Juristupproret 

Hej!

Som du kanske vet (eller inte) så pluggar jag juridik. Förhoppningsvis har jag min juristexamen om drygt 1,5 år och kan då börja arbeta som jurist. För bara någon dag sedan startades juristupproret, en mängd kvinnliga jurister som delar med sig av sina erfarenheter och står upp för varandra under hashtaggen #medvilkenrätt .

Idag publicerades texten på Svenska Dagbladets hemsida: https://www.svd.se/jag-kommer-att-forstora-din-karriar-innan-den-borjat med rubriken "Kommer att förstöra din karriär innan den ens börjat".

4445 kvinnor i juristbranschen har skrivit på upproret - och så vitt jag vet finns det nog ännu fler som kan skriva under på detta men som inte hann med eller inte vågar skriva på.

Av många citat att döma finns dessa trakasserier redan på universiteten, på juristutbildningen, för att sedan fortleva i arbetslivet, exempelvis på advokatbyråer och inom rättsväsendet.

I min mening är det ett hot mot rättssäkerheten och tilltron till vårt rättsväsende! Juristkåren ska värna rättvisan - hur väl kan det gå när dessa typer av strukturer, som inte ens behandlar de aktiva juristerna rättvist och jämställt, kan tillåtas fortsätta?!

Här är en länk till en artikel om regeringens reaktioner på uppropet: https://www.expressen.se/nyheter/regeringens-krav-efter-uppropet-medvilkenratt/

Här är en kolumn av Linnéa Claeson, som också pluggar juridik: https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/3LrqL/maktstrukturerna-sitter-i-juristbranschens-vaggar--dags-att-riva-dem

Jag tycker att detta är en viktig fråga, dels rent allmänt och samhälleligt, men även för att jag själv vill känna mig trygg och slippa bli diskriminerad på min framtida arbetsplats!

Berätta gärna om vad just du har läst, och om det finns något som du reagerar extra starkt på. Vi hörs!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej! Nu kom jag precis hem till Manges föräldrar efter att ha varit på föreläsning om Kommunalrätt.

Har nyligen upptäckt att det faktiskt kan vara gott med kaffe...! Tricket verkar vara att blanda med en skopa socker och skummad växtdryck. Brukar använda iKaffe (för att den är billigare än alpros sojavariant, hehe). Nu ska jag iaf avnjuta min varma dryck ur denna fina kopp, skriva rent mina anteckningar och bita tag i uppsatsen. Ha det!

Likes

Comments

Hej!

På fjärde försöket kunde jag ladda upp bilden åt rätt håll, hehe. Igår blev jag sjukt sugen på majs och plockade fram två kolvar ur frysen så de skulle tina tills idag. Har nu haft en paus i uppsatsskrivandet för att mumsa på majs.

How to:

Majskolv(ar) - mina var förvällda och frysta så inte helt råa.)

Grillolja (Santa Marias med vitlök är vegansk! :D)

Lägg majskolvarna i en ugnsform och häll på grillolja. Kör i ugnen på ca. 250 grader och vänd/vrid kolvarna emellanåt. Ta ut och ät när du tycker de ser lagom tillagade ut. Hugg i med majshållare och mumsa!

Nu ska jag skriva 500 ord till på min uppsats och samtidigt se om jag kan få bort majsbiten som fastnade mellan framtänderna. Enda gången det hade varit smidigt att ha glugg… (vilket jag hade tandställning i ett år för att slippa hehe)

Ha det!

Likes

Comments

När man skriver uppsats får man... göra mug cake! Det fungerar faktiskt!

Första gången jag provat, sökte på ”vegan mug cake” på youtube och tog ett av recepten där. En anmärkning bara - se till att ha i tillräckligt med sirap, jag frihandade just det och det blev inte supergott om vi säger så. Toppat med frysta hallon och lite Oatly chokladglass så gick det ner.

Hoppas du haft en mer spännande dag än jag. Imorgon är planen att vara hemma och ta emot cykelleverans, åka iväg och köpa skrivare (så jag kan skriva ut dokument till uppsatsen) och gå på hockey på kvällen efter en produktiv pluggdag. God natt!

Likes

Comments

Hej! Nu är vi på tåget på väg hem, strax framme på Stockholms central.
Vi hade en otroligt rolig kväll med en massa dans och träffade nya vänner. Kommer gärna åka till Genesis rejv igen! 😄

Flera var utklädda till enhörningar men jag nöjde mig med att ha en enhörning tryckt på tröjan.

Hoppas du också haft en bra helg! 😊

Likes

Comments

Hej! Jag och Mange sitter på ett tåg på väg till Göteborg. Ikväll ska vi gå på halloweenrave!
Jag har börjat må illa, så blir inte mer pluggande på denna tågfärd. Typiskt!

Likes

Comments

Hej! Efter att ha ägnat förmiddagen åt att klippa en video, montera ihop en trådback och därför omorganisera hela städskåpet, tvätta och äta lunch så har jag nu gett mig ut på en liten promenad. #powerwalk

Det är så pass kallt att det vore skönt med en mössa, men än så länge räcker faktiskt hörlurarna för att hålla värmen om öronen. 😊

Likes

Comments

Hej! Det blev lite sovmorgon imorse så hann inte plugga riktigt så länge som jag tänkt. Tog en lång promenad i Uppsala och hälsade på min vän Maja, som bjöd på god lunch. Sen tog jag mig till Carolina Rediviva, som är ett gammalt bibliotek. Vilken skillnad mot biblioteket på SU, på gott och ont.

Såhär glad blir man av att turista i Uppsala. ☺️

Nu har Magnus och jag kollat på kök och köpt lite av livets nödtorft på Ikea, och är nu på väg hem. Ikväll blir det lyxtacos med supergod guacamole som är kvar sen igår. Med stor sannolikhet blir det även att se på film och lite lördagsgodis om vi har tur ;)

Likes

Comments

God morgon! Idag är jag på väg till Uppsala där jag ska plugga och träffa en vän! Spännande med lite miljöombyte! 😍

Såhär sugen var Freja på att kliva upp imorse....😻😍

Har du varit i Uppsala eller är du kanske därifrån? 😊

Likes

Comments

Vilken otroligt fin morgon! 🍁Iskall men fin! Nu är det höst. 🍂😍
Det blir ju inte sämre av att det sitter uppe lite vegoreklam! Skönt att se det istället för reklam med läskiga djurdelar 😝
Hoppas du får en bra dag!

Likes

Comments