Hej fredag och hej, jag är fortfarande dåligt!😥 Blir tokig här!! Sen är det inte riktigt fullt ut heller vilket gör det ännu mer frustrerande. Hellre att man blir ordentligt sjuk direkt än att det bara ligger och puttrar... Har i alla fall hållt mig från träning och annan ansträngning vilket känns strongt👍. Försöker bara vila, både sinne och kropp.

Igår åkte jag förresten tidigt till Kinna och var med på pappas praktik hela dagen. Fick vara med under Sciobehandlingar och se hur allt fungerar, väldigt intressant! (Om ni inte vet vad Scio är eller behöver hjälp med annat, alltifrån klassiskt svensk massage, naturmedel, akupunktur eller fotinlägg - tveka inte att kontakta Anders Blom!😄) Tiden gick fort och på kvällen bar det av hemåt igen.

Idag började jag morgonen med att steka pannkakor...what else on a Friday?!😃 och nu är det mer vila och lite pyssel som står på schemat.


Likes

Comments

God söndag!😄

Idag var det bestämt, vi skulle göra brunch! Det är ju så himla mysigt och gott. Att ställa fram allt man tycker om och bara njuta i flera timmar.👍 ...fast lite jobbigt är det ju när man vaknar skithungrig och sen måste vänta i någon timma + att man ska laga all mat utan att vräka i sig allt under tiden😁 men det gick bra!

Vi bakade scones, kokte ägg, stekte bacon, ställde fram pålägg, frukt och grönt.👌Kaffe, te och juice. Riktigt gott och en perfekt (sen) start på söndagen. Nu tänder vi en brasa och ska bara fortsätta att mysa hela dan. Jag börjar bli lite sjuk😔så det passar mig alldeles utmärkt. Ska slänga mig på soffan och försöka (!) att inte göra många knop.

Ha en skön dag på er!

Likes

Comments

Gooood morgon!

Ja, så illa är det...nu är det scones nästan varje dag. Saknade den hederliga nybakade "mackan" på morgonen så hittade på ett snabbt recept. Mums alltså med ägg och grönsaker på!👌...och varm macachokladmjölk till(!!!)😍
De är nyttiga och mättande och speciellt bra till frukost när man lägger till ägg och grönt, perfekt start på dagen😄

Vad äter/åt ni till frukost idag? Brukar ni också snöa in er på vissa saker eller äter ni olika varje dag?

Likes

Comments

Chiapudding😄 Om man får till den så är den riktigt, riktigt bra men det kräver lite trix och tålamod. Chiafröna smakar ju ingenting i sig själva så det är smaksättningen och topping som gör hela puddingen. Vissa har lite svårt för konsistensen som blir av fröna, men jag tycker själv att genom att blanda i lite kvarg eller yoghurt så får du en bättre pudding. Går ju att smaksätta med det mesta men idag blev det kardemumma och vanilj för min del👌

Perfekt som frukost eller mellanmål, och kanon om man har bråttom på morgonen. Förbered kvällen innan och ät eller ta med i farten😜 Basreceptet är:

Ingredienser

2-3 msk chiafrön

2-2,5 dl vätska (vatten, kokosmjölk, mandelmjölk, yoghurt, kvarg)

+ valfri smaksättning (kanel, kardemumma, kakao, vanilj)

Blanda och ställ in i kylen i minst 30 min, men gärna över natten. Justera mängden vätska beroende på hur lös/fast du vill ha din pudding.

Sen är det bara att gå loss på toppings.

Exempel:

Bär, banan, frö/nötter, frukter, nötsmör, kakaonibs, granola....oändliga möjligheter!

Ett annat mumsigt tips är att varva chiapudding med en smoothie, blir både fint och mer näringsrikt!😃

Komplettera gärna puddingen med något mer, t.ex. ägg om du äter den till frukost, för beroende på vad du toppar den med, innehåller puddingen i sig själv inte jättemycket kalorier.



Likes

Comments

och sååå god! Bilderna gör verkligen inte rättvisa för denna underbara kaka, som faktiskt blev perfekt på första försöket✌

Har gjort den en gång till efter detta, men bytte då ut banan och blåbär mot ananas istället...funkade det också om man säger så👌😄 Till och med brorsan, som annars är lite tveksam till mina "nyttiga bakexperiment" gav tummen upp😃

Ingredienser till "botten" (toppen)

2 msk smält kokosolja

ca 1-2 tsk malen kanel

2 msk valfri sötning

1 skivad banan

Ingredienser till "toppen" (botten)

2 ägg, lätt uppvispade

sötning (valfritt)

ca 4 msk kokosmjölk/mandelmjölk/vatten

1 tsk bakpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 dl blåbär (eller 2 dl mosad banan)

5 msk kokosmjöl

nypa salt

(ev. valfri smaksättning, citronzest, kardemumma etc)

Gör såhär

Sätt ugnen på 180 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten på en form (gärna springform). Smält kokosoljan och häll i botten på formen. Strö över valfri mängd kanel, sötning och placera ut bananskivorna.

Vispa ihop alla ingredienser för "toppen" och blanda väl. Justera ev mängden vätska/mjöl för en bra smet. Smeta ut detta över bananskivorna och grädda i ugnen ca 25-35 min eller tills kakan satt sig och fått fin färg. Ta ut och låt svalna. Vänd formen upp och ned mot en tallrik och dra av bakplåtspappret. Tada, helt upp och ned och helt perfekt!😁


Tips: Det är jättegott att lägga till lite hackade nötter i "botten" för att få lite crunch i kakan.







Likes

Comments

Upp och ner, ner och upp... allt går upp och ner. För vissa sker detta lite väl ofta för deras bästa och det handlar ofta om bantning, dieter, vikt och hur man ser på sig själv. Visst kan man må dåligt över sin kropp och vikt ibland och det är definitivt inte hälsosamt, men att ständigt banta eller må dåligt över hur man ser ut och hur mycket man väger: det är riktigt ohälsosamt!

"Jag ska vara smal och snygg på stranden i sommar"

"Jag ska iväg på resa om en månad och vill komma i min bikini igen"

Usch vad jag har gått upp i vikt!

"På måndag börjar jag! Nu blir det "vatten och bröd" tills jag är nöjd!"

"Jag får panik - nu kör jag tills jag ska iväg"

Man känner sig inte bekväm i sin kropp och väljer, istället för att göra en förändring i livsstil, kost och träning, att straffa kroppen. För att bli snygg ska man lida, och det ska gärna gå fort! Bantning/viktminskning lockar många just för att det går fort. Man dricker några juicer, ett äpple om dagen, "äter" bara soppa eller blandar en påse pulver till lunch. Man tillsätter INGET vettigt, kroppen tar stryk men visst, du kanske går ner några kilon på en vecka eller två. Är det verkligen värt det? Är det verkligen värt att göra en "quickfix"? Precis som ordet antyder så går det fort men är väldigt svårt att hålla under en längre tid. Jag känner ingen(!) som lyckat hålla sin så kallade "diet" under en längre tid. Man går ner, sen går man upp. Sen börjar det om igen och helt plötsligt är man en jo-jo. Istället för att börja banta och "dieta" - se till varför du vill välja den vägen. Vad är det som gör att du känner så och hur kan du istället göra en hållbar och sund förändring? Handlar det bara om att vara snygg på badstranden? För vem ska du egentligen vara snygg?

Kroppen är smart och gör allt för att återvända till sin sunda och naturliga vikt. Genom att bara dricka din föda kan få dig att tappa i vikt, men så snart du börjar att äta igen så lägger kroppen på sig vikten. Den blir som en torr svamp och suger åt sig all näring den kan få!

Om du ser din kropp som ett obekvämt hem och inte alls trivs i det du faktiskt själv har ordnat...gör något åt det, men gör det smart och snällt! Köp inte pulverpåsarna och tro att de ska göra dig lyckligare, för det gör de inte. Fysisk osäkerhet hänger i 99% ihop med "psykisk" osäkerhet och då behöver man göra något ordentligt åt det. Lösningen är inte att svälta sig själv för att bli smalare, lyckligare eller snyggare.


Det handlar inte om att äta mindre mat - det handlar om att äta bättre!

Skapa den kropp du vill leva i och med. Få med huvud och själ på tåget och du kommer att leva ett mycket bättre liv.

Likes

Comments

Vad sägs som en god, proteinrik och nyttig ostkaka? Gjorde denna goingen till jul (glömde lägga upp receptet) och den blev så bra. 👌 Tycker inte saffran passar bara till jul men det är klart, det blir mer av kryddan just då!

Den passar till när som helst under dagen, kanske som ett gott mellis, till frukost eller servera med kokosgrädde och bär som en dessert😍

Ingredienser

2 ägg

200 g laktosfri kvarg

150 laktosfri keso

1 pkt saffran

1 tsk fiberhusk

3 msk mandelmjöl

Lite bittermandel (valfritt)

Sötning (valfritt, jag använde några droppar stevia vanilj)

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/mixa alla ingredienser i en skål. Häll allt i en smörjd form och grädda i ugnen ca 35-45 min (helt beroende på hur stor form du har). Ta ut, låt svalna och njut sedan. Ett tips är att äta den med hallonchiasylt eller lingon och lite vispad kokosgrädde eller kvarg. 👍 Mums!

Likes

Comments

Hej hopp och god morgon!

Hur går det för er utan det tillsatta sockret? Ni som gått in för det har idag klarat 1 hel vecka!!👏😄 Grymt bra jobbat!Det kan vara lite svårt i början men egentligen vinner man mycket på att bara undvika det "tydliga" sockret. Att undvika en sötsak som man vet innehåller socker eller skippa ketchupen till pasta, där gör man en stor skillnad👍

Eftersom jag undviker sockret, men ändå har ett sug efter sött så försöker jag ersätta det med andra söta, men fortfarande bra råvaror. Det blir mycket bär som är naturligt söta och lite frukt då och då. Jag äter mycket 100% raw kakao, "superfoods" kryddor och andra naturliga smaksättningar till maten. Om jag bakar använder jag gärna där frukt som sötning men även stevia eller kryddor. Genom att använda örter, kryddor och liknande saknar jag inte sockret lika mycket. Det är också kanon om man vill undvika för mycket salt i maten, att just använda kryddor istället. Maten fylls på av mer nyttigheter och let's face it, it tastes bloody good! 😃

Som sagt, bären går åt som smör här hemma...typ en smoothie om dagen...👌 och nu är det denna rosa dröm som gäller. Fullproppad med hallon, blåbär, lingon, ingefära, kanel, kardemumma, maca och annat gott. Det blir som krämig glass och den äts och njuts med sked såklart!


Likes

Comments

för mig! Jag skriver inte ut några exakta mängder eftersom vi alla behöver olika mycket energi under en dag, men fokus ligger dock alltid på nyttig och bra mat som jag mår bra av. Satsa på grönsaker, färger och smaker. Frukt, bär och nyttiga fett, protein och kolhydratkällor så är man hemma😃 👍

Frukost

Jag kan äta frukost hela dagen lång, så himla gott! På senare tid har jag snöat in på smoothies av alla dess slag men idag fick det bli en liten annorlunda tallrik eftersom det fanns kallrökt lax kvar som behövdes ätas upp. Ett ihopplock av ägg, lax, sallad, grönsaker och ett ubersnabbt pannbröd (recept kommer). Proteinrikt, mättande och väldigt gott!👌 (Längtar redan till imorgon bitti när det är frukosttajm igen😝)

"Fika"

En stor kopp pepparmyntsté och 1 (kanske 2...😜) nyttiga biscotti som jag fick i julklapp (förvånad själv att det fanns några kvar, men nu är de slut!😄). Mandelmjöl, kokosmjöl, ägg, saffran och lite andra goda grejer👌

Lunch

Eftersom jag inte åt en smoothiebowl till frukost, ja då blev jag sugen på en lite senare såklart😄
Mixade blandade bär med laktosfri kvarg, chiafrö, kanel, kardemumma, ingefära, maca och kakaonibs. Toppade med mer bär och hampafrön.👌Åt även ett kokt ägg till men det kom inte med på bild.😊

Mellanmål

Det blev en ganska sen lunch så åt inget ordentligt mellanmål direkt, men strax innan middagen blev jag lite sötsugen, så tog en liten bit av min nybakade, och väldigt goda banan och blåbärskaka! (receptet är på väg!)👍

Middag

PIZZA! Älskar skiten och ja...har kanske, kanske gjort pizza några gånger den här veckan...meeen de är nyttiga så all is good!😄 Testade ett nytt recept på botten och jösses vilken succé det blev. Toppade med spenat, tomat, grönsaker och just idag, en burk med makrill! Fick flashbacks från när jag brukade äta varma mackor med makrill i tomatsås på och jag verkligen njöt av varje tugga, så himla gott! Detta ska jag göra igen!👌

Likes

Comments

Klarar du 1 månad utan tillsatt socker?

Självklart!

Nu kör vi en sockerutmaning och jag hoppas att just du hänger på!👍

Vi ska äta så rent som möjligt, utesluta raffinerade livsmedel och helt enkelt börja detta året på bästa tänkbara sätt. Bara i Sverige konsumerar vi mellan 40-50 kilo (!!) socker per person och år, vilket är helt galet. Bara godismängden är ca 15 kilo per person och år! Just det raffinerade vita sockret är helt onödigt och inget vi varken behöver eller mår bra av.

Utmaningen pågår under 1 månad, men syftet och målet är självklart att man efter denna tid ska känna mindre sug och äta mindre socker överlag - vilket är positivt för både kropp och knopp!😊. Jag kommer att dela med mig av tips och pepp men också recept och förslag på alternativ. Det är inte svårt att inte äta socker, men det kan däremot vara svårt att sluta äta socker!

Utmaningen innebär att vi (japp, jag är med på tåget jag också!) utesluter följande:

  • Produkter med tydligt sockerinnehåll, alltså: Godis, läsk, glass, snacks(chips), kakor, bullar, choklad.
  • Dricka innehållande socker, därmed ingen alkohol eller juicer med tillsatt socker.
  • "Sockeralternativ - honung, agave, sirap, kokossocker m.fl.
  • Processade livsmedel - t.ex. dressing, ketchup, senap, pastasås, yoghurt, flingor, skräpmat och halvfabrikat
  • Raffinerad stärkelse- vitt mjöl, vitt bröd, vit pasta, vitt ris.

Vad ska man äta då? Jo, välj och frossa i så ren mat som möjligt:

  • Frukt och grönsaker
  • Fullkornsprodukter utan tillsatt socker (råris, sötpotatis, havregryn, hemmagjort bröd etc.)
  • Mejeriprodukter utan tillsatt socker
  • Frön och nötter
  • Nyttiga fettkällor - ex: avokado, kokosolja, olivolja, rapsolja, linfrön
  • Kött, fågel, fisk och skaldjur

Läs innehållsföreteckningen på maten du köper och undvik de uppenbara sockerfällorna. Tillsammans klarar vi 1 månad och vem vet, kanske kan detta bli början på ett liv helt utan vitt socker?!😃


Om du befinner dig på facebook - gå då in på Energikökets sida och var med i evenemanget "Sockerutmaning - 30 dagar" där vi också peppar och delar med oss av erfarenheter kring detta!

Nu kör vi!👍


Likes

Comments