Hejsan,

Är det inte fascinerande med människor som verkligen brinner för framtiden? Hur de får en idé, utvecklar den, får med sig ett arbetsteam som startar upp ett projekt kring den här idén och sedan faktiskt kan visa upp ett fantastiskt resultat?

En kombination av äkta vilja att hjälpa människor här i världen och att få bidra till en ljusare framtid med sitt nytänkande. Jag tycker att dessa eldsjälar är helt underbara, jag ser upp till människor som är fulla av kunskap och engagemang!

Det finns alltid kritiker och människor som ska trycka på negativa aspekter eller minsta lilla brister. Det är synd och tråkigt för det behövs verkligen nytänkande och positiva människor med framåtanda och vilja att göra gott!

Vad pratar jag om då?

Jo, Dokument utifrån - Låt öknen grönska

En engelsk forskare vill pumpa in saltvatten i öknen och använda sig av solkraft så att det kan förångas till färskvatten och samtidigt bygga ett växthus i anslutning för att kunna odla livsmedel. Detta blir alltså ett projekt som ska ge färskvatten, energi och livsmedel i länder där det råder stor brist. Detta är bland annat länder i Mellanöstern med ett mycket varmt och torrt klimat som får importera mycket livsmedel och där vattenbristen så småningom kan bli orsaken till krig och konflikt regioner/länder emellan.

Ett hett tips om ni vill se den och inspireras!

Den går att se till 6 april!


http://www.svtplay.se/video/12233606/lat-oknen-gronska/dokument-utifran-lat-oknen-gronska-lat-oknen-gronska?info=visa&tab=senaste

https://www.youtube.com/watch?v=Jtz49LxPcyQ

Likes

Comments

Härom veckan hade vi ett seminarium med diskussion om en artikel vi skulle ha läst. Artikeln behandlade hypotesen om Biophilia.

Hur ska jag förklara detta?

Ja, men lite "människans kärlek till naturen". Jag fann detta otroligt intressant. Forskning som exempelvis studerat patienters tillfrisknande och jämfört patienter som får ha någon form av kontakt med naturen med patienter utan. De patienter med denna kontakt kunde få den genom exempelvis se en park genom sitt fönster eller i en tavla med ett naturmotiv. Tillfrisknandet var mycket mer framgångsrikt och snabbare hos de som hade en kontakt med naturen.

Ett annat fall handlade om produktivitet på arbetsplatser och man kom fram till att produktiviteten ökade mer hos de som får se natur än hos de som, för att ta ett exempel, kollar in i en annan byggnad.

Jag skriver kanske inte helt korrekt faktamässigt, men jag tycker ändå att budskapet kommer fram:

Fyll på din naturkvot - Du behöver det & du kommer att må bättre!

Jag är nog lite av en filosof jag, haha.

Kanske har du inte tid att gå ut på en promenad varje lunchrast, kanske har du inte närheten till naturen på samma vis som jag - därför har jag tips!

- Fyll på med växter på ditt kontor eller i ditt hem! Många är även bra luftrenare.

- Ta genvägen med dessa snygga tavlor från min favorit desenio.seKRAM

Likes

Comments

Godmorgon mina vänner,

Sitter med täcket i soffan med min frukostbricka medan någon bakom mig snarkar gott i sängen hehe. Har det så mysigt!

Jag har funderat på det där med konsumtion, till exempel allt shoppande av kläder. I min och din vardag har vi så enkelt för att gå ut och shoppa. Det är ett slags nöje - "ska vi ta en shoppingdag på lördag?". Jag tycker själv att det är väldigt mysigt, även om man brukar påminnas om den jobbiga trängseln med andra shoppare de gånger man lyckats välja fel helg att shoppa på.

Det är inte så för alla. En shoppingdag skulle kunna ses som en form av lyx, dock inte alltid en bra lyx. Konsumtion bidrar även till att vi aldrig blir nöjda. Vi vill ju ha mer och nytt nytt nytt. Ny vårjacka, nya vinterskor, ny garderob med badkläder inför nästa sommar och så vidare.

Men, kommer ni ihåg hur det var när man var liten? Hade man inte en spargris där mamma eller pappa sa att man skulle spara pengar så att man en dag kunde köpa det där som man verkligen önskade sig?
Har vi glömt den där spänningen i att vänta och spara till något riktigt fint?
Har vi glömt hur det känns att vara riktigt, riktigt stolt och nöjd med ett ting eller ett plagg?

Kan det inte vara så att det kan vara värt en extra liten slant för en skinnjacka du suktat efter och velat ha väldigt länge? Är inte den där lyckan värd priset?
Att du kan plocka fram jackan när det börjar bli varmare ute och fortfarande den tredje eller femte våren i rad känna lyckan över ditt köp, över hur snyggt den sitter på just dig?

Jag vet att det finns en dokumentär på Netflix som jag skulle vilja se - The true cost. Tror att jag ska fråga H om han vill se den med mig.

Dokumentären ska handla om konsumtion och dess påverkan på oss och på vår planet. Jag tycker att ni som läser detta inlägg ska ta er tiden och se den. Jag tror att det kan vara nyttigt.

Avslutar med några råd:

1. Se dokumentären The true cost.

2. Tänk efter hur du kan bidra till mindre konsumtion, mindre "slit och släng". Kanske en genomgång i garderoben - Vad har jag, vad kan jag skänka bort som jag inte använder och finns det något jag är i behov av som jag vill spara till?

3. Kom ihåg att du som konsument har något som heter konsumentmakt och använd den för att göra bra val som känns bra i magen.

4. Börja spara!

Jag tror inte att för mycket konsumtion är bra för någon, det ger en kort lycka men övergår ju oftast i lite dåligt samvete - "behövde jag verkligen den här?" "nu ska jag verkligen spara resten av månaden!".

Tänk er den perfekta garderoben med en perfekt liten uppsättning av kläder, organiserad, har allt du behöver och inte ett enda plagg som är onödigt eller överflödigt!

Tänker mig lite vardagsrumsinspiration för nästa inlägg kanske?

Kram på er!

Likes

Comments

Jag har numera en tatuering!

Tänkte berätta lite om detta, ni som är nyfikna på motivet och så.

På bilden ovan ser ni skissen till min tatuering. Det tog ca 1 h mer eller mindre & ja det kändes.
Fick dock höra att jag inte alls kändes som en nybörjare, så still & lugn som jag var!

Detta var inte ett impulsivt beslut, jag har tänkt länge och valt motiv noga då jag ville att tatueringen skulle ha en betydelse för mig.

Jag ville göra en tatuering för min egen skull & jag tyckte att den här tiden efter att jag flyttat hemifrån & påbörjat ett helt nytt kapitel i livet passade bra. Man inser hur stark och självständig man faktiskt är!

Jag är född i fiskarnas tecken. Yin & yang-symbolen betyder balans & jag tycker att den har en stor betydelse.
Jag tycker ju att det är väldigt intressant med Feng shui som jag skrivit om tidigare. Feng shui tar också upp betydelsen av Yin & yang.
Allt handlar i grund och botten om balans i livet, och även i naturen.
För att vi ska må bra måste vi hitta en balans mellan aktivitet & vila, mellan att unna sig god mat & att träna, mellan att få tillräckligt med ljus en mörk årstid & vi letar dessutom alltid efter en partner som kompletterar oss.
Förstår ni?Jag är riktigt nöjd med tatueringen, den blev exakt sådär fin som jag föreställt mig!

Jag gjorde den hos Buzzstop 28 Tattoo inne i Göteborg.
Hon som tatuerade mig heter Sanna Artelius, mycket duktig!

Kram på er!

Likes

Comments

Hejsan,

Hittade av en slump en annan bloggare som har fokus på miljö och jag kan säga att jag blev väldigt inspirerad. När jag läste hennes blogg kände jag mig så glad att det är fler därute som bryr sig så otroligt mycket och har en så positiv inställning till miljöfrågor och beteendeförändringar!

Kom även på mig själv med att upptäcka vilken nybörjare inom detta ämnet jag trots allt är. Vill gärna tro att man kan allt med en gång, jag kastar mig in i en ny uppgift, en utbildning, ett jobb och vill kunna det perfekt med en gång. Det går ju inte, det inser jag och för första gången så kände jag mig ändå positiv till att vara en nybörjare.

Jag kommer att få ta del av massa ny kunskap och jag kommer att få växa in i rollen som miljövetare med tiden, det är ju faktiskt inte så tokigt. Den resan känns värd att vara i - jag behöver inte vara bäst med en gång. Det viktiga är att ha en positiv inställning!

Det finns yrken man kan vara helt okej nöjd med, det finns yrken där man känner att man har roliga arbetsuppgifter och det finns yrken där man känner att man verkligen kan göra skillnad - jag vill gärna kombinera de två sistnämnda.

Min "klasskompis" satte huvudet på spiken när han beskrev min yrkesframtid -

"Inredare med miljöprofil"

Japp, det hade nog varit något för mig det!

Följ eller läs den här bloggen!

http://nouw.com/medveten

Likes

Comments

Vad är din stil på inredning?

Jag tycker nästan att detta kan vara den absolut svåraste frågan att besvara. Inredning är det bästa jag vet och jag läser både böcker, bloggar och magasin, samt hemsidor för att både lära mig mer om stilar, snappa upp nyheter i inredningsvärlden och för att bara njuta.

Det finns så mycket coola, vackra, eleganta, snygga och rustika stilar som jag kan älska. Jag kan vilja ha både det ena och det andra, från en enkel enfärgad sammetskudde från HM Home till en mer ruffig och naturlig från märket Himla. Ena stunden vill jag ha porlin från Mateus och i nästa bestämmer jag mig ännu en gång för att utöka min samling av Rörstrands Swedish Grace i grått. Jag vill ha sängkläder i satin, eller nej kanske ska jag satsa på enfärgade i tvättat linne som är så trendigt?

Jag håller liksom på sådär, men gör vi inte alla det? Det finns ju så otroligt många underbara och inspirerande stilar!

Inredning och hem som inspirerar mig allra mest och som gör mig sådär glad är en stil där inredaren verkligen har lyckats få till en harmonisk helhet. Där material, textilier, färger och former gifter sig med varandra och man får en lugnande känsla och mer än gärna vill vistas i detta hem. En stil där det råder fullkomlig balans.

Så min stil?

Jag vill uppnå en stil som är harmonisk, elegant och hållbar. Ett hem jag är stolt över varje gång jag går in genom dörren. En stil där jag inte behöver byta ut massa möbler och textilier och färger på väggarna, utan kan nöja mig med att ändra kuddar efter årstid och byta ut lite växter då och då.

En person jag anser är otroligt duktig på detta är min favorit-bloggerska!

http://blogg.skonahem.com/addsimplicity

Hur vill jag bli bättre på inredning?

- Jag vill gå en kurs i Feng shui

- Jag skulle kunna tänka mig att gå en kurs i fotografering för att läsa mig mer om ljus och vinklar och så vidare

- Jag vill fortsätta att prenumerera på inredningstidningar, lycka på post

- Jag vill se till att inredning alltid är något jag tycker är roligt och som jag njuter av

Här kommer lite bilder jag inspireras av just nu!


countrystyle.se

dukatbord.se

Dessa står högst upp på min önskelista! confidentliving.se

Pinterest

​Pinterest

Likes

Comments

Vi var på en troligt mysig restaurang igår - Cava 42 som ligger i Nöjesfabriken här i Karlstad!

Jag tyckte verkligen att stilen var både fräck och mysig, väldigt inbjudande helt enkelt.

Det roligaste var nästan att de hade små korgar som hängde över varje bord. I korgarna skulle man lägga i mobilerna för att sedan hissa upp korgen igen. Det var en idé jag inte stött på tidigare på en restaurang, men jag tyckte att det var roligt.

Och jag vet många som avskyr "mobilhetsen" och hade applåderat åt detta haha..

Restaurangen är en tapasbar så det var tapas som gällde! Riktigt gott var det!!

Jag hade ju även världens bästa sällskap så jag stormtrivdes, trots min dumma förkylning. :-)


Tog bara ett foto tyvärr.

Kommer snart ett litet inspirationsinlägg :-)


Kramar

Likes

Comments

Hejsan,

På tal om inredning som vi är många som älskar att syssla med, såväl yrkesmässigt som fritidsaktivitet.

Visste ni att vi sedan andra världskriget har gått till att idag använda omkring 500 miljoner kemikalier?

De finns överallt - inom jordbruket i form av bekämpningsmedel, som mjukgörare i olika plaster (ftalater t.ex.), flamskyddsmedel i möbler och textilier för att förhindra brandrisken, PVC i leksaker med flera.

Kommer ni ihåg bekämpningsmedlet DDT? Det förbjöds då man började att se de stora, negativa effekterna på människors hälsa, djur och natur. Kruxet är dock att våra kroppar ändå kan innehålla halter av DDT och PCB eftersom de är mycket svårnedbrytbara samt på grund av något som kallas bioackumulation, vilket är:

- En liten fisk får i sig en viss mängd DDT, den lilla fisken och tio andra små fiskar som alla innehåller en viss mängd DDT blir uppätna av en större fisk, vilken i sin tur blir uppäten tillsammans med fem andra större fiskar & sist i ledet i denna kedja står vi människor som då får i oss summan av all DDT som alla dessa fiskar i hela kedjan haft i sig.

Förstår ni hur det kan fungera?

Vi fick idag se en del av en film som heter Underkastelsen, en svensk dokumentärfilm från 2010 som handlar om kemikalier och hur kemiska ämnen finns i våra kroppar och förs över till barn.

Ni kan läsa mer på Stefan Jarls officiella hemsida -regissören.

http://www.stefanjarl.se/underkastelsen-fem-ar-efterat/

På de fem år som gått sedan dokumentärfilmen kom har forskningen om kemikalier ökat och jag tror även själv att vår medvetenhet om kemikalier har ökat. Vi tror inte längre att kemikalier bara kan slängas i naturen och brytas ner av solen - eller hur?

Vi förstår väl, hoppas jag, att vi på något sätt påverkas av att hela tiden exponeras av kemikalier, vilket startar redan som foster i mammas mage?

Tyvärr är det i princip omöjligt att "skydda sig" från kemikalier, du skulle få sluta äta och säg mig, vart skulle du bo i så fall?

När vi såg den lilla del av den här filmen förstår man att de målar upp en mycket allvarlig och drastisk bild, så ha det i åtanke om ni skulle vilja se den.

Ett plus är dock att det ökar vår medvetenhet om hur det går till i kemikalievärlden. De som producerar nya kemikalier har inget ansvar att kolla om de är giftiga för människa, djur eller natur och de som vill ta reda på kemikaliers effekter ligger därmed otroligt långt efter.

Här är en länk:

https://www.youtube.com/watch?v=zTMRi0ElqTk

Ni kan spola fram ca 3 minuter om ni vill.

Ha det så bra!

Kram

Likes

Comments