Vid skapandet av sovalkov fick jag en ganska stor glipa mellan golvet i hallen och det nya golvet i sovalkoven. Givetvis hade det gått få distansen mellan golven att krympa men i slutändan så spelar det ingen roll då en bred övergångslist varit nödvändigt för att det ska se bra ut.

Anyway så åkte jag till Krauta för att inhandla listen. Hittade en fin list som var 120mm bred vilket var perfekt då 110mm är distansen mellan golven. Det var ingen avancerad list utan en tunn ek-list med fasade kanter.
Listen fanns i två längder, 1m och 2m. Givetvis hade jag inte tänkt speciellt mycket när jag gjorde öppningen till min sovalkov utan att den blev lite vad den blev (105cm)
Alltså vart jag då tvungen att köpa en 2m lång list pga en 5cm för stor öppning.
Irriterande? Ja, fast samtidigt inget att göra något åt, jag behöver helt enkelt listen trots att den kostar närmare 500 riksdaler.

När jag ändå var på Krauta så passar jag på att köpa med mig lite dörrfoder. Så går ner till avdelningen där sånt material finns, vad hittar jag där? 12x250cm planhyvlad ek-bräda i samma tjocklek som listen jag tänkt köpa. För halva priset mot att köpa en färdig fasad list (fast 50cm längre)

Valet var enkelt, jag gör listen själv.

Efter att ha sågat och fasat kanterna så vart listerna riktigt bra. Passade på att göra en list mellan kök och vardagsrum också då jag ändå fick över.
Listen är obehandlad och där kom jag fram till (med input från goda vänner) att den ska lackas och inte oljas (som jag själv var inne på till en början)

Att skapa formen runt karmen är inte så svårt. Allt som behövs är

* papper

*penna

*sax

*linjal

Att överföra formen på pappret är rätt enkelt. Gäller bara tänka till vart och hur du mäter. Men bilden nedan visar hur det skulle kunna se ut.

Sedan är det bara överföra det på listen.

Färdigt resultat.

Lacken jag använder är denna. Lätt att föra på och vill man få djupare glans så är det bara sandpappra mellan strykningarna med ett fint sandpapper. 

Ju fler ggr desto djupare lack får du. 

Denna köpte jag på Happy Homes i Strängnäs (http://www.happyhomes.se/strangnas)

Likes

Comments

Efter att jag precis blivit klar med skapandet av sovalkov åt mig själv (se annat inlägg) så går tankarna på att skaffa en sänggavel.
Det jag fastnat för är åldrat virke då jag tycker att den gråa färgen ett sånt virke ger skulle passa bra till sängen och dom vita väggarna men också så vore det en rolig sak att skapa. En egendesignad och därmed unik sänggavel!

Men det första problemet jag stöter på är: vart får jag tag på åldrat virke som är sådär härligt grått?
Inte det enklaste! Så jag sökte på nätet och hittade en blogg som beskriver hur man skapar detta själv. Och det är varken dyrt eller avancerat.
Det enda som behövs bortsett från virket är:

* Stålull
* Vinäger
* Te (Chai är det som personen använder sig utav)
* Pensel

(* ev. Sandpapper)


Steg 1

(Om ytan är lackad behöver du slipa bort lacket. Annars kommer träet inte kunna suga åt sig den vätskan som den behöver för att göra så att träet ser åldrat ut)

Steg 2

Lägg stålull i en skål och blöt ner ullen med vinäger. Låt det ligga i minst 24h. Ju längre tid desto bättre.

Steg 3
Koka en stark kopp te. Pensla sedan den ytan du vill ”åldra” och låt därefter ytan torka.

Steg 4
Pensla samma yta men denna gången med vinägern som stålullen legat i.

Resultatet kommer inte på en gång men efter någon timme så ska färgen blivit grå och åldrat.

Källa: http://www.blueroofcabin.com/

Här på bilden ser ni vad jag hoppas åstadkomma. Återkommer med resultat och givetvis hur jag går tillväga när jag tillverkar gaveln.

Foto: från Google.fi

Likes

Comments