Header

Hej! Idag tänkte jag skriva lite om vad Asperger/Adhd är och hur det är att ha Asperger/Adhd.

Aspergers syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Asperger är en lindrigare form av autism än autistiskt syndrom.
Det är viktigt att komma ihåg att alla som har Asperger har det olika svårt.
Om du har asperger kan du ha svårt att tolka andras ansiktsuttryck och kroppsspråk. Signaler som visar att någon till exempel vill avsluta ett samtal är inte alltid tillräckligt tydliga och du kanske inte uppfattar om den andra slutar lyssna


Jag har väldigt svårt förstå vad andra menar och hur de känner, om de inte säger det rakt ut. Att tolka ansiktsuttryck är också väldigt svårt.
Jag är väldigt ljudkänslig, ljud som t.ex när någon hostar, en jacka prasslar, ventilationssystem osv får mig att bli så himla arg att jag kan börja gråta.
Kroppskontakt för min del kan vara så jävla jobbigt t.ex om man sitter på en buss och någon råkar nudda mig eller om någon bara rör mig mycket så kan jag tycka att det känns onödigt, jobbigt, irriterande och väldigt obehagligt MEN när jag själv vill ha kroppskontakt så är det helt okej.
Om någon rör sig mycket runt mig och jag ser det i ögonvrån så blir jag direkt irriterad!
Vissa sysslor som andra gör nästan automatiskt, kan jag behöva göra mer medvetet och steg för steg.
Förändringar klarar jag INTE av, det blir kaos och jag blir förbannad man kan bara inte ändra saker för mig för då förstörs allt för mig, hela min dag blir förstörd!
Ibland hamnar jag i beteenden och rutiner som känns svåra att bryta.
Det kan vara svårt att uppfatta när ett ord används bildligt eller har flera betydelser. Om du har asperger kanske du ibland missuppfattar skämt eller bildspråk och tolkar det bokstavligt. På frågan "kan du öppna fönstret?" svarar du kanske "ja", men missade att det egentligen var en uppmaning till dig att öppna fönstret.
Skämt förstår jag verkligen inte.
Jag har väldigt svårt att förstå när folk skämtar eller menar allvar!


Mer info om Asperger kan ni hitta på 1177Adhd är en funktionsnedsättning som är olika för alla.
Adhd är en så kallad neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, vilket innebär att du kan ha olika problem i vardagen. En vanlig svårighet är att du lätt blir störd av att vara i röriga eller stökiga miljöer, och att det är svårt att komma igång med vissa uppgifter, om de inte känns motiverande, eller att det är svårt att bli klar med det du håller på med.

För att en person ska få diagnosen adhd krävs att svårigheterna har funnits under en lång tid och att de ger så stora problem i vardagen att det medför en funktionsnedsättning. Svårigheterna ska dessutom märkas i flera miljöer, både hemma och på jobbet eller i skolan.

Det finns 3 olika former av Adhd:

Kombinerad form – du har problem med uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet. Det är den vanligaste formen av adhd.

Huvudsakligen ouppmärksam form – du har problem med uppmärksamhet och koncentration, men få eller inga problem med överaktivitet och impulsivitet. Denna form av adhd benämns ofta add. Eftersom denna form inte alltid märks lika mycket utåt kan det ibland ta längre tid att upptäcka.

Huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form – du har problem med överaktivitet och impulsivitet men få eller inga problem med uppmärksamhet. Denna form av adhd är vanligast hos förskolebarn och kan med tiden antingen avta eller övergå till en kombinerad form av adhd.


Jag har väldigt svårt att koncentrera mig på saker och komma igång med uppgifter. Långa instruktioner funkar inte för mig, det blir kaos i huvudet då.
Jag skjuter upp saker tills sista minuten.
Mitt humör ändras på 1 sekund från jätte glad till jätte arg till jätte ledsen.
Jag är väldigt impulsiv, alltså jag tänker inte på konsekvenserna innan jag gör något.
Jag blir väääääldigt trött av att umgås med kompis och vara bland folk.

Mer info om Adhd kan ni hitta på 1177

Det var allt för idag. 

Ha det bra! 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Om de bara hade lyssnat så kanske det inte hade gått så långt.
När jag började 7an så mådde jag grymt dåligt, jag kände att jag inte passade in, var annorlunda och hade massa annat utanför skolan. Fick min adhd diagnos efter lite mer än halva 7an hade gått och började medicineras men märkte snabbt att det var något mer. Jag hade grymt svårt att vara i stora grupper, att vara i spåret i skolan tog all min kraft och energi. Jag förstod inte andra människor, jag kunde inte läsa av sociala koder. Till slut kunde jag knappt vara i spåret längre och jag började må mer och mer dåligt, började skära mig, se ner på mig själv samtidigt som detta så blev jag mobbad. Mitt namn skrevs på väggar, jag blev slagen och strypt.
Jag började skolka.
Alla tjatade på mig om att jag måste gå in på lektionerna men ingen lyssnade på varför det inte gick.
Alla tjatade på mig om att jag måste börja sköta skolan, sluta skolka men ingen lyssnade på varför jag gjorde det.
Alla sa till mig:
- Du måste börja vara med i klassen
- Ingen i klassen har något emot dig
- Ge dom en chans
- Börja prata med dom

Vissa av er tänker säkert att de bara är att försöka men tro mig jag har försökt sååå många gånger men att leva med en funktionsnedsättning som Asperger och höra dessa ord är detsamma som att säga till en blind person att om "Du bara anstränger dig så kommer du kunna se".

Jag har gått till BUP till och från sedan 6an och de har hjälpt delvis.

I skolan hade vi möte efter möte, dom sa att dom skulle hjälpa men gjorde inte de på rätt sätt.
Varför lyssnade ingen på mig? Varför blundade alla för hur det egentligen var?

Dom förstörde 3år av min skolgång rakt av! Dom hade aldrig förståelsen eller kunskapen om Asperger och adhd.
Dom såg aldrig att jag ville, jag ville verkligen fixa skolan men fick aldrig möjligheten att bevisa det!

Nu har jag skrivit LITE om min skolgång men det finns mycket mer om detta men det här får räcka för idag.
Ha det bra, så hörs vi!

Likes

Comments

Hej!
Förlåt för att jag inte uppdaterat bloggen men jag har mina anledningar. Har inte mått så bra och behövt tid. Mår fortfarande inte bra men jag ska försöka uppdatera så mycket jag orkar!
I morgon åker jag till Italien. Jag, mamma och pappa ska dit för att hälsa på min syster som ska vara där under ca 3månader under utbyte. Jag hatar att flyga men det ska nog gå bra! Idag är planen att jag ska träffa min Bästavän efter skolan men innan dess ska jag plugga och prata med min lärare om lite saker.
Ni får ha det så bra så hörs vi snart igen!

Likes

Comments

Hej!
Jag heter Emma och är 16år. Detta är mitt första inlägg och jag tänkte försöka börja blogga. Jag kommer skriva mycket om min vardag med ADHD och Asperger, skolan osv. Detta inlägget blev väldigt kort pågrund av att jag ska in till stan.
Vi hörs, ha det bra!

Likes

Comments