Feminism. Ett mer utslitet ord får man leta efter. Man har sina områden... feminismen är ett av mina. Jag gillar att ha lite koll där (med betoning på lite de senaste åren). Första, andra och tredje vågens feminism kan kanske lättast beskrivas som att första vågen handlade om kampen för kvinnors rösträtt, andra vågen var en del i 68-rörelsen och tredje vågen var 90-talets debatt. Den senare sammanföll med min ungdomstid. "Under det rosa täcket" och "Fittstim" låg på nattduksbordet. Tillsammans med Bibeln. Feministteologin är omfattande så det måste vara fler som har jobbat med ekvationen kristen tro och feminism ;)

Ellen Key är en gammal bekantskap. Kanske mest för att hon stammar från nordöstra Småland - och för att hon lät bygga Strand med en utsikt över Vättern som är enastående.

Jag har aldrig trott att vi har tänkt särskilt lika om jämställdhet, och efter att ha läst hennes skrift "Missbrukad kvinnokraft" vet jag att det stämmer. Men ändå: vilket intressant nedslag i tiden. Hon lär ha anklagats både för att vara alltför radikal och alltför konservativ. Hennes grundsyn bygger på att kvinnor och män är essentiellt olika och att det som utmärker kvinnan är att hennes sannaste uttryck är att vara moderlig. Oavsett om hon får egna barn eller inte. Yrken där hennes moderlighet får komma till uttryck är bra för kvinnor.

Men det finns en himla massa yrken som kvinnor inte bör söka sig till, enligt Key. Eftersom det skulle vara dåligt för henne själv - och för att hon då tar jobbet från någon annan (läs: en man) som hade gjort det bättre. Landvinningar som gjorts är lätta att glömma när de tas för självklara. De flesta av oss slipper tänka på frågan om huruvida man väljer yrke som är emot ens natur eller inte. För den som sett Downton Abbey så ser vi en del av frågeställningarna levande där. Vad kan en kvinna göra och inte göra? Och om hon tillhör adeln?

Samtidigt som vi kan uppfatta Ellen Key som begränsande så gör ju hon och hennes generationssystrar ett hästjobb: Nämligen att bereda marken för att kvinnor ska få gå ut i arbetslivet öht. Utöver enkla lågbetalda jobb.

Senaste årens feministiska debatt har präglats av att det biologiska perspektivet har saknats. I en ledare av Ivar Arpi på Svenska Dagbladet http://www.svd.se/genusvetarna-som-vagrar-se-konet kan man läsa idag (2016-10-21) om det problematiska med det. Jag brukar förbehålla mig rätten att inte ha tänkt färdigt. Å ena sidan... å andra sidan... Det borde finnas något mellan uppfattningen att kön är endast är en social konstruktion - och Ellen Keys biologiska dike. Jag hoppas på att fler perspektiv får plats i debatten framöver.

Hej Ellen Key! Tack för historielektionen. Och en uppvisning i retorik!

Bilden är tecknad av Anders Forsström, publicerad i Söndags-Nisse år 1900.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Sorgen har en näckros i sin sjö
Där ska jag ansöka om uppehållstillstånd
och möta min blick
i det fridlysta landskapet
mellan min förlust
och mig.

Kristina Lugn (2003) Hejdå, ha det så bra

Sorgen har så många ansikten. Respekt för varje människa som bär sin sorg och söker näckrosen. Trevar sig fram i en oländig terräng, kämpar.

"Gud håll de som sörjer närmast ditt hjärta. Lys upp mörkret med din frid. Amen."

Likes

Comments

Tiden går. Så är det. Man ser det på barnen, skolfoton från varje år talar sitt tydliga språk om att år läggs till år. Årstid läggs till årstid. Gott nytt år! God jul, nu igen?

Tiden ger bra ramar, veckans rytm är en bra grej. Fredagsmys, lördagsgodis, söndagsångest? Eller söndagsfrid, beroende på omständigheterna ;) Söndagens gudstjänst är viktig för mig, en ledig söndag känns lite haltande om jag inte kom iväg till kyrkan av någon anledning. Gemenskapen, nattvarden, psalmerna, hela grejen helt enkelt.

Ledig måndag, vilken nåd för präster när helgen fylls av dop, vigslar och gudstjänster. Och inte är vi den enda yrkesgrupp som arbetar helg; när jag har jobbat som vårdbiträde och servitris har timmarna varit desto längre och fler... Innan rökförbudet på krogen kunde man som serveringspersonal vara bra sliten när man stämplade ut framåt ett på natten. I kyrkan blir det på sin höjd midnattsmässa vid jul och påsk ;) och ingen rökelse!

Den som kan romerska siffror hittar nog lätt det första felet på bilden. Det andra är svårare, klockan stod still! Först efter ett dygn på detta hotellrum såg jag det. Det är ju oftast morgon eller kväll på ett hotellrum - eller så sover man. Så halv åtta verkade stämma hyfsat bra... Trots att tiden tycktes stå still fick vi stämpla ut och åka hem till vardagen. "Jag är med er alla dagar till tidens slut" säger Jesus i Matteusevangeliet. Bra. Tiden har inte tagit slut.

Likes

Comments

Lugnt (!) har det varit här på bloggen senaste tiden. På mindre än en månad skolade vi om alla i familjen till nytt dagis, ny skola, nytt jobb och till doktorandplats. Vi toppade det hela med en flytt. Nu är vi i mål och kan pusta ut lite 😎

Dagen till ära hänger barnen och jag i soffan, pyjamas och surfplatta känns lagom. Vab för lillebror och studiedag för storebror. Ett missat kontraktskonvent för mamma. Dagens i-landsproblem: slut på kaffet!

En dag i denna galna månad blev det tid och energi över till att baka muffins med barnen. En picknick i septembersolen 10 meter från huset. En halvtimme på en filt mellan flyttbestyr och ett föräldramöte. Ett skönt minne inför vintern.

Hur skaffar man sig en lagom ambitionsnivå? På hemmaplan? I arbetslivet? Vi är trogna anhängare av färdiga köttbullar/fiskpinnar/fiskbullar, you name it! Vår dammsugare lever ett lugnt och tillbakadraget liv, medan dammråttorna har det gott i hörnen 😉

Ja, hur gör man? Hur lever man ett gott liv, alltså? Dagens fokus: att titta på trädtopparna som gungar i vinden utanför fönstret och grunna på detta.

Likes

Comments

Ja vad skulle man göra med sitt långa långa evighetsskägg om man fick ett? Kamma det från evighet till evighet? Skämt åsido, evigheten kan nog både locka och skrämma.
Ordet i sig "Evighet" är vackert! Mjukt och starkt på samma gång. (Bilden ovan är från Pernilla Stalfelts Livetboken, 2010).

Många människor fascineras av tanken på att återfödas som en annan människa, kanske en albatross eller en tiger. Själv hoppas jag på evigheten, på att få finnas tätt intill Gud själv.

Trogna läsare här på bloggen har träffat på Göran Greider här förut. Det här är ännu en favorit:

Det kommande livet
Det händer ju att jag känner värmen stråla ut
från det kommande livet -
Varm logvägg i mars

(Ur:
Greider; Katterna kommer in från mörkret, 2009)

Igår morse var morgonen sval, men den värme som skulle komma senare under dagen låg redan och vibrerade. Hittade jag på att jag kände den? Ibland kan man förnimma något som ännu inte är. Kanske är det så med evigheten? Som mot en varm logvägg när tussilagon just tittar fram i diket, man vet att värmen kommer, och ljuset.

Likes

Comments

"Innan natten kommer vill jag tänka
på dem som nu ler i kärleks glädje,
och på dem i ensamheten,
Herre, vill jag tänka."
Svenska psalmboken 510:2 (Jonson/Harling)

Att be för någon är som en present till den personen. Ibland säger någon "Jag har bett för dig" eller "Jag ber för dig". Det gör mig lycklig i flera dagar :)

Bön är ett samtal med Gud och kan vara väldigt kraftfullt. Jag tror att vi behöver vara uthålliga ibland, be igen och igen för samma sak. Eller person. Tänk att kunna säga till någon "Jag bad ofta för dig under din uppväxt".

"Gud, lär mig be ordlöst i din närhet. Låt mig vila lyhörd vid ditt hjärta. Amen."

Likes

Comments

...håll någon i handen. Bokstavligen. För att det är ganska tryggt. Och håll Kristus i handen genom bönen. Helig närvaro i det enklaste. "Där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem". Matt. 18:20

Likes

Comments

Saker, saker, saker... Vilket förunderligt problem att många av oss har mer saker än vi kan hantera. Vi har flyttat, och det mest kaosartade stadiet är väl förbi. Det där stadiet när man letar efter sin deodorant och allergimedicinen. Nu längtar vi efter att få lite ordning.

Kläder, gosedjur, böcker - var ska allt få plats? Nio garderober istället för tretton, det är läge att göra sig av med ett och annat ;)

Och mitt i den här röran kommer frågan: Vad är verkligen viktigt? Om jag skulle fly imorgon, vad skulle jag ta med mig?

Just nu tänker jag mycket på pilgrimsvandring. Blir inspirerad av boken Gå hem av Olle Sahlström. Emellanåt borde man bara ge sig ut och vandra. Vad får plats i en ryggsäck? Nära till bönen, nära till den som går bredvid.

"Jag tar en lång vila, äter en bit bröd och dricker den sista skvätten vatten. Jag har två timmar till att gå, minst. Och det lär bli mest uppför. Jag sitter och bläddrar i 'Lilla pilgrimsboken' och läser av en tillfällighet en psalm efter en text av J. Kirkegaard:

'Blott i det öppna
har du en möjlighet
låser du om dig
kvävs och förtvinar du
Ut i det fria
Ska du med Herren gå
Kraften fullkomnas
Mitt i din svaghet då'

Den går rakt in i mig. Helt plötsligt får varje ord en personlig innebörd. Mitt i svagheten hittar jag kraften. Jag reser mig sakta upp, hänger på mig den alltför tunga ryggsäcken, överlastad som den är av böcker." ... "Jag läser gående, låter staven bli mina ögon. Om och om igen läser jag samma rader. Jag stannar upp, ser ut över ängarna. Känner efter, vrider och vänder på orden" (Sahlström,, 2011, s 49)

Ja, vad är det som är viktigt? Flest saker när man dör vinner, eller hur var det?

Min bön, och din om du vill: "Gud, hjälp oss fokusera på det som är viktigt. Bara i det öppna, bara i det enkla... och du är med Gud. Tack för att du är här! Jag går inte ensam längs vägen. Amen.

Likes

Comments

Med vilka ögon ser du på dig själv i spegeln? Om vi är någotsånär lika så är det olika från dag till dag. Ibland kan man se på sig själv med ömhet - eller överseende. Ibland mer kritiskt. I sakristian i Örsås kyrka finns det en spegel med ett klistermärke som har påmint mig om något viktigt många gånger. Att Guds blick är fylld med kärlek när han ser på mig. Och dig förstås.

Jag har firat många gudstjänster i Örsås. Ibland går man ut i sakristian efter predikan för att ta på sig mässhaken inför mässan. "Vad var det där för en konstig predikan jag hade skrivit ihop?" kan det hända att man tänker då 🙃

Då ser jag mig i spegeln. Där ser jag hur kyrkvärden hjälper mig så att kragen sitter snyggt. Och jag känner vila i den vissheten. Att både jag och kyrkvärden reflekteras under samma budskap. "Här ser du en som Jesus älskar". Det gör mig barnsligt glad varje gång.

Likes

Comments

Föreningar, församlingar, byalag - det finns människor runt om i landet som har förstått värdet av att bära. Kyrkvärdar som troget dyker upp och förbereder kalk och paté, tränare som ställer upp vecka efter vecka och tränar flickor 9 år i innebandy. Herrar som klipper gräset runt bygdegården, damer som kokar kaffe - eller tvärtom. De bär verksamheten och gemenskapen, ja kanske hela samhället.

Om dem har Göran Greider skrivit en dikt. Som lyfter den djupare betydelsen av att bära en del av något större.

Plötsligt står han i dörren
De finns alltså fortfarande
alla dessa kyrkans
äldre damer,
som alltid serverar kaffe och mackor
ibland hela luncher
till dom som har viktiga möten.
Jag såg dom i Örgryte församlingshem.
Sen såg jag dem i Årstakyrkan.
Därefter i kyrkan på torget i Falun.

Vad jag kan se är det dom
som i sista hand bär upp
hela denna kyrka,
fast den
är så oerhört tung.
Ofta är den kall också, vissa vintrars
sakristior måste väl
värka av frusenhet?

Men somrarna sveper in med doft
av vete och hö.
I dörren står han plötsligt
och ler åt dom.
Det är sommar, han kommer för
att dricka något och de
ger honom
att dricka.

Göran Greider, Katterna kommer in från mörkret (2009)

Likes

Comments