Fick för mig förra veckan att ge mig på en black bean brownie! Jag kombinerade två recept som jag hittade på internet då jag inte fann något som helt passade så som jag ville ha det!
Men oj va god den blev i slutändan!

Receptet:

2 paket svarta bönor - avrunna och noggrannt sköljda
10 urkärnade dadlar
2.5 msk olja
1 dryg tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
4msk kakao
200g mörk choklad
2msk chiafrön blötlagda i 6msk vatten
1/2 tsk havssalt

Mixa bönorna och dadlarna till en fin massa. Sväll chiafröna ca 5 min (ish. De ska vara en klibbig massa) och smält chokladen (jag körde i micron i 30s omgångar och rörde mellan gångerna)

Häll ner alla ingredienser tillsammans med bönmixen. Mixa väl, skrapa ner från kanten vid behov. Om smeten är för kletig/stabbig lägg till lite extra vatten.

Bre ut i en form, sätt in i ugnen ca 25 min på 175°.

Ta ut, låt vila i rumstemp i 30 min, låt vila i kyl övernatten innan du skär upp den :) e
Enjoy!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Saft! Underbar dryck och som godast när man gör den själv!

De senaste dagarna har jag gått och saknat min mammas jordgubbssaft! Dock har jag inte riktigt möjligtheten att göra sådan saft i en studentkorridor, men apelsinsaft går smidigt!

Jag gick enligt ett recept från koket.se!
Saften gjordes på:
2kg apelsiner
1.8l socker
2.5msk citroncyra
ca 1l vatten

Börja med att skrubba apelsinerna i ljummet vatten. "Skala" dem sedan med en potatisskalare så man får det yttersta skalet men slipper det vita på insidan.
Varva sedan cestbitarna med socker och citronsyran i en stor bunke. Koka upp vatten som du sedan slår på över sockerblandningen. Rör om emellanåt medans lagen bildas och svalnar av.
Pressa under tiden ut apelsinjuicen från apelsinerna.
När lagen svalnat, häll i apelsinjuicen - blanda och sila sedan genom en saftsil eller en kökshanduk (funkar finfint!). Var beredd på att det kan ta ett tag för safen att silas!

Häll sedan upp saften på seriliserade flaskor (och i mitt fall även burkar pga blev mer saft än väntat).

Häll även upp i ett glas direkt, blanda med vatten till lagom styrka och njut!!

Sterilisera enkelt flaskor genom att rengöra dem väl, lämna lite fukt i flaskan - lägg sedan i ugnen med en bit aluminiumfolie över öppningen. Sätt på ugnen på 150 grader när flaskan redan ligger i ugnen - detta för att glaset inte ska chockas av temperaturen vilket kan göra att den spricker. Låt den ligga i ugnen ca 30-60 min - stäng av ugnen och låt flaskan ligga kvar för att svalna av i lagom takt.
Glasburkar kan man koka för att sterilisera.

Likes

Comments

Tjoho!

Inte lagt upp något på ett tag nu, så det var väl dags att laga något som man kan posta här!

Häromdagen blev det en morotskaka, god men kanske lite väl kompakt, och fick inte riktigt till frostingen, men helt klart godkänd ändå!

Ikväll dock så blev det pasta igen!
Det visade sig när jag var hemma i förra veckan, att mami och papi hade en pastamaskin hemma, så då bjöd jag ju självklart den på tortellini! Gud så gott!
Att jag sen hade lyxen att få ta med pastamaskinen tillbaka till min studentkorridor vart ju bara pricken över i:et!

Ikväll då så blev det pasta, med hjälp av pastamaskinen och ett redan utkavlat pasta ark (jag frös det jag hade kvar från lasagnekvällen) så blev det nån variant på fettuchi!
Till detta blev det en megagod morotsås!

Såsen:
2-3 normalsora morötter
1 lök
1pkt krossade tomater (500g)
1 buljongtärning (fond du chef)
2 vitlöksklyftor
ca 2dl iMat matlagningsgrädde
en halv ask körsbärstomater
lite olja att steka i
salt
peppar
basilika

How to:
Hacka löken och vitlöken, stek lite lätt i oljan
Riv morötterna och lägg i dem i pannan tillsammans med löken, dela tomaterna i mindre bitar och häll u tomaterna och de krossade tomaterna i pannan. Lägg i buljongtärningen och andra kryddor efter smak. Låt puttra på medelhög värme i ca 15 min, rör om emellanåt. (jag fixade min pasta under dessa 15 min)
Häll därefter på ca 2dl matlagningsgrädde och låt puttra ca 5 min till. Koka pastan (ca 3.5 min för hemmagjord), lägg upp på tallriken och njut!

Likes

Comments

Pasta i alla dess former och ikväll blev det lasagne, med Linnéa som middagsgäst!

Egen pastadeg:
6dl Durumvetemjöl
3dl vatten
1msk salt

Färsen:
Ett paket torkad sojafärs (125g)
En burk tomatsås/pastasås (vi tog Barillas med basilika!)
Basilika (för vi gillar basilika! :D)

Såsen:
Sojamjölk
iMat
ca 50g Margarin (jag höftade)
ca 3msk vetemjöl
Jezzlys Perfect Pizza ost
En nypa B-jäst
Salt

How to:
Börja med att göra pastadegen ca 1h i förväg, så den får vila i kylen.
Kavla sedan ut pastadegen till ett eller två stora 'ark', beroende på hur stor lasagne man vill göra. Våran blev lagom till två personer. Jag använde ca 1/3 av degen till det ark vi använde idag (på bilden är ett ark delat i 3 bitar). När jag kavlat degen till den form och storlek jag ville ha, så rullade jag in den i plastfolie och la den i kylen tills det var dags att lägga ihop lasagnen. Jag la alltså plastfolie ovanpå degen och rullade den sedan över sig själv, så ingen deg låg mot varandra.

Koka sedan sojafärsen enligt anvisningar på paket, några minuter i god buljong, sila och pressa sedan ut överflödig vätska innan du vänder tillbaka färsen i kastrullen.
Blanda i tomatsåsen och lite extra basilika - krydda altså efter smak. Ställ undan.

Såsen blev en variant på bechamelsås.
Smält smör i en mindre kastrull, rör sedan ner mjölet och tör tills det inte finns några klumpar kvar. Häll i mjölken och iMat, ca 50/50 till lagom mängd. Tror vi tog ca 3dl av varje. Rör om och lägg i ca 1/4 av pizzaosten i små bitar, så de kan få smälta!
Lägg även i salt och en nypa b-jäst. Rör om tills osten nästan helt har smält.

Nu är vi redo att lägga samman lasagnen!
Börja med lite sås i bottnen, sedan pasta/färs/sås/pasta tills du är nöjd!
Avsluta med ett pastalager överst, häll på det sista av såsen, och tiv över lite extra ost.

In i ugnen på 225°C i ca 20-30 min

Avnjöts med en god sallad!

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Chips!

Potatis i allmänhet är ju fantastiskt, och att göra egna chips är ju supersmidigt om man inte orkar gå o handla!

Vad som behövs:
Potatis
olja
kryddor
(Jag tog örtsalt och paprikakrydda)

Hur gör man:
Skiva potatis tunnt, så tunnt de bara går.
Lägg i en bunke, häll på lite olja och blanda runt.
Pensla sen en tallrik med olja, lägg ut potatisskivorna på tallriken och krydda sedan efter smak.
Sätt in i micron på max effekt i 5-12 minuter,  beroende på tjocklek på skivorna och vilken micro man har. Håll koll så de blir knapriga men inte brända.
Lyft av från tallriken och låt 'rinna av' på papper!

Enjoy!

Likes

Comments

Förtjusningen över pastan fortsätter!

Idag kom Lisa hit för att vi skulle plugga på examensarbetet, så vi började med att äta varsinn bönbugare - måste ju få lite ork att plugga ju!

Efter några timmar av plugg, så blev det dax för tortellini! Gjorde samma fyllning som senast, och denna gången gjordes det även en svampsås - because Svamp ♡

Mycket trevlig dag med mycket god mat! 😃

Likes

Comments

Idag skippar vi pastan och kör burgare istället tycker jag!

"Smeten" gjorde jag faktiskt redan igår, då den ska stå minst ca 4h, men blev inte att jag gjorde burgare på kvällen.

Burgarna består av:
1pkt avrunna kikärtor
1pkt avrunna svarta bönor
1 stor hackad gul lök
ca 1.5dl havregryn
1dl ströbröd
1msk mjöl
ev. lite spad från bönor/ärtor eller vatten

Detta kryddades med:
1tsk liquid smoke
salt
peppar
paprikapulver
chilli
basilika

Dressing:
iMat creme fraiche
majonäs
ketchup
senap
bostongurka

Hur gör man?

Stompa bönerna och ärterna separat och för sedan ihop i samma bunke. Stompa tills kletigt och nästan allt/ allt är mosat.
Finhacka löken och blanda i tillsammans med bönmixen. Häll i havregrynen, mjölet och ströbrödet - blanda! Om det ser för torrt ut, häll i lite spad eller vatten, men inte så det blir en blöt smet!
Krydda härefter efter smak och blanda ihop
Jag tog kryddorna som jag listade ovan men det är självklart ganska personligt vad man gillar!

Låt smeten vila i kylen minst 4h, eller över natten!

Sen är det dax att forma burgarna!

Jag valde att fylla mina med Jezzlys Perfect Pizza ost.

Forma burgare i den storlek du vill ha dem, jag fick 7 lagom stora burgare från smeten.
Jag gjorde burgarna lite mindre än jag ville ha dem. Formade bollar, tryckte ut dem på en skärbräda och gjorde dem lite tunnare i mitten. där la jag sedan ostskivor i lagom storlek, la sen lite mer smet på osten och formade burgaren runtom osten till storleken jag ville ha!

Jag stekte den i lite olja på ganska hög värme, för att få stekyta på båda sidor och satte sen in den i ugnen på 225° i 10 min. Detta gjorde att osten i mitten blev galet god och smält som man vill ha den!

Lades sedan ihop med dressingen, sallad, gurka, lite mer ost och sen lite smörstekta champinjoner på toppen!

Burgarna som inte tillagades ikväll slog jag in i plastfolie, några hamnade i frysen och 2st i kylen för en annan dag!

Galet gott och mycket nöjd!
Enjoy!

Likes

Comments

Jag har verkligen blivit förtjust i detta med egen pasta, så det råkade bli tortellini ikväll igen hehe

Pastadegen gjordes i eftermiddags, hjälpte även korridorsgrannen Amelia att göra en egen pastadeg, så det var en trevlig eftermiddag!

Kvällens fyllning blev på ca 5 finhackade kastanjechampinjoner, en finhackad shalottenlök, typ 3 msk påMackan (vegansk cream cheese), 1tsk tomatpure och ca 1tsk torkad basilika!

Grymt gott, rekommenderar helhjärtat! 😃

Kram på er alla!

Likes

Comments

God kväll!

Har haft fullt upp idag! Föreläsningar i skolan halva dagen, jobbat på examensarbetet efter lunch, o sen hem o hinna göra något produktivt innan kvällens poledance... så på eftermiddagen gjorde jag lite fler tortellini, likadant som de jag gjorde igår! Gjorde 25 idag och 17 igår, vilket bara var av halva pastadegen!

Men nu efter träningen blev det en annan pastarätt!
Det blev någon variant på linguini, och svampälskare som jag är, så blev det spampsås till det!
Oj gud så gott! Jag rekommenderar verkligen varmt att göra egen pasta!

Pastan kavlade jag ut på bänken så tunnt jag orkade, och skar sen i strimlor med hjälp av en skärbräda (man vill ju få dem någoluna raka o snygga hehe)

Pastasåsen gjordes på finhackad gullök, stektes gyllene i lite olja, i med skivade skogs champinjoner, iMat matlagningsgrädde och en buljongtärning från 'fond du chef' (såndär i spearata små plastförpakningar). Det fick puttra i stekpannan typ.... 20-30 min medan jag fixade klart pastan och kokade den (ca 10 min)

Det blev en grymt god avslutning på denna kvällen!

Likes

Comments

Jaha, första inlägget tjoho!

Det är många som tjatat på mig att jag ska börja med nån slags matblogg så ja, då får jag väl ta o göra det då!

Idag så blev det hemgjord pasta, utan ägg, som fick stå på listan. Degen ligger för tillfället i kylen o vilar, men i kväll får det nog bli tortellini som får tillagas, är så gaaaaalet sugen på det! har inte ätit det på över ett års tid!

Frågan blir ju då vad man ska göra för god fyllning tro?

Jag tänker prova att göra en fyllning på finhackad lök, spenat, soltorkade tomater och lite vitlök... Det brukar ju vara en väldigt god kombination så jag kan inte riktigt tänka mig att det kan bli annat än gott!

Jag kommer bara använda en liten bit ikväll, resten får vänta till en annan dag denna veckan!

* * * * *

Ja, fantastiskt gott blev det ju må jag säga! Varför har jag inte gjort detta tidigare? Det kommer helt klart göras igen redan imorgon :D

Recept på pastadeg:

6dl durumvetemjöl

3dl vatten

1tsk salt

Sikta mjölet ner i en bunke, i med vattnet och saltet och knåda ihop. Jag hällde i vattnet typ 1dl i taget för att jobba ihop det lite i taget, i slutet ska den vara fuktig och lite klibbig men fast i formen. Ta sen ur pastan ur bunken och knåda i ca. 5 min på en bänk. Jag mjölade lite men märkte att det var lite överflödigt, så fick lägga till några droppar vatten extra. Knåda tills degen är smidig och medgörlig, forma den sen till en boll, lägg plast över och ställ i kylen ca 1h så att degen får vila. Hit kan man förbereda och sen låta den ligga i kylen, frysa in eller baka ut och torka!

Pastan kan man sen baka ut antingen med en pasta maskin, eller om man inte har en, vilket jag inte har, så får man köra med en kavel!

Kavla så tunt du kan, stansa ut storleken du tycker passar, jag tog ett av mina glas och tryckte ut rundlar med. Man kan även skära ut fyrkanter om man tycker det blir bättre! Fyll sedan med ca en halv tsk fyllning, dutta lite längs med kanterna runtom, och vik ihop så att ändarna möts, pressa ihop så det blir tätt och vik sedan i tortellini form! Koka 3-5 min - njut!

Likes

Comments