View tracker

Nu är det äntligen snart jul vilket betyder julbakning! Rockyroad är mina favoriter :)

Det här behöver du:

200 gram mjölkchoklad

200 gram mörkchoklad

ca 2 dl minimarshmallows

1-2 påsar dumlekolor

Saltade pistaschnötter

Så här gör du:

Hacka dumlekolorna på mitten och ta eventuellt bort skalen på pistaschnötterna. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och sprid ut minimarshmallowsen, dumlen och nötterna. Smält sedan chokladen över ett vattenbad och häll över chokladen på resten av ingredienserna. Låt det svalna i frysen eller kylen. När dem är hårda så skär dem i mellanstora bitar!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det du behöver är (4 portioner):

3 stora kyckling filéer

3 1/2 dl grädde eller matlagningsgrädde

1-2 msk curry

Salt & peppar

1 msk chilisås

2 st kyckling buljong

1 röd paprika

Riven eller hyvlad ost

Så här gör du:

Skär kycklingfiléerna i små bitar. Häll i smör i stekpannan och stek bitarna. Krydda med salt och peppar och lite curry. När det är färdigt så tillsätter du grädden och sedan kyckling buljongerna. Ha i chilisås och krydda sedan med curry.

Häll grytan i en ugnsform och lägg på paprikan och sedan osten. Grädda tills gratängen har fått en fin färg.

Ugnstemperatur: 200 Tid: ca 20 min


Likes

Comments

View tracker

Ikväll experimenterade jag lite och fick ihop en god pasta med kyckling i sås!

Det du behöver är till två personer:

Två kycklingfiléer

3 dl matlagningsgrädde

1/2 klyfta vitlök

1 hönsbuljong

Salt & peppar

2 tsk oregano

4 msk riven parmesan

Pasta

Så här gör du:

Skär kycklingen i små fyrkantiga bitar och krydda med salt och peppar. Lägg en smör klick i stekpannan och lägg i kycklingen. Krydda ytterligare en gång med salt och peppar.

När du har stekt klart så blandar du vitlöken och matlagningsgrädden och häll i det i stekpannan. Lägg i buljongen och oreganon. Låt det stå och puttra så att det tjocknar till lite grann. Medans kan du sätta på pastan.

Till sist häller du i den rivna parmesanen och blandar runt.

Servera med pasta och parmesan ovanpå!

Likes

Comments

Det här behöver du till degen:

5 dl mjölk
50 gram jäst
175 gram smör
1 dl strösocker
ca 1,4 liter vetemjöl
1 tsk kardemumma

Till vanljkrämen:

Ekströms vaniljsås (du blandar ihop som en vanlig vaniljsås men du tar mer pulver)


Så här gör du:

Värm smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm det till det blir finger varmt.

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt smör blandningen och blanda tills jästen löses upp.

Häll i sockret och, kardemumman och till sist mjölet. Häll inte i all mjöl på en gång utan blanda tills det tjocknar. Det får inte vara för torrt, hellre för kladdigt.. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela upp degen i två delar och kavla ut den ena, ca 5 mm tjock. Sedan tar du ett glas och gör rundlar av degen som ni kan se på bilden nedan.



Sedan lägger du en klick av den ihop vispade vaniljkrämen i mitten av rundlarna:

Sedan nyper du ihop kanterna så att det blir som bollar.

Sedan lägger du dem på ett bakplåtspapper eller i bullformar. Du behöver inte pänsla dem. In i ugnen 225 grader ca 8 min.

När dem har svalnat så pänslar du med smör och doppar i socker. Om du ska frysa in dem så pensla inte alla.

Likes

Comments


Det du behöver är:

1 lök

1 klyfta vitlök

Köttfärs

Ca 2 dl vatten

Ca 1 1/2 dl Heinz ketchup

Ca 2 dl Heinz chili sauce

Ca 1/2 dl sweet chili sauce

Ca 2 msk soya

Salt & peppar

2 msk oregano

Till béchamelsås:

Ca 5 msk ideal mjöl

Ca 1 liter mjölk

2 msk margarin

Salt & Peppar


Så här gör du:

Börja med att hacka löken och vitlöken i små bitar. Eller pressa vitlöken. Häll margarin i stekpannan och bryn löken tills dem får en gyllenbrun färg. Lägg sedan i köttfärsen och blanda och stek det tills det blir färdigt.

Nu kan du börja salta och peppra. Sen tillsätter du lite vatten (ungefär ett mellanstort glas). Häll i ketchup, chili sauce och sweetchili och blanda. Tillsätt lite soya så att grytan får en fin färg. Salta och peppra lite till och häll i oregano.

GLÖM EJ att det inte är exakta mått, ha i så mycket du känner för och smaka av ofta då du får veta vad som behövs mer i.

Medans det puttrar så kan du börja med béchamelsåsen. Häll i margarin och lite av idealmjölet i en kastrull och vispa ihop. Tillsätt lite av mjölken och vispa. Sen häller du i mer idealmjöl och sen mjölken. Beroende på hur tjock du vill ha såsen. Krydda med salt och peppar.

Ta fram en ugnsform och bre ut lite béchamelsås, sedan lägger du pasta plattorna så att det täcker botten. Sen smetar du på béchamelsåsen och köttfärssåsen och lägger på pasta plattorna. Upprepa detta ca 3-4 gånger. Till sist hyvlar/river du ost ovanpå.. In i ugnen tills det blir gyllenbrunt och pastan är mjuk.

​Ugnstemperatur: 200 grader

Likes

Comments

Varför inte göra nybakade scones nu på en lördags morgon? Såå gott!

Det här behöver du:

4 dl vetemjöl

0,75 msk bakpulver

50 gram smör/margarin

2 dl filmjölk

Så här gör du:

Börja med att blanda samman vetemjöl och bakpulver. Tillsätt smält smör eller vanligt margarin. Till sist häller du i filmjölken (vanlig mjölk går också bra) och blanda ihop allt till en kletig smet. Fördela smeten till hand stora klumpar och lägg dem på plåten med bakplåtspapper. In i ugnen!

Ugnstemperatur: 225 Tid: ca 10-15 min

Likes

Comments

Här kommer ett super gott middags förslag som går snabbt men även lätt att göra. Det är ungefär som fajitas!

Det du behöver är:

Tortilla

Kyckling filéer

Taco sås

Gul lök

Ost

Så här gör du:

Börja med att skära kyckling filéerna till små bitar. Stek och krydda med lite salt, curry, grillkrydda och kyckling buljong.

Stek sedan löken och lägg det i en skål. Sedan steker du tortillan i lite smör, någon minut på varje sida.

Sedan smetar du på taco såsen på tortillan och lägger på lök, kyckling och ost som på bilderna nedan.

Sen viker du dem en gång och lägger dem i en bakform och in i ugnen!

Ugnstemperatur: 200 Tid: ca 10 min(håll koll)


Likes

Comments


Igår fick jag två fina bakböcker av mamma som Roy Fares har skrivit. Älskar verkligen alla hans recept och detta är ett av hans gudomligt goda recept.

Det här behöver du till 20 kakor:

3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bikarbonat
100 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vitvinsvinäger

Till garneringen:

1/2 dl strösocker
1 tsk kanel


Så här gör du:

kBlanda mjöl, vaniljsocker och bikarbonat i en bunke. Vispa sedan smör och socker i en annan bunke fluffigt, vispa ner ägget. Tillsätt resten av ingredienserna och häll till sist i vitvinsvinägern. Blanda med en sked till en fin deg.

Blanda sockret och kanelen i ett fat. Dela degen till små bollar och rulla i sockerblandningen så att det täcker hela bollen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite grann med handflatan. Gräddas i mitten av ugnen.

Ugnstemperatur: 200 grader varmluft Tid: ca 8 min



Likes

Comments

Bakade super goda och kladdiga kladdkakerutor!

Det du behöver är:

100 gram smör

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

4 msk kakao

2 msk vaniljsocker

2 ägg

Så här gör du:

Smält smöret i kastrull.

Blanda mjöl, socker, kakao och vaniljsocker i en bunke.. Tillsätt sedan äggen och smöret och blanda till en smet.

Smöra en rektangulär form med smör och kokos. Och häll i formen! (Inte för stor) In i ugnen!

TÄNK PÅ att vänta med att skära och ta upp kladdkakan tills den blir svalare.

Ugnstemperatur: 175 Tid: ca 16 min

Likes

Comments