Kladdkaka, Småkakor


Ikväll bjuder jag på en riktig chokladbomb. Småkaka och kladdkaka i ett


225 g mörk choklad, hackad

60 g smör

1,5 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl farinsocker

1 tsk vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader

Smält choklad och smör tillsammans

Blanda mjöl och bakpulver i en skål

Vispa ägg, farinsocker och vanilj pösigt i en annan skål

Vispa ner choklad och smör i äggblandningen.

Tillsätt de torra ingredienserna och vispa tills allt går ihop

Ställ smeten i frysen i 30 min

Forma degen till 10-12 bollar (jag använde en glasskopa) och lägg på pappersklädd plåt. Lägg dem glest för de flyter ut

Grädda i 9-12 min beroende på hur stora de är och hur kladdiga du vill ha dem

Låt dem svalna på galler

Likes

Comments

Godis, Jul

En härligt len och mjuk chokladkola som smälter i munnen. Den är mycket lättare att göra än vanlig kola eftersom man inte behöver passa gradantal. Bara koka och när den är tjock är den färdig



1 burk kondenserad mjölk (sötad)

25 g smör

0,5 dl kakao

1 krm salt


Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull

Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills den tjocknar, 8-10 min. Rör hela tiden med en slev, det är lätt att bränna kondenserad mjölk

Häll ut smeten (jag använde en pappersklädd brödform) och låt svalna, skär i lagom bitar, eller rulla kulor när smeten svalnat

Förvara i tätslutande burk i kylen


Likes

Comments

Godis, Jul

Coca cola kola. Jag tycker det är lite roligt att säga. Det är inte jätte mycket coca kola smak, men den finns där. Jag kokte den till 127 grader och den blev så där härligt seg



1,5 dl grädde

1 dl vit sirap

2 dl socker

1,5 dl coca cola


Blanda alla ingredienser i en stor kastrull

Koka upp och sänk värmen lite. Smeten ska koka men inte våldsamt

Kok till 125 grader eller tills smeten klarar kulprovet

Häll smeten i en bakpappersklädd form och låt svalna

Klipp eller skär i lagom bitar

Förvara i rumstemperatur med bakpapper i mellan


Likes

Comments

Godis, Jul

Jag är inte jätte förtjust i skumtomtefudge för jag tycker det är så sött, men det hör julen till och sätter jag fram det på jobb försvinner det i ett nafs



14 skumtomtar

50 g smör

2 dl socker

1 dl grädde

150 g finhackad vit choklad


Klipp tomtarna i småbitar

Rör ihop med smör, socker och grädde i en kastrull och värm på låg värme under orörning tills allt smält

Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen

Häll i en pappersklädd form, brödform funkar bra

Låt stelna och skär i rutor


Likes

Comments

Jul, Tårtor

Brynt smörkräm är något av det godaste som finns. Jag skulle kunna äta det med sked. Det blir inte mindre gott tillsammans med mjuk pepparkaka. Jag har lite äpple i pepparkakan och de gör den super saftig.

Den är väldigt enkel att göra men kräver lite planering eftersom du måste bryna smöret dagen innan du gör krämen


225 g smör

5 ägg

2,5 dl socker

1,5 dl farinsocker

4,5 dl mjöl

1 msk bakpulver

2 tsk bikarbonat

2 tsk malen ingefära

2 tsk kanel

1 tsk salt

2 dl creme fraich

2 dl grovt rivet äpple (ett stort)

1 msk finrivet apelsinskal


Brynt smörkräm

300 smör

300 g färskost

400 g florsocker


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt svalna

Vispa ägg och båda sockersorter pösigt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner den i äggsmeten

Blanda creme fraich med äpple och apelsinoch blanda ner det tillsammans med smöret i smeten

Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 24 cm

Grädda ca 30 min (använd en provsticka att se om de är torra i mitten)

Låt svalna helt


Brynt smörkräm

Bryn smöret i en kastrull

Låt svalna och stelna i kyl

Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt

Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm


Montering

Dela kakorna på mitten så du får 4 bottnar

Bred på krämen på en botten, lägg på en botten och bred på mer kräm. Gör detta en gång till och lägg på sista botten

Ställ tårtan i kylen en timme, men låt resten av smörkrämen stå framme

Ta ut tårtan och bred på resten av krämen runt om tårtan

Låt stå svalt till servering

Innan servering så dekorera tårtan med tex apelsinskivor och florsocker

Likes

Comments

Godis, Jul

Här kommer ett av de enklaste julgodis som finns. En härlig krämig fudge som går att smaksätta med alla sina favoriter. Denna gång hade jag apelsin. Apelsin och choklad blir aldrig fel. Den blev lite kladdig och fick ligga och torka lite längre än vanligt.



230 g ljus choklad

20 g smör

0,5 burk kondenserad mjölk (sötad)

0,5 apelsin, saft och skal


Blanda choklad, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och smält samman på svag värme. Rör försiktigt då och då

Ta kastrullen från plattan när du har en jämn smet och blanda i apelsinsaft och finrivet skal

Häll upp i pappersklädd form (jag brukar använda en brödform) och låt stelna. Är du lite otålig så stoppa in den i kylen ett par timmar

Skär i bitar och låt ligga och torka lite innan du stoppar den i en burk

Likes

Comments

Godis, Jul

Den här saltlakritsfudgen är ett hittepå recept, men oj oj OJ så gott det blev



150 g turkisk peppar
100 g grädde
200 g socker
75 g smör
75 g mörk choklad

Krossa turkisk peppar i en mortel (eller med en kavel)
Ha i allt utom chokladen i en kastrull och smält på låg värme tills både godis och socker lösts upp. Kok till ca 120 grader. Rör om då och då
Ta av från plattan och rör i chokladen.
Vispa med elvisp tills den är krämig.
Häll i en form och låt stelna. Skär i lagom bitar.

Likes

Comments

Jul, Biskvier

Här kommer ett lite tips på vad du kan servera till fika på 2:a advent imorgon. En söt liten minibiskvi med saffran och apelsin. Jag har redan bjudit på dem och det var många som tog två.



Botten

200 g mandelmassa

1 äggvita

Fyllning

0,5 dl apelsinsaft, färskpressad (ca 1 apelsin)

0,5 g saffran (1 påse)

250 g smör, rumsvarmt

1,25 dl florsocker


200 g mörk choklad

1 msk neutral olja


Sätt ugnen på 175 grader

Riv mandelmassan och blanda med äggvitan

Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut 35-40 bottnar stora som en 5-krona

Grädda ca 10 min

Låt svalna på ett galler

Blanda saffran med apelsinsaft och låt stå 30 min

Vispa smör och florsocker fluffigt

Tillsätt saften och fortsätt vispa till en slät kräm

Bred smörkrämen på bottnarna så det bildas en topp

Låt stelna i kylen ca 1 timme

Doppa i smält choklad

Likes

Comments

Godis, Jul, Lite nyttigare

Julen närmar sig och med den allt julgodis. I år tänkte jag göra några nyttigare varianter och så blir det naturligtvis några sockerbomber.


100 g valnötter

3 dl kokosflingor

10 urkärnade dadlar eller fikon

finrivet skal och saft av en lime

ca 2,5 msk kokosolja


Mixa valnötter, 2/3 a kokosflingorna, dadlar, hälften av limeskalet, all limesaft och kokosoljan till en smidig smet i en matberedre

Forma smeten till 25 bollar

Blanda resterande kokos och limeskal och rulla bollarna i det

Förvara i kylen

Likes

Comments

Jul, Bullar

I morgon är det 1:a advent. I år provade jag att göra saffransbullar på surdeg. Jag fick i för lite mjöl så degen var lite svårjobbad, men oj, oj, oj så saftiga de blev

Jag gräddade dem i vanliga bullforma som jag stoppade i muffinsformar för att de inte skulle flyta ut så mycket och så ser de inte så löjligt stora ut som mina bullar brukar göra😊



200 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
1 tsk salt
200 g surdeg
1 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
smör, rumsvarmt
vaniljpulver
mandelmassa, riven

Pensling
1 ägg

Fördeg
Blanda saffran och mjölk
Rör i surdegen och hälften av mjölet och kör i maskin ett ar minuter så det blir en lös deg
Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten


Deg
Rör i resten av ingredienserna och arbeta degen smidig
Låt jäsa under bakduk i ca 3-4 timmar
Dela degen på 3 och kavla ut en del i taget till en rektangel (eller kavla ut en jääätestor)
Bred på smör, strö på vaniljpulver och hyvla över mycket mandelmassa
Rulla ihop från långsidan och skär längderna i bitar, lägg i bullformar
Låt jäsa 1 tim under bakduk
Sätt ugnen på 250 grader

Pensla bullarna med uppvispat ägg

Grädda i ca 14 min

Låt svalna på galler

Likes

Comments