Header

Baka, Efterrätt

8 bitar

Botten

175 g digestivekex
80 g smör, smält
1 msk lakritspulver

Fyllning
3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 citroner
500 g färskost, t ex Philadelphia
1 dl crème fraiche
50 g vit choklad

Lakritssås
3 msk lakritspulver
1 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
1 msk strösocker
40 g mörk choklad
15 g smör

GÖR SÅ HÄR

Botten:

Mixa kexen till fina smulor i en matberedare. Lägg smulorna i en bunke och rör ner smör och lakritspulver. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i en springform, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper.

Fyllning:

Vispa äggulor och strösocker. Riv ner skalet från två citroner och pressa saften ur en. Blanda ner färskost och crème fraiche. Smält chokladen och vänd ner den i smeten. Häll smeten på bottnen och frys kakan i minst 4 tim.

Lakritssås:

Koka upp alla ingredienser i en kastrull och låt det koka på svag värme. Såsen är klar när den börjar tjockna. Låt den svalna helt innan den hälls på tårtan. Garnera gärna med färska och frystorkade hallon.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Varmrätt, Potatis

Antal 4 port

4 bakpotatisar

1/2 purjolök

140 g tärnat bacon

1 dl crème fraiche paprika & chili

5 dl riven ost

1 krm salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Baka potatisarna i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 1 tim. Låt svalna något. Sätt ugnen på grill, 225°. Skiva purjolöken tunt. Stek baconet och tillsätt purjolöken. Fortsätt steka tills löken är mjuk. Halvera, gröp ur potatisarna och mosa ihop inkråmet med purjofräs, crème fraiche, hälften av osten och salt. Fördela i skalhalvorna och strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen 8–10 min.

Likes

Comments

Baka, Brunch, Efterrätt

Antal: 8 stycken

100 g smör

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 pkt saffran à 0,5 g

2 msk strösocker

rivet skal och saft av 1 apelsin

4 1/2 dl mjölk

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

250 g bär t ex hallon eller jordgubbar

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Blanda mjöl, bakpulver, saffran, socker och apelsinskal. Vispa i mjölk och smör till en slät smet. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen första gången med lite smör. Häll i smet och grädda våfflorna gyllenbruna. Vispa grädden. Servera våfflorna direkt med grädde och bär.

Likes

Comments

Middag, Köttfärs, Fredagsmys

Antal: 4 port

1 rödlök

500 g köttfärs

1 msk Smör

1 påse taco kryddmix

1 burk medelstark tomatsalsa

2 dl crème fraiche

3 dl riven cheddarost

250 g cocktailtomater

1/2 dl skivad inlagd jalapeño

1 dl nachochips

1 kruka grovhackad färsk koriander

Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Fräs färsen i smör i en stekpanna ca 3 min, tillsätt kryddmix och fräs ytterligare ca 2 min. Häll på tomatsalsa och låt koka ihop ca 2 min. Häll ner färsblandningen i en ugnssäker form. Bred på ca 1½ dl crème fraiche på färsen. Strö över ost, delade cocktailtomater och jalapênos. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Strö över nachochips och koriander

Likes

Comments

Middag, Varmrätt, Vegetariskt, Pasta

Antal: 4 port

200 g färska lasagneplattor

1 gul lök

1 zucchini, ca 350 g

smör

65 g bladspenat

150 g färskost naturell

1 1/2 msk pesto

1 dl valnötter, grovhackade

salt och peppar

4 dl Kelda pastasås tomat & crème fraiche

2 dl riven ost mozzarella

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Finhacka löken och riv zucchini grovt. Fräs löken i smör tills den blir mjuk. Tillsätt zucchini och stek ytterligare några minuter. Rör ner spenaten och låt den mjukna. Tillsätt färskost, pesto och valnötter. Smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnssäker form med smör. Fördela röran på lasagneplattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i formen med skarven nedåt. Häll på tomatsåsen och strö över den rivna osten. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Likes

Comments

Brunch, Smoothie

2 port

1 banan

225 g björnbär

3 msk havregryn

2 dl naturell yoghurt

Gör så här:

Lägg undan några björnbär till garnering. Mixa resterande björnbär, halva bananen. havregryn och yoghurt till en slät kräm. Häll upp i två skålar och toppa med de sparade björnbären, resten av bananen, passionfruktskärnor, skivad kiwi, chiafrön, koks, mynta och honung.

Tips:

Smoothien kan toppas med den frukt, bär, frön och nötter som finns hemma.

Likes

Comments

Baka, Kakor

Antal 30 st

2 ägg

1 dl strösocker

1/2 dl Smör

200 g kokosflingor

75 g mjuk saltlakrits t ex salta sillar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Rör ihop ägg och socker. Rör i smör-& rapsolja och kokos. Hacka lakritsen och blanda ner den. Låt stå 10 min. Klicka ut smeten och forma till platta små kakor på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 12 min. Låt kallna.

Likes

Comments

Middag, Varmrätt, Vegetariskt

Antal 12 st

2 auberginer

3 msk Smör

1 1/2 tsk salt

2 krm svartpeppar

2 tsk torkad oregano

200 g Grevéost

Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Skär auberginen i 1/2 cm tjocka skivor på längden. Stek dem i omgångar i en smörad stekpanna. Krydda med salt, peppar och oregano. Lägg på ostskivor och rulla ihop. Lägg rullarna på ett ugnssäkert fat. Gratinera rullarna i övre delen av ugnen ca 5 min tills osten börjar smälta. Garnera ev med färska örter.

Likes

Comments

Bröd, Baka

12 kakor

1 msk färsk jäst (1 msk motsvarar 15 g)

2 1/2 dl kallt vatten

2 msk olja

1 tsk salt

2 tsk fänkål

2 tsk anis

3 dl grovmalt rågmjöl

3 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

- Smula jästen i en bunke. Häll vattnet över jästen och rör tills den är löst. Tillsätt olja och salt. Mortla fänkål och anis och rör ner. Blanda ner allt mjöl och arbeta degen några minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 1 timme.

- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda ihop den. Rulla till en längd och dela i 12 lika stora bitar (för 12 st kakor).

- Sätt in en plåt i ugnen och sätt ugnen på 225°C.

- Kavla ut degen med kruskavel på mjölad bänk, 15–18 cm i diameter (för 12 st kakor). Vrid kakan några gånger under tiden den kavlas så att den inte sitter fast i bänken. Borsta bort överflödigt mjöl. Kavla ut alla kakor före gräddning och lägg dem mellan bakplåtspapper.

- Grädda 2–3 kakor i taget på den heta plåten.

- Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt kallna på galler.

Likes

Comments

Middag, Varmrätt, Kyckling

Antal 4 port

450 g kycklinglårfilé

250 g broccoli

2 msk smör

4 dl crème fraiche parmesan&vitlök

1 1/2 msk balsamvinäger

3 dl basmatiris

1 kruka bladpersilja

Gör så här:

Börja med att koka riset enligt anvisning på förpackningen. Strimla kycklingen och skär broccolin i små bitar. Bryn kycklingen i smör i en panna. Tillsätt broccoli och stek 2-3 min. Rör ner crème fraiche och vinäger i pannan och koka ytterligare 2-3 min. Hacka persiljan grovt och strö över pannan. Servera med riset.

Likes

Comments