View tracker

{categori}
Kanel och kardemummabullar

​INGREDIENSER:

30 Bullar, ugn 200 grader

4 dl mjölk

150 gr smör

50 gr jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

11-12 dl vetemjöl

2 tsk stötta kardemummakärnor

1 tsk malen kardemumma

Fyllning:

200 gr rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

2 msk malen kanel


Garnering:

1 ägg

Pärlsocker ca 1 dl

2-3 msk stött kardemumma, blandat med ca 1 dl socker

Kanelbullarna penslades med uppvispat ägg och jag hade pärlsocker på 

och till kardemummabullarna så smälte 

jag lite smör som jag penslade med och "tryckte" sen ner den penslade ytan i en blandning av nystött kardemumma som jag blandat med strösocker

GÖR SÅ HÄR:

1. Smält smöret och häll i mjölken, värm tills mjölken tills det är 37 grader

2. Smula ner jästen i en bunke

3. Häll på mjölk och smörblandningen på jästen och rör tills det löst sig

4. Ha i en socker, kardemumma, salt, strösocker och ägg

5. Rör ner vetemjöl, lite i taget. Ta det lugnt med de 2 sista dl för att degen inte ska bli för hård, det är bättre att ha i mer efter jäsningen, vid knådningen

6. Jäs degen under i ca 1 timme under bakduk

7. Dela degen i 4 delar och kavla ut 

8. Bre på smör och strö ut ut kanel och socker på hela biten

9. Vik ihop degen dubbelt och skär i långa remsor, ta upp en remsa och snurra den så det blir som en liten knut, avsluta med änden under bullen

10. Gör likadant med alla delarna och lägg på bakplåtstäckt plåt eller i bullformar, låt jäsa ytterligare ca 40 minuter

11. Pensla med uppvispat ägg, vill du ha pärlsocker på så har du det nu, vill du göra som vi med hälften kardemumma och hälften med pärlsocker så pensla bara med ägg och grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter

12 Vill du göra några med kardemummatoppning så blanda kardemumma med strösocker. Smält smör, ca 50 gram och pensla med, tryck ner översidan av bullen i blandningen.

Servera och njut!


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

{categori}

Fisksoppa är en riktig klassiker. Vi brukar göra en tomatbaserad eller gräddbaserad beroende på vad vi är sugna på. Ibland blir det en blandning 😃

INGREDIENSER

600-700 gr blandad fisk (vi hade torsk & lax)

4 morötter

1 fänkål

6 stora potatisar

3 palsternackor

2 schalottenlökar

1 pkt saffran

1 burk tomatkross

1 msk tomatpuré

1 dl färsk hackad dill

1 dl grädde

Olja

Salt & peppar

Servera med aioli och bröd.


1. Börja med att skära alla rotfrukterna, fänkålen och schalottenlök i lika stora bitar, stek mjuka i olja.

2. Häll på vatten så att de täcks. Häll över tomatkross och tomatpuré. Krydda med saffran.

3. Koka tills rotfrukterna är mjuka.

4. Tärna fisken och lägg i. Lägg på dill. Sätt på lock och koka ca 3 minuter tills fisken är klar.

5. Krydda med salt & peppar och häll i grädde.

Servera & njut!

Likes

Comments

View tracker

{categori}

Ett gott tilltugg eller förrätt 😃

INGREDIENSER

4 port

8 stora championer

4 klyftor vitlök

Persilja

1 liten gullök

Smör

Valfri riven smakrik ost

Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

1. Finhacka gullök och vitlök. Tvätta champinjonerna ta ut innanmåttet.

2. Stek löken mjuk i smör.

3. Fyll champinjonerna med lökblandningen, persilja och strö over riven ost. Grädda i ugn i ca 15 minuter tills champinjonerna har blivit mjuka.

6. Servera & njut!

Likes

Comments

{categori}

Chili con carne är en god och enkel vardagsrätt. Vi serverar vår med gräddfil, rödlök och sallad. Det är även gott att strö över lite koriander om man har det till hands.

​INGREDIENSER, 4 port

​400 gr köttfärs 

2 gula lökar

2 klyftor vitlök

1 burk krossade tomater (ca 400 gr)

1 köttbuljongtärning

2 msk tomatpuré

1 burk vita bönor

1 burk blandade bönor (ex. kindeybönor, bruna böner el liknande)

1-2 msk olja

1/2 färsk hackad röd chili 

2 tsk paprikapulver

1 msk soja

Salt & peppar

​Servera med ris & sallad

​GÖR SÅ HÄR:

​1. Hacka lökarna och bryn sedan färsen i olja tills den fått en fin yta. Häll i löken och låt den steka med. Krydda med salt & peppar, röd chili, paprika pulver och soja.

2. Tillsätt krossad tomat och tomatpuré och köttbuljong. Låt koka minst 15 minuter men gärna längre.

3. Tillsätt bönorna innan serving, de ska bara bli varma. 

4. Servera med ris, gräddfil och sallad.

Njut!



Likes

Comments

{categori}

Precis som för många andra blev det grillat till middag denna soliga lördag! Vi gjorde en sommarfavorit med kyckling, pommes och en sallad MUMS!

INGREDIENSER, 4 port

Kyckling

4 Kycklingfiléer

Grillkrydda

Olja

Sallad

2 pkt fetaost

1/2 vattenmelon

Ca 20 jordgubbar

1/2 burk oliver

2 msk olivolja

Salt &peppar

Tsatsiki

Ca 1/2 gurka

1,5 dl turkisk yoghurt

6 vitlöksklyftor

1 tsk citronsaft

1 tsk olivolja

Salt &peppar

Servera med pommes, klyftpotatis eller liknande.

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Börja med tsatsikin genom att riva gurkan och lägg i durkslag för att rinna av.

2. Blanda turkisk yoghurt, citron, olivolja, salt och peppar och pressa i vitlöksklyftorna.

3. Häll i gurkan och ställ i kylen. Dela kycklingfilerna i halvor och lägg i en form, krydda sedan med grillkrydda.

4. Gör salladen genom att skära melon och fetaost i kuber, , jordgubbar i bitar och dela oliverna i halvor.

5. Häll över olivolja och krydda med salt &peppar.

6. Grilla kycklingen.

7. Servera & njut!

Likes

Comments

{categori}

​En favorit här hemma är Biff rydberg! I dag körde vi den till vardagen 😃❤

INGREDIENSER

4 port

500 gr kött (oxfilé eller annan biff)

10-12 mellanstora potatisar

4 gula lökar

4 äggulor

 1 dl hackad persilja

Smör till stekning

Olja till stekning

Salt & peppar

SENAPSSÅS 

1,5 dl creme fraiche

3 msk majonäs

1 msk sötstark senap

1 tsk dijonsenap

Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

Blanda ihop dressingen och ställ i kylen.

1. Skala och tärna potatisen. Lägg i kallt vatten.

2. Fin hacka löken

3. Putsa köttet och tärna

4. Häll av potatisen och se till att den inte är för blöt vid stekning

4. Stek potatisen i smör och olja 

5. Stek löken mjuk

6. Stek köttet

7. Finhacka persiljan

Servera & njut!





Likes

Comments

{categori}

​För ett tag sen provlagade vi dessa svampfylld kroppkakor med brynt hasselnötssmör som Daniel Lakatoz gjorde i Sveriges mästerkock. Super goda och vegetariska. Rekommenderas starkt! Klicka HÄR för att komma till receptet 😍

Likes

Comments

{categori}

Idag gjorde vi smördegsrullar som tillbehör till ostbrickan, passar perfekt på ett buffébord, vill du inte ha naturella så fyll dom med parmesan eller annat gott!

RECEPT & GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 180 grader.

För ca 20 små rullar

1 paket färdig smördeg

Rulla ut degen, skär i små trekanter och rulla ihop, pensla lite vispat ägg i toppen så att rullen håller ihop.

Grädda i ugn.



Servera &njut!

Likes

Comments

{categori}

Räksallad, en vårig rätt som kan varieras i oändlighet. Till vår hade vi sparris, ägg, dill, ruccola & krispsallad, paprika, gröna oliver, citron och räkor. Dressingen vi hade till blev en rhode island.

RECEPT TILL DRESSING - RHODE ISLAND (4 port)

Ca 1 dl creme fraiche

2 msk majonäs

1 msk tomat puré

1 kryddmått paprikapulver

1 knivsudd cajenpeppar

Salt & peppar

Servera & njut!


Likes

Comments

{categori}

INGREDIENSER:

4 pers

Färsk fettuccine för 4 personer

1- 2 knippen sparris

Ca 1/2 dl Olivolja

1 citron, skal och saften av 1/2 citron

2 dl finriven parmesan

Salt & peppar

Tillbehör: tomater & minispenat

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka upp vatten till pastan

2. Ansa sparrisen och dela i bitar

3. Tvätta citronen och riv citronskalet

4. Stek sparrisen snabbt i lite smör el olivolja

5. Häll av pastan, blanda med olivolja, pressa i citronen

6. Blanda med sparris, svartpeppar och parmesan

Servera genast & njut!



Likes

Comments