Aachen. Han har en av världens bästa hopphästar i sitt stall. Trots det finns inte Peder Fredricson och hästen All In med i det svenska EM-laget i hoppning.

Nu berättar landslagsryttaren Peder Fredricson för första gången om beslutet att nobba EM.

– Magkänslan säger att om vi ska vara på topp i Rio är det här det bästa beslutet för All In, säger Peder Fredricson till DN.

Annons:

– Vi kanske hade kommit fram till ett annat beslut om Sverige inte hade varit kvalade till OS, men i och med att vi är det känns det riktigt att i stället titta på vad som långsiktigt är bäst, fortsätter Peder.

Var det ett svårt beslut att ta?

– Rida ett mästerskap är otroligt kul, men sedan All In kom till mig har vi haft en plan och den håller vi fast vid, säger Peder.

Peder Fredricson är en av Sveriges bästa hoppryttare med en gedigen meritlista som innehåller bland annat OS-silver i lag. I och med det populära tv-programmet Ryttareliten blev han också ett välkänt ansikte även utanför ryttarkretsar.

I nioåriga valacken All In har Peder fått en häst som kan hjälpa honom till flera mästerskapsmedaljer.

Hopplandslagets förbundskapten Sylve Söderstrand anser till exempel att All In redan nu är en av världens bästa hästar.

Trots det finns inte Peder och All In med i EM-laget i hoppning som på onsdag börjar jakten på medaljer i tyska Aachen. Ett beslut Peder har tagit i samråd med förbundskapten Söderstrand.

– All In gjorde sin första Grand Prix-hoppning tidigare i år. Att då bara några månader senare skicka hästen till ett EM, dessutom ett mästerskap som avgörs i Aachen där utmaningen alltid är lite större än på andra tävlingsplatser, är varken smart eller rätt. Den här hästen är så bra att om man förvaltar honom på rätt sätt kan han göra stordåd för Sverige under två OS, säger Sylve Söderstrand.

Peder Fredricson och All In presenterade sig för den stora publiken i samband med de internationella hästtävlingarna i Göteborg tidigare i år då ekipaget vann Grand Prix-klassen, tävlingarnas näst högsta klass.

Sedan dess har ekipaget fortsatt att övertyga. Kruxet är att All In bara är nio år. Det är en ung ålder för en tävlingshäst och ännu yngre för en mästerskapshäst. Många hästar är som bäst när de är 12–14 år.

– All In behöver mer erfarenhet från stora tävlingar. Än har han bara gjort ett fåtal större GP-klasser och två nationshoppningar. Dessutom behöver han bygga på sig mer muskler så att han nästa år är så stark att han på vissa femstjärniga tävlingar orkar gå både nationshoppningen och Grand Prix-klassen, säger Peder.

Det var med det i åtanke som Peder Fredricson i god tid flaggade för att han var osäker på om en EM-start var rätt väg att förbereda valacken för OS i Rio, och när truppen i början av augusti presenterades fanns ekipaget inte heller med.

– Jag är övertygad om att han skulle ha kunnat tävla i EM och gjort det bra, men oavsett vilken idrott du håller på med måste du ibland ha tålamod. Ska han vara formtoppad till nästa års OS är det här det rätta beslutet.

– Med hästar kan man naturligtvis aldrig ta något för givet, men det är den här planen vi väljer att följa. Facit vet vi inte men som ryttare ångrar du sällan de klasser du inte har hoppat. Jag tror och hoppas det är samma sak med det här beslutet.

Peder Fredricson hittade All In hittade i Belgien för två år sedan. På uppdrag av sin trogna sponsor Stuteri Arch, som drivs av Charlotte Persson och hennes mamma Pam, var han på jakt efter ny häst.

– Jag hade varit runt och tittat på ett flertal hästar och framför allt två av dem tyckte jag var riktigt lovande. Tanken var att jag skulle åka förbi och pröva All In, som jag hade sett på en tävling, innan jag flög hem men jag blev försenad och funderade faktiskt på att strunta i att ens åka dit, berättar Peder.

Efter en stunds funderande bestämde han sig dock för att boka om sin flygbiljett till dagen efter och tidigt på morgonen red han All In för första gången.

– Det räckte med ett språng så visste jag att den här hästen var dubbelt så bra jämfört med alla andra som jag har testat.

När landslagskompisar tävlar om EM-medaljer i Tyskland åker Peder och All In till Schweiz för en trestjärnig tävling.

När hösten tar Sverige i sitt grepp kommer antalet tävlingar att minska och också höjden på hindrena. Tanken är att All In under några höstmånader bara ska gå enklare klasser för att ha roligt.

– I början på nästa år får han sedan en paus från tävlingar. Då är det konditionsarbete som står på schemat. Sedan gör vi ett antal utvalda tävlingar under våren för att förbereda honom, säger Peder Fred­ricson.

Tagit ifrån: http://mobil.dn.se/sport/det-ar-i-rio-vi-ska-vara-pa-topp/

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Åhh, känns bra att numera gå i skola i göteborg. Efter att ha gått i skola i Kungälv i mååånga år är det skönt med en förändring. Dessutom åker jag åt rätt håll för att komma till stallet. Blev lite tidig idag så sitter just nu på en bänk i stan och väntar tills skolan börjar.

Tror jag är klar i skolan halv tre & då drar jag till stallet. Idag skall han joggas på galoppbanan efter gårdagens ganska tuffa pass. Red tills jag kände att jag fick igenom galoppen som jag ville och framåt bjudningen. Just nu är det så himla varmt att rida, så det får bli många skrittpauser emellan jobbet.

Förresten! Ni missar väll inte att kolla på VM hoppningen? Väldigt spännande kan jag lova. Håller tummarna för svenskarna idag.

Likes

Comments

Ligger fortfarande i sängen och väntar på att de andra tjejerna skall vakna. Skall äta frulle snart & sen ut i stallet. Skall försöka rida en sväng innan det blir allt för varmt.


Kommer hem någon gång i eftermiddag och då blir det lite små pyssel. Skall försöka kolla upp om man kan kolla på em också.

Likes

Comments

Redan fredag! En kort skoldag väntar i Slottskogen där vi ska göra lite lekar eller ngt. Slutar runt 12 och då blir det en sväng på stan innan jag drar till stallet. Sover över där inatt med några andra Goa tjejer. Mysig dag alltså!

Gårdagen var bra! Va bara en sväng i skolan & fick träffa klassen och så vidare. Efter det var jag många timmar i stallet och små pillade med allt. När man varit borta finns det hur mkt som helst att göra. Red ut en sväng & duschade Qurre. Idag väntar ett kortare pass i manegen för att känna av att allt sitter kvar som innan vilan. Det är ju SÅ varmt nu så man orkar inte rida så länge.

Sent i går kväll gjorde Jessie & jag pizza. Riktigt mysigt med lite sånna kvällar ibland ❤️

Likes

Comments

Rubriken låter ju inte så positiv, men precis så jag känner. Det ska väll bli spännande med ny skola, nya vänner & komma in i rutinerna igen. Men jag älskar ju att umgås med folk jag tycker om blandat med hästarna. Nu börjar det fullspäckade schemat som inte rymmer allt jag vill göra.

Haft ett par grymma dagar i vår sommarstuga på koster. Varit med familjen och även min syster & hennes kille som man inte träffar så ofta. Jag sitter på tåget hem själv eftersom min skola börjar redan imon.

Nu väntar i alla fall en mysig tjejkväll med massa prat & pretty little liars. Hört att mycket har hänt de senaste avsnitten, det får man ju bara inte missa! 😉

Här kommer lite bilder från koster.

Spelade lite tennis idag, kan ju bara konstatera att det inte är ngt för mig att satsa på hahah.

Blivit en hel del cykelturer.

Go mat!

Mysig dag på havet

& massa mer hittade vi på.

Likes

Comments

Sitter i bilen på väg hem från stallet. Har varit på Åby och tävlat, i total ösregn.. Hahah kände nästan när vi kom dit: varför bor jag i Sverige?

Aja, bara att fokusera på rätt saker. Startade en meter. Han kändes huuur fin som helst. Vi fick verkligen till alla detaljer som vi slitit med. Blev ett skit pet, tror han tyckte det var långt så han lyfte inte på benen tillräckligt. Men, känslan var bra.

Valde att debutera 110 cm också, där Qurre blir mer fokuserad. Så nöjd! Rundan kändes bra & över förväntan faktiskt. Va nolla fram till sista hindret där det blev en ryttarmiss så ett pet i denna klassen också. Men nöjd över debuten. Tur att man har världens bästa tränare som ställer upp & coachar. Så tacksam!

Imon blir det Åby igen, men endast en meter. Målet är att få till en lika bra känsla. Nu står Qurre ren & torkad med lindor & stalltäcke och taggar inför morgondagens start! 😄

Likes

Comments

Två av de bästa köpen är en samsheild hjälm, det behövdes kan jag lova! Så nöjd över den.

Köpte även ett träns med klinker från PS.

Likes

Comments

Hej på er! Haft lite lugna dagar nu, vilket har varit väldigt skönt. I förrgår tränade jag Qurre på en galoppbanan som ligger ca 500 m från vårt stall typ. Grymt att variera träningen där emellanåt. Där kan man ligga och jobba i gallopen och träna upp kondisen. Redan varit där ett par gånger & det är väldigt roligt.

Igår fick jag en privat träning av bästa Carro. Shit, vad det ger mycket att få egenträning ibland. Hoppade lite övningar i manegen först, bland annat en linje med 15 m mellan varje hinder och tre hinder i rad. Bra övning, då man måste komma in med bra galopp, ha han rak ställd och sen inte flyta iväg utan hålla samma galopp mellan hinder 2 & 3. Sen gick vi ut på gräs och hoppa läskiga hinder. Det var vattenmatta, grindar, vattengrav, fasta trähinder mm. Shit vad han var duktig! Hoppade allt och tyckte inte det var speciellt äckligt.

Nu taggar vi inför Åby både lördag & söndag!

Likes

Comments

Underbart ridpass idag! Galoppen sitter bättre & bättre nu. Blir så glad av denna hästen alltså!

Likes

Comments