Header

Nu är det bara 1 vecka kvar på denna termin, sen väntar 7 veckor av resande, äventyr och lata dagar på stranden!

Tänkte därför att det är hög tid att ägna ett inlägg åt att berätta om hur det har varit att studera vid NTU, vilka kurser jag läst och vad jag har lärt mig!

Nanyang Technological University

NTU (Nanyang Technological University) är ett brett universitet med ett stort campus. Campus ligger i ett stort grönområde (känns som djungeln) ca en 1 timme med lokaltrafik utanför Singapores stadskärna. NTU ligger på plats 11 på QS World University Rankings (2018) lista över världens bästa universitet och har en bättre rakning än Yale University som ligger på plats 16. Fun facts är att NTU inrättades 1991, har 33200 studenter och President för universitetet är en svensk man, Bertil Andersson!

Universitetet är uppdelat i ett antal college och skolor:

 • Nanyang Business School
 • College of Humanities, Arts, and Social Sciences
 • College of engeneering
 • College of science
 • Lee Kong Chian Scool of Medecine
 • Interdisciplinarity graduate school
 • National Institute of Education
 • S. Rajaratnam School of International Studies

Varje College/Skola är även uppdelade i olika områden och byggnader. Jag studerar vid School of Art, Design and Media som tillhör College of Humanities, Arts and Social Sciences. Här kan studenter läsa enstaka kurser (vilket jag gör) eller något av följande program:

 • Digital Animation
 • Digital Filmmaking
 • Interactive Media
 • Photography and Digital Imaging
 • Product Design
 • Visual Communication

Kurser

Jag har läst 5 kurser här i Singapore som totalt ger mig 16 AU credits vilket motsvarar 30 svenska högskolepoäng, 4 kurser på 3 AU och 1 kurs på 4 AU. För mitt program (Civilingenjör i Interaktion och Design) har jag förmånen att läsa 30 högskolepoäng inom valfritt område, jag har valt att använda nästan alla dessa poäng för mina utlandsstudier.

Digital Painting

I denna kurs har vi har använt oss av Photoshop för att skapa digitala målningar och manipulera bilder. Jag hade lite förkunskaper inom Photoshop innan jag började kursen, men oj vad mycket jag har lärt mig. Kursen inleddes med ett antal föreläsningar där vi efter varje föreläsning fick en mindre uppgift att göra klart till veckan efter. Vi arbetade med uppgiften på lektionen vilket gjorde att man var klar när lektionen var slut, dvs man behövde inte arbeta mycket utanför skoltid. Vi hade ett mid term project och ett final project, i dessa projekt använde vi oss av det vi lärt oss under terminens gång. Dessa projekt kräver lite mer tid och jag har spenderat mer tid än lektionstiderna för att färdigställa dessa. Skolan har Wacom skärmar och pennor som vi fått använda oss av vilket gjort arbetet till ett nöje!

Som UX-designer känner jag att det är värdefullt att lära sig photoshop då det är ett kraftfullt och brett verktyg som man kan skapa otroligt häftiga bilder med.

Sound for Interactive Media

Inledningsvis tyckte jag att denna kurs var väldigt märklig och abstrakt… Nu i slutet av terminen har jag dock insett hur mycket denna kurs har gett mig. Kursen gick ut på att lära sig hur man designar med ljud. Varje vecka hade vi en skriftlig uppgift där vi gjorde research om en ljudkonstnär, vi läste en text om konstnären, lyssnade på ett verk och skrev ca 250-500 ord om konstnärens verk i ett blogginlägg. Längst kursens gång hade vi mindre projekt som gick ut på att samla material till ett mid- term project och ett final project.

Det bästa med kursen var definitivt vår professor och klassen. Vi var 7 utbytesstudenter som läste kursen och alla (förutom jag) inklusive professorn är från USA. Randall Packer heter professorn och det är sällan som jag träffat en person som är så passionerad i vad han gör haha. Randall är en framstående person inom “computer music” och har studerat musik komposition vid både “California Institute of the Arts” och “University of California Berkeley”. Vi diskuterade ljud, teknik och internet halva lektionerna och jobbade med projekten andra halvan. Allt diskuterande och skrivande har gjort att jag utvecklat min engelska i både tal och skrift!

Vad tar jag med mig från denna kurs? Vi har fått arbeta med olika tekniker och mjukvaror som kan vara till stor nytta i framtida projekt. För att manipulera ljud och video har vi använt oss av programmen Ableton och MAX , för att göra screencasting har vi använt oss av OBS och sist men inte minst har vi använt Final Cut Pro för att sätta ihop våra verk. Som tidigare nämnt var denna kurs även bra för att förbättra engelskan och nu har jag inga problem med att diskutera abstrakta ämnen på engelska haha.

Graphic Communication

Namnet på denna kurs beskriver innehållet väldigt bra. Vi lärde oss grunderna i hur man kommunicerar grafiskt. Hur man får något i en bild att hamna i fokus, hur man förmedlar rätt budskap med en bild, hur man använder sig av textur för att få fram ett budskap och hur man bör använda färg och form. Det som var oväntat med denna kurs var att vi fick måla (med pensel, färg och papper) ganska mycket, hade förväntat mig mer skapande med hjälp av digitala program. Uppgiften då vi målade var dock väldigt abstrakt vilket gjorde att penslar och färg passade sig ganska bra ändå.

Från denna kurs tar jag helt enkelt med mig grundkunskaper i hur man kommunicerar grafiskt.

Game Design

Alltså professorn i denna kurs är helt crazy och underbar! Att lyssna på honom varje föreläsning är som en föreställning. Han brinner för att skapa och designa spel och har sjukt mycket inlevelse när han pratar, hoppar runt och demonstrerar de spel han refererar till. Jag hade nästintill ingen erfarenhet av spel vilket gjorde denna kurs mycket givande. Vi har fått lära oss hur man skapar och analyserar spel utifrån MDA ramverket (Mechanics - Dynamics - Aesthetics).

Under kursens har vi tillsammans i grupper om 4-5 personer fått skapa ett spel i programmet Game Maker Studio. Varje lektion inleddes med ca 1 timmes föreläsning där professorn gick igenom ett område inom speldesign. Det spel som vi skapat är designat och byggt utifrån det vi lärt oss på föreläsningarna och MDA ramverket. Skapandet av spelet skedde alltså parallellt med föreläsningarna. Vid några tillfällen utförde vi speltester där alla i klassen fick gå runt och testa varandras spel, detta gav utrymme för feedback och eventuella förbättringar. I mitten av terminen tog professorn med oss till “The SEA Summit”, en spelkonferens för länderna i sydostasien. Konferensen var inspirerande och intressant och huvudämnet var att prata om hur spelutvecklare i de olika länderna kan samarbeta för att göra branschen större i sydostasien.

Kul med denna kurs är att jag har fått dela med mig av kunskap och lärt mig av andra. Min roll i spelutvecklingen har varit att programmera men jag har också fått bidra med grafiska bitar och mina kunskaper inom användardesign.

Magic of Voice in the World of a Singer

Om man gillar att sjunga är denna kurs drömmen, man lär sig otroligt mycket om sin röst! Denna kurs valde jag att läsa för att jag älskar att sjunga men också för att öva att stå på scen. Varje vecka fick vi lära oss något nytt om hur vi kan öva upp våra röster. Vi övade inte bara våra sångröster utan också hur våra röster kan bli mer tydliga och kraftfulla när vi pratar.

I kursbeskrivning står det att man under kursens gång kommer att sjunga mycket och om man inte vill sjunga bör man inte gå kursen. Detta stämmer helt klar, vid flera tillfällen fick man stå på scenen inför ca 50 pers och sjunga helt utan akustik, bakgrundsmusik eller mikrofon för att läraren skulle kunna påpeka vad man bör öva på. Detta var självklart lite läskigt men professorn var väldigt ödmjuk, ärlig och rättvis!

Jag har i denna kurs lärt mig hur jag kan träna min röst för tydligare få fram mitt budskap i sång och tal. Kommer definitivt att använda många av teknikerna jag lärt mig vid framtida föredrag eller framträdanden!

Kortfattat om min bild av ADM

Gemensamt för alla kurser är att professorerna är väldigt kunniga och de brinner för de ämnen de lär ut. I nästan alla kurser på ADM jobbar man med projekt, detta gör att jag inte haft några tentor under terminens gång. Att inte ha tentor har både för och nackdelar (projekt tar tid men är inte lika stressigt), jag har tyckt att det är skönt att pröva på ett annat typ av plugg och detta gör att jag nästan är lite taggad på tentorna som väntar på mig hemma till vårterminen haha. Många studenter på ADM är väldigt kunniga (vissa sover i skolan för att de arbetar så hårt) och det har varit givande att fråga dem om hjälp och be dem ge feedback på ens arbete. En skillnad mellan universitet här och hemma är att universitetet här är inte gratis för de Singaporianska studenterna, detta gör att lärarna ibland kan be en köpa material som man själv får bekosta. Jag har dock bara behövt köpa penslar till ett projekt i Graphic communication, annars har det varit lugnt. Vet dock att folk som läst fotokurser har fått lägga ganska mycket pengar på film och lab-kostnader.

Over all så är ADM en sjukt inspirerande och bra skola! Byggnaden är vacker (något mindre deppig än lokalerna på UMU haha) och biblioteket är en perfekt plats att plugga på om man behöver lite lugn och ro.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Ett impulsköp av flygbiljetter och bokning av lyxvilla resulterade i en oförglömlig helg i Krabi. Jag och 8 tjejer från min korridor packade varsitt handbagage och flög till Thailand och spenderade 4 dagar i detta häftiga land. Trots en del regn fick vi en dag med strålande sol och vi han med att se diverse turistattraktioner.

Obligatorisk gruppbild

Vi sov som prinsessor i dessa sängar

Blev en del poolhäng

Någon sekund efter att denna bild togs landade Tess på sin tumme och näst intill stukade den...

Pineapple fried rice är något man måste pröva om man besöker Thailand. Väldigt gott!

Vi besökte en restaurang som Nora letat upp på Tripadvisor. Maten här var sjukt god, helt klart den bästa thaimaten jag ätit. 

Vegetariska vårullar

Ja beställer nästan aldrig mat med grön- eller rödcurry men jag passade på att pröva detta i Krabi. Kan ju säga att jag har hittat en ny favoriträtt!

Fried broccoli with scampi

Nora var extremt hungrig och sugen så hon beställde in tre varmrätter!

Detta är också en ny favorit! Mango sticky rice, består av färsk mango, sött ris och kokosnötsmjölk.

Vi köpte massa goda frukosttillbehör och lagade frukost tillsammans på morgonen. Mycket mysigt!

Mera mat <3. Chicken Satay med jordnötssås

Coconut shake

Chicken red curry with Roti

Vi besökte Tiger tempel och trots regnet lyckades vi ta oss upp de 1256 stegen till templet. Lotte var glad i sina nya flätor som hon var tvungen att göra efter att ha förlorat en vadslagning.

Utsikten uppe vid templet var väldigt dramatisk och häftig.

Svettiga efter en ansträngande "klättring" men nöjda

Projekt avlägsna flätor.

Vi hann med ett besök till nattmarknaden i Krabi, blev en del mat och shopping.

Likes

Comments

För ca 2 veckor sedan frågade en kille som jag läser en kurs med om jag ville följa med på en weekend till en ö utanför Malaysia, jag tyckte att det lät intressant och frågade tjejerna i min korridor om de ville följa med och nästan alla hängde på! Vi blev totalt 40 personer som följde med på resan, en blandning av danskar, tyskar, spanjorer, holländare, en norsk tjej, en australiensisk tjej, en fransman och så var vi två svenskar som inte träffats tidigare. Björgvin från min klass som anordnade resan bokade en buss för oss alla och reserverade rum på ett av öns 3 hotell. 

Vi begav oss med bussen från Campus natten till fredag och var framme vid hamnen där tre båtar tog oss till ön på fredag förmiddag. Ön kallas Kapas Island (Pulau Kapas på Malajiska) och ligger 20 minuter med båt utanför Malaysias östra kust. Kapas är inte lika turistigt som många av de andra öarna utanför Malaysia och här kan man göra allt som önskas på en paradis ö, snorkla, gå på tur i djungeln, äta god mat och dricka kalla drinkar. 

Under fyra dagar solade vi, badade, åt massa bananpannkaka och festade på stranden i solnedgången.

Några saker jag lärt mig under denna resa:

-Kommer troligtvis inte åka särkilt mycket buss (långa sträckor) här i asien, vår busschaufför körde som en galning och somnade till vid ratten ibland... (Ja jag var något rädd).

-Köpa en väska med lås. Vi bodde i en simpel hydda i djungeln (bokstavligen talat) utan lås på dörren, så vill man ha värdesaker ifred är det bra med ett lås på väskan. Jag tog med mig mina värdesaker vart jag än gick...

-Lägga mer pengar på boende haha. Djungelhydda i all ära men har insett att jag behöver en ren säng och en normal toalett för att trivas.

Båtturen gick fort, tog ca 20 minuter från hamnen. 

Hur vackert?! På denna strand låg hotellet vi bodde på :)

Det fanns gott om uthyrning av kajaker och dykutrustning.

Glada tjejer på semester!

Hotellet hade stolar och bord till oss alla och vi åt frukost och middag här varje dag. Det är en familj som äger hotellet och alla i familjen var super trevliga och gästvänliga. De fixade mat och åkte in till fastlandet för att handla öl till oss alla. 

Dessa brudar gör mig glad :D

De dukade upp så fint inför middagarna, med rosa servetter och fina vinglas. 

På kvällen bjöds det på eldshow av en av sönerna i familjen. 

Jenny och Larissa :D

Kathrin :D

Här är den fina hyddan! Jag Jenny, Lotte och Britt sov här. Vi delade på e dubbelsäng och två madrasser, vi turades om att använda dubbelsängen då denna var något skönare och hade myggnät. 

Trappan upp till hyddan blev helgens träningspass...

Likes

Comments

I centrala Singapore ligger området "Arab Street" här säljs det kryddor, tyger och medelhavs mat. Jag och tjejerna gjorde en dagsutflykt hit, åt turkisk mat och spanade in alla färgglada hus. 

Kring Arab street finns många små och färgglada hus. 

Lotte hittade en glass!

De små byggnaderna inger en mer mysig och lugn känsla än skyskraporna.

Hittade en fin vägg!

Likes

Comments

Nu är mitt schema äntligen färdigställt! Ska göra ett inlägg om vilka kurser jag läser och hur mitt schema ser ut nu i veckan. En av de kurser jag läser är en sångkurs "The Magic of Voice in the World of a Singer" och det ska bli kul att få återuppta sången under en termin. Ska spela in min röst flertalet gånger och se hur jag utvecklas under tre månader, spännande! :) I denna video sjunger jag "Dancing on my own" och om ca 3 veckor ska jag framföra denna låt inför min klass. Under lektionerna ska jag få öva upp min sångröst och om 3 veckor får vi se om rösten förbättrats något


Likes

Comments

Det finns gott om sushi restauranger i Singapore, jag och Jenny bestämde oss för att testa en av dom. Sushi Express är en snabbmatsrestaurang som serverar sushi på rullband för 1,5 SGD per tallrik. Här slår man sig ned bredvid turister och lokalbor för att inta en enkel och näringsrik lunch eller middag. Vi fick sitta bredvid en familj från Singapore som berättade för oss vad alla rätter innehöll och hjälpte oss att beställa det som inte dök upp på rullbandet. Att äta sushi är lite dyrare än att äta på campus eller liknande foodcourt, men priset och upplevelsen är fortfarande bättre än i Sverige, vi åt ca 10 bitar var inklusive dryck och cheesecake för 90 kronor. 

Det bästa med rullbandssushi är att man kan välja efterhand vad man är sugen på. 

Detta var min favorit, grillad räka!

Den klassiska laxen är ett måste :)

Saltade sojabönor!

Rom och sjögrässallad, salladen var Jennys favorit.

Som sista bit tog Jenny crabfish och jag testade något annorlunda, det röda till höger var någon form av torkad fisk marinerad i en söt sesamsås. 

Cheescake blir man glad av :)

När man ätit klart kommer en servitris och räknar tallrikarna, skriver upp siffran på en lapp som man sedan tar med sig till kassan för att betala. 

Likes

Comments

I Singapore är det varmt året om, men det är också hög luftfuktighet och molnigt, regnar gör det också en hel del. När himlen är fri från moln under en längre period så är vi tacksamma över att vi kan gå till poolområdet på Campus. Det finns en stor pool där man kan träna eller bara hänga vid poolkanten och många solstolar som man får använda gratis. Jag, tjejerna från min korridor samt Hanna, Jonas och Gustav hängde vid poolen en kort stund (solen var väldigt stark) sedan gick vi till canteen 2 för lunch. Senare på eftermiddagen besökte vi NTU FEST, ett event anordnat av Nanyang Technological University (där jag pluggar) där vi studenter blev välkomnade till campus.

Vi blev ett stort lunchgäng! :)

Jenny, Lotte och Britt är från Nederländerna och känner varandra sen innan! Härliga tjejer! 

Jenny och Lotte hade såhäääär mycket energi!

Blev nachos och kyckling till middag ;)

Likes

Comments

Som utbytesstudent i Singapore är det väldigt lätt att hitta nya vänner, speciellt om man väljer att bo på Campus! Det finns alltid någon man man prata med, i korridoren, i skolan, på matställen och på gymet! En av mina nyfunna vänner är Jenny, vi bor bredvid varandra och min första kväll på campus spenderade jag med henne och hennes roomie Kathrine då jag kände mig ganska ensam i mitt tomma rum. Efter bara någon vecka kommer man varandra nära.

Jenny har också ett distansförhållande och saknar sin pojkvän hemma i Nederländerna lika mycket som jag saknar Marcus <>

Likes

Comments

Medelhastigheten för denna dag har legat på ca 1 km per timme... Igår var jag ute och festade med en massa utbytesstudenter och somnade inte förrän 04.00. Därför bestämde jag mig för ta denna dag som den kom och inte göra upp några större planer. Jenny och Fatou hade samma inställning och vi gick därför en promenad på Campus, åt lunch på Mc donalds och handlade en massa frukt. 

Jenny och Fatou! Jenny är från Nederländerna och Fatou är från Senegal men pluggar i Paris. Båda läser business och bor i samma korridor som mig, Jenny och jag bor grannar!

Kände att jag behövde mer vitaminer och köpte därför en massa frukt! Hittade även en osötad (allt här innehåller socker...)  och laktosfri soyadryck som jag ska testa att blanda i mitt morgonkaffe. 

Likes

Comments

Tänkte visa er lite bilder från Campus och ge er en inblick i hur det ser ut där jag spenderar mina vardagar! Campus är gigantiskt och består av många skolbyggnader, matställen och studentbostäder. Studentbostäderna kallas för hall och separeras med nummer eller unika namn. Som jag nämnt tidigare bor jag i Hall 15 som ligger nära gym, skolan och matställen. Jag har gångavstånd till det mesta, men det går gratisbussar runt hela Campus som man kan åka med om man är för trött för att gå.

School of Art, Design and Media (ADM-school)- Hur cool är inte denna byggnad?! Här ska jag läsa alla mina kurser denna termin.

Byggnadens tak är prytt av en gräsmatta som man kan promenera upp på. Ibland sitter det studenter här och äter lunch!

Campus ligger princip mitt i djungeln och det växer grönt överallt.

Några av studentbostäderna, mitt i djungeln som sagt...

Detta kan vara en av de saker jag gillar mest med detta campus, det finns en löpbana som sträcker sig runt nästan hela området! Bäst är att springa när solen gått ner, då är värmen inte lika påfrestande. 

Ingången till mitt block! Varje hall består av olika block och jag bor i 72. Vi bor både killar och tjejer i block 72 men på min våning bor det bara tjejer. 

Fina blommor finns det gott om!

Innergården

Jag bor på våning 3 och såhär ser det ut när jag öppnar dörren varje morgon! 

Jag delar rum med Olivia från Frankrike, hon pluggar datavetenskap vid ett universitet i Israel!

Min del av rummet består av ett skrivbord, säng och garderob. Simpelt men det är allt man behöver då man inte spenderar mycket tid hemma. 

Min frukost består för tillfället av havregrynsgröt med tranbär och goji samt svart kaffe. I matsalen i min hall serveras enbart ägg, vitt bröd och sött kaffe till frukost...

Likes

Comments