View tracker

"Så går det en ängel omkring vårt hus,
som har fyra förgyllda ljus,
och har en bok uti sin hand.
Nu somnar vi i Jesu namn. Amen."

Jag har funderat en del kring ängeln och flerfamiljshusen... Går det en ängel per hus? En ängel per hushåll? För min inre bild ser jag ängeln gå runt ett hus på landet, men vi i stan då? Skyddsänglar behöver vi allihop, gärna ett helt gäng.

Jag gillar tanken på änglarna som vandrar runt hyreshus och bostadsrätter om nätterna. I bättre och sämre förorter. I stadskärnorna likaväl som i glesbygdens vidsträckta byar. Och jag tror de slår följe med varandra. Och hjälps åt med ljusen. Vad tror du?

Likes

Comments

Jag satt en trekvart i Migrationsverkets väntrum idag. Ett papper som brådskade och så vidare... "Ursäkta att du fick vänta så länge" sa handläggaren. Det gjorde inget. Jag var den minst oroliga i väntrummet, gissar jag. Jag har ett permanent uppehållstillstånd sen 1978 och väntar inte nervöst på besked om min framtid. Åkte hem och drack kaffe, åt kex och skrev ett griftetal - och tog allt ihop för givet.

Kvällens bön: Gud, håll din skyddande hand över alla som vandrar oroliga i väntan på viktiga besked. Amen.

Likes

Comments

Mellandagar... det var ödsligt på jobbet idag, jag och kaffebryggaren liksom... Vattnade granarna och tog in posten, gick på hembesök inför begravning. På nyårsafton fylls församlingshemmet av människor igen, nyårslunch och nyårsbön. Ser fram emot det.

De senaste åren har jag känt mig tvehågsen inför nyårsfirandet. Hoppfullhet och oro på samma gång inför det nya året - och en stor dos av vemod. "Vad ska vi få vara med om i år?". I familjen? I släkten? I världen?
För mig är tron på att Gud vandrar med oss viktig - genom ljus, genom mörker går Gud tätt intill. Då finns det inget jag möter helt ensam. Innan jag blev kristen hade jag inte förväntat mig att Gud skulle vara så närvarande. Och engagerad. Vilken underbar överraskning :)

"Du visar mig vägen till liv,
hos dig finns glädjens fullhet,
ständig ljuvlighet i din högra hand"
(Psaltaren 16:11)

Likes

Comments

I julnatten Gud, ber vi för familjer som ligger i skilsmässa.
För mammor med pms.
För alla barn vars föräldrar super bort hela julen.
Och för just dom föräldrarna.
Vi ber för alla som intensivt saknar någon som har dött.
Och för alla som rusar från julfirande till julfirande för att alla andra ska bli nöjda.
Gud, tack för att du blev människa. Då vet du hur det känns. Välsigna oss. Amen.

Likes

Comments

Är det efter 4 advent? Är du kvinna? Vilken oturlig kombination :) In seglar en idealbild av hur man vill att julen ska vara - och när man knyter på sig sitt köksförkläde transformeras man till ett superhjältefenomen. Stark och driftig som en Mamma från Platons idévärld! Men lite gråtfärdig emellanåt?

"Jesus, se nu vad du har gjort!" sjunger Just D i sin jullåt "Nu är det jul igen".

Nu är det många kom ihåg-lappar att jonglera med: julklappsplanering, recept på köttbullar, samordning av släkten, kavla pepparkaksdeg!
Och den stora frågan: Blir alla nöjda nu? Med sin julklapp? Med julskinkan? Med logistiken?

Vilken tur att vi har en hjärna och ett förnuft :) För lets face it:

Julen är alltid juligare på andra sidan staketet, och det gör inget.
Man kan fortfarande köpa färdiga köttbullar, det går jättebra.
Man kan slå in sina julklappar utan finess, i ugnsfolie till och med (stor erfarenhet av att glömma köpa julpapper!)
Och ja, vi kan köpa en vanlig Alladinask till morbror Åke! Han vill inte heller att vi ska slå knut på oss själva för att hitta den perfekta julklappen.

Ja, hur blir det nu: Blir alla nöjda? Över det råder vi inte, så det kan vi släppa. I slutändan så får varje människa hantera både sina egna förväntningar på julen - och sina känslor under helgen. Skönt!

En bön: Gud, beskydda alla superhjältekvinnor. Amen.

Likes

Comments

Mormor blev 91 år. Och ett halvt. Förundran kan fylla en inför varje människoliv. Respekt inför hur betydelsefulla vissa livsval blir för henne själv och för dem som kommer efter.
Mormor träffade morfar och de fick fem barn. Annars hade förstås varken jag eller något annat barnbarn gått omkring på jorden. Och inte heller barnbarnsbarnen.

Skulle jag hålla i begravningen eller inte? Vilken fin sak att få göra för sin mormor. Men så svår... Vad säger man i griftetalet?

Begravningen leddes i slutändan av prästen Arne. Jag var tacksam över att få vara barnbarn "bara" den dagen. Och mamma till våra barn som var på sin första begravning.

Det finns en närvaro och en lokalkännedom som bara landsbygdspräster som har arbetat länge i sin församling har. De har mött familjerna i sorg, vid dop, vid konfirmationer - och i mataffären, på vårdcentralen och på macken. De har sett hur släkterna sitter ihop med varandra. De bär många förtroenden, och har förmodligen kört omkring på de flesta krokiga grusvägar som slingrar sig fram genom skogarna. Det gör mig trygg.

CD-musiken med Christer Sjögren, så rätt det blev. Då var jag i tanken tillbaka i mormors kök.
Jag lyste frid vid graven. Vinter och svagt solljus över den kyrkogård där jag känner många stenar.

Likes

Comments

Här kommer tre handfasta tips för turistande i kyrkor med ninjor i yngre åldrar.

1. Ta av skorna. Det är mycket roligare att susa omkring i kyrkan på strumporna. Och som förälder behöver man inte fundera på om det låter för mycket eller inte. Dessutom kan man klättra på altarringen, missa inte att kolla hur mycket svikt det är i dynorna 😃

2. Här rider vi häst. Undvik alltför många förbud i den fria leken. Ställ dig frågan som förälder: Gör det verkligen något om mitt barn pillar på stearin/klättrar i trappan/känner på ikonen? Svaret är oftast nej. Undvik att slå huvudet i stengolvet, kan vara en bra tumregel 😱

3. Tänd ljus. Fråga barnet vem han eller hon vill tända sitt ljus för. Mormor? För att det ska vara mindre krig? Titta så många böner som alla har bett här! Undra om någon mer har tänt ljus för samma sak som vi? Detta blir en lite lugnare och eftertänksam stund som stor och liten kan behöva efter all lek.

Bonustipset: Räkna bebisar (med mammor). Eller djur. Om inget funkar: leta upp leksakshörnan.

Var detta användbara tips? Dela gärna detta vidare för roligare kyrkupplevelser för barn.

Likes

Comments

"Ska du jobba hela helgen?" frågade jag pizzabagaren i fredags kväll. Fredagen har blivit pizzadag i vår familj. Javisst, han jobbar nästan alltid helg. När han förstod att jag är präst uppstod ett sådant där välsignat ögonblick när en människa berättar om sin tro. Inga långa utläggningar, bara det enkla men innerliga. Ord om hur han vill komma till kyrkan och fira mässa varje vecka. Om att försöka vara ledig just den dag det är nattvard. "Man behöver".

Jag behöver också. Och hans ord om sin tro bar mig genom helgen.

Foto: Kristina Ljungberg

Likes

Comments

Jag kommer hem från givande kursdagar. Många goda tankar och ord i kappsäcken. Och vad skönt det är att komma hem :)

Förra veckan gjorde 4-åringen slag i saken och köpte en pruttkudde. Den har gjort succé redan. Så många gapskratt och experiment: vad händer om man hoppar på den i soffan? Vad händer om man har den på huvudet? (inget, visade det sig!). Kan man somna om man har den med sig vid nattis?
Jag tänker på psalmen Nära marken:

"Låt oss aldrig bli så stora att vi inte ser de små,
larven som kryper
och myran som stretar
och barn som lär sig gå"

Kvällsbön: Gud, låt mig aldrig bli så stor att jag glömmer bort vikten av att skratta/ha en pruttkudde. Amen.

Årets julklapp! Pruttkudde! Kom ihåg var ni läste det först ;)

Likes

Comments

De kom. Mammorna med barnen, de unga tjejerna och killarna. De som väntar på ett osäkert besked, de som kämpar. Regnet öste ner, vinden blåste runt kyrkan. Men de kom och de sjöng, vi sjöng. Pappret med låttexterna föll i bitar av väta i slutet av tredje sången. Den lilla kören med det stora hjärtat. Människor som ger så mycket tillbaka.

Fortsättningen inne i kyrkan var fantastisk på många sätt; panelsamtal, goda initiativ och hoppfulla projekt, sång av Gladys del Pilar och gospelkören. Ljuständning i mörkret på PA Halls terass. Allt gör intryck och känns hoppfullt! Men en sak känns i hjärtat och i magen: att de kom! En mörk novemberkväll med regn och blåst. De kom.

Likes

Comments