I veckan blev jag sexuellt ofredad.
Jag vill säga "i veckan blev jag tydligen sexuellt ofredad", men faktum tycks vara att det är så händelsen beskrivs.
För första gången under 3 år så var jag rädd på min arbetsplats. Nu måste jag skriva om det, processera händelsen, få ur mig det & gå vidare starkare än tidigare.

Ända sedan yrket kom till världen så har sotningsföretagen varit mansdominerande. Vi är det sotningsföretag i Sverige som har flest anställda kvinnliga sotare. Något som jag varit stolt över, jag har gärna uppmuntrat fler kvinnor till att prova på vårt yrke.
Precis som med alla yrken så finns det nackdelar, att vara kvinna skapar något fler nackdelar. Kommentarer som "synd att du inte kunde stanna längre, det är ju trevligt med kvinnligt sällskap" eller "ni har ett skitigt yrke, nu skulle det vara en fröjd att få hjälpa till att tvätta sotaren" (kommentarerna är ej citerade, kontexten har fångats men i nya meningsuppbyggnader) förekommer när man dyker upp och ska göra ett så kallat mansyrke som liten, ung, flicka. Det är skittråkigt att det sker, men vi har skaffat oss skinn på näsan och valt att tolerera dessa händelser på grund av att vi trivs med vårt jobb.

I tisdags skedde en liknande händelse som dessa ovannämnda exempel. En berusad karl i bil dök upp på gården där jag skulle sota, ur vår något stappliga konversation kunde jag konstatera att han inte bodde på fastigheten eller ägde fastigheten. Till storyn hör också att jag är en extremt blåögd människa, jag ser gott i alla människor, jag gillar inte att vara otrevlig mot folk, jag uppför mig helt enkelt som vilken arbetsman som helst förutom att jag inte alls plockar upp varningssignaler. Jag fattar att någonting skumt är på gång med denna mannen, men jag kan inte bete mig illa eller otrevligt och bara avsluta konversationen ändå. När han börjar pika på hur söta sotarna är nu för tiden så skrattar jag bort det, trots att magen skriker av obehag. När han ber att få låna min telefon och jag går närmre honom så känner jag lukten av alkohol, jag ser spritflaskan i hans dörrsida, men jag kan inte förmå mig att gå därifrån. Inte förrän hans beröring och osmakliga sätt att erbjuda mig sin hjälp att hitta fastighetsägaren om jag har sex med honom så får jag min kropp att svara på magens oro.

Jag grät hysteriskt när jag ringde min kollega i närheten, jag tror inte ens jag lyckades formulera en mening som hon kunde förstå. Jag var så arg, på mig själv för att jag aldrig fattar att alla människor inte är helylle. På honom för att han behandlar kvinnor så. På hela världsbilden av hur en sotare ska se ut och arg för att jag inte är den idylliska bilden av en sotare och jag kommer aldrig aldrig bli det heller. Sen blev jag ännu mer arg, för att jag lät mig bli mentalt rubbat av den här händelsen, den kom mig nära inpå och det skrämde mig nästan lika mycket som händelsen självt.

Av någon anledning så var han värre än alla andra tidigare händelser. Jag vet inte varför, om det var på grund av att han var berusad, att han dök upp på en gård där han inte hade någonting att göra, att han parkerade som om han tänkte stänga min bil inne eller om det var hans beröring.

Så, i tisdags eftermiddag så dog en liten bit av min glöd för yrket. Jag oroar mig för att se hans bil igen, jag oroar mig för att helt plötsligt stå i hans farstu för att sota, jag oroar mig att han ska hitta vart jag bor. Jag oroar mig att det finns fler som honom, vars väg kommer korsas med min och därmed förstöra ännu en liten bit av mig...

Jag älskar mitt yrke, jag avgudar varenda själ på min arbetsplats. Men stolt över att vara kvinna i branschen, det är jag inte alls just nu...

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag blir så jävla störd bara av att se fanskapen!

Jag är en KICK ASS popnitare, men en fruktansvärt dålig plåtklippare.

Likes

Comments

Jag hatar min visdomständer, hela min vänstra sida på halsen har svullnat upp och det känns som om jag har ett ägg under käkbenet som dessutom blockerar halva svalget... Jag kan knappt svälja och knappt prata.

Dessutom har jag trollhår.

Tack för mig! ✌🏼

Likes

Comments

Nu är det bestämt att vi åker till Italien nästa år också! Ingen är lyckligare än jag 😁

Förövrigt så dök det upp en artikel om mig i Sundsvalls Nyheter i lördags så jag promotear den lite också:

Likes

Comments

Nu när alla erfarenheter & kunskaper ifrån Italien-resan har sjunkit in så måste jag åtminstone göra ett försök till att förklara vad som försiggår i skalle på mig.

Jag har alltså skaffat mig en karl att dela livet med, Marcus heter han:

Jag har lärt mig spela dragspel (typ). Och tuba (typ).
Jag har fått insikt i att italienare inte kan ett enda sketet ord på engelska, vilket onekligen försvårat min framfart i Italien. Allra helst då jag råkade gå ut genom säkerhetskontrollen på flygplatsen i Milano efter att ha checkat in utan mitt boardingpass & mitt pass...

Jag har lärt mig att fylla är en dyr aktivitet (fysiskt, inte ekonomiskt). Det lärde jag mig då jag vaknade med blå/rödslagna ben och utan röst. Än idag (1 vecka senare har jag blåmärken kvar & rösten är likt en 13 årig pojke i målbrottet).

Men kul har vi haft!

Och jag har förstått att det vi fått uppleva i Italien är väldigt sällsynt! Och jag är såååå glad åt mitt yrke till vardags, men då och där så var det stolthet helt utan gränser!

Herregud. När John sa att det inte går att beskriva med ord vad vi var på väg att uppleva så tyckte jag nog att han överdrev, John är nämligen en extremt yrkesstolt man, men det visade sig att hans sätt att beskriva händelsen på genom att inte kunna beskriva den stämde bättre än vad ord någonsin kan göra.

Tack allihopa som gjorde Italien till älvstoft & magi! ❤️

Likes

Comments