Tänkte skriva av mig lite. För er som undrar så var det dom värsta två veckorna jag upplevt i hela mitt liv tror jag när barnen var sjuka. Fy, det var ett Rent helvete, Allt var upp och ner och inget som jag önskar ens min värsta fiende...

Barnen är näst intill helt återhämtade. När jag skriver näst intill så menar jag att det fortfarande är förbjudet för dom att dricka mjölk då det är "skadligt" för deras tarmar. Vi fick rådet av läkarna att de fick äta och dricka vad de ville i början efter deras sjukdom men att Vänta med mjölk. I vanliga fall är tarmarna veckade och "håriga" men efter en magsjuka är de "släta" och kan inte ta upp mjölk vilket kan göra att de antingen får diarré eller kräks. Barnen är friska igen men av ren rädsla så vill varken jag eller G ge dom mjölk. För ett tag framöver... Colin dricker ingen välling heller efter sjukdomen och det är skönt att han vuxit ifrån det nu. Även om det inte var direkt frivilligt från hans sida men vi passade på lämpligt nog.

Jag återhämtar mig fortfarande psykiskt efter allt som hänt. Några frågor på det?

Vann budgivningen på sex Iittala-tallrikar (samma som servisen jag redan har) och de jag fick hem var i nyskick så det var ett riktigt bra köp. Till ett riktigt bra pris. Några tallrikar har gått sönder genom åren så tyckte att sex nya skulle komplettera bra till de sex jag redan har.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Novalie drack välling tills att hon var drygt ett år men slutade tvärt då Colin började dricka mjölkersättning på flaska för att hon inte ville göra som sin bebisbror utan vara stor tjej och bara äta mat istället. Vi har funderat länge på att sluta med välling till Colin då han är så pass gammal att han inte behöver det längre. Vällingen har varit en Stor trygghet för han vid många tillfällen, sjuk som trött som frisk, han har med andra ord varit väldigt förtjust i det.

Men så kom den här sjukdomsveckan och Colin har inte fått eller velat ha välling sen i torsdags kväll och nu ser vi ett Ypperligt tillfälle att sluta helt med det. Han har aldrig haft napp eller snutte utan bara haft vällingen som sin trygghet och hjälp för att varva ner om kvällarna men nu börjar han intressera sig mer för sitt goselejon och tycker det vore bättre om han bara har den när han ska sova. Man kanske inte borde pracka på han något egentligen för att han ska kunna slappna av och somna men hellre att han får lyssna på och ha den (är en Diinglis med speldosa) än att han aldrig slutar med välling. Det kommer förhoppningsvis göra blöjan torrare om nätterna också vilket resulterar i mindre störd sömn... Peppar peppar så sover han bra om nätterna, det är oftast bara vid sjukdom och utvecklingssprång som han har orolig sömn. Nu, gudskelov, så har han precis också haft ett språng så nätterna är lugna. Han pratar hela tiden och försöker med färger och annat, sjunger Ofta, räknar till tre och så. Minsting börjar bli stor.

En rolig grej är att han, efter att ha spenderat flera dygn hos sin farmor och farfar, säger la när han inte vill något, typ "ska vi byta blöja Colin?" "LaAa!" = "NeEEj!". Farmor har säkert sagt nej tusen gånger till han under tiden där. 💙

Likes

Comments

... Över att man får vänta inom vården, att folk får gå före i kön och så vidare men det är i stunder som dessa som man älskar Sverige och dess sjukvård (har precis kommit till barnavdelning B86 på Karolinska med Colin som har blivit inlagd, även han för vätskebrist). Den senaste veckan har varit överjävlig och att personalen ser till ens familj hela situation när det är fråga om inskrivning är guld värt. Orkar inte med fler bakslag, ligger redan på bristningsgränsen och att de tog i åtanke när de skrev in han, att framförallt han men att jag som mamma även ska få sova och komma ikapp lite gör mig glad och lättad.

De kommer snart och sätter dropp på han, min lilla stora kille (som har gått ner 1,5 kg de senaste dagarna), som annars är som en liten virvelvind är helt utslagen. 💙

Novalies sjukdom blev bekräftad: Rotavirus (de hade fått hennes provsvar), och de ska även ta avföringsprov på Colin för att se om det är samma eller något annat.

Det är skrämmande att läsa om Rotavirus och komplikationer som kan uppstå om barnet inte blir bättre eller får vård i tid! Till alla ni föräldrar där ute och även blivande... Vätskebrist är INGET att leka med och ta symtom och allmäntillstånd på allvar när era barn är sjuka. Ha noga kontroll över när och hur mycket barnen kissar, håglöshet, överdriven sömn och andra symtom...

Just den här magsjukan är rätt så allvarlig och den har gjort att ingen av barnen ens har fått behålla minsta lilla vätska som kommit in i deras små kroppar.

Likes

Comments

Hämtade Colin idag efter att han har sovit och varit borta i tre dygn(?), har tappat räkningen och känner mig lite dagvill om jag ska vara ärlig. Hur som, känner mig komplett nu när båda mina små är hemma (har saknat ihjäl mig efter han) trots att det blir mycket skrik och gråt igen i vanlig ordning. Men, det är också mycket skratt och bus och barnen har verkligen saknat varandra. ❤

Försökte mig på en liten promenad med dom förut i solen, bra med frisk luft, men Colin var allmänt gnällig och missnöjd så det blev att ta sig hem igen och ge han astmamedicin, skära upp en lök och ställa i sovrummet och söva han. Nu är det äkta fredagsfeeling här hemma med en lägenhet som doftar lök, massa bra barnfilmer, gottis och morgonrocksmode. Andra dödliga kanske svidar om till något fint, tar på sig ett snyggt ansikte, högklackat, tar ett glas Asti och träffar goda vänner för lite skvaller. Jag har som sagt på mig morgonrock, myskläder under, tofflor, bångstyrigt hår med alltför stor utväxt, akneface och glåmig hud. Yeyy! Glamouröst!

Är dock SÅ glad att barnen är på bättringsvägen och känner mig tacksam över det så WHO cares hur man ser ut. ❤
Hur ser er fredag ut? Vård av barn som jag eller en kväll på stan?

This is the shit. Värktabletter och lök. 👊🏼

Likes

Comments

Omtumlande, känslosamma, oroliga, nervösa, maktlösa... Det är några ord som beskriver de senaste dygnen. Novalie har varit sjuk sen i fredags med Hög feber, dåligt allmäntillstånd, håglöshet, helt enkelt jättesjuk. Igår natt blev hon avsevärt sämre och på morgonen blev vi ombedda av vårdcentralen som vi ringde till att åka till barnakuten med henne då hon knappt kissat, inte fått behålla någon vätska knappt, i stort sett bara sovit helt utslagen under lång tid (hade ringt 1177 på natten men hon gav oss rådet att avvakta och se hur allt utvecklar sig till morgonen och då kontakta vårdcentralen för kontroller). Vi gasade raskt iväg till Huddinge där årets segaste folk jobbade med inskrivningar... Efter första inskrivningen så gick jag tillslut bara fram till disken (började gråta) och sa "jag tror att min dotter har akut vätskebrist så kan ni S n ä l l a skynda på"... "Ja jo, visst, ojdå, självklart" fick jag som svar. Man bara, läser ni inte inskrivningarna, får ni ingen varningsklocka eller vad?

Efter snabba genomgångar av läkare och sköterskor, (Tack för det) så fick hon en piggelin (som hon åt hälften av) och Resorb vätskeersättning (brustablett hallon), 5 ml, var femte minut. Hon blev lite piggare men återgick igen till att vara håglös, orkeslös och irriterad/arg efter en stund. Hon fick Emlakräm på sina handryggar i förebyggande syfte för vad som skulle komma... Vi spenderade väl fem timmar på akuten allt som allt och det var Novalies brist på engagemang och fortsatt slöhet som gjorde att läkaren skrev in henne på Astrid Lindgrens istället. Hon tittade knappt på han utan låg bara helt stilla i vagnen.

Nästa moment var jobbigt att vara med om som förälder. Då hennes allmäntillstånd gjorde henne trött, arg och grinig så ville man inte säga eller göra nånting för att göra henne upprörd... I vanliga fall är hon en exemplarisk patient och läkare berömmer henne alltid för att hon är så duktig. Men i alla fall... Två sköterskor hjälptes åt att sätta dit nålen för dropp på ena hennes hand medan George höll henne och hon bara skrek och grät. "Jag vill hem, jag vill bara heeeem, jag vill inteeee, sluta, nej, jag vill hem". Började gråta där och då medan jag strök hennes hår och huvud och försökte lugna henne och säga att det inte var någon fara. Betryggande var ändå att veta att hon hade så mycket ork att hon orkade försöka göra motstånd. Det är hemsk som förälder att behöva se ens barn i sånt tillstånd men det var ju tvunget för att hon skulle bli bättre. ❤ När allt var klart så var hon fortfarande ledsen. Sköterskorna lämnade rummet och George gick för att köpa dricka till oss. Jag visste inte vad jag skulle göra för att lugna henne men tillslut höll jag henne i mina armar som en liten bebis och vaggade och tillslut bara tokbölade jag och sa "Snälla Novalie jag vill inte att du ska vara ledsen, snälla sluta gråt...". Då tittade hon på mig och alla tårar och skrik slutade. Kände en enorm lättnad och mitt i allt kom en sköterska in som skulle visa vägen till infektionskliniken. Varenda människa som vi passerade på vägen såg mitt likbleka ansikte, randigt av tårar och röda svullna ögon. Bar henne i mina armar nästan hela vägen tills hon sa att hon ville sitta i vagnen. Orkeslöshet kom krypande (hade som toppen på allt sovit endast fyra timmar natten innan, hade skitit hår och magen hungrade efter mat) och allt jag ville var bara att få sätta eller lägga mig ner.

Vi kom fram till kliniken där vi fick ett eget rum med två sängar, tv och toalett. Sköterskan där frågade om det hade varit jobbigt på akuten och då började jag lipa igen och svarade ja. Hon tittade på mig med stor sympati och frågade om vi ville ha något att äta. Vi blev tillsagda att ej gå ut till avdelningen utan om vi skulle någonstans (köpa kaffe, åka och hämta något eller så) så fick vi gå ut genom dörren till innergården. Stod man där så kunde man se fullt med dörrar till olika rum. Verkligen som i en film eller serie...

Både jag och George sjönk ihop i varsin säng och Novalie somnade i vagnen. Vi fick kaffe och mackor. Det var planerat att först vara där i fyra timmar med dropp och om hon inte blev bättre så skulle vi få stanna kvar. Läkare och sköterskor kom under kvällen för att sätta in och fylla på dropp och hon fylldes med det i nästan ett dygn. De tog även blodgas, gav henne lite andra mediciner och utförde fler kontroller. Hon vaknade korta stunder, myste med oss och åt två pannkakor med sylt. ❤ Det bestämdes att vi skulle vara kvar över natten.

När klockan var 22 så drog vi täckena över oss för att sova för natten. Jag var SÅ trött men det tog ändå en stund att varva ner och somna. Hon började natten i sin vagn med en nalle som hon fick av sköterskan när vi kom till rummet, vaknade några gånger för att hon säkert hade mardrömmar, ville vara nära och några timmar sov hon bredvid mig i sängen medan hon sov bredvid George dom sista timmarna innan vi alla vaknade på morgonen vid 7...

Jag åkte hem en snabbis för att lämna mer kläder och sånt till Colin som spenderar dagarna nu hos mina svärföräldrar och svägerska, svänga förbi en av mina närmaste för att få lite tröst och för att hämta en nalle och ballonger som Novalie skulle få. Tack för allt!❤

Packade två stora väskor till oss ifall vi skulle bli långvariga på sjukhuset och åkte sen tillbaka dit. Det blev några timmar till där med tv-tittande, frukost och mys och till sist så sa läkaren att vi skulle få åka hem på permission för att prova och se hur det går.

Som tur är är hennes humör som förbytt sen vi kom hem och hon är glad, sprallig och busig. Hennes vanliga jag. Är så glad att vi åkte in för vem vet annars hur det kunde ha slutat. Nej usch...

Hon leker, går på toa med jämna mellanrum, äter, dricker, sjunger. Själv är man seg som en tok men jag njuter till fullo av att se henne. ❤
Hennes bror kräktes inatt och imorse, har feber men dricker bra (han ska vila magen och får inte äta), har fått alvedon så att han är pigg och vill dricka vätska. Tänk att man får så fin hjälp med barnen när det behövs. Vilka klippor!

Jag hoppas att Colin inte blir sämre och att Novalie fortsätter vara sitt vanliga jag så får vi se när vi kommer i säng idag, hon är ju alldeles speedad. Har telefonnummer till och kvar "vårat" rum på sjukhuset till imorgon kl 12.00 ifall hennes tillstånd skulle försämras igen. Känns tryggt.

Likes

Comments

Här hemma har vi några gånger testat (då antingen vi vuxna eller när barnen varit sjuka) några enkla saker som att ha en lök i vatten i samma rum som man sover i för att öppna upp andningsgångarna. Det har faktiskt fungerat och är en bra "medicin" mot till exempel hosta eller irriterade luftvägar.

Lök i vatten...
1. Man kokar upp lite vatten.
2. Skär upp en lök så att den liknar en blomma (alltså inte hela vägen igenom).
3. Ställer ner löken i det varma vattnet i en liten skål (vattnet ska bara täcka typ en centimeter av löken).
4. Sen så ställer man skålen med vattnet och löken (utom räckhåll för barn!) i närheten av sängen som man själv eller barnet sover i.

Detta ska göra att luften blir renare och att man hostar mindre. Testa nästa gång du är förkyld vetja!


Vitlök i näsan...
Ett annat tips, som är bra när man känner av bihålorna, har slem i halsen, täppt näsa eller liknande, är att sätta en halv vitlöksklyfta i vardera näsborre.

1. Man tar en skalad vitlöksklyfta och delar den längsgående på mitten.
2. Sen tar man lite hushållspapper, lagom mycket till att snurra något varv eller två runt vardera halva (var noga med att pappret sticker ut lite på kortsidorna så att det inte känns frätande i näsan).
3. Sen så stoppar man in halvorna i varsin näsborre och har så så länge man känner för, ju längre desto bättre. Helst ska man ju då också försöka andas genom näsan så att bäst effekt ges. Har man haft dom så ett par timmar så kan man (om man har tur) både känna att huvudvärk avtar samt att slem börjar lossna i halsen och att eventuellt täppt snor börjar rinna. Helt super enligt mig!

Annars då? Jodå. Känner mig nästan helt dränerad på energi och vill bara att den jämrans sommaren ska komma någon gång. Barnen är sjuka i ett och det tar på krafterna. När man väl känner att man är på rätt spår och fyller på sitt sova-och-slappna-av-konto så kommer en ny smäll och tillslut orkar man nästan inte mer. Vabdagarna avlöser varandra och allt man vill (förutom att sjukdomarna ska försvinna) är att dra täcket över huvudet och vakna upp till en solig dag med 25 grader i temperatur och klänningväder. Men det är ju tråkigt nog en bra bit kvar tills det blir verklighet så man får försöka göra det bästa av situationen tills dess.

George jobbar eftermiddag den här veckan, Novalie är fortfarande sjuk och jag som annars håller igen lite på kaffet känner att det är min bästa vän just nu. Typ. Den här emojin är används flitigt numera och det är Precis så jag känner mig. 🤦🏼‍♀️

Puss och kram!

Likes

Comments

... hittills den här helgen är att jag lyckats sy klart det sista fixet på ett babynest och att vi har vilat. M a s s o r. Igår var hennes matlust som bortblåst, inte så konstigt med tanke på att hennes temp var uppe i 40,3. Hon fick febernedsättande då hon knappt ville dricka utan bara låg utslagen i sängen. Vi delade på vår stora säng och sov hela natten, vaknade runt fem, helt utvilade. Eller jag är det i alla fall, hon skulle nog behöva sova lite mer snart, och trots att jag (som vanligt) vaknade upp på kanten av sängen så var min natt bra.

Vi har pärlat lite, kollat på 101 dalmatiner och hon åt nästan en hel banan, en bit bröd och en skål med vaniljyoghurt. Hon häver i sig vatten vilket är super!

Det som är bra med vita babynest är att det passar till både pojke och flicka. Perfekt ifall man vill låta syskon ärva om man får olika kön. För att skydda nestet är det bra ifall man lägger en liten kräkduk i den som man lätt kan tvätta. Alla med barn vet ju att det kan komma överraskningar titt som tätt och på så vis slipper man fula fläckar och dåligt lukt. Tips tips...

Lite inspirationsbilder.

Barnen har varsin virkad bläckfisk (en rosa och en blågrön) som min mamma gjort till dom. De är liknande såna som man ger till barn på neonatalavdelningar (för tidigt födda), bläckfiskarna funkar som en trygghet. Tydligen ska bläckfiskens armar påminna om navelsträngen och tiden i magen. Är man vass på att virka så tar sjukhus gladeligen emot gåvor som dessa! Man får googla lite på hur man ska gå till väga ifall man vill skänka bläckfiskar, de är väldigt uppskattade.

Novalies nya väska. Hur söt? Hon fyllde den med Alla sina tofsar.

Likes

Comments

Igår skrev jag en rubrik: Ääääntligen helg. För tänkte att Gud vad skönt med sovmorgon, vi alla behöver vila upp oss. Sen skrev jag inget mer utan tänkte skriva något roligt idag istället.

Men nä, skippar det. Novalie vaknade imorse, var uppe någon timme och ville sen sova mera bredvid G som fortfarande sov. Efter någon/några timmar vaknade hon och sa att hon frös. 38,2 i temp.

Den här vintern har varit SKIT Rent ut sagt med sjukdomar! Innan barnen kunde jag aldrig föreställa mig hur ofta dom faktiskt skulle vara sjuka och förstod inte att folk vabade ofta. Vissa glider dock på en räkmacka och har aldrig sjuka barn, typ. Lyllo. Jag avundas dom. Grabbarna drog till Georges föräldrar och vi vilade ännu mer, blev väl tre-fyra timmar allt som allt. Kollar på en film nu och dricker saft. Soffhäng.

Hon har velat ha likadana pyjamaser som Colins brandman och polispyjamaser så hon har fått en racerförarpyjamas och en blå brandmanpyjamas. Nu kan de vara brandmän båda två. Och Colin kan ärva dom sen, perfekt!

Likes

Comments

Vet att det är många som lider utav till exempel problemhy (antingen att den är för fet, man har akne, för torr hy), orolig mage, trötthet och liknande och då jag själv har problem med akne så gillar jag att läsa på om sånt.

Man bör som konsument tänka på vad man äter, vad barnen och en själv har för kläder, leksaker, smycken... Summa summarum att man ska kontrollera allt... Läsa igenom innehållsförteckningar och plugga på vad de där konstiga namnen och förteckningarna betyder. Vissa hudlotions ska man till exempel vara försiktiga med att använda då de innehåller cancerframkallande ämnen som bensen som tydligen är farlig som tusan.

Förut visste jag till exempel inte att just choklad (som jag har en förkärlek till) är en histaminutlösare som kanske är förklaring till varför jag får dålig hud när jag äter det... Vill helst inte använda sköljmedel när jag tvättar för det har jag hört kan ha inverkan på huden och dom gånger som jag har använt det till tvätt så har förutom jag själv, faktiskt Novalie kliat lite på sin hud.

Brukar smörja in mina händer med Bepanthen när de blivit torra (av till exempel övertvättande och mycket diskning) och då blir huden babylen efter bara en insmörjning. Men så häromdagen så märkte jag att jag hade fått lite utslag i pannan (har börjat smörja in även ansiktet med det om kvällarna ibland för att jag tycker att det ger lyster dagen efter) och när jag googlade på innehållet i den så innehåller den mandelolja. Tänkte då tillbaka på när jag var gravid med Novalie och jag smorde in magen med mandelolja för att minska risken för bristningar och då fick jag faktiskt liknande utslag på magen så jag slutade med det (och bristningar slapp jag ändå). Utöver mandelolja så innehöll Bepanthen bivax och ullfett och när jag hörde mig för lite till folk så berättade en väninna till mig att hon Aldrig hade problem med fnasiga händer under tiden som hon hade får på sin gård..... Av detta har jag dragit slutsatsen att just den krämen är bra för folk med torr och fnasig hud och att den faktiskt ger huden lyster men att den kanske inte är den bästa för mig. Det bästa vore nog att jag kanske testar att smörja in mig enbart med ullfett eller bivax för att lugna huden.

Det finns mycket som man Borde tänka på när man köper allt från mat till krämer och tvättmedel och faktiskt läsa på vad man omger sig med. Det kan vara så enkelt som att man till exempel inte använder fejksmycken, slutar med sköljmedel och skippar den där chokladen. Fast om man inte får jättebesvär av något så kan man ju unna sig det ibland (läs: jag kommer inte sluta med choklad) fast jag förstår nu att konsekvensen blir att jag får dålig hud av det.

Apropå något helt annat. Borde fixa någon bra förvaring i köket till alla penslar, pärlplattor, pennor, papper och sånt. Just nu är det bara ett mish-mash av grejer i en och samma korg och det gör min ordning-och-reda-hjärna lite stressad.

Likes

Comments

Novalie fick ju som ni vet en cykel när hon fyllde år och hon har övat flitigt hemma med den varje dag. Sa till henne i helgen som var att vi måste hämta hem hennes hjälm från dagis innan hon får cykla utomhus. Sagt och gjort så blev det vinter igen. Snacka om Murphys lag...

Hjälmen har vi tagit hem från dagis men det blir att vänta till nästa torrmarkperiod för att inviga den utomhus. Hon tycker att vi ska köpa en cykel till Colin också, dels för att han gärna provar hennes och går/cyklar med och dels för att hon tycker att han också borde ha en. Snäll storasyster va? Det är ju faktiskt bara två månader kvar till att han fyller 2 år så då kanske det blir en liten trehjuling till han. Vem vet?

Till något annat nu. Snacka om att priset på en present inte avgör dess värde. Dessa tre leksaksglassar (tillsammans med tre liknande) fyndade jag i en affär och gav henne i present. Alla sex kostade 15kr och det är en utav de bästa presenterna hon har fått! Både hon och Colin fullkomligt älskar dessa och att tyda av bitmärkena på den ena så används de flitigt.

Hittade dom av en slump, letade inte ens efter presenter då, men tänkte "äsch, dom kostar ju ingenting, bäst att slå till..." Bästa!

Likes

Comments