Postad i: Känslor, Studier, Vardagsliv, Åsikter, Föräldraskap

Egentid.

Ett känsligt ämne när man blivit förälder och då främst om du blivit mamma.

Att känna ett behov av egentid, något som ibland verkar uppfattats som en dödssynd. Jag personligen har alltid haft ett behov av att få vara ensam stundvis. Helt enkelt för att hålla mina mörker stunder borta. Som mamma finns inte riktigt den möjligheten längre. Oavsett hur jag mår mentalt och fysiskt så går mitt barns behov före mina. Det är en självklarhet och jag sätter inte mig själv främst längre.. men är det verkligen så hemskt om jag gör det?

Om jag som mamma mår bättre efter att fått en stund för mig själv, gör då inte det mig till en bättre mamma? Om jag genom min "egentid" får chansen att landa i mig själv, om jag får orken och styrkan att engagera mig mer?

Jag var hemma i 1½ år med vårt barn och sedan pluggade distans några månader(då gick hon halvtid på förskolan) för att sedan vara hemma hela sommaren igen. Det var ett val vi tog för att JAG behövde tid att läka mentalt och VI hade möjligheten att göra det.

Under den tiden har inte min man blivit speciellt ifrågasatt för att han jobbat, vi blev mer ifrågasatt när vi valde att ta föräldraledigt en tid tillsammans som familj.

Däremot har jag upplevt en viss press när jag uttalat mig om att jag behöver tid ensam (obs inte av min man!). Det trots att jag varit hemma ensam med vårt barn i 1½år och skött det mesta när han varit bortrest och jobbat veckovis.

Jag mår bra av att t ex få träna, jag får energi och ork att klara av vardagen men jag har valt bort det pga det dåliga samvetet , för att jag inte velat lämna bort vårt barn för att få den tiden men varför?

Just nu när jag pluggar heltid så längtar jag efter henne hela dagarna och vill inget hellre än gosa och umgås när jag kommer hem. Ibland känner jag tårarna vara på väg när jag sitter på tunnelbanan på väg till Universitetet bara för att jag längtar så mycket.

Men ibland är jag så slut att jag bara vill gråta.

Såhär kan en dag i mitt liv se ut just nu:

-Makens klocka ringer 06 och vi går upp.

-Han duschar och gör sig klar, jag gör frukost åt mig och barnet(ibland tvärtom).

-Han äter frukost och jag gör mig klar.

-Någon av oss ser till att barnet borstar tänderna.

-07.20 åker han till jobbet. Jag ser till att barnet får kläder på sig

-07.40 går vi till förskolan

08.00-08.10 Hon är lämnad och jag går till Tunnelbanan

09.00 min skoldag börjar

14.30-16.00 dagen slut och jag tar tunnelbanan hem

15.30-16.30 hämtar barnet och ev handlar

16.00-16.45 vi kommer hem, myser en snabbis innan jag börjar med maten

17.00-17.30 Maken kommer hem, vi äter middag

ca 18.30 Barnet äter gröt och börjas förbereda för sängen.

20.00 Någon nattar barnet och den andra jobbar,pluggar, duschar eller bara tar en break.

21-22.30 förhoppningsvis lite soffäng men annars plugg/jobb

23.00 Läggdax.

Däremellan sköts tvätt/städ/storhandling och allt annat som hör till..

Såhär ser många familjers dagar ut och ibland finns ännu mer på schemat.

Just nu sover jag väldigt lite , ofta runt ca 5h per natt, jag lever rätt mycket på automatik.

Är det verkligen så hemskt om jag en lördag vill träffa en kompis och dricka något gott ute i folkvimlet? Att bara få vara Maria en stund? Det ifrågasätts mer om jag gör det än att min make gör det. för "han jobbar så mycket." Som tur är så ser han mina behov och jag hans. Därför försöker vi iallafall ge varandra lite tid ibland. Då är den ena hemma med barnet och får "föräldratid" medan den andre får "egentid" och ibland får barnet sova hos farföräldrarna eller spendera någon timme med dom så vi får "vi-tid" också. Gör det verkligen oss till dåliga föräldrar?

Här är tre inlägg i samma ämne:

http://www.tacksomfan.se/paus-fran-barn/

http://blogg.mama.nu/cissiwallin/2016/10/12/mammor-drick-vin-och-lamna-barnen/

http://herrochfrulagergren.se/2016/10/14/vill-du-resa-ensam-skilj-dig/

Den viktigaste lilla människan i mitt liv.  

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Postad i: Familjeliv, Känslor, Studier

​Lagom förvirrad, höll på att skriva 11 november. 

Livet kör på i 180 så det är bara att hålla i sig och hänga med! 

Skolan är tuff men jag går inte längre omkring med konstant ångest även just nu går vi in i en hemtenta period igen så det är lite extra mycket jobb. Dessutom går jag ut på min första VFU nästa vecka och det är lite läskigt... Däremot har jag upptäckt att för första gången i mitt liv tycker jag att det är lite kul att plugga trots allt, att få insupa kunskap och använda den där lilla klumpen i huvudet.  Har sakta men säkert börjat försöka slå ner de där tankarna i huvudet som hela tiden säger:  "du hör inte hemma här, du är för korkad och dålig". 

Sen har barnet äntligen gått tillbaka till sitt gamla jag igen, det barn som älskar att få komma till förskolan och knappt har tid att säga hejdå till sina föräldrar!

Nu ska jag dock försöka sova, känner ändå att jag totalt kört fast...


Likes

Comments

Postad i: Familjeliv, Träning, Vardagsliv

I helgen valde jag att ta det lungt. Första skrivuppgiften på den här kursen kom igår men har valt att börja med den imorgon istället för jag behövde verkligen få andas lite.
Igår var vi iväg på barnloppis och köpte lite "nya" kläder åt barnet men även lite leksaker. Lyckades få tag i ett litet  dockhus med möbler och dockor och massor med duplo, så vi har ett överlyckligt litet barn här hemma.  Dessutom lyckades vi äntligen få vår gamla soffa såld så nu har vi ett vardagsrum igen!
Idag har schemat varit tomt förutom ett poledance pass som lämnat mig blåslagen som vanligt. 
Avslutar kvällen med en skräckfilm så det har på det stora hela varit en skön helg. Imorgon börjar jag tidigt och har en fullplanerad studievecka. 

Likes

Comments

Varit tyst här ett tag.

Har verkligen haft fullt upp i skolan. Grupparbeten, redovisningar, läger och hemtenta men idag lämnade jag hemtentan. Så det får bära eller brista nu! Imorgon avslutas första kursen och nästa börjar på torsdag. Känns jättekonstigt nu, helt slut.. Fast mycket av tröttheten beror iofs på att jag varit på läger i två dagar också. Vi har varit utomhus och haft gruppaktiviteter i skogen. Dessutom har vi lagat mat på stormkök nere på en strand och lekt grupplekar inomhus. Känns som om vi är en rätt bra grupp som kommit varandra rätt nära. Vår grupp är alltså en 1/3 av hela klassen , så 2/3 har jag knappt någon koll på alls men då är vi också runt 75st i klassen...

Nej, nu får det var sovdax. Är verkligen helt slut!Likes

Comments

Postad i: Känslor, Studier, Vardagsliv

Nu har jag gått över en vecka i skolan,hur det känns? Fortfarande läskigt och konstigt men samtidigt spännande och roligt.

Ibland kallsvettas jag och undrar; vad fan har jag gett mig in på? Ibland känner jag; det här är precis vad jag vill göra! Oftast kommer osäkerheten utav att jag tror alla andra kan och vet mycket mer. I vissa fall gör de såklart det då de redan arbetat på skola tidigare, ibland är de nog helt enkelt väldigt bra på att framhäva sig själva och ta för sig. Jag däremot har lätt att falla in i min gamla roll trots att jag inte längre är den personen. Jobbar dagligen på att ta för mig och vara så framåt jag vet att jag faktiskt kan vara.

Just nu så vacklar dock självförtroendet en hel del. Dels för att jag har gått och blivit sjuk och därför helt enkelt inte riktigt orkat ta för mig, dessutom är barnet sjuk och jag känner mig stressad. Dels så beror det på det jag skrev ovanför, andra vet en massa saker som jag inte vet. En av de känslorna jag hatar mest är känslan av att vara "dummare än alla andra" och det är den känslan jag brottas med mest just nu.

Sen som sagt så känner jag mig stressad, är inte van att plugga och jobba just nu. Har spenderat lång tid borta från sådana miljöer och ibland känner jag mig helt överväldigad av allt som måste göras. Funderar hur jag ska få ihop allt och ändå komma hel ut på andra sidan. Förskola, skola, träning, matlagning, städning , vara social och inte bryta ihop rent mentalt. pust.

Jag saknar mina vänner och delar av min familj. Saknar att få sova. Saknar att andas och saknar att känna mig lugn.

Det känns det nog bättre snart, när jag vant mig och inte känner mig lika vilsen. Hoppas jag.Likes

Comments

Postad i: Känslor, Studier

Idag drog allt igång på riktigt, en förberedande föreläsning om kommande kurs. Känns läskigt. Är livrädd att misslyckas och såg flera scenarier framför där jag kallas in på möte och informeras om att jag blivit underkänd... Som vanligt är det min osäkerhet som spökar men jag försöker att vara positiv.

Till skillnad från mina tidigare stunder i skolmiljöer har jag nu aktivt valt att sätta mig i närheten av kurskamrater och försökt prata med dom. Jag har annars en tendens att krypa in i ett hörn och vara passiv när jag inte känner mig helt bekväm men så kan jag inte ha det om jag vill lära känna nya människor!


Det är svårt att gå in i en ny miljö för att utbilda mig till något helt nytt samt försöka skapa nya relationer efter att jag har spenderat lång tid enbart med barnet eller hemma med distansstudier.

Över 2½ år har jag varit hemma mer exakt. Under den tiden har jag kämpat för att ge mitt barn det bästa av mig själv samtidigt som jag kämpat mot mina egna inre demoner. Utan henne, min man, min psykolog och ett nät av andra nära och kära hade jag aldrig tagit mig ur det mörka hål jag föll ner i under graviditeten. Jag valde ändå (till slut)att vara öppen om att jag mådde dåligt, dels för att jag behövde hjälp och stöd och dels för att folk skulle förstå varför jag inte riktigt orkade ta tag i saker och inte alltid orkade låtsas vara glad.

Men nu har jag äntligen tagit steget mot något nytt så nu ska jag kämpa på. Inte låta mörkret och osäkerheten styra.


Likes

Comments

Igår var första dagen på Stockholms universitet. Jäklar vad nervös jag har varit! igår var en lång dag med massor med information och guidning runt campus som sedan avslutades med lite mingel på en studentpub.
Allt gick bra även fast jag fortfarande är lite nervös inför själva studierna..  Var också skönt att se jag inte är äldst i klassen.

Träffade flera trevliga personer varav flera också har barn vilket är skönt att veta inför grupparbeten  och liknande!
Idag äe jag lite seg efter ha varit social hela dagen och sen sovit lite dåligt då barnet sovit med oss o 3 nätter nu med dåligt menar jag bökigt. Som i att barnet härjat runt i sängen. . igår lyckades vi somna alla tre vid nattning så det blev rätt tidig kväll.

Likes

Comments

Postad i: Familjeliv, Känslor, Åsikter

Idag började barnet förskolan efter sommaruppehållet. Passar bra då jag börjar "på riktigt" på fredag och jag har en del att förbereda innan dess, plus att vi kan ha en liten "inskolning" igen. Måste erkänna att jag var nervös, visserligen har hon trivts bra innan men hon har utvecklats så otroligt under sommaren så jag var rädd att hon inte längre skulle trivas lika bra. Kort och gott idag körde vi en väldigt kort dag för att se att allt gick bra, gick dit till 08:30 och hämtade vid 11:45. Lämningen gick otroligt bra, vi kom dit och hon bad mig ta av skorna sen gick hon in och utforskade allt det nya på avdelningen, kramad pedagogerna och drog iväg och lekte igen. Hon hade inte ens tid att ge mig en Hejdå-kram!

När jag kom och hämtade så hörde jag ett glatt "MAMMA!" från vilorummet och hon kom utfarande och gav mig stor kram! Känslosam som jag är var jag nära att börja gråta, vilket jag är mest hela tiden när jag inser att hon from nästa vecka kommer gå heltid. Jag känner mig inte alls redo för det! Har spenderat nästan all min tid med henne de senaste 2 åren och nu ska jag gå i skolan på heltid och hon ska gå på förskolan på heltid! Känns lite som om jag ska gå sönder men inser samtidigt att vi inte har något annat val.

Jag tror ingen förälder/vårdnadshavare frivilligt lämnar bort sina barn hela dagarna, jag tror ingen vill vara borta så många timmar från de som de älskar mest av allt. Oavsett vad vissa insändare och krönikörer hävdar så tror jag verkligen inte att föräldrar/vårdnadshavare gör det enbart för att de vill vara ifrån barnen. Jag är glad att vi har haft den ekonomiska möjligheten att låta en av oss vara hemma så länge med barnet som vi varit. Däremot får en aldrig glömma att alla inte kan det. En del måste tillbaka till jobbet för att få allt att gå ihop. För att få mat på bordet och

En del är långtidssjukskrivna och knappt håller ihop, en del är arbetslösa och behöver tiden till att söka jobb( att söka jobb på heltid tar lika mycket tid som att ha ett jobb) och en del studerar för att kunna få ett jobb.

Det är lätt att döma andra när du inte vet något om dem.Likes

Comments

Postad i: Känslor, Studier

Sitter just nu uppe(troligen alldeles försent) och provkör nya dator. Insåg att min gamla aldrig kommer överleva tre års studier så jag attackerade sparkontot och beställde en ny. Dessutom kanske jag börjar blogga mer från datorn och inte bara slänger in mobilbloggar!

Känns bra att använda en dator som inte kraschar när som helst och troligen kommer starta när jag slår på den.

Annars börjar allt kännas verkligt och läskigt nu, förstå att nästa fredag sitter med min nya klass och får information om de kommande 3 åren. Fick hem universitetskortet igår och har suttit och läst igenom lite information under dagen. Till och från får jag panikkänslor och tänker; "vad fan har jag gett mig in på? Det här klarar jag aldrig!"

Sen försöker jag tänka: " Maria, du har gått genom massor med skit, du klarar det här du är stark och du har växt som person, skärp dig!"

Min osäkerhet grundar sig i att jag under min skoltid länge fick höra hur dålig och konstig jag var, både från klasskamrater och en del s.k vänner.

När jag känner mig som mest nervös inför mitt val av studier och blivande yrke så försöker jag tänka på att mina erfarenheter behövs. Jag kan vara en tillgång, jag kanske ser saker ur ett annat perspektiv än vad en del av mina blivande klasskamrater gör.

Vad är det egentligen jag ska läsa? Grundlärarprogrammet med inriktning på fritidshem; idrott och hälsa.


​Det här är förövrigt en bild som visar hur jag fungerar många gånger. 

Jag kan vara extremt social om jag får ladda och känna mig bekväm, annars kryper jag lätt in i mitt skal och blir tyst. 

Likes

Comments

Postad i: Familjeliv, Vardagsliv

Vilken skön helg vi haft!
I fredags blev det mat och mys med svärföräldrarna.  I lördags kom de och hämtade barnet vid 10:30 och vi började röja i förrådet (som är vår klädkammare det enda dåliga med nybyggen) och andra ställen i lägenheten. Några vändor till soprummet och en vända till tippen blev det. Sen när vi väl var klara gjorde vi oss iordning och åkte in till stan för att möta upp en vän/fd kollega för att äta mat på Monks. Mmm musslor!
Sen blev det en vända förbi Anchor för öl/cider och en massa struntprat.
Var hemma igen vid 01:30 då jag helt stupade i säng och började söndagen med att äta ostbollar framför Svett och etikett, balans i livet *Blinkande smiley*
Sen hämtade vi barnet efter lunch och gick hem för att mysa resten av dagen. 
Avslutade kvällen med lite stretch och yoga.
Nu är det måndag och( efter att varit uppe någon vända inatt och imorse) har jag fått sova till 07:30 och är därför någorlunda redo för att börja veckan med en PW/Löprunda!

Likes

Comments