View tracker

Jul, Tårtor

Brynt smörkräm är något av det godaste som finns. Jag skulle kunna äta det med sked. Det blir inte mindre gott tillsammans med mjuk pepparkaka. Jag har lite äpple i pepparkakan och de gör den super saftig.

Den är väldigt enkel att göra men kräver lite planering eftersom du måste bryna smöret dagen innan du gör krämen


225 g smör

5 ägg

2,5 dl socker

1,5 dl farinsocker

4,5 dl mjöl

1 msk bakpulver

2 tsk bikarbonat

2 tsk malen ingefära

2 tsk kanel

1 tsk salt

2 dl creme fraich

2 dl grovt rivet äpple (ett stort)

1 msk finrivet apelsinskal


Brynt smörkräm

300 smör

300 g färskost

400 g florsocker


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt svalna

Vispa ägg och båda sockersorter pösigt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner den i äggsmeten

Blanda creme fraich med äpple och apelsinoch blanda ner det tillsammans med smöret i smeten

Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 24 cm

Grädda ca 30 min (använd en provsticka att se om de är torra i mitten)

Låt svalna helt


Brynt smörkräm

Bryn smöret i en kastrull

Låt svalna och stelna i kyl

Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt

Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm


Montering

Dela kakorna på mitten så du får 4 bottnar

Bred på krämen på en botten, lägg på en botten och bred på mer kräm. Gör detta en gång till och lägg på sista botten

Ställ tårtan i kylen en timme, men låt resten av smörkrämen stå framme

Ta ut tårtan och bred på resten av krämen runt om tårtan

Låt stå svalt till servering

Innan servering så dekorera tårtan med tex apelsinskivor och florsocker

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Godis, Jul

Här kommer ett av de enklaste julgodis som finns. En härlig krämig fudge som går att smaksätta med alla sina favoriter. Denna gång hade jag apelsin. Apelsin och choklad blir aldrig fel. Den blev lite kladdig och fick ligga och torka lite längre än vanligt.



230 g ljus choklad

20 g smör

0,5 burk kondenserad mjölk (sötad)

0,5 apelsin, saft och skal


Blanda choklad, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och smält samman på svag värme. Rör försiktigt då och då

Ta kastrullen från plattan när du har en jämn smet och blanda i apelsinsaft och finrivet skal

Häll upp i pappersklädd form (jag brukar använda en brödform) och låt stelna. Är du lite otålig så stoppa in den i kylen ett par timmar

Skär i bitar och låt ligga och torka lite innan du stoppar den i en burk

Likes

Comments

View tracker

Godis, Jul

Den här saltlakritsfudgen är ett hittepå recept, men oj oj OJ så gott det blev



150 g turkisk peppar
100 g grädde
200 g socker
75 g smör
75 g mörk choklad

Krossa turkisk peppar i en mortel (eller med en kavel)
Ha i allt utom chokladen i en kastrull och smält på låg värme tills både godis och socker lösts upp. Kok till ca 120 grader. Rör om då och då
Ta av från plattan och rör i chokladen.
Vispa med elvisp tills den är krämig.
Häll i en form och låt stelna. Skär i lagom bitar.

Likes

Comments

Jul, Biskvier

Här kommer ett lite tips på vad du kan servera till fika på 2:a advent imorgon. En söt liten minibiskvi med saffran och apelsin. Jag har redan bjudit på dem och det var många som tog två.



Botten

200 g mandelmassa

1 äggvita

Fyllning

0,5 dl apelsinsaft, färskpressad (ca 1 apelsin)

0,5 g saffran (1 påse)

250 g smör, rumsvarmt

1,25 dl florsocker


200 g mörk choklad

1 msk neutral olja


Sätt ugnen på 175 grader

Riv mandelmassan och blanda med äggvitan

Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut 35-40 bottnar stora som en 5-krona

Grädda ca 10 min

Låt svalna på ett galler

Blanda saffran med apelsinsaft och låt stå 30 min

Vispa smör och florsocker fluffigt

Tillsätt saften och fortsätt vispa till en slät kräm

Bred smörkrämen på bottnarna så det bildas en topp

Låt stelna i kylen ca 1 timme

Doppa i smält choklad

Likes

Comments

Godis, Jul, Lite nyttigare

Julen närmar sig och med den allt julgodis. I år tänkte jag göra några nyttigare varianter och så blir det naturligtvis några sockerbomber.


100 g valnötter

3 dl kokosflingor

10 urkärnade dadlar eller fikon

finrivet skal och saft av en lime

ca 2,5 msk kokosolja


Mixa valnötter, 2/3 a kokosflingorna, dadlar, hälften av limeskalet, all limesaft och kokosoljan till en smidig smet i en matberedre

Forma smeten till 25 bollar

Blanda resterande kokos och limeskal och rulla bollarna i det

Förvara i kylen

Likes

Comments

Jul, Bullar

I morgon är det 1:a advent. I år provade jag att göra saffransbullar på surdeg. Jag fick i för lite mjöl så degen var lite svårjobbad, men oj, oj, oj så saftiga de blev

Jag gräddade dem i vanliga bullforma som jag stoppade i muffinsformar för att de inte skulle flyta ut så mycket och så ser de inte så löjligt stora ut som mina bullar brukar göra😊



200 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk
1 tsk salt
200 g surdeg
1 dl socker
1 g saffran, 2 pkt
12-14 dl vetemjöl

Fyllning
smör, rumsvarmt
vaniljpulver
mandelmassa, riven

Pensling
1 ägg

Fördeg
Blanda saffran och mjölk
Rör i surdegen och hälften av mjölet och kör i maskin ett ar minuter så det blir en lös deg
Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten


Deg
Rör i resten av ingredienserna och arbeta degen smidig
Låt jäsa under bakduk i ca 3-4 timmar
Dela degen på 3 och kavla ut en del i taget till en rektangel (eller kavla ut en jääätestor)
Bred på smör, strö på vaniljpulver och hyvla över mycket mandelmassa
Rulla ihop från långsidan och skär längderna i bitar, lägg i bullformar
Låt jäsa 1 tim under bakduk
Sätt ugnen på 250 grader

Pensla bullarna med uppvispat ägg

Grädda i ca 14 min

Låt svalna på galler

Likes

Comments

Småkakor

Kolakakor är så roligt att baka. Det går snabbt och är enkelt och går att variera hu mycket som helst med kryddor och olika sockerarter. Här är ett recept jag hittade när det var kanelbullens dag. Jag har inte blivit färdig att baka dem förrän nu, men det var värt väntan. De är sååå goda och påminner lite om en kanelbulle



100 g smör, rumsvarmt

1 dl rörsocker

2 msk ljus sirap

1 mskkanel

2 dl mjöl (jag hade 2,5 dl)

0,5 tsk bikarbonat

KANELRIPPEL

3 msk smör

2 tsk kanel

2 msk strösocker

GARNERING

Pärlsocker


Sätt ugnen på 175 grader

Blanda smör och socker

Rör i sirap och kanel och sist mjölet blandat med bikarbonat. Känn efter hur mycket mjöl som behövs för att det ska gå att forma degen

Rulla degen i två längder, lika långa som en plåt och lägg dem på en pappersklädd plåt och platta ut dem till ca centimetertjocklek

Smält smöret och blanda med socker och kanel

Ringla kkanelripplet över kaklängderna, eller gör en skåra mitt i längden med ditt finger och häll kanelripplet där

Strö över lite pärlsocker

Grädda i ca 15 min

Ta ut plåten och skär längderna i sneda bitar

Låt dem svalna

Ät och njut


Likes

Comments

Choklad

Jag har börjat experimentera fram julkollektionen😄

apelsin/kanel

äpple/kanel/vanilj                                                               apelsin

juzu

Likes

Comments

Cheesecake

Jag vet att jag är lite sent ute men ni får prova nästa år. Jag har gjort pumpapaj en gång och tyckte inte att den smakade så mycket. Det är några år sen så jag tycke det var tid att prova igen. I år blev det en pumpacheesecake. Jag trodde inte att det skulle bli smaklöst med tanke på hur gott cheesecake är. Men, det blev det 😔 Mina föräldrar tyckte den var jättegod. Jag har kanske nån antipumpasmaklök som gör att det inte smakar nått😊



0,5 kg pumpa (jag hade butternut)

50 g kallt smör i kuber

20 pepparkakor

3 ägg

1 dl socker

0,5 dl muscovadosocker

0,5 tsk malen ingefära

1 tsk kanel

0,25 tsk nejlika

1 krm muskot

400 g färskost typ philadelphia

0,5 dl vispgrädde

0,5 dl socker till karamell


Skala pumpan och skär den mindre bitar och koka dem mjuka under lock i en gryta med lie vatten på botten. Sila av och kör i mixern till en jämn pure´. Låt svalna lite

Sätt ugnen på 175 grader

Täck botten på en springform, 24 cm, med bakpapper

Kör smör och pepparkakor i mixern till en smulig deg och tryck ut den i formen

Vispa ihop pumpapure´n, ägg, socker och kryddor

Vispa osten och grädden och blanda ihop med pumpapure´n till en slät smet

Häll fyllningen i formen och grädda i 45 min eller tills fyllningen stannat (Jag hade min inne 55min)

Ta ut ur ugnen och låt svalna

Värm sockret sakta i en stekpanna tills det smält och börjar få en fin gyllene färg

Ringla karamellen över cheesecaken

Servera gärna med lite vispad grädde till

Likes

Comments

Bröd

Att ha bake off bullar ( eller frysbullar som min kära dotter säger) i frysen till helgen är kanon. Har du sen gjort dem själv är det perfekt, då kan du dessutom välja vad du vill ha på, vallmofrö, sesamfrö, kanske ost eller något helt annat. Välj din favorit och få nybakade frallor till frukost utan en massa jobb


50 g jäst

4 dl ljummet vatten

0,5 dl olja

1 msk honung

2 tsk salt

10 dl mjöl


Pensling

1 ägg

valfria frö eller ost


Lös jästen i det ljumma vattnet

Tillsätt olja, honung, salt och det mesta mjölet

Arbeta till en smidig deg och låt jäsa under bakduk 30-40 min

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 16 lika stora delar

Rulla degen till bullar och lägg på pappersklädd bricka (som passar i frysen)

Låt bullarna jäsa 30 min under bakduk och ställ sen in dem i frysen med bakduken över. De frysta bullarna kan du sen packa i fryspåsar

När det är dags att baka

Sätt ugnen på 225 grader

Lägg bullarna direkt från frysen på pappersklädd plåt

Pensla med ägg och strö på valfri topping

Grädda i 12-14 min


Likes

Comments