Jag har som ni säkert vet 3 barn. Tre friska, glada och lyckligt lottade barn. Jag älskar dom mer än livet självt, precis så som mödrar gör.

På kvällarna när jag ska sova får jag ofta tvångstankar om att något händer mina barn, speciellt Trean är i fokus i dessa tankar just nu. Tankarna far iväg på allt som kan hända. Att han blir sjuk, att han brinner inne, att han kvävs. Att jag måste lämna bort honom etc. Ni förstår. Det är fruktansvärda tankar och jag får stor ångest varje gång. Att förlora något av mina barn är det värsta scenario som finns i livet.
Jag sitter ofta med honom i famnen och smeker hans huvud, snusar i håret och bara är tacksam över att han finns. Detsamma med hans storasystrar. Så många gånger jag gått upp mitt i natten bara för att se att dom har det bra, att dom andas och att dom verkligen ligger där.

Jag vet inte hur det är att förlora ett barn. Jag vill inte veta. 

Mina föräldrar förlorade sin ena dotter i sjukdom. Ångesten att det ska hända mej också är stor. Min farmor förlorade ett barn i sjukdom. Många andra har gjort det.

Men efter dessa tankar så kommer alltid tacksamheten över att mina barn lever. Dom är friska och inga hot finns på vår himmel. Vi har det bra, vi tillhör den rika procenten i vår värld. Vi blir mätta alla dagar och sjukvården finns här för oss.

Så ser jag bilder på den hemska situationen i Syrien. På barnen som skiljs från sina föräldrar. Jag ser ångesten och paniken i blicken på föräldrar som slits ifrån sina barn, eller vars barn spolas döda upp på en strand. 

Det är så fruktansvärt överjävligt det dom går igenom, jag kan inte närmelsevis förstå deras situation.

Jag önskar vi levde i en mera rättvis värld. Jag vill hjälpa dessa människor, jag vill bidra ett strå till stacken för att ge dom en tro på livet igen.

Så läser jag om kommuner som Vårdö som ger kalla handen mot att ta emot en (EN!!!) flyktinfamilj. Man skyller på pengarna. Jag tänker att dessa rika jävla män vet ingenting om hur det är att förlora sitt barn. Dom vet ingenting om hur det är att ens känna känslan, trots att det är långt ifrån ens egen verklighet.

Dom sitter med pengar på hög och säger nej tack, vi vill inte hjälpa.

Jag fattar inte. Det går inte in. Hur kan vi stå och se på när världen rasar i bitar, och bara tänka på att pengarna ska räcka till att underhålla kommunens tennisbana?

Jag orkar inte, känner mej så maktlös.

Tittar på min lille son som sover i vaggan, den min pappa snickrade till vår förstfödda. Där ligger han, helt ovetandes om vilken svart värld vi lever i. Om hur många barn som är precis så älskade som han, slits i från sin mammas hand, dagligen.

Det är så jävla tufft, livet. Så orättvist och så fullt av människor mörka i själen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Igår bytte jag profilbild på facebook, och det gav mej orsak att bläddra igenom dom tidigare profilbilderna jag haft.

Det slog mej att jag börjar se sliten ut! Haha! Skrynklig och lite gammal? Herregud, 35 år, det rasar!

Nu har jag inga problem alls med åldrandet, det är ju på alla sätt och vis ett trevligare alternativ än att inte åldras (för då finns man ju inte, och jag vill ju finnas!). Men ändå...

Jag har mera gråa hår än båda mina föräldrar tillsammans, och nu börjar jag se rynklig ut dessutom.

Tant börjar bli sliten.

Jag ska visa några av mina profilbilder!

1. Jag skulle på 50års kalas och kände mej tydligen lite wild and crazy i rosa strumpisar. Snygg vardagsstyling med cornflakespaketet i bakgrunden!
2. På rävjakt med lilla lilla Bira. Älskade saknade vovve!
3. Bodypumpsavslutning med tema "gubbe"!
4. Vi har cyklat Travemünde-Köln och är nu framme i eventarenan.

5. Från bröllopet i juni 2011.
6. Här har vi just kommit i mål efter att ha cyklat Rostock-Prag!
7. En bild från min korta modellkarriär. Hehe!
8. Viva la Prag!

​9. Denna bilden togs på BB när Trean var en dag gammal. Jag älskar bilden, den är så känslofylld. Bara av att se på den kan jag känna doften av den lilla bebiskroppen.
10. Gårdagens bild, som fick mej att inse förfallet. Otränad (men jag är på G!), fortfarande övervikt kvar sen graviditeten, skrynklig och oborstad.
Hur jag ser ut alltså! Men jag är lycklig, så ytan får minsann nöja sej med att vara sekundär!

Likes

Comments

​Ja, så står det i mailet ellos skickade ut idag. Och det är onekligen någonting jag ser fram emot, jag älskar vintern!

I flera år nu har jag varit på jakt efter nya vinterkängor. Dom jag har är på sluttampen. Jag har haft dom i 10 år i vinter, och verkligen använt dom hela vintrarna. Dessutom både som "stadsdojjor", och hemma. Välanvända med andra ord.

Dom är dock dom bästa kängor jag någonsin haft, och det är inte lockande alls allt byta ut dom. Allra helst skulle jag vilja ha likadana, men eftersom dom är köpta i Norge så är det inte bara så att köpa nya likadana.

Härliga dojor i äkta sälskinn.

Jag har nog kanske dom 5 senaste åren letat ersättare till dessa, men alltid slutat med att jag behållit som välanvända sälskinnen.

Men i år minsann. Idag kom det en rabattkod till ellos. Handlar man för 150€ för man 50€ rabatt, dessutom fri frakt.. Bäst att slå till! Innan jag hann fundera nått mera hade jag klickat hem ett par sorel. 160€ är ju knasdyrt, men minus 50€ så kändes det mera rimligt. Sliter jag dessutom på dom i tio år så som med dom gamla, så blir dom väl införtjänta!

Får se hur dessa känns. Om dom känns det minsta lilla "fel", så åker dom tillbaka i full fart, och dom slitna sälskinnen tas fram igen.

Men när jag tänker efter, även om jag behåller dessa så behåller jag sälskinnen med. Så trogna dojor kan jag bara inte kasta :)

Likes

Comments

...angående kyrkobesökande, eller inte kyrkobesökande. Just to make it clear!

Jag har ingenting emot kyrkan. Absolut inte julkyrkan. Och verkligen ingenting emot dom som vill gå dit, eller som vill att deras barn ska gå dit även om dom själva inte vill.

Mina kids får gärna gå till kyrkan, men jag skulle inte få spunk även om dom inte gick från dagis. Sak samma liksom.

Jag går själv i julkyrka ibland. Stämningen är ljuvlig och stillsam. Jag njuter av stillheten, tar till mej det jag gillar, resten lyssnar jag inte på. Så som övriga livet funkar. Det som är ointressant låter jag bara passera.
Barnen får komma med om dom vill.
Vi sjunger gärna härliga julsånger hemma, som inte sällan handlar om heliga, gudsliga grejer. Frågar barnen förklarar jag att det är bara en sång, påhittad text, som en saga.

Vi är vigda av en himla prima man, han har även döpt två av våra tre barn. Jag tycker präst är ett respektabelt yrke, men jag delar inte alla åsikter bara därför. Jag är inte religös och tror inte att Gud är något att vända sej till när livet krisar.


Så, nu vet ni det. Nu har jag nött färdigt om julkyrkan!

PS, jag blev citerad i tidningen idag! Haha, vilken linslus jag är, utan att ens försöka!

Sedan tycker jag minsann detta var dagens citat, från samma artikel:

​Denna ödmjukhet måste vara sällsynt. Att vara av en åsikt, men ändå hålla dörrarna öppna för att man kan förändras i tanken, när man får höra fleras syn på saken! Just detta citat kom av Ulf-Peter Westmark, som är ordförande i socialnämnden i Mariehamn.

Trevlig tisdag hörni!

Likes

Comments

...vad mina barn önskar sej i julklapp, enligt deras mor, så kommer svaret här!


​20 favoriter från LINDEX, som enligt mej har träffat alla rätt i form av roliga barnkläder i höst! 

Bara att vänta på tomten nu då!

Likes

Comments

​Godmorgon! Klockan 05.00 idag IGEN tyckte lillSmulan att det var helt okej att vakna. Igår väntade jag ut honom, han somnade om vid 06 och sedan sov vi till halv 10. 
Men idag är det vardag och skoldag, så jag tog tillfället i akt att få en lugn morgon.

​Trean i sittern tittandes med stora ögon på dom tända ljusen, och jag fick sitta ner i tystnaden och reflektera en stund innan resten av gänget vaknade.

Jag blev att fundera på hur mina tankar fungerar, hur dom låter inne i mitt huvud, och hur dom kommer till uttryck. 
Jag har märkt att när jag skriver så skriver jag snabbt, utan att titta bakåt i texten vad det riktigt står, utan att läsa texten med en annan synvinkel. Jag bara skriver mina tankar rakt ner. 

Det kan ju bli hur festligt som helst. Ibland blir det riktigt redigt, ibland blir det saker helt tagna ur sitt sammanhang, eftersom jag i tanken hade tänkt hela vägen ut, men texten blev bara den korta varianten.

Dom i min närhet som känner mej vet såklart om hur jag funkar, och ifrågasätter när jag säger något märkligt, eller skriver något som ser helt märkligt ut. Men sen blir jag ibland att tänka på hur många som mellan varven är inne här och läser, som inte känner mej, och som givetvis inte kan veta att min tanke sträcker sej längre än dom skrivna orden. 
Det är inte undra på at folk blir irriterade, inte fattar vad jag menar etc.

Jag brukar fnissa lite åt det, det kan bli hur knasigt som helst! 

Men ofta får jag också fram min tanke på ett korrekt sätt, men ett skrivet blogginlägg lämnar ju ingenting för reflektioner efteråt. Därför tycker jag det är så himla roligt att det på fb diskuteras vidare om det jag skrivit. Jag blir så glad när man tar sej tid att läsa, kommentera och fundera. Jag lär mej massor varje gång, får nya infallsvinklar på saker.

Sedan älskar jag att diskutera. Jag tycker hela fenomenet av provokation är alldeles underbart (i rimlig mängd såklart), hur det reageras på det ena och det andra. Som att julkyrksbesöket försvinner från Mariehamns dagisar. Det är ju jättefestligt att se hur föräldrar som aldrig själva går i kyrkan alldeles rasar över att deras barn inte får gå i julkyrka på dagistid. Helt utan insikt att man har ett egenansvar i att uppfostra sina barn religiöst, eller för all del ha dom på ett religiöst daghem om man tycker den biten är viktig.

Oh well. Jag fortsätter skriva mina snabba tankar, ibland om ingenting, ibland om något viktigt. Ni är välkomna att följa! :)

Likes

Comments

Igår tjoffade jag ihop en jättegod citronglass. Eller semifreddo som det kanske kan kallas. Iaf, supergott!

Tänkte dela med mej av receptet, som är ett hittepå av vad som fanns i kylen. Men liknande finns hur många som helst en googling bort :)

Såhär gjorde jag:

2 dl grädde
100 gr philadelphiaost
en ask citronkvarg, är det 250 gr?
3 ägg, delade i vitor och gulor
1 dl + 0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
En halv burk lemoncurd (godast att laga själv såklart, men jag hade köpesorten)
1 citron

Vispa grädden i en bunk. I en annan vispar du osten, äggulorna, 1 dl socker, vaniljsockret och kvargen. Vispa äggvitorna skillt, tillsätt resten av sockret då du har fin maräng, vispa en stund till.
Blanda allt detta, vitorna sist.

Riv skalet av citronen och pressa all saften, blanda i curden. Fyll sedan en passande form med vartannat glass och varannat swirlar du lemoncurd. Dra lite med en gaffel så det sprider sej lite, och frys in!

Ta fram en liten stund innan servering, och NJUT! Väldigt friskt och mumsigt till efterrätt :)

Och hade jag nu varit en någorlunda duktig bloggare hade jag såklart haft bild på detta, men det missade jag. Men här är en, snodd rakt från nätet :)

Likes

Comments

I dagens Ålandstidning kunde vi läsa att Mariehamns stad har beslutat att det inte blir mera julkyrka för dagisarna. Detta är ett direkt utdrag ur stadens arbetsplan för dagisarna: Den enskildes trosuppfattning hör till den privata sfären och hör inte till den kommunala barnomsorgens uppgift. Därtill är Mariehamn mångkulturellt och en mångfald trosuppfattningar finns representerade på daghemmen, liksom familjer som inte är medlemmar i trossamfund. Barnomsorgen strävar efter att vara inkluderande och går därför in för att inte delta i religiösa aktiviteter, som exempelvis julkyrka eller aktiviteter anordnade av religiösa samfund. Enligt Grunderna för förundervisningen för barnomsorgen i landskapet Åland hör det däremot till daghemmets uppgift att visa att det finns en mångfald livsåskådningar i vårt samhälle samt ta upp hur man firar högtider i olika kulturer.Alright. Detta är så oerhört intressant tycker jag. Kanske för att jag själv har en sned inställning till min trosuppfattning?

Jag är inskriven i kyrkan, döpt alla mina barn där, också gift mej. Såklart konfirmerad också, annars hade ju inte dop och vigsel varit aktuella i kyrkan.

Detta har jag gjort "för att det är så man gör". Jag har inte orkat eller brytt mej tillräckligt för att ta ställning till vad jag egentligen tycker om det som sägs i kyrkan, det som står i bibeln. Vi har gått på samma linje som våra föräldrar, utan att ifrågasätta.
Men jag är inte religös, inte gudstroende, och tycker i ärlighetens namn att bibeln är rena rappakaljan (som dessutom tolkas precis hur som helst världen över, folk gör så tusans dumma saker i religionens namn). Jag känner mej som en hycklare som lyssnar på vad prästen säger, men samtidigt svävar iväg i tankarna åt vilket håll som helst. Prästen frågar om jag vill döpa mitt barn i den kristna tron, uppfostra hen i detsamma. Jag svarar ja, men tänker "knappast".

Jag tycker religion är oerhört intressant, och då inte bara vår egna, utan dom alla. Enskilda, tillsammans, och hur dom används. Jag gillar religion som ämne, allt religioner varit orsak till osv (gott och ont, mest ont...).

Jag älskar Richars Dawkins, för hans rättframma sätt att förklara vetenskap och religion. Googla honom, kolla hans medverkan i Skavlan tex. Nåja. Tillbaka till debatten som blivit efter ÅT´s artikel idag.
Jag är ju i vanlig ordning väldigt intresserad av andra människors reaktioner så saker och ting. Oftast tänker man ju precis bara utifrån sej själv, utan att reflektera hur samma sak ser ut från ett annat håll.

Här kommer ett urval av kommentarerna som finns i en FBtråd:

"Snart ryker nog allt sorts firande på dagis med! Mysiga lucia-tåg . Påsk."

"Julkyrka för både dagis och skola. De som inte vill kan avstå. Håller med ***. Annars kan de slopa Lucia också."

"Så oerhört dåligt beslut av Mariehamn! Dessutom en väldig flummig förklaring av den manlige dagisföreståndaren i tidningen som motivering till beslutet! Som om de barn som inte vill gå i julkyrka och därmed bli en timme på dagis med personal naturligtvis, skulle få typ mindre valuta för pengarna (dagisavgiften). För 1-2 timmar en gång per år? Som om det skulle vara förbjudet att hitta på ngt skoj med den gruppen av barn? Löjligt! Varför inte dela upp bara, de som vill går och de som inte vill stannar? Varför göra problem av ngt som inte är ett problem? Hoppas att de inte inför yoga på dagis-schemat nu oxå, för yoga grundar sig på hinduism, vilken är en religion."

"om daghemmen inte skall delta i religiösa aktiviteter kan man således dra slutsatsen att daghemmen i Mariehamn håller öppet som normalt på trettondagen, under påsk och på Kristi himmelsfärd?"


"Man tar seden dit man kommer,och här firar vi många högtider i kyrkan.De som inte gillar de ,kan vara hemma.Flesta barn tycker de är fint i kyrkan."


"Julen är ju en religiöshögtid..... Därför har vi julmys"


"Man ser ju bra att röda dagar tar man tacksamt emot och är lediga de har också med vår religion att göra. Eller kanske de som inte tycker om traditioner jobbar då i stället...."


Som ni förstår så är givetvis diskussionen på FB mycket mera nyanserad än detta. Det tycks olika, naturligt nog. Några vill ha kvar julkyrkan, några inte.

Men det dyker ändå upp kommentarer som jag tycker är så himla skojiga! Som att vi som inte är religösa ska jobba på röda dagar! Underbart! Ska vi liksom tassa in på det låsta kontoret, sitta av tiden i 8 timmar, och sen gå hem, eftersom vi inte firar den kristna högtiden?

Jag blir bums genast nyfiken på hur många av alla som är lediga dessa röda dagar, som faktiskt sitter hemma, (eller i kyrkan?) och firar den religösa händelsen, som för 2000 år sedan gör att vi idag är lediga från jobbet?

Och det här med julen. Om man inte går i julkyrka så ska man heller inte fira jul.

Ja inte vet jag, jag har inga faktasiffror, men jag känner iaf absolut ingen som tar emot tomten för Jesus skull. Eller äter julskinkan, klär granen och öppnar överkonsumerade presenter, för att glädja Jesus?


Och den här med att man tar seden dit man kommer. Alltså jaha. Så bara för att man bor här ska man bli kristen och gå i krykan? Trots att vi inte själva gör det? (Tomma kyrkor och sviktande medlemssiffror talar sitt tydliga språk.)

Nä hörni inte vet jag. Jag är iaf fortfarande inskriver i kyrkan. Mest för att jag hoppas att mina kyrkoskattpengar bidrar till underhållet på våra kyrkor, som är härliga lokaler. Jag vill absolut inte betala nån missionärs resor (läs på om missionärer genom tiderna, hur dom med våld och krig tvingat sin tro på andra kulturer).

Mina barn får gärna gå i julkyrka, jag har också gjort det som barn, och kan ändå ta ställning i vad jag tycker om saken. Men om deras dagis/skola bestämmer sej för att det nu är slut kyrkat, så ja, då är det så. Vi är ju dit ändå ibland, bröllop och sådant.

Hemma pratar vi om religioner, både den vi tillhör, och andra. Jag berättar om dom som spännande sagor, men understryker noga att det är påhittade sagor, som man kan välja att tro på eller inte, det är upp till var och en.

Vi läser gärna i barnens bibel, ibland fnissar vi lite åt märkligheterna däri, oftast tar vi bara del av berättelserna så som dom är, utan att analysera.


För två helger sen hade Trean kyrkdebut, på ett dop. Det var jättetrevligt och prästen verkade rar. Vi hummade med i psalmerna och gjorde annat under bönen.

Vad tänker jag med allt detta, ja inte vet jag. Embrace the world antar jag. Var en god människa, så är andra goda tillbaka. Strunta i religionstillhörighet. Res och njut av andra kulturer. Lev i dom traditioner du gillar, strunta i resten :)

Och!! Vill du att ditt barn ska ta den av den kyrkliga kulturen? Gå dit själv med dom, lägg inte det ansvaret på andra.

Likes

Comments

Min träning ja, hur går det med den?

Ja-a, jag jobbar på. Lite till och från vad jag gör, men någonting försöker jag få till alla dagar.

I alla fall så promenerar jag mycket. Det är så himla skönt att ha en rutin gällande det, så det verkligen blir av. Trean vaknar oftast vid 07 på morgonen, och är vaken ca 1,5 timme innan han vill ta förmiddagsluren. Så rund halv 9 går vi iväg, och i detta höstväder som vi har så gör det ju inte ont direkt att tassa runt byn på morgonen!
Oftast går vi vår vanliga runda, den är 5 km. Ibland sträcker vi lite på den, då blir det mellan 7-10 km.
Jag har mitt jaw-bonearmband som håller koll på aktiviteten (bara för skojs skull), och just nu ligger jag på en 15-18.000 steg om dagen. Mitt mål är 11.000, så det har blivit lite extra sista tiden.
Springandet blir ingenting, det kändes inte bra i knäna. Men jag provjoggar lite nu som då, och det känns okej, så snart kanske jag kan trappa upp jogget lite också :)


Arla morgon :)

Sen har jag börjat yoga också. Efter graviditeten har jag känt hur stel jag är, kroppen flexar inte alls så som jag är van. Dessutom har jag ont i ryggen, nackspärr lite nu som då och bla bla, jag kände helt enkelt att jag måste mjuka upp mej. Så jag hittade Adriene på you-tube, och jag gillar henne verkligen.
Jag är på dag 5 nu i en 30 dagars kom-i-gångutmaning, och hittills känns det jättebra. Bebis sitter i babysittern och spanar när jag står upp å ner och hänger :)
Rekomenderas!

Iofs är det säkert smartare att gå till en instruktör och yoga i början, på ett gym eller så, men här finns inte den möjligheten, så jag tänjer på det bästa jag förmår här för mej själv i köket!

Sporadiskt gör jag Paolopassen också. Just nu har det blivit mera sällan, det känns som att yoga och promenader räcker, samtidigt saknar jag styrketräning... Så Paolo klämmer jag in när lusten finns, och tiden samt möjligheten.

​Jag längtar extremt mycket efter gymträning, och cyklingen. Men det är sådant som får komma senare. Nu är nu, och jag gör det som känns bra och viktigt just nu. 

Jag älskar verkligen att vara igång och aktiv. Att jobba med kroppen är det bästa som finns! Och det nästbästa som finns är att lata mej däremellan, och äta godis, hehe!

Likes

Comments

Dessa sköna insändare kommer från gårdagens och dagens Ålandstidning. Jag hade tänkt skriva något om detta, men känner mej alldeles matt av dom två första. Däremot blir jag onekligen lite orolig över de religösa ledare som "far illa". Borde vi hjälpa på något vis? Starta en stödgrupp? Kanske med inslag av avslappnande yoga och mindfulness, det kan ju hjälpa den mest stela kropp och knopp...

Den tredje däremot livar upp kalaset lite :)

Vad tycker ni, yoga eller inte yoga?

Likes

Comments