Header

VARDAG, KÄNSLOR

Ibland är livet helt jävla underbart. Andra gånger är det som om någon släppt en tank full med koskit (och annat oönskat innehåll) mitt framför dig, rakt på den väg du ämnat ta.

Vi har haft en riktigt kass vecka. Och så sitter jag nu, fredagskvällen till ära, här och undrar hur i helvete man som människa ibland bara orkar luta sig tillbaka och invänta nästa katastrof. För DEN KOMMER. Det tar inte slut. Om jag lärt mig något under mina snart 27 år, så är det att DET INTE TAR SLUT.

Men på något got vis har vi kommit igenom så många sådana faser tidigare, och tagit lärdom av dem, att det ändå inte känns som livets slut. Visst, det finns människor som för varje katastrof skriker ut "Varför alltid JAG!?" och lägger sig tvärt över vardagsrumsgolvet och hoppas någon annan ska reda ut röran. Men sanningen är att vi själva står för 90% av den skit som kommer i vår väg. Eller vi ansvarar åtminsonde för den andelen, resterande 10% är kanske saker vi inte kunnat påverka, så som sjukdom eller olyckor exempelvis.

Sanningen, som förvisso svider, är att det är vi som orsakat denna röra. Det var min fot på gaspedalen när jag blev fast i poliskameran, det var vårt beslut att gå med på en förskyndad utflytt ur lägenheten och det var vårt beslut att köpa huset och riva toaletten som nu knappt hinner återuppbyggas innan inflytt. Att vi är dåliga på att säga ifrån när någon utnyttjar oss/vår dumsnällhet är vårt egna misstag och vi kan inte förvänta oss att någon annan skall säga STOPP i vårt ställe. Det var dock kanske inte Nicklas fel att han nu går på kryckor, så det får stå för de 10 procenten jag pratade om.

Nu sitter någon säkert och skakar på huvudet åt mig, och tycker att jag gnäller över petitesser jämfört med vad någon annan går igenom. Men det är ju som det är med det, man lever ur sin egen synvinkel och det betyder inte att man faktiskt tror att man har det värst. Långt ifrån. Skulle jag faktiskt tro att vi nått botten skulle jag knappast sitta på min soffa en fredagkväll och invänta en till katastrof/petitess. Då skulle jag nog ligga där på vardagsrumsgolvet (om jag hade ett i den situationen) och vänta på Gud.

gammal bild.

Likes

Comments

VARDAG

Älskar de fakto att vi har en separat matsal! Ser fram emot alla middagar och kafferep med exempelvis föräldrabarngruppen som ska avverkas där, utan det minsta problem vid namn utrymmesbrist!

Nu ikväll fick vi ett bud på lägenheten med krav om inflyttning 1 mars. Kan bli bråttom för oss, väldigt bråttom, om vi skulle acceptera priset. Måste sova en natt på det och känna efter om vi klarar det.
Nog för att vi klarat av att flytta över Östersjön på en dag (två gånger!) men Gud Ske lov att vi skulle hinna flytta 5 kilometer på tre veckor!

Nå nej, det finns ju en del viktiga saker i huset som ska vara klart före det är beboeligt, samt att vi nu har en 10-månaders med oss som inte tillåter oss göra så mycket utan hans "hjälp". Vilket jag såklart uppskattar, men det gör det inte desto mer lätt att få saker utförda.

Likes

Comments

INREDNING, VARDAG

Här ovan är bilder på några tapeter jag gillar men antagligen inte kommer välja till vår matsal som nu är på tapeten(-ha!). Det är så svårt när jag gillar så många men ändå inte hittar DEN tapeten som ska upp på väggen just där. Matsalen är för övrigt väldigt vit, med vit helpanel på den största väggen och halvpanel på de två väggar som ska få en ny yta ovanför. Just nu är rummet väldigt randigt, och jag blir alldeles snurrig av att se på det. Randig tapet är alltså helt uteslutet i alla fall. Boråstapeter har en massa bra alternativ meh då blir jag så där snål igen och vill inte betala ~80€ + frakt för en rulle.
Är även orolig för att en mönstrad boråstapet ska krocka med halltapeten som är vild i sig. Björkskog. Vi har en vägg björkskog i hallen. Behålla eller ej? Vet ej...

Blev en hel del mer ytrenovering i huset än vi först planerat, men känns så viktigt att göra det till vårt, i våra färgval och med fräscha ytor. Vi går med pensel och spackel lite överallt. Sakta sakta blir det bra.

Toaletten är riven och ska snart uppbyggas igen, först skall en till fuktgranskning göras efter ett mindre trevligt fynd; gammal fuktskada i golvet.

När våren kommer vill jag vara klar med insidan för då behöver trädgården min odelade uppmärksamhet.

Det om det. Ska städa upp lägenheten för en visning ikväll. Hinner inte mycket vid huset just idag. Nya tag imorgon!

Likes

Comments

Elis 6-12 mån, VARDAG

Längesedan nu, kan inte ens skylla på annat ön passivitet just på SOME-fronten. Livet har öndå pågått hela tiden, i allra högsta grad. Vi har hunnit betala ett hus, påbörja renovering, jobba om vartannat och varit i Stockholm en vända.

Idag ör Elis strax 10 månader och den allra bästa 10-månaders typen man kan få dela vardagen med! Ibland glömmer jag att verkligen TITTA på honom, och om jag gör det så rycker jag riktigt till över hur stor han har blivit på så kort tid! Först nu har har varit på utsidan lika länge som han var på insidan, helt sjukt!

Februari började som det ska, med vab. Inte för att jag nu har någon anställning att vara trogen, men jag har vårdat sjukt barn i alla fall. En släng av falsk krupp hade han också men vi behöver kanske inte prata så mycket om att jag för första gången under småbarnstiden blev hysteriskt rädd och for iväg med Elis till sjukhuset mitt i natten.....

, vi kommer nöta av februari i rasande fart. Om två veckor blir det att åka till Lappland. Innan dess och efter det ska det renoveras en toalett och utföras allmän ytrenovering. Kanske kan vi flytta in i Mars?


Nu har jag suttit uppe farligt länge med tanke på vilka tidiga mornar Elis tycker vi ska ha nu för tiden. Ni vet, synden straffar sig självt...

Likes

Comments

VARDAG, MATERIALISM

Igår hintade jag ju om att något i husväg är på väg att avgöras idag. Och kan du tänka dej, det blev verkligen så, att vi fick oss ett hus! Okej okej, papperen ska ännu skrivas under o.s.v. o.s.v. men låt oss ändå ta ut lite glädje i förväg! Detta betyder då att vi säljer vår lägenhet, även om det tar emot! Valde att försöka sälja privat för att spara några tusen euros som annars hade gått till mäklararvodet, får se om det går vägen. Nå, lägenheten borde i princip sälja sig självt, är nog näst intill det bästa man kan få i den prisklass vi har den ute till.

Snabba tag hos oss, lagom till jul. Men flytten sker nog inte förrän i februari.

Så småningom ska jag förtälja vart vi vänder flyttlasset. Promise.

Likes

Comments

VARDAG, BLOGGVÄRLDEN

Elis sover sin förmiddagsvila. Nicklas är i bowlinghallen och hjälper till med en en tävling. Jag ligger på soffan och tar igen en hel veckas bloggläsning. Kommer fram till att många av "mina" bloggar står rätt tomma just nu. Läser litet arkiv istället. Hur smart som helst; finns så mycket i arkiven att njuta av! Inte minns man allt man läst; och en del skriverier var inte aktuella för en själv när de väl gjordes, men kan uppskattas mycket mer nu i efterhand, tänker särskilt på barnrelaterade inlägg; som jag förut scrollade förbi snabbt som attan.

För övrigt är vi upptagna med husletande. Har OK hos banken och allt. Det svåra är just att hitta ett hus. Rätt hus, på rätt läge. Just nu känns det brännande nära, imorgon avgörs allt. Kanske.

Jag har även jobbat några helger. Ombytande och roligt. Men ack så hjärteskärande att lämna bebisen hemma och åka iväg. Varför är föräldraledigheten såå kort?! Känns som den gick på två veckor och så PUFF! Slut! Over!

Idag vilar vi. Kanske också blir borta från babysimmet. 16 euros i sjön, eftersom man betalar på förhand och ej får tillbaka oavsett varför man är borta. Är en lugn hemmakväll en sändag värt 16 €? Jag tror det, idag.
Likes

Comments

ÖVRIGT

Näe hörni här inne är det dött för tillfället. Har ingen aning om när jag finner inspiration till att aktivt blogga igen men hoppas ni hittar tillbaka hit när den dagen kommer. För så mycket vet jag, den kommer.

Likes

Comments

FRÅGOR & ÅSIKTER

De är så roliga på FPA(finska motsvarigheten till försäkringskassan)! Nu, si så där fyra månader efter att min ansökan om föräldrapenning skickades in, har de kommit fram till att de kan bevilja mig föräldrapenning. MEN, först måste jag gå på en efterkontroll(efter förlossningen). Den ska ju ske 8-12 veckor efter att Elis fötts, och det var i början på april. Min svenska efterkontroll är gjord men når ju inte upp till de kriterierna finländska försäkringssystemet kräver, så att jag var på en sådan i Sverige hjälper föga. Alltså, nu måste jag på något vis åka tillbaka i tiden för en efterkontroll i Finland, ungefär i juni. Men just det ja, då omfattades jag ju inte av finländska sjukvårdsförsäkringen och har ingen rätt att bli undersökt här. Hm. Ja, de är allt roliga på FPA.


Likes

Comments

KÄNSLOR

Ibland är det en dålig dag och man vill scrolla förbi allt och alla på sociala medier, för att man är så självupptagen i sitt lidande och inte har tid eller ork med andra människors lidande. Idag stannade jag ändå till och gick tillbaka i mitt facebookflöde för att klicka in mig hos någon som har det jobbigt av andra orsaker än jag, värre; skulle jag säga. I mitt självupptagna "dålig-dag-mood" är det så lätt att sjunka ihop, inåt, och inte se vad som finns runt en. Bestämde mig för att, dessa dåliga dagar, försöka sätta perspektiv på saker genom att ta del av andra människoöden. Ofta kan man ju komma fram till att man har det rätt bra, ändå. Man kan inte ha allt, det vore befängt. Ändå är det dit min strävan vilsnas. Om och om igen.

Likes

Comments