Godis, Lite nyttigare

Snabbt supergott nötgodis med mycket smak av choklad och utan socker. Visst, dadlarna innehåller socker men det är ju så mycket bättre än vitt socker så det räknas inte

Jag halverade mängden kokosolja och hade nog kunnat ta ännu mindre



1 dl cashewnötter

4 msk kokosolja

2 msk kakao

4 dadlar

1 nypa salt


Mixa nötterna med oljan

Blanda i kakao, salt och dadlar

Platta ut smeten på ett bakpapper och kyl i ca 20 min

Skär i bitar



Likes

Comments

Kladdkaka, Ebba bakar, Muffins

Dottern skulle ha en kompis att sova över så hon bestämde sig för att de skulle ha något alldeles extra supergott att mumsa på. Hon har tjatat om muffins ett tag så jag tyckte hon kunde baka några. Det blev en kladdkakemuffins med marabou choklad. Jag brukar göra dessa med mörk choklad så jag tyckte de blev lite väl söta



60 g mjölkchoklad

50 g smör

125 g socker (1,3 dl)

0,5 tsk vaniljsocker

1 stort ägg

47 g mjöl (knapp dl)

1 nypa salt


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smör och choklad

Häll blandningen över socker och vaniljsocker och rör ihop

Ha i ägget och rör ordentligt

Sikta i mjöl och salt och vänd ner det

Fyll i muffinsformar

Grädda i ca 20 min

Likes

Comments

Bröd, Surdeg

Detta är ett av mina absoluta favoritbröd. Jag tror att vartannat bröd jag bakar är ett sådant här.

Som med alla surdegsbröd krävs det lite planering då det tar lite längre tid att jäsa än ett jästbröd.

Det blir mer smak i ett surdegsbröd om man kalljäser det länge, men jag tycker detta blir lika gott att jäsa i rumstemperatur



320 g rågsurdeg

250 g ljummet vatten

200 g vetemjöl special

200 g rågmjöl

30 g honung

15 g sesamfrö

12 g salt


Blanda alla ingredienser i en bunke och rör någon minut med träslev

Låt jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur eller upp till 12 timmar i kyl

Smöra en brödform och strö i lite sesamfrö.

Skrapa ner degen i formen och strö över sesamfrö

Täck formen med plastfolie och låt jäsa ett par cm på höjden ca 3 timmar i rumstemperatur eller ca 12 timmar i kyl. När små hål dyker upp i degen är det dags att baka

Sätt ugnen på 250 grader i god tid

Grädda i 10 minuter och sänk till 200 grader och grädda ytterligare 50 min. Sista 10 minuterna kan man ta ut brödet ur formen så får det lite extra stadga

Är man osäker på om brödet är färdig kan man sticka in en stektermometer i det. Vid 98 grader är det klart

Likes

Comments

Godis

Dumleflarn. Helt onödigt egentligen, men kul och tar bara 10 min att göra. Det bästa är att dottern kan äta dem utan att de fastnar i tandställningen



Sätt ugnen på 175 grader

Placera dumlekolor glest på pappersklädd plåt

In med plåten i ugnen 8-10 min tills kolorna smält

Likes

Comments

Kladdkaka, Småkakor


Ikväll bjuder jag på en riktig chokladbomb. Småkaka och kladdkaka i ett


225 g mörk choklad, hackad

60 g smör

1,5 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl farinsocker

1 tsk vaniljpulver


Sätt ugnen på 175 grader

Smält choklad och smör tillsammans

Blanda mjöl och bakpulver i en skål

Vispa ägg, farinsocker och vanilj pösigt i en annan skål

Vispa ner choklad och smör i äggblandningen.

Tillsätt de torra ingredienserna och vispa tills allt går ihop

Ställ smeten i frysen i 30 min

Forma degen till 10-12 bollar (jag använde en glasskopa) och lägg på pappersklädd plåt. Lägg dem glest för de flyter ut

Grädda i 9-12 min beroende på hur stora de är och hur kladdiga du vill ha dem

Låt dem svalna på galler

Likes

Comments

Godis, Jul

En härligt len och mjuk chokladkola som smälter i munnen. Den är mycket lättare att göra än vanlig kola eftersom man inte behöver passa gradantal. Bara koka och när den är tjock är den färdig



1 burk kondenserad mjölk (sötad)

25 g smör

0,5 dl kakao

1 krm salt


Blanda alla ingredienserna i en rymlig kastrull

Värm långsamt upp smeten och låt det puttra på låg värme tills den tjocknar, 8-10 min. Rör hela tiden med en slev, det är lätt att bränna kondenserad mjölk

Häll ut smeten (jag använde en pappersklädd brödform) och låt svalna, skär i lagom bitar, eller rulla kulor när smeten svalnat

Förvara i tätslutande burk i kylen


Likes

Comments

Godis, Jul

Coca cola kola. Jag tycker det är lite roligt att säga. Det är inte jätte mycket coca kola smak, men den finns där. Jag kokte den till 127 grader och den blev så där härligt seg



1,5 dl grädde

1 dl vit sirap

2 dl socker

1,5 dl coca cola


Blanda alla ingredienser i en stor kastrull

Koka upp och sänk värmen lite. Smeten ska koka men inte våldsamt

Kok till 125 grader eller tills smeten klarar kulprovet

Häll smeten i en bakpappersklädd form och låt svalna

Klipp eller skär i lagom bitar

Förvara i rumstemperatur med bakpapper i mellan


Likes

Comments

Godis, Jul

Jag är inte jätte förtjust i skumtomtefudge för jag tycker det är så sött, men det hör julen till och sätter jag fram det på jobb försvinner det i ett nafs



14 skumtomtar

50 g smör

2 dl socker

1 dl grädde

150 g finhackad vit choklad


Klipp tomtarna i småbitar

Rör ihop med smör, socker och grädde i en kastrull och värm på låg värme under orörning tills allt smält

Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen

Häll i en pappersklädd form, brödform funkar bra

Låt stelna och skär i rutor


Likes

Comments

Jul, Tårtor

Brynt smörkräm är något av det godaste som finns. Jag skulle kunna äta det med sked. Det blir inte mindre gott tillsammans med mjuk pepparkaka. Jag har lite äpple i pepparkakan och de gör den super saftig.

Den är väldigt enkel att göra men kräver lite planering eftersom du måste bryna smöret dagen innan du gör krämen


225 g smör

5 ägg

2,5 dl socker

1,5 dl farinsocker

4,5 dl mjöl

1 msk bakpulver

2 tsk bikarbonat

2 tsk malen ingefära

2 tsk kanel

1 tsk salt

2 dl creme fraich

2 dl grovt rivet äpple (ett stort)

1 msk finrivet apelsinskal


Brynt smörkräm

300 smör

300 g färskost

400 g florsocker


Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret och låt svalna

Vispa ägg och båda sockersorter pösigt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och sikta ner den i äggsmeten

Blanda creme fraich med äpple och apelsinoch blanda ner det tillsammans med smöret i smeten

Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 24 cm

Grädda ca 30 min (använd en provsticka att se om de är torra i mitten)

Låt svalna helt


Brynt smörkräm

Bryn smöret i en kastrull

Låt svalna och stelna i kyl

Ta ut smöret och låt det bli rumsvarmt

Vispa smör, färskost och florsocker till en slät kräm


Montering

Dela kakorna på mitten så du får 4 bottnar

Bred på krämen på en botten, lägg på en botten och bred på mer kräm. Gör detta en gång till och lägg på sista botten

Ställ tårtan i kylen en timme, men låt resten av smörkrämen stå framme

Ta ut tårtan och bred på resten av krämen runt om tårtan

Låt stå svalt till servering

Innan servering så dekorera tårtan med tex apelsinskivor och florsocker

Likes

Comments

Godis, Jul

Här kommer ett av de enklaste julgodis som finns. En härlig krämig fudge som går att smaksätta med alla sina favoriter. Denna gång hade jag apelsin. Apelsin och choklad blir aldrig fel. Den blev lite kladdig och fick ligga och torka lite längre än vanligt.



230 g ljus choklad

20 g smör

0,5 burk kondenserad mjölk (sötad)

0,5 apelsin, saft och skal


Blanda choklad, smör och kondenserad mjölk i en kastrull och smält samman på svag värme. Rör försiktigt då och då

Ta kastrullen från plattan när du har en jämn smet och blanda i apelsinsaft och finrivet skal

Häll upp i pappersklädd form (jag brukar använda en brödform) och låt stelna. Är du lite otålig så stoppa in den i kylen ett par timmar

Skär i bitar och låt ligga och torka lite innan du stoppar den i en burk

Likes

Comments