View tracker

Upp och ner, ner och upp... allt går upp och ner. För vissa sker detta lite väl ofta för deras bästa och det handlar ofta om bantning, dieter, vikt och hur man ser på sig själv. Visst kan man må dåligt över sin kropp och vikt ibland och det är definitivt inte hälsosamt, men att ständigt banta eller må dåligt över hur man ser ut och hur mycket man väger: det är riktigt ohälsosamt!

"Jag ska vara smal och snygg på stranden i sommar"

"Jag ska iväg på resa om en månad och vill komma i min bikini igen"

Usch vad jag har gått upp i vikt!

"På måndag börjar jag! Nu blir det "vatten och bröd" tills jag är nöjd!"

"Jag får panik - nu kör jag tills jag ska iväg"

Man känner sig inte bekväm i sin kropp och väljer, istället för att göra en förändring i livsstil, kost och träning, att straffa kroppen. För att bli snygg ska man lida, och det ska gärna gå fort! Bantning/viktminskning lockar många just för att det går fort. Man dricker några juicer, ett äpple om dagen, "äter" bara soppa eller blandar en påse pulver till lunch. Man tillsätter INGET vettigt, kroppen tar stryk men visst, du kanske går ner några kilon på en vecka eller två. Är det verkligen värt det? Är det verkligen värt att göra en "quickfix"? Precis som ordet antyder så går det fort men är väldigt svårt att hålla under en längre tid. Jag känner ingen(!) som lyckat hålla sin så kallade "diet" under en längre tid. Man går ner, sen går man upp. Sen börjar det om igen och helt plötsligt är man en jo-jo. Istället för att börja banta och "dieta" - se till varför du vill välja den vägen. Vad är det som gör att du känner så och hur kan du istället göra en hållbar och sund förändring? Handlar det bara om att vara snygg på badstranden? För vem ska du egentligen vara snygg?

Kroppen är smart och gör allt för att återvända till sin sunda och naturliga vikt. Genom att bara dricka din föda kan få dig att tappa i vikt, men så snart du börjar att äta igen så lägger kroppen på sig vikten. Den blir som en torr svamp och suger åt sig all näring den kan få!

Om du ser din kropp som ett obekvämt hem och inte alls trivs i det du faktiskt själv har ordnat...gör något åt det, men gör det smart och snällt! Köp inte pulverpåsarna och tro att de ska göra dig lyckligare, för det gör de inte. Fysisk osäkerhet hänger i 99% ihop med "psykisk" osäkerhet och då behöver man göra något ordentligt åt det. Lösningen är inte att svälta sig själv för att bli smalare, lyckligare eller snyggare.


Det handlar inte om att äta mindre mat - det handlar om att äta bättre!

Skapa den kropp du vill leva i och med. Få med huvud och själ på tåget och du kommer att leva ett mycket bättre liv.

Likes

Comments

Vad sägs som en god, proteinrik och nyttig ostkaka? Gjorde denna goingen till jul (glömde lägga upp receptet) och den blev så bra. 👌 Tycker inte saffran passar bara till jul men det är klart, det blir mer av kryddan just då!

Den passar till när som helst under dagen, kanske som ett gott mellis, till frukost eller servera med kokosgrädde och bär som en dessert😍

Ingredienser

2 ägg

200 g laktosfri kvarg

150 laktosfri keso

1 pkt saffran

1 tsk fiberhusk

3 msk mandelmjöl

Lite bittermandel (valfritt)

Sötning (valfritt, jag använde några droppar stevia vanilj)

Gör såhär

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda/mixa alla ingredienser i en skål. Häll allt i en smörjd form och grädda i ugnen ca 35-45 min (helt beroende på hur stor form du har). Ta ut, låt svalna och njut sedan. Ett tips är att äta den med hallonchiasylt eller lingon och lite vispad kokosgrädde eller kvarg. 👍 Mums!

Likes

Comments

Hej hopp och god morgon!

Hur går det för er utan det tillsatta sockret? Ni som gått in för det har idag klarat 1 hel vecka!!👏😄 Grymt bra jobbat!Det kan vara lite svårt i början men egentligen vinner man mycket på att bara undvika det "tydliga" sockret. Att undvika en sötsak som man vet innehåller socker eller skippa ketchupen till pasta, där gör man en stor skillnad👍

Eftersom jag undviker sockret, men ändå har ett sug efter sött så försöker jag ersätta det med andra söta, men fortfarande bra råvaror. Det blir mycket bär som är naturligt söta och lite frukt då och då. Jag äter mycket 100% raw kakao, "superfoods" kryddor och andra naturliga smaksättningar till maten. Om jag bakar använder jag gärna där frukt som sötning men även stevia eller kryddor. Genom att använda örter, kryddor och liknande saknar jag inte sockret lika mycket. Det är också kanon om man vill undvika för mycket salt i maten, att just använda kryddor istället. Maten fylls på av mer nyttigheter och let's face it, it tastes bloody good! 😃

Som sagt, bären går åt som smör här hemma...typ en smoothie om dagen...👌 och nu är det denna rosa dröm som gäller. Fullproppad med hallon, blåbär, lingon, ingefära, kanel, kardemumma, maca och annat gott. Det blir som krämig glass och den äts och njuts med sked såklart!


Likes

Comments

för mig! Jag skriver inte ut några exakta mängder eftersom vi alla behöver olika mycket energi under en dag, men fokus ligger dock alltid på nyttig och bra mat som jag mår bra av. Satsa på grönsaker, färger och smaker. Frukt, bär och nyttiga fett, protein och kolhydratkällor så är man hemma😃 👍

Frukost

Jag kan äta frukost hela dagen lång, så himla gott! På senare tid har jag snöat in på smoothies av alla dess slag men idag fick det bli en liten annorlunda tallrik eftersom det fanns kallrökt lax kvar som behövdes ätas upp. Ett ihopplock av ägg, lax, sallad, grönsaker och ett ubersnabbt pannbröd (recept kommer). Proteinrikt, mättande och väldigt gott!👌 (Längtar redan till imorgon bitti när det är frukosttajm igen😝)

"Fika"

En stor kopp pepparmyntsté och 1 (kanske 2...😜) nyttiga biscotti som jag fick i julklapp (förvånad själv att det fanns några kvar, men nu är de slut!😄). Mandelmjöl, kokosmjöl, ägg, saffran och lite andra goda grejer👌

Lunch

Eftersom jag inte åt en smoothiebowl till frukost, ja då blev jag sugen på en lite senare såklart😄
Mixade blandade bär med laktosfri kvarg, chiafrö, kanel, kardemumma, ingefära, maca och kakaonibs. Toppade med mer bär och hampafrön.👌Åt även ett kokt ägg till men det kom inte med på bild.😊

Mellanmål

Det blev en ganska sen lunch så åt inget ordentligt mellanmål direkt, men strax innan middagen blev jag lite sötsugen, så tog en liten bit av min nybakade, och väldigt goda banan och blåbärskaka! (receptet är på väg!)👍

Middag

PIZZA! Älskar skiten och ja...har kanske, kanske gjort pizza några gånger den här veckan...meeen de är nyttiga så all is good!😄 Testade ett nytt recept på botten och jösses vilken succé det blev. Toppade med spenat, tomat, grönsaker och just idag, en burk med makrill! Fick flashbacks från när jag brukade äta varma mackor med makrill i tomatsås på och jag verkligen njöt av varje tugga, så himla gott! Detta ska jag göra igen!👌

Likes

Comments

Klarar du 1 månad utan tillsatt socker?

Självklart!

Nu kör vi en sockerutmaning och jag hoppas att just du hänger på!👍

Vi ska äta så rent som möjligt, utesluta raffinerade livsmedel och helt enkelt börja detta året på bästa tänkbara sätt. Bara i Sverige konsumerar vi mellan 40-50 kilo (!!) socker per person och år, vilket är helt galet. Bara godismängden är ca 15 kilo per person och år! Just det raffinerade vita sockret är helt onödigt och inget vi varken behöver eller mår bra av.

Utmaningen pågår under 1 månad, men syftet och målet är självklart att man efter denna tid ska känna mindre sug och äta mindre socker överlag - vilket är positivt för både kropp och knopp!😊. Jag kommer att dela med mig av tips och pepp men också recept och förslag på alternativ. Det är inte svårt att inte äta socker, men det kan däremot vara svårt att sluta äta socker!

Utmaningen innebär att vi (japp, jag är med på tåget jag också!) utesluter följande:

  • Produkter med tydligt sockerinnehåll, alltså: Godis, läsk, glass, snacks(chips), kakor, bullar, choklad.
  • Dricka innehållande socker, därmed ingen alkohol eller juicer med tillsatt socker.
  • "Sockeralternativ - honung, agave, sirap, kokossocker m.fl.
  • Processade livsmedel - t.ex. dressing, ketchup, senap, pastasås, yoghurt, flingor, skräpmat och halvfabrikat
  • Raffinerad stärkelse- vitt mjöl, vitt bröd, vit pasta, vitt ris.

Vad ska man äta då? Jo, välj och frossa i så ren mat som möjligt:

  • Frukt och grönsaker
  • Fullkornsprodukter utan tillsatt socker (råris, sötpotatis, havregryn, hemmagjort bröd etc.)
  • Mejeriprodukter utan tillsatt socker
  • Frön och nötter
  • Nyttiga fettkällor - ex: avokado, kokosolja, olivolja, rapsolja, linfrön
  • Kött, fågel, fisk och skaldjur

Läs innehållsföreteckningen på maten du köper och undvik de uppenbara sockerfällorna. Tillsammans klarar vi 1 månad och vem vet, kanske kan detta bli början på ett liv helt utan vitt socker?!😃


Om du befinner dig på facebook - gå då in på Energikökets sida och var med i evenemanget "Sockerutmaning - 30 dagar" där vi också peppar och delar med oss av erfarenheter kring detta!

Nu kör vi!👍


Likes

Comments

View tracker

God måndag på er!

Jag tänkte starta detta året med en liten utmaning, men mer om det senare...😄

För nu, nu blir det senap för hela slanten. Det är så gott att smaksätta såser och röror med en klick senap, men precis som med de allra flesta "kryddsättningar" och färdiga såser innehåller de en hel del tillsatt socker. Jag blir inte särskilt förvånad över att de innehåller socker utan snarare lite frustrerad, eftersom det är minst lika gott utan! Så, vill man skippa socker, fortfarande äta senap...ja då får man helt enkelt göra det själv!😜

Detta ledde till en helt sockerfri och väldigt god senap. Bara ett fåtal ingredienser och löjligt enkel att göra, minimal ansträngning👌

För ca 1 dl färdig senap

Ingredienser

2 påsar (ca 1 dl) senapsfrön (jag valde både gula och bruna)

ca 0,5 dl vinäger* + 0.5 dl vatten (eller bara vinäger)

-----

salt, peppar, valfri smaksättning (ex. timjan, pepparrot, chili, honung, ingefära)

Gör såhär

Blanda senapsfröna och vinägern i en skål. Täck med plastfilm och låt stå minst 1 dygn, men kan gärna stå uppemot 1 vecka utan problem.. Mixa sedan med en stavmixer eller i en matberedare till önskad konsistens. Smaksätt, smaka av och förvara sedan i en burk i kylskåp. Jag smaksatte min med lite ingefära och honung - mums!😃


* jag använde öppelcidervinäger men tror att vitvinsvinäger fungerar lika bra!👍

Likes

Comments

Allt vet ju vid det här laget att det finns bra och mindre bra energi i form av mat. Det innehåller i sin tur bra och mindre bra näring. Vi mäter näringen i kalorier men de allra flesta mäter de även i hur det påverkar våra kroppar. De "tomma" kalorierna är de som många har svårt att låta bli, de som, i för stor mängd kan orsaka övervikt och sjukdomar. De finns främst i olika typer av processad mat och sötsaker och är ju framställda för att vi ska äta stora mängder av dem. De är billiga och goda men gör som sagt inte mycket för vår hälsa. De spelar istället på vårt belöningssystem och kontroll, och visst är det svårt att stå emot kakan till tre-kaffet eller en pizza vid lördagsmyset ibland?

En processad bulle ger onödigt mycket energi och kalorier i förhållande till dess näringsinnehåll. Kanske kan du springa en bra bit efteråt men du tillför varken vitaminer, mineraler eller andra bra ämnen till kroppen. Bullen är borta efter några tuggor, kanske får du dåligt samvete, kanske upplever du "sockerdippen" efter en stund och kanske lutar du dig ändå fram efter nästa bulle... väldigt lite näring, väldigt mycket energi!

Sen behöver ju inte allt vara svart eller vitt heller. Ät en pizza ibland om du så vill eller njut av en bit choklad eller bulle när du känner ett sug, men låt inte "skitmaten" väga över. En bulle kommer inte påverka vikten, lika lite som en morot gör, men däremot hur du och din kropp mår efteråt. Låt den rena, fräscha och näringsrika maten ta störst plats och fyll tallriken med kalorier, men med bra sådana. För att orka och må bra och stå emot infektioner och sjukdomar behöver vår kropp bra energi och bra kalorier att arbeta med - sådana som gör nytta och som för oss framåt!👍

När det pratas om hälsa, vikt och hur man ska nå sina mål är det i många fall kalorierna som är i fokus. Man försöker antingen dra ned eller höja dem. Självklart minskar man sin kroppsvikt genom att äta mindre kalorier än vad man gör av med, men betyder det verkligen allt? Är det verkligen kalorierna man borde fokusera på? Varför inte bara äta goda och bra råvaror tills man är mätt, lyssna på sin kropp, se till vad den faktiskt behöver och tillsätta det. Tänka logiskt och förnuftigt, skaffa sig lite kunskap och sedan göra det bästa för sig själv utifrån sina förutsättningar och mål. Rent krast skulle du kunna äta choklad och godis men ändå gå ner i vikt om du fortfarande åt mindre kalorier än vad du gjorde av med, men hur bra skulle du och din kropp må?

Minska mängden "tomma" kalorier och tillför mer av den näringsrika maten. Minska eller öka i vikt om det är det du strävar efter, men framförallt, må så mycket bättre av bra mat! Kosten (tillsammans med rörelse/motion) är a och o när det gäller vår välmående så se till att välja din energi efter hur det påverkar dig och din kropp! Jag verkligen njuter av en pizza ibland och kanske mumsar på en och annan chokladbit men det väger aldrig över. Balans is key👍😄


Likes

Comments

När det kommer till träning, hälsa och kost tar jag gärna inspiration från andra. Andra som är verksamma inom det området, som är kunniga och som sprider positiv energi och bra budskap. När fantasin tryter så är det riktigt kul att göra som någon annan, vara lite "copycat".😄
T.ex. gör jag gärna pass efter Lovisa "Lofsan" Sandström. Hon tränar, lägger upp det på sociala medier och sedan finns det i mitt flöde. Snabbt, effektivt och framförallt roligt att göra!👍

För detta behöver man bara en skivstång (med utmanade vikt, gärna 15-25 kg) och lite jäkla anamma, perfekt när det är fullt på gymmet!😁

5 reps av följande övningar i 10 varv (5x10) med minimal vila mellan varven.

👇

Marklyft

Stående rodd

Knäböj fram

Militärpress

Knäböj bak

Vila någon minut och om du orkar, gör sedan följande (som jag kom på helt själv!😃):

Varv 1 gör du 20 reps av alla övningar, varv 2 gör du 15 reps och varv 3 gör du 10.

Utfallssteg med hantlar

Mountain climbers

Tricep extension ("bakom huvudet" med hantel)

Squat to press (med hantel)

Side bend (sidan av magen med hantel)

Pusta ut och leta sedan reda på (eller gör ditt egna) nästa grymma träningspass💪😄

Likes

Comments

Ett helt nytt år! 2017...det känns både bra och dåligt i mun. Jag gillar inte ojämna tal så det känns lite halvjobbigt😜 men ett nytt år är ju positivt! Julen gick fort som vanligt och visst sprutade det nästan skinka och knäck ur öronen tillslut. Skinka ja, är det någon som faktiskt lyckas äta upp hela?? Alla jag känner har alltid en bit skinka över från julen...varje år dessutom!😁

Julen gick över och sen var det dags för nästa festlighet, nyår! Vi firade väldigt stillsamt med trevligt sällskap och god mat även då. Stod ute under ett tak i regn, skålade i alkoholfritt bubbel (champange för vissa) och försökte se raketerna bakom trädtoppar och moln. Det gick fort. Det räknas ned. 10, 9, 8...och vips så landar man i ett nytt år. Jag känner mig alltid lite vilsen såhär de första dagarna. Någon mer med samma (lite diffusa) känsla?

Eftersom onlinepizza.se kraschade igår😝 och pizza självklart stod på menyn så gjorde jag min egna! Skämt åsido, jag gör nästan alltid egen pizza, godare, enklare, nyttigare och framförallt roligare så!

Grunden är antingen baserad på rivna grönsaker eller glutenfritt mjöl. Jag slänger i vad jag tror kan passa och provar mig fram helt enkelt. Det ska ju vara roligt att laga mat! Igår blev det morötter och jösses så gott det blev/är!

1 stor pizza

2 finrivna morötter (ca 200-250 g)

1 ägg

salt och oregano

ca 1-1,5 tsk fiberhusk

ca 10-15 g valfritt mjöl (jag använde kokosmjöl)


Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de finrivna morötterna (pressa ev ur lite vätska) med de övriga ingredienserna. Bre ut på ett oljat bakplåtspapper med hjälp av en slickepott till önskad form. Grädda ca 10-15 min. Ta ur och höj sedan ugnen till 225 grader. Toppa bottnen med valfria grönsaker, tomatsås, kött/fisk, ost och annat gott. Grädda ca 10-15 min till och njut sedan av en hälsosam och "guiltfree" pizza!👍

Likes

Comments

Så här i juletid ligger mycket fokus på mat och godsaker, och helt rätt i det. Julen handlar mycket om god och härlig mat som vi äter tillsammans med de vi tycker om. Det är oftast mat i för stora mängder som förstör för många, och ibland börjar ju "frossandet" långt innan jul. Det är julbord hit och julbord dit, och visst kan det vara svårt att inte äta av allt gott. Det är gärna socker tillsammans med fett som är extra populärt.👌En del "pausar" gärna sina dieter och liknande under högtider och väljer istället att äta mer än tidigare, för att sedan börja dieta igen efter nyår. Det är en ond cirkel som varken är bra för kropp eller själ. Satsa istället på att hålla ett jämnt och hälsosamt synsätt till kosten året runt.

Julen är för mig en tid när man kan "unna" sig det lilla extra och absolut äta gott, men i mitt fall betyder inte det nödvändigtvis mer onyttiga saker. Jag äter gott och mycket men vet också mina begränsningar. Jag försöker, precis som vanligt att undvika sådant jag vet inte är bra för min kropp, utan istället ersätta eller välja något annat istället. Visst slinker det ner en kola eller två, men det gäller att inte gå "all in". 😄

Generellt sätt är julen en "sockerhögtid" och vi konsumerar enorma mängder socker per person. Vi tänker inte på att mycket av det som, i detta fallet finns på vårt julbord, faktiskt är riktiga sockerbomber. Om man vill undvika socker, eller i alla fall äta mindre av det så kan det vara bra att ha lite extra koll på de saker som vanligtvis innehåller en hel del socker på bordet.

De värsta "sockerbovarna" är:

Julmust (33 cl innehåller ca 10 sockerbitar), glögg ( alkoholfri-7 sockerbitar/dl, starkvin - ca 4 sockerbitar/dl), öl

Vörtbröd (ca 13% socker)

Gravad lax

Sill i klar lag

Färdigköpta köttbullar och prinskorv

Ischoklad, lussebullar, knäck, pepparkakor, ris a la malta, risgrynsgröt, marsipan, praliner, kola

Självklart kan och får man äta allt detta men det kan vara bra att vara medveten om mängden socker man då får i sig. Begränsa gärna mängderna och njut av det du faktiskt tycker om. Ta en istället för två och försök att göra så mycket som möjligt själv istället för att köpa färdigt. Du vet då vad allt innehåller och kan hålla koll på vad du stoppar i dig. Ät t.ex. hellre riktigt mörk choklad, frukt och nötter istället för praliner och gör egna hemmagjorda godsaker istället för att köpa.

Välj gärna dessa på julbordet:

Skinka, hemmagjorda köttbullar, korv

Sill, kallrökt lax, lutfisk

Kål, sallad

Ost, nötter, frukt

Omelett, ägghalvor

Potatis, rotfrukter, grönsaker

Vatten

Njut av julen och alla dess godsaker, men tänk också på mängderna och kvalitén. Ät gott, umgås med nära och kära, ta en promenad och låt julen vara julig. Tänka på din kropp och själ, ät det som du mår bra av men låt inte julen bli en språngbräda till ytterligare ett år av dieter och viktminskningsprogram.


Likes

Comments