesen jag åkte nattåg faktiskt, dock så var det som förväntat faktiskt. Det jobbigaste var nog att jag försökte spela ett spel på mobilen mot en kompis, det var dock lite svårt för alla tunnlar gör att det väldigt sällan fanns någon kontakt med mobilnätet. Inte heller hjälpte det att använda WiFi:et som fanns på tåget, för det är lika dåligt på att ha kontakt med mobilmasterna i tunnlarna. Efter någon timme eller så gav jag upp försöken att spela när det fanns täckning och kollade på film istället. Sen var det helt plötsligt morgon och vi var framme i Oslo där pappa väcker mig med nyköpt kaffe strax innan 7 när vi var tvungna att vara av tåget. Sen strosade vi bara runt i väntan på att Oslo också skulle vakna och vi kunde hitta på något att göra i väntan på att vi skulle checka in på hotellet, som dock låg väldigt nära stationen. I själva verket är det i den gamla stationsbyggnaden som det ligger. Även om området inne i just den hallen som finns där mer liknar ett köpcenter. Spåren har för längesedan flyttat ut från hallen för att vara mer lämpliga för dagens järnvägstrafik.


Likes

Comments

​Tja!

Lördagar har blivit lite av min vilodag, när jag sover så länge jag vill. Dock så blev de inte riktigt så idag, vaknade till av att det kom ett meddelande, vilket jag inte brukar. Jag hann inte somna om fören det ringde och jag fick frågan om jag var upptagen idag eller inte. Eftersom jag inte hade något inplanerat så kunde jag äntligen få laddaren till min dator! Farsan dök upp, vi drack lite kaffe och sen föreslog jag att vi skulle åka och titta lite vid lokstallet i Katrineholm där tågföreningen jag är med i har verksamhet. Har under veckan sett att det varit aktivitet där och mycket riktigt. De är väldigt fint ordnat med spår utanför dom portarna vi ska använda. Så snart är det nog redo för att flyttas runt och så att det äntligen går att få ut det ena loket som står där och som behöver provtryckas. För att göra det så behöver vi elda det, och då måste vi minst ha skorstenen utanför. Det tråkiga är att min tid på skolan här snart är slut, så det kan hända att det blir lite långt att åka sen. Det är dock inget jag lägger mycket energi på att fundera på nu. Först ska jag in på en skola, sen ska jag hitta någonstans att bo, sen kan jag börja planera hur jag vill göra med min hobby. 

Nåväl, efter besöket vid lokstallet så blev det en sväng till mataffären, kände att jag ville passa på att handla lite saker till min tårta som jag ska få fixad åt mig av min snälla tjejkompis. Jag har börjat inse att jag inte kunde vänta så mycket längre med att handla, för födelsedagen kommer närmare och närmare. Även om jag inte är så sugen på att fylla år, för blir lite för gammal, så får jag passa på att fira när jag fortfarande har minnet intakt. För jag är ungefär 10 år äldre än de andra på skolan, som minst då, och alla i klassen gillar att påpeka de. Jag får känna mig ung i andra sammanhang istället, på mötena som jag går är det tyvärr ont om jämnåriga.

Nu får jag ta och avsluta för kvällen och försöka ta de lugnt imorgon istället, så får jag se hur det går. 

På återhörande / Jocke

Likes

Comments