Tycker det är synd att våra hopptränare inte egentligen har mer att säga till om. På varenda ponnyhopptävling står det föräldrar och skriker på sina barn och man ser ekipage som inte alls är klara för de klasser som de startar i.

Inte ofta man ser att tränarna är med sina elever ute på tävlingar och när de inte är där så gör barnen och föräldrarna vad de vill. I flera fall rådfrågar man inte alls sin tränare vilka klasser man ska rida.

Tror inte det är många som har en långsiktig plan som man gör tillsammans med sin tränare. Utan man bara ångar på och det snabbt. Har man på något sätt lyckas ta sina nollor i LA så blir det msv direkt- fast ekipaget tagit sig runt med mer tur än skicklighet.

På framhoppningen verkar man inte ha en plan för sin ponny utan man kastar sig glatt över hinder efter hinder och bredvid står mamma och skriker. Går det dåligt rider man på gång på gång och mamma skriker mer.

Man kanske ska lita med på sin tränare och både som elev och mamma (el pappa) ta hjälp med allt runt omkring. Filmar man ( vilket det flitig görs) kanske det är läge att visa tränaren både bra och dåliga rundor och inte bara lägga ut de bra rundorna på Facebook. Fast våra ponnyföräldrar är kunniga finns det ofta någon som är bättre och kan se de små sakerna: Någon som kan ändra på detaljerna och ge tipps på saker att träna på hemma. Bara för att ekipaget red felfritt och mamma tycker att det är SÅ bra betyder det inte att man är bäst och inte behöver träna för nästa tävling!!

Lov- Ja som vanligt blir man sjuk. är nästan aldrig sjuk förutom på loven då jag kopplar av. Men jag kör då ett gammalt knep. Låter febern stiga och döda allt i kroppen. Inga värktabletter här nej. Och då blir man riktigt dålig någon dag men sen dör typ allt och nu är man pigg igen! Nästa lov ska jag nog inte ta det lugnt!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Dressyrträning igår med M hästarna( Mira och Milky). Pigga glada och gick bra mot slutet. Dock kunde vi ganska snabbt konstatera att både Mira och Milky har samma problem väldigt oliksidiga och på båda är det den där vänsterbogen som det måste fås koll på. Linnea och jag skojade sittande på Mira och Milky att det måste ju beror på den som utbildat dem eftersom problemet är lika på dessa ponnier: Hm vänta det är ju JAG! Är nog lite snedvriden själv!!

Lite taggad av gårdagens träning fick sista M hästen Melker ett pass idag. Och det är motsatt sida på honom så kanske kanske är jag inte så snedvriden ändå!!! ( eller har jag skakat rätt hjärncellerna).

Precis som med Mira och Milky igår var han riktigt fin i slutet.  Känner mig mer taggad att jobba med ponnierna nu-kanske var det bra med en ofrivillig paus ändå.

Träningsvärk är skönt! Igår blev det förutom jobb simning( får in fler och fler snabba längder nu) och sedan ett dressyrpass. idag säger kroppen ifrån lite men det är bara skönt. Blir mer simning och ridning denna veckan. och lite stolt kan jag säga att vågen börjar att visa lite mindre för varje gång

  Fina Mira och jag när hon blev 2a i 5 års championatet. Redan då en stjärna!

Likes

Comments

Typ vanligt träningspass idag. Vi körde 2 släp och tog med oss Lousann; Mira och Melker. Sjukt fina ponnier på sina egna sätt.

Melker har inte gjort något hopp pass på ett tag pga min skada som nu är ok. Han har dock regelbundet blivit motionerad genom skrittpass, longering och lite pass i snön på ängen. Idag var han på G. Han har hittat takt och balans i sin gångarter, hoppar med rena språng där han verkligen använder hela kroppen. Några språng var verkligen woow..... Idag provade Linnea att ta ett språng också-hennes kommentar var skön att rida men stor i sin galopp-som att rida storhäst.

Lousann är bara så fräck. Gammal och pigg. Man ser på henne när hon laddar lite extra och helt plötsligt är sprången inga LD-LC språng. nej hon laddar för gamla tävlingar på msv nivå. Tur att ungarna håller i sig. Hon ser så roliga ut när hon helt plötsligt bara trycker på och flyger.

Mira ponnyn var laddad och i början blev det lite spända språng för henne och Linnea. Men efterhand blev det bättre och till sist kom det avspända språng där hon gav sig tid i luften.

Roliga ponnier som idag gav sina ryttare en känsla av att flyga!!

Likes

CommentsBlev lite omändringar på ponnierna starter denna helgen pga flera saker. 

1. Vi stod med bara ett släp. Det stora gröna är inlämnat på lagning. Skulle varit klart innan helgen men veckans snöoväder gjorde att sakerna inte hann komma så det blev inte klart. 

2. Vädret-snöoväder torsdag och fredag gjorde att vägen till stallet var totalt värdelös. De gör som sagt en cykelväg längst den vägen och eftersom det kör en massa stora maskiner där så skiter de i att ploga. det blir uppkört-packat och riktigt dåligt. Valet blev att ej rida första klassen på lördagen så att det gick att köra utan någon fara.

3. När vi bara stod med ett släp tog jag ett jobbpass istället.

Så här blev det i alla fall: 

Lousann fick stå över då hon inte trivs i mammas släp-hon vill åka brett boggisläp.

Julia gick startade LC+ och LB med ok resultat.

Milky Way med Linnea i sadeln blev 2a i LC+ och var felfria även i LB.

Mira gick idag och blev 2a i LA samt var felfri i grunden i LA+.

Bra start på detta året. Gemensam nämnare: Milky och Mira hade mitt "vinnar" schabrak. Ett marinblått HVPOLO. Har inte lämnat en tävling utan plac när jag har haft det. Så det måste sitta i schabraket!!!!

Om folk är dumma i huvudet: Jo flera hästfolk i alla fall. Var som sagt inte med i Flyinge men de sakerna jag har fått höra gör mig arg. Hur beter sig folk egentligen mot varandra och sina hästar-bara pengar och kändisskap som styr. Att lura andra vid affärer för att få några kronor extra istället för att tänka på hästen. Eller bete sig så illa inne på banan att domaren får skrika att de ska lämna banan. Sen får de bara en tillsägelse för de är ju "kändisar"!!! kanske dags att ge ut lite hårdare straff eller? Inte första gången det händer kring den familjen

Likes

Comments

Idag har man verkligen provat på extreme sport. Började med att man skulle ta sig till tåget. Gå upp tidigt- gå med höga knän i den höga tunga snön till garaget- ta cykeln och cykla på en oplogad väg- därefter sattes balans sinnet på prov sista biten där det var plogat men HALT! Tåget var såklart mkt försenat och nästa inställt så det blev en halvtimme i kylan.

Jobbet gick bra och fördelen med att börja riktigt tidigt är att man slutar tidigt. Blev en tur till stallet där träningen fortsatte- elstakettet fungerade inte som det skulle så det blev att pulsa i djup snö runt alla hagarna och kolla staketen.

Så idag behövdes ingen annan träning. Snacka om extreme sport!

Fick dock lite gjort i stallet också:

 Julia fick en riktig make over: helkroppsklippning och frisering av man och det blev en annan  ponny!

Fina Milky blev longerad i snön. Vilken energi den ponnyn har!

Likes

Comments

Mån till tis kom det lite snö. Perfekt, nu kunde man rida hemma igen. Så igår blev det lite ridning.

 Melker fick ett pass på den snötäckta åkern. Kanske lite väl glad men kände ändå att jag hade full kontroll. Han är som ett litet barn ibland denna hingst. Men han är rolig och lättläst. Man känner innan om det är något bus på G och då är det bara att säga till honom.

Zalsa fick ett skrittpass på den snötäckta ridbanan. Ville inte ut på ängen då det var första gången på ryggen( för mig) på den lilla damen. Men hon var cool och hittade inte på några bus.

Idag kändes det lite i kroppen. Har bara ridit några gånger sedan jag skadade mig i dec, Men nu är allt ok och det är bara att träna.

Träna: Jag nu ska även jag tränas!! Hittat en motionsform som passar perfekt, simning! Simtävlade som ung när vi bodde i Osby och har alltid tyckt att det varit skönt att simma. Nu simmar jag på fredagar med en tjej som jag är ledsagare till och denna veckan har jag passat på att simma mån efter jobb och idag innan jobb. Då har jag intervall simmat och varit noga med simtekniken. Känns i kroppen men på ett bra sätt! Ska göra detta ofta när det finns någon stund över. Idag kunde man inte vara ute pga snöstorm så då passade jag på att ta ett träningapass istället för att sitta inne och hänga.

Skriver ju mkt om hästarna träning men ska jag vara ärlig så är det dags att ta tag i min egen också. Behöver bli av med en del kilo och bli smidigare. Så mer motion och bättre mat!

Har redan använt de dagar som det inte gått att rida till bakning mm. Bakat grova baguetter, rågsiktskakor mm. Perfekt att ha med till jobb och tävlingar med nyttig fyllning. Nyttigt gott och sparar en massa pengar!!

Men kan man sluta önska snö nu? tycker att det räcker med det som kommit sista dagarna. Annars blir vi helt insnöade och kan inte komma från gården med hästarna

Likes

Comments

Som all säkert har märkt så är det värsta tänkbara underlag ute just nu,

Det är hårt, knöggligt, halt och blåser kallt. Usch!!

Och vi har inger ridhus i närheten så det blir att köra för att kunna rida. Lera och regnet var tråkigt men det gick bra att rida. Någon decimeter snö hade löst allt. Då hade man kunnat rida igen utan att hästarna vrickar benen. Nu vill de knappt röra sig och när man kör till ridhuset är de vilddjur som vill göra av med överskottsenergin.

Så hur löser vi detta? Tanken är att bygga upp en hållbar häst och då behövs mer än kondition och muskler. Genom ridning på olika underlag och skritt på hårt underlag stärker man upp ligament och senor. Så nu när vi inte kan göra så mkt annat än just att skritta finns det ingen anledning att ställa av dem. Utan nu ska det dåliga vädret göra att vi skrittar mkt för att få en hållbar häst. Hur tråkigt det än låter är det viktigt! Speciellt nu när de inte rör sig i hagarna och vi inte har någon skrittmaskin. Nej vi gör som man gjorde förr-på med tjocka kläder och ut och rid!!

Och när den efterlängtade snön kommer ( hoppas det blir i lagom mängd) blir det konditionsträning i snön!

Kollat mkt på tävlingar och försökt planera för våra olika ponnier/hästar. För de yngre kommer vi att åka på lite pay and jump. Finns flertalet med bra hindermaterial och bra underlag. Blir lite billigare och man kan avvakta vädret innan man anm. För de som hoppar på reg höjd slipper man vet avgifter också. Sen när det blir dags att kvala till championaten kan man ta med dem på "vanliga" tävlingar. De äldre ponnierna blir det reg/nat klasser.

Likes

CommentsLite svårt att planera tävlingar och träningar just nu. Sista dagarna har det inte gått att åka och träna och inte heller rida hemma. 

anm tiden till flera tävlingar går snart ut och vi har inte bestämt oss. anm och stryka sig om det inte går att köra el efteranm sig om det går att köra? I vilket fall som helst kan det bli dyrt och det tufft som det är med alla kostnader kring hästarna. Vi försöker välja tävlingar dit det är hyffsat enkelt att köra men som alla vet så ligger ofta tävlingsplatserna lite avsides. 

Träna? Tja vi brukar försöka oavsett väder.  Värme, regn, snö och kyla går att trotsa men inte blåsten! Hade det inte blåst hade vägarna varit bättre och det hade gått att rida hemma. Men sista dagarna har inte varit roliga. Vägarna askassa och det blåser så mkt att vi helt enkelt inte vågar rida ute ( och det ska mkt till för det). 

Nej vi hoppas att det lugnar ner sig så allt åter går till normalt igen. Typ  1dm snö och solsken hade varit perfekt!

Likes

CommentsVi körde iväg med en d-ponny idag och fick med en c-ponny hem. Dock inte tal om försäljning/köp. Nej det var samma ponny!! Julia har idag fått sin "rätta" höjd och blivit c-ponny. 139 cm, helt perfekt. vi har länge tyckt att hon inte är liten d-ponny som hon var enligt sitt gamla mätintyg. Så idag var det dags för mätning. Vi gjorde som med Melker: nyskodd och ordentligt motionerad dagen innan. dessutom tränade flertalet gånger hemma med mätkäpp så att hon inte skulle spänna sig. Hon var hur lugn som helst idag, stod avslappnad så det tog inte många sekunder innan hon var c-ponny.

Detta blir riktigt bra. Avstånden kommer att stämma bättre ( fast hon har en stor galopp) och nu känns det som om hon kan komma upp lite i klasserna redan i år. Hon gick lokalt som d-ponny förra året och nu blir det ju "lägre" för henne som c-ponny. 

Det blir Linnea som kommer att rida henne. Dels är hon ingen ungponny längre och sen tycker jag att hon känns lite för liten för mig. Men med Linnea ser det bra ut och de har redan lite rosetter från förra året. I år får hon följa med Mira ut på reg/nat tävlingar!

Likes

CommentsIdag lämnade en riktigt vän oss. Lilla söta Saga åkte till sitt nya hem och till nya flickor som kommer att ta hand om henne.

Saga har varit hos oss länge och både Linnea och Lovisa har haft mkt roligt med henne. Hon har varit en stjärna att ha och göra med. Älskade att bli omskött och var den perfekta transportkompisen till ovana unghästar. I ridningen var hon en lite bussig ibland ( som shettisar brukar vara) men ändå med glimten i ögat. Hon fick oss alla att skratta då hon var med på löshoppning ibland och charmade alla genom sina bus och stora språng- en flygande köttbulle!!

Men barnen växer och sista åren har hon fått mindre uppmärksamhet. Linnea och Lovisa har större ponnier och Philip har inte visat intresse för henne. Hon verkade nöjd ändå men man såg på henne att när hon fick uppmärksamhet så njöt hon.

Vissa säger att man inte ska sälja sina gamla ponnier/hästar, de har de bra ändå. Men i så fall skulle vi snart ha ett stall fullt av gamla hästar. Och i Sagas fall tror jag att hon mår bättre om hon får vara den lilla drottningen som hon är. Men är lite jobbigt när en ponny åker efter att ha varit hos oss så länge. Hon kommer att vara saknad men samtidigt är det skönt att hon kommer att bli ompysslad igen.

Likes

Comments