Contains affiliate links Brownie, Lite nyttigare

Den här brownien är fantastisk i sin chokladsmak. Den är hälsosammare än vanliga kakor eftersom den bara innehåller naturligt socker från dadlar. Och basen är svarta bönor

Jag blev glatt överraskad att den inte smakar bönor utan den smakar verkligen god chokladkaka. Den har inte riktigt browniekonsistens men nästan. Helt klart en värdig ersättare om du vill dra ner på det vita sockret men inte chokladen


15 dadlar

1 pkt svarta bönor(230g)

4 ägg

2 msk kokosolja

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa vaniljpulver

2 msk honung eller agave


Sätt ugnen på 175 grader

Mixa samman alla ingredienser och bred ut i en pappersklädd form

Grädda i ca 30 min


CHOKLADTÄCKE (som jag inte tycker är gott)

2 msk honung

5 msk kakao

4 msk kokosolja

Smält samman allt i en kastrull och häll över kakan

Låt stelna i kyl eller frys och skär sen i bitar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Småkakor

Det var en god smak och en rolig ide, men alldeles för lite marshmallows i. Vill ni göra dessa så ta en halv stor marshmallow i stället för 1/3 som det står i receptet



60 g smör, rumstempererat

6 st stora marshmallows (ta 9 st)

0,75 dl kakao

2,5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

0,5 dl farinsocker

1 dl socker

1 ägg

0,5 tsk vaniljsocker


Dela marshmallowsen i 3 delar (på mitten räcker) och lägg dem i frysen medans du förbereder kakdegen

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda smör, socker och farinsocker till en jämn smet

Tillsätt ägg och blanda väl

Blanda de torra ingredienserna och ha i lite i taget i smeten tills du har en deg

Rulla 18 bollar av degen och tryck i en marshmallow i var boll. Rulla till den så marshmallowsen inte syns

Lägg på pappersklädd plåt

Grädda i 4-5 min


Likes

Comments

Kladdkaka

Nu har ni fått några recept på småkakor så idag kör vi på en kladdkaka istället. Supergod var den här med nutella i. Sådär härligt kladdig som de ska vara med lite hårdare kant

Vi åt den med lite vispgrädde till


3 ägg

3,5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

4-5 msk kakao

1 dl nutella

2 dl mjöl

150 g smör


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt svalna något. Rör ner nutellan i smöret

Rör i ett ägg i taget

Rör sen i sockret

Blanda de torra ingredienserna och rör i

Häll smeten i en smord form (jag hade en 24 cm springform)

Grädda i ca 20 min. Den ska vara lite dallrig i mitten

Låt svalna och ställ sen i kylen ett par timmar så blir den härligt seg

Likes

Comments

Småkakor

Jag är lite kluven till dessa. De är en rolig ide, men jag tyckte mest de smakade pepparkaksdeg. Absolut inget fel på pepparkaksdeg och kakorna är jättegoda, men jag förväntade mig något mer



100 g smör

1 dl farinsocker

1 dl socker

2 msk sirap

3 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grovt rivna morötter

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma


Sätt ugnen på 175 grader

Knåda snabbt ihop alla ingredienserna till en deg

Rulla 3 längder ock lägg på pappersklädd plåt, platta till dem lite

Grädda i ca 10 min

Skär dem på snedden medans de fortfarande är varma

Likes

Comments

Småkakor

Den här tillhör nog oxå mina favoriter. En härligt seg chokladkaka med smak kokos



100 g smör, rumsvarmt

1 dl socker

1 msk vaniljsocker

2 msk sirap

2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

3 msk kakao

1 dl kokos


Sätt ugnen på 175 grader

Rör smör, socker och sirap poröst

Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta snabbt ihop till en deg

Dela upp degen i 2 delar och rulla till längder

Lägg dem på plåten, platta till dem lite och strö över pärlsocker

Grädda i 10-1 min

Skär de varma längderna på snedden, ca 2 cm breda


Likes

Comments

Småkakor

Har man inget vettigt att göra en lördagskväll kan man ju alltid baka lite. Ett glas prosecco till det så......😍

Drömmar har jag gjort med ganska många olika smaker, denna gång som kanelbullar. Sååå goda, definitivt bland mina topp 10



100 g smör, rumsvarmt

3 dl socker

2 tsk kanel

1 dl olja

1 tsk hjorthornssalt

4 dl mjöl, ca


Sätt ugnen på 150 grader

Rör smör, socker och kanel smidigt

Tillsätt oljan lite i taget

Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i smeten

Arbeta in resten av mjölet

Rulla bollar och doppa i pärlsocker. Lägg på pappersklädd plåt

Grädda i ca 20 min

Likes

Comments

Övrigt

En vanlig gräddbulle på ett lite annorlunda vis. Det var ganska rolig, men kladdigt, att göra dem. Framförallt var det roligt att servera dem



10 strutar

100 g choklad

0,5 msk olja


Smält chokladen och blanda i olja

Häll i strutarna så att kanterna täcks



4 äggvitor

1,25 dl socker

1 tsk vaniljsocker

3 tsk gelantinpulver

3 msk vatten


200 g choklad

1 msk olja

Blanda gelantin med vattnen i en värmetålig skål

Vispa äggvitorna till ett hårt vitt skum

Häll sakta i sockret och vaniljsocker under fortsatt vispning, och fortsätt sen att vispa tills smeten är blank och slät

Smält gelantinet i micron (tar ca 15 sekunder)

Tillsätt gelantinet i äggsmeten under omrörning i äggsmeten. Fortsätt vispa tills smeten är fluffig och spritsbar

Häll smeten i en spritspåsen och fyll i strutarna

Ställ dem i kylen ett par timmar så de stelnar något

Smält chokladen med oljan och doppa topparna

Likes

Comments

Godis, Lite nyttigare

Snabbt supergott nötgodis med mycket smak av choklad och utan socker. Visst, dadlarna innehåller socker men det är ju så mycket bättre än vitt socker så det räknas inte

Jag halverade mängden kokosolja och hade nog kunnat ta ännu mindre



1 dl cashewnötter

4 msk kokosolja

2 msk kakao

4 dadlar

1 nypa salt


Mixa nötterna med oljan

Blanda i kakao, salt och dadlar

Platta ut smeten på ett bakpapper och kyl i ca 20 min

Skär i bitar



Likes

Comments

Kladdkaka, Ebba bakar, Muffins

Dottern skulle ha en kompis att sova över så hon bestämde sig för att de skulle ha något alldeles extra supergott att mumsa på. Hon har tjatat om muffins ett tag så jag tyckte hon kunde baka några. Det blev en kladdkakemuffins med marabou choklad. Jag brukar göra dessa med mörk choklad så jag tyckte de blev lite väl söta



60 g mjölkchoklad

50 g smör

125 g socker (1,3 dl)

0,5 tsk vaniljsocker

1 stort ägg

47 g mjöl (knapp dl)

1 nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smör och choklad

Häll blandningen över socker och vaniljsocker och rör ihop

Ha i ägget och rör ordentligt

Sikta i mjöl och salt och vänd ner det

Fyll i muffinsformar

Grädda i ca 20 min

Likes

Comments

Bröd, Surdeg

Detta är ett av mina absoluta favoritbröd. Jag tror att vartannat bröd jag bakar är ett sådant här.

Som med alla surdegsbröd krävs det lite planering då det tar lite längre tid att jäsa än ett jästbröd.

Det blir mer smak i ett surdegsbröd om man kalljäser det länge, men jag tycker detta blir lika gott att jäsa i rumstemperatur



320 g rågsurdeg

250 g ljummet vatten

200 g vetemjöl special

200 g rågmjöl

30 g honung

15 g sesamfrö

12 g salt


Blanda alla ingredienser i en bunke och rör någon minut med träslev

Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur eller upp till 12 timmar i kyl

Smöra en brödform och strö i lite sesamfrö.

Skrapa ner degen i formen och strö över sesamfrö

Täck formen med plastfolie och låt jäsa ett par cm på höjden ca 3 timmar i rumstemperatur eller ca 12 timmar i kyl. När små hål dyker upp i degen är det dags att baka

Sätt ugnen på 250 grader i god tid

Grädda i 10 minuter och sänk till 200 grader och grädda ytterligare 50 min. Sista 10 minuterna kan man ta ut brödet ur formen så får det lite extra stadga

Är man osäker på om brödet är färdig kan man sticka in en stektermometer i det. Vid 98 grader är det klart

Likes

Comments