Noorton

​Nu har hösten infunnit sig på riktigt, blivit kyligare och bladen har antagit flera nyanser av gult. Min favorit årstid helt klar. Började dagen med att släppa ut och morgon fodra hästarna. Sedan tömkördes Noorton ute på fältet. Höll det simpelt med tempoväxlingar och avsaktningar. Lade även upp några cavaletti-bommar så att han fick lyfta lite extra på benen. Blev inte ett så långt pass, då det blåste en hel del vilket gjorde honom väldigt på tårna. Men att han var duktig går inte att förneka. 

Likes

Comments

Noorton

Kontraster. Igår fick vi sällskap av två andra tjejer på våran uteritt. Något som var både trevligt och nyttigt. Tycker det är minst lika viktigt som att man rider ut själv, att man vissa gånger har sällskap för träningens skull. Skillnaden som blir med Noorton i sällskap är att han ser spöken, blir mer nervig och på tårna. Rider man ut själv reagerar han knappt på omgivningen, lullar på i sitt eget tempo. Gårdagen kan beskrivas som något explosiv men vi kom hem välbehållna, vilket är huvudsaken.

Det sägs ju att man ska vila på söndagar, sagt och gjort var det precis vad vi gjorde. Därav en ordentlig dusch för herr smutsgris. Det är viktigt att man få den där kvalités tiden med sin häst. Att kravlöst bara pyssla, fläta manen, jämn till svansen, lacka hovarna och bara mysa.

Likes

Comments

Så som i himlen

"Han ser precis ut som Milton - Orden som gör att hjärtat känns lite varmare och själen lite lättare. Hästen som blev legendarisk och kallad sagohäst. Precis som John Whitaker sa: en sådan häst har man bara en gång i livet"

Placido Domingo - 1986-2014
e. Lenski u. Ninotchka
Halvblod, New Forest, Arab

Hade jag vetat att du en dag senare skulle lätta dina vingar och flyga upp till himla valvet, skulle orden ha varit annorlunda och kramarna fyllda med mer kärlek än vad de någonsin kunnat vara. För han tog mitt hjärta med storm och större delen av det tog han med sig när han gick. För jag saknar de dagarna då vi släppte all kontroll, lät vinden omfamna oss. Dagarna då det var vi mot världen, det som var kvittot efter att vi aldrig gav upp. All den glädje du förde med dig, alla de tårar som du en gång torkat. Min hjälte mitt allt. Det är K ä r l e k.

...En del av mig är borta och den delen kommer jag aldrig få tillbaka igen. Jag lär mig bara leva utan den.

Likes

Comments

Träning

De senaste dagarna har spenderats mellan två olika stall och den hel del jobb. Trots att det varit många bollar i rullning samtidigt känner jag mig både lycklig och full av energi. Har insett hur mycket jag saknar ridningen och sitta på hästryggen. Då jag tillbringat mycket tid hos min tränares häst Febo har min egna lilla ponny fått lite vila. ​​

I fredags då jag red Febo var Marie och Helen med och kollade. Alltid skönt att ha någon på marken om hästen är mycket i luften, även om jag känner mig otroligt trygg med både honom och Maries val att låta mig sitta upp så vet man aldrig när olyckan är framme. Värmde upp med lösgörande arbete, kände av honom och njöt till mesta del av att sitta på en väl skolad häst. Avslutade med att få kontrollen i galoppen, där han lagt in sina bockningar. I början lät jag honom rulla i en stor och luftig galopp, för att sedan kunna samla ihop honom korta sträckor och sedan rida fram igen. Provocerade lite då vi ville se var hans spärr satt. Tycker att han skötte sig bra. "problemet" kommer endast då man samlar ihop honom, antagligen dåligt med muskler i bakbenen så att det blir jobbigt. Efter ridpasset så fick han sig en dusch och vi satte oss på stallgolvet för att fika. Åkte hem därifrån mitt i natten, skönt att ha en tränare som är lika galen som en själv. 

... I lördags hade jag samma upplägg som tidigare. Det vi gjorde annorlunda var att hålla ut i hörnen och ta några varv på stora mitt volten. Sen kan man ju fråga sig varför han höll på som han gjorde, eftersom att det blev stor skillnad i ridningen på bara tre dagar. Är han svag i bakdelen, det vill säga benen, har han ont eller är det bara någon fix idé han har kommit på. Vet att min tränare är iväg på  tredagars kurs med honom nu, så vi får hålla tummarna att han sköter sig.

Likes

Comments

Noorton, Träning

Vissa dagar är längre än andra. Känns som att jag hunnit med flera dagars bestyr bara under några få timmar idag. Kan också vara så att jag sover för lite, med tanke på att jag går upp 06.00-07.00 på mina lediga dagar. I förmiddags åkte jag in till stan en stund för att umgås några av mina närmsta vänner. Trots att vi inte ses så ofta, så är dagar som dessa guld värda. Kan tycka att det är mysigt att luncha och bara prata om allt mellan himmel och jord. Efter det så mellan landade jag bara hemma innan jag åkte till stallet. Då jag red igår så tömkörde vi idag. Han låg på en del i början, hade gasen i och lyssnade inte riktigt som jag hade hoppats på. Fick ryta i lite så skötte han sig. Ibland tror jag att han går i sin egna lilla värld, tittar på bilar som åker förbi eller förundras över rådjuren som betar på åkern en bit bort. Mot slutet slappnade han av och sökte sig ned till en låg och rund form. Valde att avsluta där för att fortsätta arbetet imorgon. 

Hade även lovat min tränare att komma och kolla på hennes dressyrträning. Slutade med att jag fick sitta upp på hennes häst, och slutföra träningen. Känner mig nästintill hedrad att rida min tränares häst, då jag vet att hon inte gärna slänger upp vem som helst heller. Att konstatera: på två år försvinner många nödvändiga muskler, som man trodde att man inte behövde. Tills motsatsen bevisas. En blandning mellan adrenalinkick och lyckorus av att ha suttit i en timme, galopperat runt runt på en bockande häst. För något år sedan hade jag aldrig gjort det. - För att bli starkare en starkare människa måste man göra saker som ibland skrämmer en. En klapp på axeln till mig själv. Det är verkligen balsam för själen att sitta på hästryggen, mår så bra. 

Likes

Comments

Noorton

Att ha varit igång sedan 05.30 i morse börjar kännas, tröttheten tar ut sin rätt. Jobbade några timmar på förmiddagen, innan jag skulle in till stan för att hämta upp mamma. Hade som många vet bokat in en sadelprovning idag, då jag tror att sadeln är det som spökar. Visste redan innan de att Anna (veterinären) kollade på den, att det kanske inte var den mest optimala sadel. Vilket även Per (sadelutprovare) höll med om. Han var fascinerad över att Noorton inte satt sig på tvären tidigare. Jag tror att han känner efter mer nu då han både växer, och så ställs det mer krav på honom i ridningen.

...det var första gången jag var iväg på sadelprovning. Började med att Per frågade lite om N, vilken sadel vi var ute efter. Därefter kollade han ryggen, kände och klämde innan han gick iväg och hämtade en sadeln han antog skulle passa. Vi testade tre olika varav det var 2 som jag provred i för att känna hur Noorton trivdes med dem, och hur de passade mig. Den första jag testa var en ideal dressyrsadel. Passade både mig och ponnyn, nackdelen var att lädret inte var slätt utan mönstrat. Tycker att så saker en gång varit ska det alltid vara. Så Per gick snällt och letade efter en sadel som var slät i lädret, red två varv i den innan jag hoppade av. Kände bara att nej, det fungerar inte. Satt halvbra och fick inget stöd. Klurade en stund, bestämde mig sedan för att ta den första, hur lädret är kanske är en no big deal... det viktiga är att den ligger bra på min ponny. Han som i övrigt hade en svår rygg att hitta en bra sadel till då han har bred rygg och hög manke. Nu står vi dock här med den ny dressyrsadel. Aldrig varit mer ridsugen än vad jag är nu, det suger från magen och ner i tårna. Kan varmt rekomendera alla att åka till Mustang för att testa ut sadel, professionell service, där man ser till hästens bästa. Även ett tack till mamma (vet att du läser) som alltid ställer upp och följer med. 

Likes

Comments

Me, Myselfe and I

Blir så himla trött på att höra... "ridning är ingen sport" orden klingar i otakt. Något jag lärt mig genom åren är att diskussionen med människor som har denna uppfattning är svåra att påverka verbalt. Slutsatsen är att av så oinsatta uttalanden så är de inte ens värda att bemöta. Utan kunskap i ämnet bör man inte yttra sig.

"hästen gör allt jobb" - Håller med om att ridning inte hade varit något utan hästen, då det är största redskapet i sporten. Det är hästen som hoppar, gör piaff och piruetter. Men hästar gör inget självmant, det krävs rätt signaler från ryttaren för att hästen ska göra alla de där rörelserna som tillkommer i dressyren.

- vad hade fotboll varit utan en boll. Det är spelarna som gör jobbet, bollen rullar ju inte av sig själv. Vad hade motorsport varit utan förare?

Det är inte så att vi går in på dressyrbanan och att hästen vet vad den ska göra när musiken startar. Var ökningarna ska vara, vart i programmet den där förvända öppnan ska vara. Eller att hästen vid hoppning lär sig banan, och sedan själv hoppar hindren i kronologisk ordning.

"Man blir inte svettig av att rida" Haha... har nog någon häst till övers som man kan få testa. Att yttra sig innan man testat ett ordentligt ridpass, stackars människor om de ens kan röra en muskel dagen efter. Att rida en bana i hoppning: det går på tid, du ska ta dig över alla hinder felfritt och hästen ska lita på dig. Du ska få in rätt galoppsprång mellan på linjer och mellan hinder. Kommer man in för tight mot ett hinder så är det som ryttare man måste inverka rätt. Sitta tillbaka dvs spänna hela bålen, ta tillbaka hästen med hjälp av tygeln där du använder armarna och samtidigt ska vi hålla om med benen för att hästen ska fortsätta i samma gångart. Att styra en 600kg häst på 1.40 höga hinder är långt ifrån lätt.

Förstår att det är svårt för anti-ridsport okunniga människor att förstå. Kan lätta era hjärtan med att jag varken begär att ni skall tycka om ridsporten, eller bry er om hur det går. Det jag ber er om är att ni skall vara tysta i frågor där ni saknar kunskap. Oavsett sport så bör vi visa respekt till respektive sport och glädjas åt dessa människors framgångar oavsett gren. Tack!

En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst kommer alltid förbli bara en människa.

(Ridning, Simning och Cyckling är de tre sporter där man använder flest muskler samtidig) bra att veta för er som säger att en sport måste vara fysiskt krävande.

Likes

Comments

Noorton

Produktiva dagar är bra dagar. Var i stallet redan vid 07:00 tiden i morse för att hinna med allt innan veterinären skulle komma. Började med att fodra och släppa ut hästar, även N hann gå ut en sväng som i övrigt tillbringade största delen av dagen i sin box. Därefter fixade jag allt i stallet och sedan fick Noorton sig ett ordentligt bad. Ska man ha fin besök så får man lov att vara ren. Strax därefter kom Anna (veterinären). En väldigt klok kvinna det där, vi har lite samma filosofi gällande hästar, utrustning och allt där i mellan.

Förklarade problemet för henne, kollade hur tränset satt och hur betten låg i munnen på honom. Sedan tog hon sig en titt på alla tänder. Som i det stora hela såg fina ut, någon vass kant på en av dem som hon filade ner. Enligt henne borde han inte bli brydd av det men som sagt... han är en känslig häst och kan nog reagera på det mesta. Känns i alla fall väldigt skönt att kunna utesluta problem i munnen. I stället lägger vi fokus på ryggen... bara för att göra hela veterinär besöket ännu billigare kollade vi hur sadeln låg. Väl överens om att det är på tiden att inskaffa en ny. Antingen så är det sadeln som spökar och hans sett att protestera är att tjafsa i munnen, i annat fall kanske det var den där vassa kanten på ena tanden. I vilket fall som helst så är han värd en ny sadel, så tid för det ska bokas. Man kan inte skämma bort sin ponny för mycket, tro mig. 

Likes

Comments