Header

Långt men intressant inlägg, jag lovar! :))

Torsdag och Fredag i skolan hade vi en slags demonstration angående "drunk driving". På torsdagen fick alla juniors and seniors gå ut till stora parkeringen under 2nd period för att se en scen med kraschade bilar med "skadade/döda" elever. Dessa elever hade fejk blod på sig och låg utspridda som om det vore en riktig brottsplats. Sen kom ambulans och brandkår åkandes och började "rädda" alla. Vi fick alltså stå och se på hur dem antingen la ungdomarna på bår och in i ambulansen som åkte iväg tjutandes, eller se dem ta fram svarta säckar för dessa ungdomar som "dog" direkt på plats.

Dessa två dagar kallades för "Shattered Dreams" och pågick hela torsdagen och fortsatte sedan på fredagen. Alla elever som var med i låtsas-kraschen var sedan "döda" resten av dagen och fick inte gå till några lektioner. Min kompis Jordyn var en av dessa elever, hon fick däremot sitta och äta lunch med oss (med låtsasblod etc i ansiktet som om det vore Halloween) men hon fick inte säga ett ord. Inte ens le eller göra några face expressions. 

På väggen i skolans cafeteria hängdes det upp skyltar med alla omkomna. Det var bild och en text om varje elev, med deras födelsedatum, intressen, personlighet, familj etc. Precis som en längre dödsannons. I vissa klassrum kunde man se lappar med "In memory of XX" med bild och födelse+dödsdatum.

Men det tar inte slut här, resten av dagen var det "every 15 minutes" som innebar att varje 15:e minut så dog en ny elev. Så på skolans twitter kunde man se hur det las upp en ny elev varje 15:e minut och där det stod "XX has just been killed in an accident involving a drunk driver" (men med taggen "shattereddreamsLHS" etc så att ingen skulle tro att det var på riktigt). Dessa elever var också volontärer inför detta (så det var inte så att man satt och undrade om man skulle dö under skoldagen haha) och dem behövde sedan också lämna lektionen.

Ute på skolans courtyard hamrades det ned vita kors för varje elev som dog. I början var det bara fem kors (från bil-krasch-scenen) men i slutet av skoldagen var det massa kors pga "every 15 minutes".

Alla elever som dog sov sedan över i skolan, de blev fråntagna deras mobiler och fick inte kommunicera med någon annan än dem "döda".

Här ovanför ser ni först bilder från bilkrashen (biler från skolans twitter och buddy Kyle som tog bilder för newspaper). Där under ser ni även bilder på några texter om de omkomna eleverna. Det hängde även massa lappar så som "It could be you" eller annan statistik om drunk driving.

Fredagen Shattered Dreams: På fredagen var det dags för begravning. Oh god it was so dramatic. ALLA elever (ca 2000+) samlades i skolans stora gym för att hedra alla offer. Jag trodde att det skulle vara en kort ceremoni, men den höll på i TVÅ timmar. Det var en man från polisen som var där och berättade om bilolyckor (med ungdomar och alkohol inblandat) som han har stött på i sitt jobb. Det var en tjej som berättade om alla straff och konsekvenser från att drink and drive. Hon hade själv kört onyktert en gång och hennes bästavän som satt bredvid henne omkom. Det var sjukt känslosamt när hon berättade detta. Hon grät litegrann och det kändes som luften i hela salen bara försvann för en stund. Till sist var det även dags att hedra skolans offer. Deras familjer var där, mammor och systrar höll tal gråtandes och det var bildspel på alla omkomna. En stor kista stod längst fram med blommor. Dom gjorde det så verkligt så att det nästan kändes som på riktigt. Fredagen var definitivt den bästa dagen av dessa två, eftersom det gav mest intryck. Jag tycker att svenska skolor borde göra något liknande (men kanske inte lika dramatiskt), men att sprida samma budskap. Bara under mina månader här har jag hört flera ungdomar omkomma i bilolyckor, både i min skola men också i High Schools runtomkring. Usch :(

Jag har tyvärr inga bilder från fredagen (kändes lite stelt att plocka upp mobilen och börja ta bilder på allt som hände, när det så seriöst). Här kommer dock två bilder från torsdagen:

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Okej, alltså detta är ju otroligt, helt ofattbart...Jag har varit sjuk - IGEN!? Känns som jag snart har varit oftare förkyld här i Texas (med genomsnittliga temperaturen på 27 grader) än i Sverige under vintern. Fast denna gång har hela familjen varit sjuk, och nu sist föll både jag och värdmamman. Missade tisdag och onsdag i skolan, var tillbaka nu idag (torsdag) och har under kvällen bara pluggat och arbetat ikapp. Skriver en English Essay och ska snart börja plugga inför mitt spanska prov innan jag gör Art homework...

Men hey goda nyheter: Kolla man lilla planta!!! Lilla plantis har vuxit under spring break och blivit så stor. Gick till skolans växthus i måndags och vattnade och blev så glad att se hur bra den har växt. Happy!! Planterade även en ny plantis men glömde ta bild :(

Haha min kompis Amelia i Floral Design ;)

Likes

Comments

Hej! Jag ska själv åka på ett utbytesår till USA. Det jag undrar är hur mycket extra kostnader det förekommer, som hälsointyg och visum. Hur mycket förväntas du göra hemma hos din värdfamilj (sysslor, laga mat, osv). Din blogg har underlättat sååå mycket för mig! Tack så mycket!! Kram <3

Hej Sejla och tack för dina fina ord! Blir så glad! 😊 (Och vad roligt att du ska åka som utbytesstudent - heja dig!!)

Första frågan: Nu är det ca 1,5 år sedan jag började med min ansökningsprocess och gjorde alla hälsokoller, visumansökningar etc. så jag minns tyvärr inte allt som behövdes göra eller kostnaderna som tillkom, men jag ska försöka att svara så bra som jag kan så att du kan få en ungefärlig uppfattning :) Jag reser med Explorius och min amerikanska org. är CETUSA. Jag har uppfattningen om att olika organisationer gör saker olika, dvs vissa kräver kanske fler intyg än andra och kostnaderna kan därmed variera. (BTW - mamma och pappa ni kan säkert rätta mig på nästkommande information, för jag vet inte/minns inte allt)

  • Vaccinationer. Jag behövde inte ta så många eftersom jag hade från tidigare resor, men varje spruta kostar väl några hundralappar (300+), så detta kan bli billigt eller dyrt beroende på hur många som behövs tas. Alla som åker till USA behöver dock ta ett "skin-test" som kostade några hundralappar om jag minns rätt. Om jag minns rätt fick jag ta ca 5 sprutor + skin test.
  • Hälsoundersökning. Jag hade supertur och fick göra denna gratis hos min husläkare. Har vänner som fick betala ca 2000kr för att checka allt möjligt som blodtryck, levern, huden etc. Jag vet inte varför jag fick göra denna gratis, fråga din doktorn vad som gäller eller hör av dig till din svenska organisation och se om det borde kosta eller ej.
  • Försäkring (utanför EU kostar ca 8000kr). Finns dyrare försäkringar (om man vill hålla på med extremsport under året), jag har standard-försäkringen som alla måste ha vilket är den billigaste.
  • Visum. Jag minns tyvärr inte alls kostnaderna för ett visum, men kolla upp det! :) Sök efter J1-visum.
  • Födelsebevis. Minns inte om detta va gratis eller om det kostade ca 200kr.
  • Nu vet jag inte vilken organisation du tänker resa med, men vissa org. kräver att du själv köper flygbiljetterna. Så det räknas då också som en extra kostnad utanför programavgiften.

Nu känns det som om jag har gissat på precis allt, försökte att leta igenom min mail efter en stor bilaga som jag fick av Explorius för länge sedan, där allt som behövdes stod. Men hittade tyvärr inte denna :/ Hoppas svaret blev okej ändå!

Hittade en gammal bild i arkivet från ansökningsprocessen...mycket att göra ;)

Andra frågan: Detta skiljer sig så mycket från familj till familj. Jag har utbytesvänner som har HELT andra förväntningar/"måsten" i deras familjen än vad jag har i min (vill bara påpeka detta först så att inte min livssituation här blir någon "vanlig" typ av situation if that makes sense). Jag har inga specifika "göromål" som är bestämda efter dag eller tid, utan det är mer "hjälpa till när det behövs"-principen, vilket kan vara att gå ut med hunden till att hjälpa till med disken efter middagen. Jag hjälper till utan att någon ber mig och ibland så ber dom mig och då gör jag det naturligtvis. Jag skulle säga att det är som hemma i Sverige med mina familj. Jag tvättar kläder själv, ser till att jag får med mig lunch till skolan (maten står ju värdfamiljen för men jag packar den etc), och inhandlar schampo etc som jag behöver. Är bättre på att plocka undan efter mig här än hemma, så behöver sällan städa någonstans förutom mitt egna rum.

Btw - TIPS! När du kommer till USA och ska delta i någon sport eller annat, så måste du ha ett hälsointyg som bekräftar att du är frisk för att delta i aktiviteter. Detta intyg hämtas ut från coachen i skolan och därefter måste man träffa en läkare i USA. Men prova först att visa ditt hälsointyg som användes i ansökningsprocessen!! Dvs, det du fick från din organisation du reser med. Min var alltså från CETUSA (därmed på engelska) och min dåvarande coach godkände detta som ett giltigt intyg. Jag slapp därmed betala en läkare i USA samtidigt som jag sparade tid :)

Likes

Comments

För några veckor sedan började vi måla med vattenfärger i Art och som uppvärmning till ett större projekt så fick vi göra denna först. Det enda kravet för uppgiften var att ett mönster behövde återupprepa sig. Här nedanför kan ni se hur min turned out! 😊

Likes

Comments

Måndag och tillbaka i skolan efter spring break. Hade ett spanska muntligt imorse som gick bra, för övrigt så var skoldagen rolig förutom att jag var super trött eftersom jag inte har ställt om sovtiderna efter lovet + känns som jag börjar bli sjuk. Min värdpappa och värdsyster är förkylda m.m så är nojig att det har smittat sig vidare till mig nu.. :(

Igår hände något roligt dock!! Bästis överraskade mig med skylt, blommor och choklad inför prom! Han skulle hämta upp mig igår och när han skrev "here", så jag gick ut som vanligt men såg inte hans truck så väntade på att han skulle komma, men så plötsligt hoppar han fram bakom vår husknut och börjar prata svenska (han frågade på svenska, alltså det som står på skylten). Jag sa "ja självklart!" innan jag insåg att shit, fel språk - jag menar "Yes of course!!". Hehe, alltså det där händer så ofta när någon säger något på svenska till mig. Då svarar jag på svenska innan jag hinner stoppa mig själv 😂

Satte blommorna i vatten och sen åkte vi och åt burgare :))

Prom är första veckan i april så måste bara hitta en klänning nu. Well well det ordnar sig :))

Likes

Comments

Nu har jag helt tappat räkningen vilken dag som vi gjorde vad under resan. Denna resa var väldigt intensiv på ett positivt sätt, vi gjorde saker nästan hela tiden och bilade till många olika ställen på en och samma dag. Detta gör det lite svårt att hålla reda på allt..hehe

Men en dag besökte vi ett jättehäftigt ställe!! Vi hade köpt biljetter upp till ett slott (the Hearst Castle) som befann sig högt uppe i bergen. Det var en busstur på ca 10 minuter upp som var helt spektakulär. Det var en sån häftig utsikt! Vi gick på en guidad tur i slottet och runtom i parken utanför. Allting var väldigt intressant och vackert, önskar att jag kunde ha spenderat mer tid där eller att mina vänner var där så att vi hade kunnat ta vackra bilder. (Fatta hur häftigt ett bröllop på detta ställe skulle vara!? Wow 😍 )

Från toppen kunde man även se molnen nedanför!

Likes

Comments

Vi lämnade Hollywood och Los Angeles för att bila till Carlsbad där min värdmammas kusin och hennes döttrar bor. Vi spenderade dag 2 och halva dag 3 tillsammans med dem! Vi åt god mat, åkte till havet och tittade på massa sea lions, gick runt i fina områden och tittade i butiker och åt tacos framför en bonfire på kvällen. Insåg att nästan alla mina bilder från dessa två dagar är på palmträd (fanns väldigt många i området..) men här är lite bilder! 😊

Likes

Comments

Tillbaka i Texas, i min sköna säng och allting annat som numera är rutin. Just nu ligger jag och degar i sängen och ska snart skypea med bästa Karin, sedan blir det fixa massa nödvändigheter eftersom jag har vart borta en vecka. Tvätten, ladda över alla bilder från Cali, träna, handla några grejer, etc. Väldigt chill dag :)

Träffade en svensk på San Francisco airport igår och det var väldigt roligt! Jag stod i hissen med min värdfamilj och så var det några andra personer där också, inklusive denne man. Han sa en mening på engelska men jag fick direkt en väldigt stark känsla av att han var från Sverige (dels pga sättet han uttalade "I'm going to floor number 5", men han såg även väldigt skandinavisk ut). Så jag frågade direkt och han sa "yes, I'm from Sweden". Haha, så jag utbrast "Åh vad roligt! Hej!!". Gick och pratade med honom ett tag påväg mot incheckningen och det känns så härligt och knäppt att prata svenska (med en person här och nu - liksom framför mig!!). Att prata svenska är väl inte så svårt, men att stå framför en svensk och ha ett samtal i "verkliga" världen är lite förvirrande, men roligt som sagt.

Nåväl, nu är det dags för Skype, sen ska jag titta igenom kameran<3

Någon vacker solnedgång nära Malibu

Likes

Comments

Wifi!!! Tjoho hejsan!! Befinner mig nu hos min värdmammas step sister, som bor på en ranch här i Santa Cruz. Vi ska sova här två nätter innan vi åker mot resans sista stopp vilket är San Francisco! Vi har hittills stannat på fyra olika hotell, eftersom vi hela tiden är på resan fot då vi bilar längst kusten. Jag har sett och upplevt så mycket roligt, vackert, häftigt och spännande på denna resa hittills och det kommer bli awesome att kunna föra över alla bilder och videor till datorn, sedan när jag är hemma i TX igen 😍 Då ska jag försöka förklara mer i detalj vad jag har hittat på alla dessa dagar.

Tills dess hoppas jag att ni har det toppen alla vänner! Massa kramar från Cali❤️

Likes

Comments

Befinner mig nu i ett hotellrum i Santa Barbara där vi stannar över natten. Vi har idag bilat från Carlsbad, till Malibu, innan vi kom hit. Mitt internet är inte så toppen just nu (försökt att föra över bilderna från kameran till mobilen men det har tyvärr inte funkat alls) så det blir inte så mycket bilder från dag 2 och 3 eftersom alla dessa ligger på kameran dvs.
Kommer att skriva mer/visa fler bilder när möjligheterna är bättre<3

Vill även skicka en liten hälsning till Selja, tack för din fråga och jag lovar att svara på denna när jag kommer tillbaka till Texas nästa vecka! :) Då bloggar jag från datorn och har bra internet, så då blir ett mycket bättre svar :)

Likes

Comments