Header

25-50 g jäst
5 dl vatten
3 msk olja
1 tsk salt
ca 12 dl valfritt mjöl.

Här ovan står "basreceptet jag utgick ifrån och sedan experimenterade jag hejvilt på egen hand och hade följande ingredienser i:

1 msk sirap, 1 dl aprikoser skurna i småbitar samt 1 dl hasselnötter.

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet, oljan, salt, socker, och mjölet. Rör till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Använd gärna elvisp med degvispar. (Går lika bra utan) Degen ska bli smidig och inte kladda. Låt jäsa 30-45 min under bakduk (längre tid om du har mindre jäst i brödet).
Ta upp degen på mjölat bakbord(diskbänk går lika bra)
knåda den lite. Forma till bullar som läggs på plåt (gör du riktigt stora bullar blir det 12 st, gör du normalstora blir det 16 st). Eller gör två limpor av degen som läggs på plåt eller i smorda brödformar. Låt jäsa 30 min till. Pensla dem med vatten och strö på lite sesamfrön, vallmofrön eller solrosfrön om du vill. Grädda bullar i 225 grader i 10-12 min, bröd i 200 grader ca 30 min. Låt kallna på galler utan bakduk.

Likes

Comments

Hej och hallå gott folk.

Det är måndag och solen skiner. Skönt!

Jag håller på att städa lägenheten och tar det lugnt nu medan Mattias är och jobbar.

Gick upp hyfsat tidigt idag för att jag kände för att vara lite mer effektiv. Jag har haft en period där jag sover djupare och nära på längre än Törnrosa herself. 😁

På torsdag drar jag hem till Skåne igen en vända och möter allvaret. Good bye julledigt.

Nog för att det bara gäller ett par dagar, inte ens en hel vecka men det kommer kännas väldigt märkligt att åka härifrån efter en månad. Jag har verkligen hittat "hem" och vill inget hellre än att vara med älsklingen min.

Att åka ifrån det bästa man har är ju inte särskilt lockande om man säger så.

Fast å andra sidan, nu längtar jag ihjäl lite smått efter Hades så det kommer bli supermysigt att komma tillbaka till honom. Jag vet att jag kände mig en aning orolig första gången jag var iväg till Gävle då jag inte riktigt visste hur Hades, och dom andra katterna skulle reagera när jag varit iväg länge. (16 dagar) men det var inga problem och heller inte andra gången heller. Nopp, ingen anledning för mig att vara orolig. Jag tänkte ropa på honom så fort jag kliver innanför dörren och se hans reaktion. Min älskade fluffis.

mamma skickade en liten lägesrapport häromdagen och min lilla pojk mår finfint💘

Likes

Comments

Tänkte dela med mig av receptet på denna soppa, där inspirationen är tagen från Gustav Johansson (javligtgott.se)

Men här kommer min variant:

500 gram passerade tomater (en förpackning)

2,5 dl iMat

1 vitlöksklyfta

1 gul lök

1 msk ketchup

2 msk tomatpuré

salt

svartpeppar

2 dl kikärtor

vitlökspulver

1 tsk timjan

1 tsk oregano

valfri pasta

1 dl vatten (till att börja med) och därefter mer att späda ut med.

Börja med att hacka all lök och stek ganska hårt. Och häll sedan över allt i soppan. Även kikärtorna. Om ni använder kikärtor på tetra eller burk är det bara att slå i dom direkt, behöver inget förberedelsebestyr.

Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Vi hade skruvar men i mitt tycke passar egentligen pastasnäckor bäst 😊

Låt soppan stå och puttra en stund.

Ett tips är att inte blanda pastan direkt i soppkastrullen därför att pastan blir väldigt mjuk och "svullnar" fort. Så servera istället pasta över soppan :) vi bakade tomatbröd till. Receptet på det hittar ni om ni klickar på länken http://www.vegania.net/recept/brod.html#tomat

Likes

Comments

Hej allihop, det är måndag och ny vecka. Än så länge har det nya året varit väldigt snällt om man säger så och jag hoppas innerligt att det fortsätter i samma riktning.

Mattias har börjat jobba igen efter julledigheten och jag passar på att njuta och vila upp mig ordentligt fram tills att allvaret börjar igen för egen del.

Igår var vi på jakt efter vegansk ost, men utbudet i centrala Gävle är väldigt skevt men hjärtat mitt fick tag på en som jobbade i en affär och bad om att öka sortimentet, så förhoppningsvis sker en förändring inom kort :D fast vi hittade en ost med rätt egenskaper ändå så vi kunde knåpa ihop till en pizza ändå.

Och just det, fatta glädjen när jag upptäckte att Oatly har en chai dryck! 😍 nog för att det finns chai te att köpa och sen kan man smaksätta med extra kryddor själv men i detta fallet räckte det med en tesked extra socker för att få till den här mumsiga smaken. Älskar chai. Kan varmt rekommendera den. Har inte sett den hemma i Hörby (Tror jag) så jag kunde inte låta bli att ha med den hem.


Nu ska jag borsta ut mitt trassliga hår och eventuellt gå ut en promenad :) fast jag är skeptisk, har fönstret öppet och kan göra bedömningen att det är skitkallt.

I alla fall. Ha en fin dag allihop!

Likes

Comments

Hallå allesammans.
Det är lördag och jag har inte varit uppe så superlänge, duschat, ätit lite frukost. Vet inte exakt hur dagen kommer bli men det lutar åt att dricka en kopp kaffe ute, men det tar emot att ens lämna lägenheten eftersom det är galet kallt, och snöigt. Känns inget vidare peppande..

Anyway, gårdagen var mysig faktiskt. Gick och lunchade på ett ställe som heter Sultan Beirut, som faktiskt råkar vara stället där Mattias och jag hade vår första formella "dejt" om man säger så. Ca 2 veckor efter att vi blev tillsammans tror jag det var. Vi gör ju ingenting enligt rutin och tradition... ;)
Dom har väldigt god falafel så vi åt det igen, precis som förra gången fast med ris istället för pommes.
Nom nom! :)

Likes

Comments

Hej och hallå på er alla.
Är precis hemkommen efter en liten promenad med Mattias, gick även in i en asiatisk affär som ligger runt hörnet och kom hem med ett paket risnudlar, en tofu och nåt snacks. Tror det är ärtor från sockerärtorna. Alltså de som finns inuti. Nom!

Tog några bilder för miljön kring vattnet är så fint. Det finns flertalet vackra platser men just vatten tilltalar mig. Blir alltid så fina bilder :)
Vet inte vad mer som händer idag men det blir troligen massa mys och lugn och ro.

Likes

Comments

Hej på er allesammans.
Jag hoppas att det nya året börjat bra än så länge och att det fortsätter i samma anda.
Min nyårsafton firade jag tillsammans med Mattias i hans kompisars stuga, det var jättemysigt. Nya ansikten, och ny miljö på ett helt nytt ställe men trots det tycker jag det var väldigt trevligt.

Vi åt pizza till huvudrätt och glass till efterrätt och det var nog så avslappnat och enkelt det kan bli. :D
Jag och pojkvännen fick en egen liten gäststuga att sova i och på morgonen åt vi risgrynsgröt med paret som äger stugan/gården.

Och när vi var färdiga där idag åkte vi till Mattias mamma och åt middag med henne, och Mattias bror och två av hans ungar. Det var också väldigt mysigt!

Nu ser jag fram emot ett händelserikt och spännande 2017. Vet redan nu att det kommer bli ett jättebra år.

Tillbaka hemma nu, och så här kan det se ut hos oss. Mattias fokuserar på sitt nörderi-spelande på ipaden och jag sitter barbent och använder honom som fotstöd. Good teamwork!

Likes

Comments

Det är årets sista dag idag.
Märkligt, var har tiden tagit vägen?
Mitt tjugonde år.
För att kort sammanfatta utan att göra det klyschigt så har det varit en berg och dalbana. Mesta av tiden gick jag och dagdrömde och längtade efter att få gå på premiären av Macken föreställningen medan vardagen fortlöpte.
Det var ändå förhållandevis mycket som hände, om än på slutet av året. Det kan således sammanfattas på ett enkelt sätt, att om nästan hela året känns tråkigt och händelsefattig är det värt att hålla ut lite till för när man som minst anar det. Tacksamheten jag känner för att ha hittat Mattias, min själsfrände värmer upp mitt hjärta något galet. Han har förändrat allt för mig. :)
Ren och skär lycka på alla tänkbara sätt.

Men utom det fyllde min älskade lilla Hades 2 år.
Jag fyllde 20, jag kunde för första gången ta mig igenom både sommaren och hösten knappt utan symtom på årstidsbunden depression som alltid brukar jaga mig.

Jag fick se mina älskade Galenskaparna och After Shave 2 gånger. Vilket i sig är ganska lite jämfört med vad jag brukar hinna. Men nästa år blir det Macken en gång till.
Och jag har en Tokio Hotel konsert att se fram emot. Dessutom med VIP pack. Så om jag längtar...?! Svar ja.
Jag har mängder med nya minnen att skapa.
Är tacksam för alla vänner och bekanta och allt som trots allt hunnit hända.
Känns väldigt bra att vara i Gävle med Mattias så vi helt kan påbörja det nya året ihop och blicka framåt mot allt vi har att se fram emot.

Himlen var fantastisk igår. Magiskt pastellfärgad.
I alla fall.
Ta hand om er och ha en fin kväll oavsett vad ni gör :)

Likes

Comments

God "morgon" på er allesammans, och god jul!
Jag och Mattias gick upp ganska nyligen och har redan påbörjat vår speciella och inte så särskilt traditionsenliga jul. Det har redan varit supermysigt på alla sätt och vis.

Strax efter midnatt gav vi varann första julklappen. Han fick en kopp av mig med text i stil med "finaste bästa musikant.." eller något sånt. Jag har glömt bort exakt vad det stod :)

Och jag fick ett fantastiskt fint smyckeskrin med örhänge och armband från två goodiebags så Mattias själv visste inte ens vad han gav mig. Spännande! Haha!

Likes

Comments

pinjenötter, tomater, spenat, spagetti, lök och iMat = gott. Vi firar jul på ett väldigt alternativt sätt och detta äter vi alltså kvällen innan jul. Det behövs inte en massa måsten, man får göra som man vill. :) folk jäktar och håller på och typ allt verkar handla om materiella ting, men vi njuter av varandra och lever i nuet bara.

Likes

Comments