TÄVLING, Al Mahab Ox, Hoppning

Hej,
Förlåt för jättedålig uppdatering ifrån mig. Jag har egentligen inte någon bra ursäkt utan jag har liksom haft annat att göra och glömt bort bloggen lite. Men det ska inte hända igen och nu ska jag försöka uppdatera mer regelbundet!

Innan jag startar och berättar vad som hänt när jag varit lite oaktiv så vill jag bara säga god jul och gott nytt år. Det är ju trotsallt 2017 nu!

Iallafall, jag och Prinsen har varit på hoppkurs innan nyår på min ridskola. Det var en 2-dagars träning och det var dom två ridlärarna på klubben som höll i det. Första dagen var det Markarbete och det gick rätt bra. Prinsen var lite seg och stel men han hade vilat hela veckan innan och bara ridits i 3 dagar innan. Sedan på dag 2 var det hoppning för Sara (min vanliga hopptränare) och då hoppade vi bana på 80 cm. Det gick också rätt bra, inte dem bästa träningen men helt okej. Prinsen var lite ojämn i sin energi och kunde gå från att vara superseg, till superpigg, till superseg igen. Och han kom ganska ojämnt på hindren flera gånger fast det kan ju också vara min avstånds bedömning som var lite ringrostig efter att vi inte hade hoppat på en vecka.

Efter träningen anmälde vi oss på Pay & Jumpen som skulle hållas veckan efter 3/1. Vi anmälde oss på 70 cm och efter mycket tänkandes anmälde vi oss även på 80 cm. Äntligen skulle vi debutera!
Prinsen gick ganska lugnt veckan ut efter kursen med några uteritter och dressyrpass. Jag skulle åka och fira nyår med min familj i vår stuga och då fick Prinsen vila två dagar, fredagen och lördagen. Söndagen kom jag hem och trimmade honom lite i skogen och sen på måndagen trimmade vi lite i ridhuset med några enstaka bommar så att vi skulle vara lite förberedda.

"Tävlings"dagen kom och min bästa kompis Ida följde med mig till stallet för att hjälpa till så att vi skulle hinna allt. Vädret var inte det bästa och det var hyfsat kallt men inget som vi inte skulle klara. Ida putsade sadeln, tränset och martingalen m.m medans jag och pappa tvättade Prinsen. Det tog ganska lång tid att göra det för han är ju somsagt vit och ni som har vita hästar vet hur det är. Tillslut kom vi iallafall iväg och allt var med. Vi hade tillochmed 'Outfit on point' haha. Prinsen skulle ha på sig mitt turkosa schabrak med mitt namn på och jag hade svarta ridbyxor och min hv-polo tjocktröja med blåa lappar på armbågarna och kragen.

När vi kom fram var vädret hemskt. Det snöade samtidigt som det blåste och det var svinkallt. Vi bestämde oss för att ta ut Prinsen innan vi gått banan så att Pappa kunde gå runt med honom så att han blev varm. När prinsen var klar, och efter att vi har frusit, så gick jag och Ida upp för att gå banan. Banan var i 2 faser och var ibte jättesvår. Det var totalfel så även om man fick fel i fas 1 fick man köra fas 2.
När vi kände att banan kändes bra hoppade jag upp och började rida fram. Vi fick lov att börja rida fram ute för att det fick bara vara tre pers i den lilla collectingringen i ridhuset brevid banan. Jag kan bara säga att det bar hemskt att rida fram. Vi kunde typ bara trav för det var så isigt och inte lägga några snäva/små volter. Det snöade skitmycket och det blåste ganska regält samtidigt som det var mörkt. Fast det var bara att bita ihop.
Vi fick iallafall tillsist gå in och rida fram mer och sedan hoppa fram.

Väl inne på banan gick det riktigt bra. I första klassen som var 70 cm fick vi fyra fel i. Prinsen vägrade på grinden som han tycker var lite läskigt annars hoppade han allt lätt som en plätt, tillochmed kombinationen som jag trodde skulle vara svår. Prinsen var i precis så som jag ville att han skulle vara, pigg men ändå vänta på mig och ibte rusa iväg.

I 80 cm debuten gick det nästan ännu bättre tycker jag! Dom plockade in flera rottings saker på banan som vattenmatta, en till grind, sockerbitar under hinder mm. Men prinsen hoppade allt plättlätt förutom första hindret som var ett enkelt räcke som vi rev. Jag blev lite besviken över det för det kändes faktiskt lite onödigt men efteråt nu tror jag att jag höll lite för hårt i honom och gav honom inte den eftergiften han behövde.
Vi slutade iallafall på 4 fel i 80 cm debuten och jag är mer än nöjd. Jag trodde faktiskt att det skulle gå mycket sämre men han överraskade mig totalt och jag är jätte stolt över honom. Vi valde också att ibte rida några snäva svängar i omhoppningen utan jag tog ut svängarna bra och försökte komma så rakt på som det gick. Jag hade lite extra skänkel men ibte mer än det. Jag tänkte att det är bättre att vi tar det lugnt än att komma snävt och vi får ett onödigt stopp eller ett onödigt nedslag.

Sedan har vi inte gjort jättemycket efter det. Vi har ridit ut en del i snön och i lördags på trettondagsafton var mamma med på en distansritt med honom och dom blev godkända och allt så det kändes bra.
Nu iallafall är jag i Sälen en vecka och ska åka skidor tills på söndag och då tar mamma hand om honom och ser till att han håller lite form iallafall haha.

Nu taggar vi till tävlingssäsongen 2017 och jag tror och hoppas att det ska bli ett bra år!♡

(Ps: vill ni se videos och så finns det endel på min yt: Emmas Hästliv och på min instagram: @emma_prow)

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej,
Förlåt för dålig uppdatering men jag har vart sjuk hela veckan och jag är det fortfarande!

Iallafall, i lördags var jag på Hoppträning. För Sofia Alexandersson, även kallad "Fia". Hon är B-tränare i hoppning.
Det var iallafall en 2-dagars träning men jag var bara med på första dagen. Det var typ Markarbete/banhoppning.

Vi började med att hoppa fram lite på några hinder i trav och sedan i galopp. Det kändes bra och Prinsen var faktiskt ganska seg tyckte jag.
Efter ett tag skulle vi börja hoppa en serie på ena långsidan. Det var 3 studs, till ett litet räcke, till ett litet större räcke, till en oxer och till en sockerbit. Jag tänkte att det skulle vara kul att hoppa serie men Prinsen var riktigt seg. Han lyssnade inte ett dugg på mina skänklar och han fick nästan kämpa sig över hindrena. Jag vet inte riktigt vad som hände där men jag blev iallafall riktigt besviken på honom att han bara la av sådär.

Sen skulle vi iallafall börja hoppa bana. Fis höjde upp alla hindrena vi skulle hoppa till ca 80 cm.
Vi började först hoppa serien. Där var han fortfarande seg och lyssnade inte. Sen skulle vi rida igenom kortsidan och vända upp snett igenom mot ett räcke med en grind under. Den hoppade han faktiskt utan problem. Sedan skulle vi rida på böjt spår (tror det heter så) till ett till räcke men med en mur under. Den dör muren har jag och Prinsen bråkat om några gånger så både jag och han var ganska osäker på den. Prinsen typ halv stannade men vi kom över på något osmidigt sätt. Det såg inte så fint ut kan jag säga men vi kom över iallafall.
Sen skulle vi återigen rida igenom den andra kortsidan och vända upp på ett räcke med en vattenmatta under. Det är faktiskt ganska coolt att han knappt bryr sig om vattenmattan. Jag tror han har stannat på en vattenmatta Max 2 gånger faktiskt.
Men iallafall, vi hoppade vattenmattan och sedan skulle vi rida ut mor väggen och hoppa en oxer som låg på kanske 90 cm.
Han hoppade så himla fint på den oxern. Han sträckte ut sig och han liksom flög över. Det bar en sån fantastisk känsla att sitta på, det kändes verkligen som om att vi flög. Och det är precis det som får mig att inrikta mig på hoppning. Jag älskar verkligen den känslan! Det bästa jag vet!

Jag är iallafall sjukt stolt över honom på den hära träningen! Han stannade inte en ÄNDA gång!
Vi fick fina lovord ifrån tränaren.
"Jag trodde inte att han hoppade så bra?!" Var hennes ord efter träningen och då blev jag faktiskt riktigt glad.

Nu har iallafall Prinsen fått vila dom här dagarna jag vart sjuk och han ska få göra det veckan ut också! För den 27-28 så ska jag på hoppkurs för min tränare och den 3/1 ska jag på P&J. Jag har anmält mig på 70 cm men det blir kanske 80 också. Vi har ju hoppade det nu ganska många gånger på träning så vi får se hur det blir♡

Video finns förresten både på min instagram (@Emma_prow) och min yt (Emmas Hästliv) prenumerera gjärna♡

Likes

Comments

Al Mahab Ox, DRESSYR

Hej,
Igår var det återigen Dressyrträning för Nina. Det var den sista lektionen för i år.
Vi tränade mycket på övergångar igår. Speciellt mycket på galoppfattningar och avsaktningar till trav. Jag tycker faktiskt att det gick ganska bra. Han blir ju bättre och bättre i galoppen och han tar fattningarna nästan direkt nu. Sen är ju fortfarande höger galopp svårare än vänstra galopp men sånt får man bara träna lite mer.

Sen som sagt tränade vi mycket på avsaktningar ifrån galopp till trav. Där har vi ganska mycket vi måste jobba på. Han blir stark när vi saktar av och drar liksom ur mig ur sadeln. Det är jätte svårt för mig att sitta kvar. Men igår gick det bättre än vanligt men jag tror också att det är för att då hade jag dressyrsadeln och då har jag mer stöd i knäna.

En sak jag har väldigt svårt med när jag rider honom är att sitta ner. Både i traven och galoppen har jag svårt i. Han har ju så stora gångarter så det studsar så mycket så det är jätte svårt att sitta ner. Nina säger till mig typ 50 gånger på ett ridpass att jag ska sitta ner ordentligt men då studsar jag jätte mycket. Dock så har jag lärt mig hans takt mer nu så det är lättare nu än förut, men ändå.

Sedan måste vi också träna på att han ska bli lite mjukare i vänster sida. Han var mjukast i vänster sida först men nu har jag tränat så mycket på att höger sida ska vara mjuk att vänstra sida har blivit hård😂

Aja, nu måste jag gå upp ur sängen och äta frukost! Idag är det sista "vanliga" ridpasset på klubben och imorgon är det sista hopplektionen på terminen. Så vi är taggade♡

Likes

Comments

ALLMÄNT, UTRUSTNING

Hej,
I helgen har jag och mamma varit uppe i Stockholm. Vi har vart på Stockholm International Horse Show! Vi var där fredag eftermiddag-kväll och så var jag där lördag eftermiddag med en kompis.
Vi har haft jättekul och jag har shoppat endel på mässan som jag tänkte visa och så även på hemvägen svängde vi förbi hööks där vi köpte lite grejor!
Jag köpte även lite kläder på SIHS men jag glömde knäppa kort på dom♡

Likes

Comments

Al Mahab Ox, Hoppning

Hej,
Idag var det Hoppträning igen och det gick inte så bra. Vi hade banhoppning med endel svåra linjer.

Vi började med att rida fram i alla gångarter och Prinsen var väldigt seg tyckte jag. Speciellt i galoppen var han jobbig och ville inte lyssna på mig. Sedan skulle vi börja med att trava över några bommar innanför ena långsidan. Sedan skulle man trava rakt fram till kortsidan där man skulle fatta galopp. På mitten på långsidan sedan skulle man göra en 15-meters volt och sedan skulle man galoppera till nästa långsida där man skulle bryta av till trav och göra om allt.
Han var seg tyckte jag. Speciellt i galoppen och ville inte riktigt galoppera på.
Efter det skulle vi börja hoppa lite linjer där hindrena låg på ca 50 cm. Det var väll ok men samma där att han inte ville lyssna på min skänkel.

Efter ett tag började vi hoppa banan. Sara, min tränare, höjde upp hindrena till ca 80-90 cm och sedan körde vi. Första hindret var en oxer med blommor under som mm sedan gick på böjt spår till ett räcke med en mur. Där vägrade han så vi tog om det i trav och då hoppade han. Lite onödigt att han vägrade tycker jag då vi kom bra på det och vi hade en bra galopp, men sånt händer.
Sedan skulle vi galoppera genom kortsidan och hoppa ett räcke med vattenmatta under snett igenom. Det hoppade han utan problem. Sedan skulle vi rida på böjt spår till en kombination, oxer-räcke. Det var där "olyckan" hände. Det är svårt att förklara vad som hände men vi kraschade in i oxern så att jag gled över hans hals och ner på backen.

Men jag var snabbt upp igen och skulle upp i sadeln och köra direkt även om jag skakade. Så vi skulle ta om kombinationen i trav men då började han vägra. Jag tror han vägrade typ 5 gånger innan vi tillslut fick över honom. Jag var både arg och ledsen då för jag blev så besviken. Sedan iallafall skulle man rida genom kortsidan vända upp på långsidan och hoppa en oxer. Sedan böjt spår till ett räcke, sedan galoppera genom kortsidan och hela långsidan innan man skulle upp på kombinationen igen fast den här gången räcke-oxer. Den här gången hoppade han det utan problem.
Sen var det några galoppsprång till ett räcke, sedan rida igenom kortsidan hoppa vattenmattan sedan vända runt och hoppa räcket med muren igen. Där vägrade han igen typ 3 gånger och då blev jag både arg och ledsen. Fast vi fick över honom sen i trav.

Asså jag blir så besviken och ledsen när han håller på att stanna och sådär. Jag vill ju liksom kunna ha ett flyt i banan och inte massa stopp hela tiden. Det förstör ju liksom lite.
Och det är så svårt för när det blir lite högre så måste vi rida på lite mer än den farten vi hade idag för att det ska bli ett flyt men grejen är att jag vågar liksom inte släppa efter riktigt för jag är rädd att han ska springa iväg och att jag inte ska få stopp på honom. Det är så jobbigt att vara rädd hela tiden att han ska sticka.
Jag var iallafall jätteledsen i slutet när vi hade dethär "pratet" där vi pratar med Sara om hur det gick.

Jag kommer lägga ut en film på Yt på när jag hoppade idag och jag fick även avramlingen på film så om ni vill se det får ni kika in på min kanal. Antingen kommer den upp ikväll eller imorgon♡

Vi har förresten en magplatta nu! Jag fick testa min kompis Tildas magplatta idag efter träningen. Den var 110 cm lång och passade perfekt. Så nu har vi köpt den och det känns jättebra för då behöver jag inte vara rädd att han ska slå i sig i magen med broddarna när vi hoppar!

Likes

Comments

Al Mahab Ox, ALLMÄNT

Hej,
Igår kväll lada jag upp ett videoklipp på min youtube kanal! Jag har ganska få videosar och dålig uppdatering men nu ska jag försöka lägga upp minst en video per vecka!

Videon jag la upp igår handlar om min och Prinsens utveckling. Ända ifrån i somras då han kom hem från tjejen han hade bott hos ett tag när han var skadat, och ända till nu. Jag tycker iallafall att det är en stor utveckling båda på han och mig. Han hoppar mycket finare och säkrare nu och jag är säkrare i hoppningen. Och galoppen börjar faktiskt bli riktigt bra😊

Ni får gärna kika in på min yt-kanal och gilla och prenumerera för fler videos♡ Är ni på dator så finns en länk på vänster sida av bloggen under min presentation men annars så sök på
"Emmas Hästliv"
Så borde det komma upp♡

Likes

Comments

Hoppning, Al Mahab Ox

Hej,
I torsdags var det hoppträning igen och det gick så himla bra! Han var fiiiiin! Han var liksom lugn men ändå pigg. Han var lite seg för min skänkel och ville inte riktigt fatta rätt galopp ibland men det var nog för att han är inte rakad så han blir så himla svettig. Vi ska raka honom i helgen.

I början hoppade vi på en volt med två nedlagda sockerbitar. Det var två galoppsprång emellan och det gick faktiskt väldigt bra!

Sedan skulle vi hoppa en liten bana. Först började vi att trava över typ 7 bommar på böjd spår. Där var han såååå fin och mjuk. Sedan skulle man vända över typ och så var det två studs. Det gick också jättebra. Sedan skulle vi galoppera genom kortsidan och hoppa samma linje som vi gjorde förra veckan. Ett räcke med en vattenmatta med 5 galoppsprång till en oxer. Han gick på 4 idag iallafall så det var jättebra❤️

Likes

Comments

ALLMÄNT

Hej,
Förlåt för jättedålig uppdatering. Jag har inte riktigt haft tid att uppdatera men nu ska jag bli bättre på det.

Nu är iallafall jag och mamma på väg till stallet. Hovslagaren ska komma och ge hästarna nya skor och broddar och snösulor. Det har ju kommit så himla mycket snö här hos mig och det har blivit halt. Så nu är det broddar som gäller.
Efter dom blivit skodda ska jag och mamma rida ut. Vi ska skritta och trava lite kravlöst bara.

Vi har förresten köpt en ny transport! Det är en Ume B60 med sadelkammare fram. Den är JäTTE stor! Mycket större än våran gammla. Men den är jättebra och man får plats med alla grejer i den så det är skönt att man slipper lägga in allt i bilen!

Jag ska försöka uppdatera ikväll om idag för nu ska vi gå ut ur bilen❤️

Likes

Comments