Header

När jag berättar om mina framtidsplaner och att jag vill åka som Au Pair till USA efter studenten finns det många frågor som dyker upp och nu tänkte jag svara på de vanligaste frågorna. Om det är något ni undrar över är det bara att skriva en kommentar eller skriva till mig på mina andra sociala medier som ni hittar i vänsterspalten!

Vad innebär det att vara Au Pair?
Au Pair programmet är ett utbytesprogram som flera olika organisationer har. De mest kända organisationerna är Cultural Care, STS Au Pair, Skandinaviska Institutet och Au Pair in America men alla organisationer erbjuder ändå samma program eftersom det finns särskilda regler som alla olika Au Pair organisationer måste följa.

Att vara Au Pair innebär att man flyttar in hos en familj i ett annat land och jobbar kort och gott som barnflicka och själva ordet Au Pair kommer från franskan och betyder "jämlik", man menar alltså att man ska vara jämlik med familjen och behandlas därefter. Man ska inte bli behandlad riktigt som en anställd, mer som en familjemedlem.

De uppgifter som en Au Pair har är att ta hand om barnen, hur och vad för uppgifter man har beror helt på barnens ålder. Äldre barn behöver man skjutsa till skola och aktiviteter, hjälpa med läxor osv medans mindre barn passar man hemma och eventuellt åker på små utflykter med till exempel.

Hur blir man Au Pair?
För att bli Au Pair behöver man uppfylla vissa krav, majoriteten av kraven har landet (till exempel USA) bestämt och vissa krav har organisationen själv bestämt.

Några krav är:

  • Att man är mellan 18 och 26 år gammal
  • Att man har minst 200 timmars barnerfarenhet, barnerfarenhet innebär alltså att man har haft ansvar för barn, man kanske har suttit barnvakt eller jobbat på ett dagis/förskola eller fritids.
  • Kan prata och förstå landets språk (i mitt fall, Engelska)
  • Har gymnasieexamen (eller motsvarande) vid avresa
  • Har körkort
  • Är vid god hälsa

Hur går det med ansökan?
Ansökan går helt okej än så länge, mer än hälften är klar. Dock är jag inte helt färdig med de delar som det står "finished" på, anledningen till det är för att jag började med ansökan för några månader sedan då jag fortfarande gick i skolan och då hade jag inte jättemycket tid eller ork till att fylla i den. En annan anledning är att jag absolut inte har bråttom eftersom det är lite mindre än ett år tills jag får åka eftersom jag måste ta studenten först!

Jag har även fått in 200 timmars barnerfarenhet, vilket känns skönt. 180 timmar av de timmarna har jag fått genom att ha sommarjobbat i tre veckor denna sommaren och förra sommaren och resten har jag samlar ihop genom att ha passat mina småsyskon och min systerdotter.

Jag är alltså egentligen snart färdig med min ansökan vilket känns super och jag är redan taggad inför matchningsprocessen som drar igång så fort jag är färdig med ansökan och den har blivit godkänd!

Varför vill du bli Au Pair?
Jag vill bli Au Pair mest för själva upplevelsen, vilket majoriteten av alla andra Au Pairer håller med om. Jag känner även att jag är rätt trött på mitt "vanliga Svensson-liv" här i Sverige och att lämna Sverige för att leva i det land jag varit rätt fascinerad över i flera år, vara med om ett rätt speciellt äventyr och samtidigt få njuta av livet känns rätt behövligt efter 13 år i skolbänken. Jag vill under det året hitta mig själv kan man säga, jag vill lära känna mig själv mer, utvecklas som person samt att samla alla tankar och förhoppningsvis komma fram till vad jag vill göra när jag kommer hem igen. En annan anledning till att jag vill åka, vilket även är ett stort plus i kanten, är för att jag vill utveckla min engelska. Jag har kämpat med min engelska under alla år i skolan och jag vill så gärna bli ännu bättre, jag älskar språket och det känns bra att kunna det språk som majoriteten av världens befolkning förstår. Ett annat plus är de vänner man kommer skaffa sig. Jag har läst flera Au Pair bloggar och det verkar som att den relationen man får med de man träffar där borta är rätt speciell, svårt att förklara, haha!

Vart och när vill du åka?
Drömmen är ju rätt nära centrum i New York eller Los Angeles och det har varit min tanke sedan jag upptäckte att man kan bli Au Pair. Men nu har jag börjat tänka på San Francisco också och jag känner även att jag är helt okej med om det är en mindre stad i utkanten av dessa städerna. Men samtidigt ska man inte vara den som tackar nej till en familj bara för att de bor på "fel ställe" om ni förstår. Huvudsaken är att man ska trivas med familjen.

Angående när jag vill åka då, jag vill gärna åka någon gång mellan mitten av Augusti och slutet av September 2018 för som det ser ut nu så har jag lite saker som jag vill göra innan jag åker. Till exempel så vill jag åka på festivaler men främst vill jag såklart tillbringa mycket tid med vänner och familj innan jag åker för att säga hejdå och det kan vara lite svårt att få ihop medans jag fortfarande går i skolan. Jag känner även att det skulle funka bra att börja med rutiner och ett rätt stabilt schema direkt när jag kommer dit så att jag kan spendera mycket tid med värdföräldrarna och barnen innan jag åker hem.

Vilken organisation kommer du åka med och varför valde du den?
Jag kommer åka med Cultural Care för att det är den största organisationen, de har skickat Au Pairer till USA sedan 1989 och över 85 000 personer har åkt med dem genom åren. Det är även Cultural Care som jag har hört mest om, de känns professionella och det känns tryggt att åka med dem.

Vad ska du göra när du kommer hem igen?
Detta anser jag är den jobbigaste frågan jag kan få för tillfället. Jag har helt ärligt inte en endaste liten aning om vad jag ska göra när jag kommer hem igen, det enda jag vet är att jag måste plugga vidare eftersom jag går Samhäll med beteende inriktning nu på gymnasiet, alltså blir jag ingenting. Vad jag ska utbilda mig till är väldigt oklart men jag hoppas på att det klarnar upp medans jag är i staterna!

Lilla jag på skolans toalett & jag och världens bästa tvillingbror

Hoppas jag har svarat på de viktigaste frågorna för tillfället och som jag skrev tidigare får ni gärna höra av er om ni har några frågor, kommentarerna finns alltid samt så finns mina sociala medier till vänster om inlägget. Jag kommer uppdatera bloggen lite då och då om det händer något kul antingen på Au Pair fronten, allmänt i mitt liv eller om det är något jag allmänt vill informera om!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej!

Det var ett bra tag sedan nu, ellerhur? Tänkte göra en nystart med bloggandet fast denna gång med ett annat fokus.

I höst börjar jag sista året på gymnasiet, ett år fyllt med mindre roliga saker så som gymnasiearbete, plugg och stress samt mycket roliga saker som till exempel studentfester, fester över huvud taget, förberedelser inför bal och student. Men det som jag även kommer lägga ner mycket tid på och som denna bloggen kommer främst handla om är mitt år som Au Pair. Jag har velat bli Au Pair sedan jag läste en artikel i en Frida tidning om en som var Au Pair i USA när jag gick i sexan och viljan och motivationen till att bli Au Pair har definitivt inte släppt, den har snarare vuxit sig starkaren, hösten 2018 blir det äntligen av och just nu är jag mitt uppe i ansökan!


"Föreställ dig tid i USA fullt av äventyr, studier vid ett amerikanskt college, vänner ifrån hela världen, resor och arbete med barn i en amerikansk familj. Allt medan du får betalt. Detta är vad au pair-programmet innebär."


När jag berättar om mina framtidsplaner för släkt, vänner mfl så berättar jag att jag vill till USA och jobba som Au Pair och jag får nästan alltid frågan "vad innebär det?". Om jag ska förklara vad en Au Pair är enkelt och kortfattat så skulle jag säga att det är en barnflicka/nanny. Man bor hemma hos en familj och tar hand om barnen helt enkelt. Men det är även en sån sjukt cool upplevelse och man kommer utvecklas så mycket som person under året man är iväg, majoriteten som åker iväg hittar sig själv, förstår vem man är och hittar vänner för livet samtidigt som det är en speciell upplevelse. Jag anser att det är en perfekt blandning av ett äventyr och jobb.

Jag kommer berätta mer om själva Au Pair programmet i ett annat inlägg, vilken organisation jag kommer åka med samt att jag berättar mer kring varför jag vill åka, mina förväntningar osv. Men fram till Augusti ungefär kommer det förmodligen inte bli så mycket uppdateringar av flera anledningar. Just nu jobbar jag och pluggar till körkortet samtidigt som jag ska få tid till att njuta av sommarlovet med familj och vänner (minus det kassa vädret). Alltså kommer det vara rätt tomt här ett tag samt att det inte kommer hända så mycket på Au Pair fronten, är långt ifrån färdig med min ansökan, haha!

Jag hoppas iallafall att ni vill hänga med mig på mina två mest intressanta och roliga år hittills, jag är iallafall galet taggad!

Likes

Comments

Likes

Comments

En ny åsikts måndag! Hur känns det? Bra, från min sida!

Tänkte ta upp just det här med piercings och tattoos. Det är egentligen massor med olika åsikter om det! Vissa älskar det, vissa hatar det och vissa är neutrala. Själv, älskar jag det! Det är så snyggt (om det är på rätt ställe och rätt motiv). Vi alla har förmodligen googlat bilder på piercingar och sett de med töjningar i näsan, underläppen, piercingar över hela ansiktet osv, vilket inte är så snyggt dock.. Men vanliga piercingar i läppen, i näsan, ögonbrynet, i örat (även töjningar i örat), ja, alla de piercingar som de flesta har!

Det är med tatueringar då? Sjukt snyggt, men somsagt, bara det är "rätt motiv" (om ni fattar?). Det snyggaste måste nog även vara sleeves, om jag får säga det själv! Både på killar och tjejer! Även tatueringar upp på halsen är snyggt.

Jag själv vill ha tatueringar och piercings (sleeve hade varit nice och även en septum + tragus) men jag vågar faktiskt inte. Tyckte bara att ta hål i öronen gjorde ont och tänk då att en nål går igenom brosket i näsan eller tragusen, eller att få nålar i sig flera gånger på rad, njaa... vet inte haha! Kommer nog kanske ta en tatuering i handleden eller nere vid foten, vi får se, det kommer dock inte hända på ett par år, haha!

Jag känner att jag även måste flika in att det är något med mig och killar med piercings/tatueringar... Gaah, så snyggt! De flesta jag har sett med det har jag alltid tyckt att de är snygga, grymt snygga!!

Likes

Comments

Ojdå, det var några veckor sedan jag skrev ett inlägg nu, oups! Jag vill inte "bortförklara" men jag har helt enkelt inte kännt för det riktigt, men nu har nog blogglusten kommit tillbaka, vi får dock se hur länge den är kvar! Haha!

Imorgon börjar iallafall 4e skolveckan, 4e veckan i gymnasiet och jag trivs jätte bra! Ibland på kvällarna när jag är trött, kanske på dåligt humör, så smyger sig några "onda" tankar in som säger att jag egentligen inte trivs över huvudtaget, men det gör jag ju! Jag är jätte nöjd med mitt val av skola och linje! Det ända som skulle vara något negativt är att jag inte kombinerar skola och intresse (om ni förstår..). De flesta i min klass har nämligen kombinerat studier med sitt sportintresse, just för att de har möjlighet, vilket jag inte har/kan när jag går samhäll. Men jag klagar inte, det är helt ok att jag har mitt intresse utanför skolan!

Imorgon börjar jag även vid 11.40, helt ok men jag slutar antingen 15.45 (tror jag, om schemat stämmer helt och hållet nu). Tänkte även att jag ska få in ett åsikts måndag inlägg imorgon, får se om jag kommer ihåg/orkar!

Var även på balders igår! Äntligen! Efter de 3 månaders långa sommaruppehållet! Det var kul, hade velat dansa mer dock men det är ok! Och jag längtar redan till 3e Oktober då det är igen med Vigiland på scen!

Och en exta note: är man desperat om man "efterlyser" en snygg kille eller? haha! Ingen fara btw: kommer inte efterlysa någon, men det var en kille som mitt öga fastnade på ;)

Likes

Comments

Sitter nu och lyssnar på min nya spellista på Spotify och ska nog snart sätta på ett avsnitt av Orange is the new black! Började kolla på den serien i veckan och har kommit till 4e avsnittet i säsong 2 och jag älskar den!

Idag blev det ju en sväng till gymmet, cyklade dit och cyklade hem och var tydligen iväg i 2 timmar sammanlagt (30min dit, 1h på gymmet och 30min hem) så kommer förmodligen ha träningsvärk imorgon, men det är ok! När jag kom hem åt jag och sedan hoppade jag in i duschen och la även en ansiktsmask.
Är även osäker på vad jag ska ha på mig imorgon, har en outfit i huvudet som jag älskar men jag tror nästan att den blir för varm, men vi får se hur det blir!

Men nu börjar även nervositeten krypa sig in inför imorgon. Jag vill inte vara nervös, just för att det känns onödigt att stressa upp sig osv, men men, kommer förhoppningsvis lugna ner mig.

Imorgon ringer alarmet vid 6 och då blir det att börja göra sig iordning. Funderar på om jag ska filma när jag gör mig iordning, inte helt säker dock men vi får se!

Ha det så bra så slänger jag väl in yttligare ett inlägg imorgon och berättar hur dagen var! Här är även min nya spellista, skulle säga att det är musik för nästan alla musikstilar ;)

Likes

Comments

Oh guys, vart tog sommarlovet vägen? Det har redan gått 9 veckor och på måndag börjar skolan igen, gymnasiet för min del tillochmed. Hur känns det för er att börja skolan igen? Kul eller trist? Ärligt talat tycker jag att det ska bli skönt att börja, just för att jag börjar gymnasiet och det känns typ kul, haha! Visst, läxor och lektioner är inte kul men just för att jag börjar gymnasiet blir det nästan som en "omstart", en omstart jag har längtat efter! Nu kanske många av er undrar vad det är jag menar med "omstart", jag menar verkligen omstart! I början av min skolgång hade jag det jätte bra och trivdes i skolan, sen började jag 3an och då började jag få lite ord mot mig (höll på fram till 6an).
Vill även tillägga innan jag fortsätter att detta är min syn på det, jag gillade inte det jag fick höra av några i min klass.
Mitt självförtroende och min självkänsla skönk och jag fick typ det bekräftat att jag var utanför och inte "cool". När jag började 7an ville jag göra min omstart, gick sådär men jag började må bättre men jag var inte den jag ville vara, jag var inte riktigt mig själv. (Kan gå in på det lite mer i en video eller ett annan inlägg om ni vill) Men nu, äntligen, kan jag göra en riktig omstart!

På måndag börjar jag ju iallafall, ska vara på Kungsmad vid 10 för upprop, kommer dock få vara inne i stan i 50 minuter innan jag behöver vara på skolan, men det är ok, för då kan jag lugna nerverna lite om det skulle vara så att jag helt plötsligt blir väldigt nervös.

Imorgon har jag lite grejer inplanerat faktiskt, gymmet imorgon efter frukost, cykla till folkhögskolan och sedan gymma i ca 1h (om inte mer, får se hur jag och Anton känner), sedan cykla hem igen, duscha, lägga en ansiktsmask, måla naglarna och plocka fram en outfit inför måndag.

Just det, jag har blivit grå-lila-blå hårig! Äntligen! (är dock mer mörkgrålila i verklighet än på bilden, just a headsup) Det var ju tänkt att det skulle bli straight up grå/sliver, men i onsdags hos frissan blev det såhär istället! Dock när jag tvättar håret kommer det blå-lila tvättas ur lite mer så det ska tydligen bli mer åt grå/silver hållet. Tycker dock att det är lite synd för jag gillar denna färgen väldigt mycket, aja, får se hur det blir! Älskar mitt hår iallafall!

Hoppas ni får en fortsatt bra kväll så kanske det kommer ett nytt inlägg imorgon!

Likes

Comments

Jag vet att jag sa att jag hade funderat på att lägga ner, men som sagt: bara en tanke jag har fått! Men nu såg jag en tjej blogga om Zara Larsson, om hur patetisk hon är och att hon hade dubbelmoral (säger man "hade dubbelmoral"? Ingen aning, haha). så jag tänkte i detta inlägget skriva mina tankar om Zara och hennes åsikter.

Zara Larsson, en snart 18 årig tjej som sjunger och driver en blogg. På både bloggen och sin instagram (säkert på twitter också, använder det dock inte) skriver hon ut sina åsikter om allt möjligt skulle jag vilja säga, men speciellt åsikterna kring samhället och feminism. Hon står upp för sina åsikter och provocerar kanske en aning, men det är ju trots allt provoceringen som får en att "växa" i bla blogg världen.

Jag har inget emot Zara, ärligt talat så känner jag igen mig lite i hennes åsikter och tankar. Samhället idag är fucked up! Men går in på samhället sen.

Zara la för ett tag sen upp en bild på instagram och skrev "Ligger och skrattar åt tjejer som lägger upp bilder i underkläder hahaha. Ni har säkert rätt, ni får jätte många killar! Billiga priser lockar väl kunder? Too funnneeeyy" och nu lägger hon själv upp kläder nästan naken.
Jag själv tycker att det både är okej att lägga upp bilder i underkläder eller utan bh, killar får ju lägga upp bilder utan tröja, i bara kalsonger. Jag vet att vi ser annorlunda ut men egentligen skulle det ju inte vara någon skillnad och vi tjejer får ju lägga upp bilder och gå runt i bikini utan att någon reagerar?
Men samtidigt jag tycker såhär så tycker jag ändå att det är dumt att lägga upp "mycket hud" på sociala medier, just för att både killar och tjejer ger stämplar och det är många killar som kommer vilja "ha dig" just för att du har snygg kropp och aldrig kommer se dig på ett annat sett.
Förstår ni hur jag tänker? Lite dubbelmoral, ja, men somsagt: varför ska det vara skillnad på vad killar och tjejer får göra?
Och där kommer vi in på samhället idag.
Samhället idag är fucked up!

- Tjejer kan ofta inte gå ut på kvällarna ensamma utan att riskera att bli våldtagna, misshandlade osv (såklart är det inte bara tjejer som blir våldtagna och misshandlade, killar också, jag vet men händer oftast tjejer vad jag vet).
- Tjejer kan inte gå i ngot utmanande kläder utan att få en stämpel som hora eller slampa.
- Tjejer kan inte förlora oskulden utan att bli kallad för hora eller slampa medans när killar förlorar oskulden är han "king".
- Tjejer "får inte" lägga ut utmanande bilder på sociala medier, då får hon en stämpel igen.
- I andra länder är det okej att slå kvinnor och barn och kvinnorna är inte "lika värda" som män.
Osv.

Tillbaka till Zara:
Hon blir påhoppad av äldre män som skriver på twitter, instagram, facebook där de önskar att hon blir våldtagen, misshandlad och annat ont. Jag förstår inte varför? De säger också att feminism = manshat och manshat = kvinnohat men så är det inte! Feminism är inte bara tjejer, även killar är feminister. Feminism står för att man vill ha ett jämnställt samhälle (nej samhället är inte jämställt, oavsett vad du säger, kvinnor och män får inte samma lön för samma jobb tex). Manshat uppstår av kvinnohat och jag är väldigt säker på att det inte är så många manshatare i världen.
Zara är inte någon manshatare, inte jag heller, hon (och jag) "h
atar" män i grupp, hon hatar de män som önskar andra tjejer ont (och gör själv) som tex våldtäkter och misshandel.

Känns som att detta inlägget blev något virrigt, men om ni har några frågor eller vill säga något: skriv i kommentarerna så kommer jag svara på det :)

Likes

Comments

​Jag har blivit så dålig på att blogga på sista tiden, just för att jag inte vet vad jag ska skriva om, min vardag är inget speciellt osv. Men i lördags blev jag och Anton firade och släkten kom, vi åt och fikade och hade det trevligt. I söndags hände inte ett skit och igår (måndags) blev jag och Anton officiellt 16 år. Vi "beställde" hem något syn intyg som man behöver innan man börjar söka allt till körkortet. På kvällen grillade vi och hade det mysigt. Annars ser dagarna exakt lika dana ut. Jag vaknar, äter frukost, sätter mig en stund vid datorn, tränar lite, äter lunch, sätter mig vid datorn igen, äter kvälls mat och sedan läsa eller sitter vid datorn igen en stund innan jag går och lägger mig. 

Jag behöver alltså hjälp med vad jag ska skriva för inlägg, det är ju inget intressant att läsa "idag har jag tränat och suttit vid datorn" varenda jäkla dag. Ge mig förslag eller skriv att jag kanske ska sluta blogga och bara satsa på youtube, för ärligt talat så har jag funderat på att lägga ner bloggen och jag skulle bara lägga ut något inlägg när jag lägger ut en ny video.

Likes

Comments

Jag tror att jag glömde lägga ut förra veckans video här i ett inlägg så här har ni förra veckans och denna veckans video! Förra veckan blev det en Spanien Haul och denna veckan blev det en höst sminkning! Hoppas ni gillar't och glöm inte att klicka på prenumerera ♥

Likes

Comments