​Jag har lärt mig att inte slösa vatten i onödan, för om man har på vattnet så att det bara står och rinner så slösar man flera liter vatten. Jag tänker på hur jag ska kunna göra för att inte slösa så mycket vatten. Nu under det här arbetet så har jag blivit bättre på att spara vatten.  Varje gång jag använder vatten är jag noga med  att stänga av det./Erika

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag är det sista dagen för oss attt jobba med detta, men bara för skolarbetet tar slut betyder det inte att jag inte kommer sluta tänka på hur mycket vatten jag använder, varför skulle jag vilja slösa på vattnet när bristen är hög, jag har lärt mig mycket genom detta arbete, inte bara hur mycket jag använder utan hur mycket vi alla i världen använder, jag tycker att flera borde veta mer om vattenbrist och tänka på demhär enkla sakerna som knappt tar några sekunder att göra.

///Julia Konradsson!!


Likes

Comments

Det är mer än 66 procent sannolikhet att det blir sämre skördar och ökad risk för skogsbränder?

Det kommer även bli livsmedels brist i vissa områden?

Det är 99 procent sannolikhet att det blir ett varmare klimat?

Orsaken till vattenbrist beror bl.a. på befolkningsökning, matproduktion, fattigdom, vattenresursfördelning, den politiska situationen kan också vara en orsak till vattenbrist i landet. Faktum är att till jordbruket går 70 procent av de vattnet vi använder.

Likes

Comments

jag hade inte bara tänk att ge tips och fakta om vatten brist, utan jag måste ju också tänka på hur jag använder vattnet, ex jag har tänkt på hur mycket jag har slösat vattnet när jag har duschat eller borsta tänderna eller tvätta händerna.

Genom detta har jag sparat jättemycket, dessutom ser folk detta som små saker att göra med om varje person gör sånna enkla saker så kan det bli stort, vi alla kan hjälpas åt på ett väldigt enkelt sätt som gör så att vi sparar ihop jättemycket pengar, jag som bor på ett ställe där vi drabbas av detta får ju tänka extra noga på det.

Det går ju väldigt mycket vattnet till pooler och bevattning och det finns mycket landskap och därmed mycket åkrar som behöver bevattnas osv, jag kan inte hjälpa det eftersom jag inte har någon pool eller åker men jag tycker alla borde tänka på detta.

/JULIA !!

Likes

Comments

idag har jag sparat vatten genom att stänga av vattnet medans jag hade i schampo och balsam.

Jag stängde av kranen medans jag tog på tandkräm på tandborsten imorse.

Genom att stänga av vattnet så det inte bara står och rinner så sparar man ganska mycket vatten.

/Erika

Likes

Comments

Saker som drar mycket vattnet

 • Bevattning av gräsmattor, fotbollsplanen
 • Att fylla pooler
 • Att tvätta bilen hemma
 • Att använda högtryckstvätt eller vattenslang

 • Hur mycket rent vatten förbrukar varje svensk per dygn? I Sverige använder vi totalt cirka 200 liter dricksvatten per person och dag. 1-2 liter dricks, i övrigt går resten till exempelvis matlagning tvätt och bad.  Det är vattenbrist på Öland

  De senaste åren har nederbörden varit extremt låg i vår region och vattennivåerna sjönk men tack vare en riklig nederbörd i höstas är nu grundvattennivåerna stabila, men på flera håll är vattenbristen fortfarande tydlig.

  Kommunen arbetar intensivt med att säkerställa vattentillgången på kort och lång sikt, men det är viktigare än någonsin att vi alla hjälps åt med att spara på vattnet


  Vår insats för miljön

  Vi ska duscha kortare och tänka på hur verkligen vi använder vattnet, och hur vi slösar vatten, hur kan vi kan göra insats att vi inte slösar.


  Den globala vattenbristen

  I världen förlorar vi över 520 miljarder liter vatten per år.

  Likes

  Comments  Stoppa läckage.

  En droppande kran kan förbruka cirka 15 kubikmeter vatten per år. En strilande kran kan förbruka ungefär 300 kubikmeter.

  Diska och tvätta med fulla maskiner. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran.

  Toaletter som används många gånger om dagen kan bytas ut, eller byggas om, till snålspolande.


  Gamla kranar och duschmunstycken kan bytas ut mot snålspolande.


  Undvik att bada i badkar och istället duscha.
  Det drar mycket mer vatten om man ska fylla upp ett helt badkar.

  Undvik att låta kranen i handfatet rinna när du rakar dig eller borstar tänderna.


  Tvätta inte bilen så ofta. Tvätta den dessutom helst på tvättanläggningar. Det är inte tillåtet att tvätta bilen på gatan.
  Dom har även så att vattnet renas och kan användas igen.

  Duscha snabbt och håll duschhandtaget i handen i stället för att fästa det på väggen.

  Istället för att låta vattnet rinna tills det är kallt varje gång du vill ha ett glas vatten, fyll istället en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet.

  Om du bor i hus, kan du ställa en regnvattenbehållare under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna plantorna, tvätta bilen eller putsa fönster.

  Likes

  Comments

  HEJ, vi heter Julia och Erika vi går i årskurs 9 och har ett miljöuppdrag.

  Vi bor på Öland och vi har vattenbrist här, dessutom är det vattenbrist i andra länder.

  Vi två ska under en vecka tänka på hur vi använder vattnet.

  Eftersom vi bor på det ställe som drabbas av vattenbrist så måste vi tänka extra noga på detta.

  I nästa blogginlägg ska vi ta upp hur vi i världen ska försöka stoppa vattenbristen.

  Likes

  Comments