Till Dig, Gud, kommer vi med en bön för alla trötta.

Giv att alla tonårsföräldrar går och lägger sig i tid och orkar ta ett morgongräl om det behövs.
Giv att bebisföräldrar får känna åtrå till varandra igen - och att de får tillfälle att göra något av den.

Giv att hockeypappor och fotbollsmammor slipper frysa och får en kompis på läktaren.
Giv att sjuksköterskor på akuten hinner ta en kopp kaffe och en macka med en kollega.

Giv att de oroliga får tröst. Kom till den som är matt av sorg.
Sänd dina änglar att gå tätt intill de ostadiga som måste på toa mitt i natten.

Må din frid sänka sig över våra fladdriga hjärtan och bevara oss i din kärlek också denna natt.
Amen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

"See, I am near, says the Lord.
See, I make all things new" (Sång från Taize)

Jag älskar att gå omkring i skogen. Och jag är inte ensam om det :) Ibland är det en ganska andlig upplevelse. Ljuset som faller in i gläntan. Fågelkvittret och den höga luften. Ibland tänker jag att det är Guds favoritsätt att kommunicera med oss svenskar; att tala genom naturupplevelsen.

Jag testar en tanke: Gud söker varje människa på ett språk som just han/hon förstår. Därför talar Gud genom naturen med den som älskar att strosa runt i blåbärsriset. Och med storstadsmänniskan talar Gud genom folkvimlet. Den som tycker om musik kan höra Guds tilltal genom sångtexter eller mellan Arvo Pärts toner.

Vilket är ditt och mitt hemspråk med Gud? Kanske är det just där vi ska lyssna efter Guds närvaro?

Bön: Gud, gör mig öppen för att du är nära. Nära i skogen, nära i folkvimlet, nära i musiken. Amen.

Likes

Comments

I vårt inre finns en kontaktpunkt, en plats där vi kan öppna oss för Gud. Låter det flummigt? Frågan är: Hur kan man beskriva upplevelsen av att befinna sig i Guds blick? Hur kan man beskriva känslan av att bönens monolog blir till dialog? Den där obeskrivliga upplevelsen av gensvar i bönen... Det funderar jag på idag.

Bön: Levande Gud, mötet med dig förvandlar och befriar. Gör oss mottagliga för att du möter oss i bönen. Amen.

Likes

Comments

Bild: Ur boken Äntligen godnatt av Camilla Lundsten

Läsa boken, be bönen, sjunga sången. Kvällen kan vara kort - men nattningen måste få utrymme. Den ger strukturen som bär - och en mysig stund som speglar dagen. Och påminner oss om att vi hör ihop. Med varandra. Med människor omkring oss. Med Gud.

Förutsägbarheten är lite tråkig, men mest bra. Det kan vara samma bok kväll efter kväll... "Nu läste du fel!" Ja det gjorde jag... jag somnade... Kaninen hängde sin klänning på kroken ikväll också.
Sen är det "Gud som haver". Vår kära lilla aftonbön som rymmer allt. För mig som har vuxit upp utan aftonbön tog det några år att få ordning på andaktslivet som kristen. "Gud som haver" är guld värd.

"Vyssan lull, koka kittelen full" nu checkar vi ut för idag. Äntligen godnatt! Godnatt!

Bön: Gud som haver barnen kär, se till mig som liten är. Vart jag mig i världen vänder, står min lycka i Guds händer. Lyckan kommer, lyckan går. Du förbliver fader vår. Amen.

Likes

Comments

Glad helg! Jag lånar en bön från Frälsningsarmén. Så fin! Med den i tankarna blir det en fin helg och en fin höst.

"Fader, jag andas ut min trötthet, jag andas in din kraft. Kristus, jag andas ut min ensamhet, jag andas in din närhet. Helig Ande, jag andas ut min oro, jag andas in din frid.”

Monica Alhbin, kårledare för Frälsningsarmén i Tranås har skrivit den, eller åtminstone denna månadens andakt på Frälsningsarméns hemsida. Heja ekumeniken!

Önskar dig en skön helg i mjuka tofflor - eller en rolig helg med rött nagellack och bästa dansskorna. Chokladbollar med barnen eller en massa kantareller i svampkorgen.

Likes

Comments

Ännu en dag med köttbullar. Var det Mamma Scans eller Coops? Willys eller ICAs? Det gör detsamma. Vi har ätit oss igenom alla sorter. En vanlig vardag kan ambitionen få stanna vid att få någon slags mat på bordet. Kanske någon grönsak - barnet förhandlar ner ransonen på tre ärtor till en ;) Bra (!) att du åt en ärta!

Var sak har sin tid. Nu är det tid för färdiga köttbullar och fiskpinnar.

Bön: Tack Gud, för maten på bordet. För samtal om tv-spel och döden. Tack för ketchup och gurka. Och för den tid som är nu. Amen.

Likes

Comments

Just idag blev jag nyfiken. "3 minuters retreat" - det kommer upp mitt fb-flöde emellanåt. Det är en sida för ignatiansk andlighet som står bakom dem. För mig är retreat att vara i bönen.

Så efter att ha lagat två middagar parallellt - till ljudet av Mariocart - och i väntan på ett telefonsamtal. Just då. Öppnar sig tillvaron i bönen. Intill resterna av ett brödbak.

"Hur ljuvliga är då budbärarens steg
som kommer med fröjd och påminner
om honom, vars löfte står fast utan svek,
om kärlek som söker och finner"
Ur vers 2, Psalm 629, Så kort var den fröjd. Text av Eva Norberg 1984

Bön: Din Ande, ber i oss, Gud. En stund av nåd. Tack. Amen.

Likes

Comments

Inspiration kan komma från många håll :) Igår såg jag på "Tro, hopp och kärlek" som är som "Bonde söker fru" fast för präster, diakoner och kyrkvaktmästare. Ett av paren kom att prata om favoritpsalmer och prästen läste en vers ur "Min frälsare lever" utantill. För det första blir jag alltid imponerad av utantillkunskap. Att kunna verser och böner utantill (innantill?), hur häftigt är inte det? För det andra älskar jag också den versen:

"Ej så som man möter en främling på gatan
- nej, så som man ser på en vän,
en vän man har drömt om i nätter och dagar
och äntligen finner igen."
Psalm 313, v 3, Britt G. Hallqvist, 1977

Hur blir det att möta Kristus öga mot öga en gång efter tidens slut eller efter döden? Det är sångens ärende. "Jag kallar er inte längre tjänare" säger Jesus i Johannesevangeliet (kap 15) "Jag kallar er vänner".

Bön: Kristus, du är en vän och en bror till oss, du möter oss i ögonhöjd och inte distanserat. Det känns för stort för att ta in ibland. Hjälp oss ta in det - och att se din blick i medmänniskans ögon. Amen.

Likes

Comments

"Låt varmt och stilla ljus i kvällen brinna.
Som du i mörkret tände världens ljus,
så för du här din mänsklighet tillsammans
och är på vägen moln och eld och ljus."

Psalm 509 (v. 2) P-O Nisser 1973, efter D. Bonhoeffer 1944

När jag blev kristen hade jag aldrig torts tro att Gud skulle vara så här närvarande och nära i mitt liv. Vilken ljuvlig överraskning. Som en molnstod om dagen och en eldstod om natten gick han före Israels folk genom öknen. Som den stora Närvaron finns Gud i mitt liv, och i bönen blir jag medveten och påmind om att det är så.

Jag hoppas att natten ger dig välbehövlig vila. Och att morgonljuset ger dig mod och hopp inför dagen.

Bön: I dina händer, Herre Gud, befaller jag nu min ande. Amen.

Likes

Comments

Idag var en sån dag. Jag blev berörd av familjens sorg vid begravningen. Kärleken till hon som fattas dem. Omsorgen de visade om varandra. Livet är stort - det är döden också. Men störst av allt är kärleken.

Bön: Herre, hjälp oss att se vad som är viktigt i livet. Att se varandra djupt i ögonen, att kramas fast det är bråttom till bussen, att baka cup cakes ihop. Det är nu vi har varandra. Amen.

Likes

Comments