För alla de gångerna jag blivit tagen på rumpan. För alla de objektifierande kommentarer jag fått ta emot med ett leeende. För att jag varje kväll jag går hem själv känner mig tvungen att ha nycklarna redo i min knutna näve ifall jag skulle möta någon. För att jag i somras blev sexuellt ofredad på en festival där man bara ska ha kul. Och slutligen, för att jag idag fick hem ett brev där det stod att det inte ska väckas något åtal för att det inte kommer hålla i rätten.

Jag är inte ute efter medlidande eller liknande. Varför? För det jag skrivit ovan händer majoriteten av alla tjejer. Det är vardagsmat och vi är lärda att ta emot kommentarerna och slagen som komplimanger, precis som att pojkarna är lärda ett det är okej.

För alla kvinnor, alla tjejer, och alla flickor om någon gång i sitt liv blivit sexuellt ofredade, sexuellt trakasserade och varit med om sexuellt övergrepp. Say it louder for the people in the back så att människor någon gång kan fatta att detta faktiskt är ett problem. #metoo

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Trots sol och fint väder känns nu höstkylan allt tydligare och den är svår att komma undan- jag ÄLSKAR det!!!! Höst = världens mysigaste årstid, en årstid fylld med läsande av böcker, carpande, tända ljus i mörkret och kanske en kopp te.

Jag har SÅKLART beställt hem lite böcker för att hålla mig sysselsatt mörka kvällar och regniga dagar. Böckerna jag läser och beställer är i 9/10 fallen kärleksromaner eller något i det spåret, men denna gången är det faktiskt bara en av tre !! wow !!

Störst av allt skriven av Malin Persson Giolito var bara ett måste att klicka hem för jag har hört så himla mycket bra om den!! Lite annorlunda än de böcker jag vanligtvis läser, men trots det tror jag att det blir en hit!!

Next up- Till min Dotter skriven av Malin Wollin. En bok om att inte leva upp till förväntningarna och att växa upp som tjej och ta för mycket plats.

Detta känns som en så himla RIMLIG bok så det finns inte, ska läsa dirr!!

Bli Kvar. Denna boken är skriven av Olivia Hagéus och handlar om ett krossat hjärta, precis sånna böcker som faller mig perfekt i smaken och som man kan relatera till då och då. När folk sätter ord på känslor och allt inte känns så hemskt trots allt.

Denna läste jag faktiskt ut samma kväll som jag fickhem den, jag kunde helt enkelt inte vänta !

SÅ läsvärd verkligen !!!! tips tips tips! Jag vet inte ens vad mer jag ska säga om den annat att den är en solklar 12:a av 10 möjliga !

Likes

Comments

Jag älskar listor. Listor på saker som måste göras under dagen, listor på skoluppgifter, på kommande veckan i matväg eller kanske bara en lista på saker jag tycker om? Jag har haft 150% idétorka på things to write abouT, så jag googlade lite (min bästa vän<3) och hittade en så kallad höstlista- två bästa saker i ett <höst3 och <lista3 och så tänkte jag kan det bli bättre? I THINK NOT!! Ska vi sätta igång?

1. Beskriv hösten hittills med tre ord: Ett styck favoritårstid???

2. Vad är det bästa/ sämsta med hösten? Jag älskar ju egentligen hela tanken på höstrusket, men det håller inte i praktiken. Alltså kontentan av hela kalaset är höstrusket, det är det bästa och sämsta jag vet<3

3. Hur höstmyser du? Jag höstmyser verkligen året runt<3 alltid med en kopp te, min bäste tofflor och en pyjamas!!

4. Vilken är din favoritoutfit i höst? Jag har blivit helt frälst i kläder som matchar top och brallor!! WOW blir helt varm i hjärtat när jag tänker på det bara

5. Ett måste i höst? SVÅÅÅÅRT???? jag vet inte .Jag tänker mig att jag bara vill ta det lugnT. Förra hösten, som innehöll en Londonresa kommer bli svårslagen, så några större förväntningar eller måsten har jag inte denna hösten.

6. Te eller varm choklad? Är teälskarens teälskare aka te alla dagar, det är min högsta prio ett i liv1 !

7. Vilken är den mest höstiga maträtten enligt dig? Höst = Svampsoppa, helst kantarell<3

8. Filmkväll eller höstpromenad? Det beror ju absolut vilken tid på dagen och vädret. Är det regn och mörkt finns det inte en chans på denna jord att jag stiger utanför dörren, men soliga och härliga dagar finns det ju inget mysigare med en styck promenix!

9. Äpplen eller plommon? Äpplen???? alltid

Likes

Comments

Det är en fråga jag ofta får och har fått på senaste. Jag bestämde mig precis innan sommaren att sluta äta kött helt och hållet. Det har gått jättebra och det har bara gjort mig kreativare i matväg. Jag gjorde ett aktivt val, främsta anledningen var att jag inte ville stötta hur dåligt djuren blir behandlande. DOCK är det faktiskt så att köttproduktionen inte bara handlar om djurens livsvillkor, den handlar lika mycket om resursslöseri, miljöförstöring och människors hälsa. För att ställa lite saker till rätta måste vi i västvärldens speciellt, minska vår köttkonsumtion. 

Läs detta till exempel; "Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. 4 000 m2 åkermark kan producera 9 000kg potatis på ett år, men däremot bara 70kg kött." Hur sjukt är inte det?????

Det kan vara svårt att utesluta kött helt, men man kan börja smått och trappa sig uppåt, tillexempel med en vegetarisk måltid i veckan. -Jaha, men det kanske inte är så lätt att komma på vegetariska recept bara sådär?? Nej, det kan jag hålla med om, men det finns massor med vegetariska och veganska kokböcker fyllda med kreativa och goda måltider!! Ärtor, bönor och linser är exempel på produkter som innehåller mycket protein och därför kan ersätta kött och fisk. 

​Det finns andra alternativ också. Välj istället de ekologiska (Krav- och Demetermärkta produkter) alternativen till produkterna. Jämfört med hur djurens villkor ser ut på de konventionella lantbruken, så är de mycket bättre på KRAV-gårdar, där de får lokalt producerat foder som har odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel. 

Jag har, som sagt, varit vegetarian sen innan sommaren, och började för inte alls längesen även käka delvis veganskt. Detta är lite svårare för mig eftersom att man blir väldigt begränsad, det är även lite dyrare med veganska produkter och jag bor dessutom fortfarande hemma vilket betyder att vi behöver köpa dubbelt av cirka allt. Jag är delvis vegan av den enkla anledningen att det inte är många restauranger i Karlskrona som erbjuder veganska, och det kan vara svårt att fixa om man blir hembjuden på middag hos någon. 

Jag tänkte länka ett av mina favoritrecept HÄR, så himla gott och att toppa med lite havrefreiche är som körsbäret på glassen<3 Hett tips!! Receptet är superenkelt och tar inte lång tid alls!!!

​Kom också ihåg alla kan inte gör allt men alla kan göra något <3 <3


Likes

Comments

Ja, som rubriken lyder, hörde ni nålen falla? Från min sida har det varit otroligt tyst på senaste tiden. Fast hallå det är inte lätt att hinna med allt !

Egentligen har jag inte haft för mig något speciellt men ibland kommer livet bara ikapp en kanske. Det är söndag igen och ytterligare en vecka är nära sitt slut. Snart rullar vi in i Oktober och det känns som att östen kan accepteras på riktigt. Jaha, kommande veckans planer då?

Kalendern är inte överfull denna veckan, varken på skolfronten eller annars och det känns skönt. Jag ska passa på att njuta som attan och bara CARPA !!!! kanske ägna en och annan minut att lista ut något bra att skriva här också, förstås ;) På tisdag har jag iallafall ett svenskprov att skriva, så måndagen och resten av idag borde jag ägna till att titta igenom och plugga till det.

PS: !!!! Poddtips !!!! Lyssna på Livet på läktaren, den hittar ni HÄR , den är fantastik rolig och bra. Maja Nilsson och Sanna Dahlström är båda fotbollsfruar och pratar om deras vardag och hur det är att vara fotbollsfru etc etc etc.. Fantastisk bra och rolig<3 LOVES IT

PS pt2: sjukt outfit. ?

Likes

Comments

Tänk om vi alltid skulle må bra. Tänk om livet skulle levas utan motgångar och hinder. Tänk om vi inte skulle varit med om någon annan känsla än lycka.

Länge har psykisk ohälsa varit tabubelagt och istället för att faktiskt prata om det hittar man kortvariga lösningar för att bli av med problemet. En lösning kan tillexempel låta såhär; "Amen!! Tänk inte så mycket på det, tänk på något roligt istället!!!" Ja! Men att jag inte tänkte på det sättet, WOW!! You cured me, thanks<3

"Ångest är starka känslor av rädsla och oro. Det kan vara mycket obehagligt och kännas tydligt i kroppen. Du kan till exempel känna ett tryck över bröstet, att hjärtat slår snabbt eller hårt, få ont i magen eller känna dig yr eller svag i kroppen. [...] Ångest är reaktioner i nervsystemet som du inte kan styra själv. Känslorna kan vara så starka att du kan tro att du ska svimma, håller på att tappa kontrollen eller dö. Det kan kännas väldigt skrämmande men det är inte farligt och det brukar gå över av sig själv."

Så beskrivs ångest på Umo's hemsida. SÅKLART upplever alla ångest på olika sätt, men till dig som säger att man inte ska tänka så mycket på det, till dig som uppenbarligen aldrig känt den oron i kroppen, det är till DIG min vän, jag tog hjälp av den hemsidan för att beskriva ångest, för att sprida en liten gnutta kunskap och kanske även lite förståelse. Bara för att psykisk ohälsa och ångest inte syns eller går att ta på betyder det inte att det inte finns, att det inte är lika allvarligt som fysisk ohälsa och/eller att det bara är att vifta bort, TVÄRTOM!!! Prata om det, läs på och förstÅ !

Kom ihåg att efter regn kommer solsken. Det är inte konstigt att må dåligt, inte alls. Men det kommer inte alltid konstant kännas så och "To appreciate the sun you have to know what rain is". 

Ta hand om er

Likes

Comments

Jag har börjat andra året på gymnasiet och min lärare frågade vad jag ville uppnå med detta skolåret- både i och utanför skolan. Hon bad oss skriva ner det på en lapp som vi sedan skulle lämna in så hon kunde läsa.

HUR i hela friden ska jag kunna veta det?? Va? Jag vet inte ens vad jag vill ha på min gröt på morgonen, vilken tesort som ska smaksätta mitt nykokta vatten eller vilka kläder jag ska ha på mig. Att få uppgifter som dessa stressar mig, för jag vet att innerst inne har jag tankar och mål som jag vill uppnå, men som jag i slutet ändå håller för mig själv för att sedan vifta bort dem, för jag vill inte göra mig eller någon annan besviken. Jag har aldrig varit den som sticker ut, den som har högst betyg eller är bäst på någon sport- jag har nog inte varit sämst heller för den delen. Bara varit liksom. Därför har jag heller aldrig haft skyhöga krav på mig själv- för jag vet att om man inte har höga krav eller förväntningar är chansen till en positiv överraskning större än till en negativ.

Jag har mål, annars kommer man nog aldrig framåt och utvecklas. Jag har dock inte mål jag inte vet att jag klarar, ibland krävs det mer arbete bakom, absolut, men mål som jag vet att jag i slutändan ändå kommer uppnå.

Smått panikslagen över att behöva sammanfatta mitt mål med skolåret på cirkus tio minuter började jag iallafall tänka. Vet ni vad, jag lämnade inte ens in ett tomt papper, nej, jag fick ner en del saker. Kolla här:

I skolan -> VARA SJÄLVISK! Fokusera på mig och de mål jag vill uppnå. Lägga mer tid på arbeten och kunna känna mig NÖJD (!!) när jag blivit klar och lämnat in dem- likaså med prov.

Utanför skolan -> Tacka JA till saker!! Vidga mina vyer och ha fett kul. Försöka planera mitt plugg så att jag sedan kan lämna det bakom mig och bara fokusera på att ha kul.

Med mig själv -> Vara nöjd. Lära mig att det är okej att inte alltid vara på topp, att alla är olika och att ta hand om mig själv på ett sunt sätt. Banka in i huvudet mitt att jag duger fantastiskt precis som jag är.


Ha nu världens bästa måndagskväll<3

Likes

Comments

Är inte den som är den som är bra eller bekväm framför kameran, jag gillar mer att vara bakom den, så ha överseende<3

IALLAFALL mina vänner, så tyckte jag att det var dags för ett hederligt inlägg om ett styck outfit. I torsdags var nämligen jag, Hedda och Moa i stan på äventyr och då passade vi på att ta lite härliga bilder framför färgsprakande väggar!

Stabil outfit tycker jag ! Simpel med jeans, snyggt skärp och en vit tisha, och som grädde på moset, en jeansjacka från Levi's.

does she even sk8??

Det är detaljerna som räknas !!! silver för hela slanten

Basic som attan, men ett safecard som alltid går hem!!

Likes

Comments

Denna helgen har jag spenderat i Stockholm med Hilda. Det har varit full rulle hela helgen och vi ar hunnit med massor !! Bland annat Gröna Lund- vilket är ett fantastiskt lyckofyllt ställe som jag skulle behöva besöka minst en gång i veckan för att fylla kroppen med en dos lycka, och även Fotografiska museet- WOW, det var så fina fotoutställningar och sÅ intressant att läsa om bakgrunden till fotografierna samt om fototgraferna. TIPS på det !!

Jag antar att alla går igenom faser i livet, bra eller dåliga, långa eller korta, och jag är inget undantag. Jag tycker att det har känts dystert och mörkt, jag har gått från att gå i skola hela tiden till att jobba bort mitt sommarlov, vädret har varit dåligt och kallt och jag har mått som en vårdag utan sol. Jag har inte känt av sommaren och egentligen har jag bara väntat på att jobbpassen och dagarna ska rulla förbi så att jag kan sova för att sedan påbörja en ny dag.

Denna (förra??) veckan var min första (och sista) lediga vecka på hela sommarlovet. Jag har bara tagit det lugnt och umgåtts med kompisar, och i helgen en trip till Sthlm. De senaste dagarna har varit fyllda med skratt och bra stämning, precis så som det ska vara när man är på resande fot. Kna i all ära, men att få åka härifrån i några dagar, och ta en paus, var inte alls fy skam. Jag har känt harmoni i själen.

Man ska inte glömma bort att ta vara på saker, och uppskatta det lilla i livet, att finna lycka i enkla saker som att kolla på när molnen på himlen skiftar från vitt, till rosa, till mörkare nyanser, för att sedan försvinna i natten. Det är okej att inte alltid må prima och det ÄR verkligen okej att låta sig själv vara lycklig över små saker som är helt betydelselösa för andra.

PoK

Likes

Comments

Ett argumenterande tal skrivet av min storasyster. Det förklarar mycket och ger ett bättre perspektiv på saker och ting. Ta er tiden att läsa, det är absolut värt det.

Feminism

Vem är du att smutskasta feminism? Vem är du att känna dig kränkt av personer som kallar sig feminister? Vem är du att bestämma att feminism inte behövs?

I dagens samhälle har ordet feminism fått en enorm uppmärksamhet. Det är ett ord som man debatterar och diskuterar om hela tiden, men är alla medvetna om vad ordet står för? Är alla medvetna om vad feminismen vill?

I Svenska Akademins ordbok förklaras ordet feminism såhär: “En rörelse för kvinnors rättigheter med män.”

Redan här vet jag att några av er vill komma med motargument. Jag vet också att det främsta motargumentet låter ungefär såhär: Manshat

Jag tänker fortsätta att låta er hålla fast vid det argumentet ett tag till. Istället tänker jag berätta om några saker i samhället som vi idag tar för givet, men som aldrig hade skett om det inte vore för den feministiska rörelsen. Idag tar jag, och många andra kvinnor, rätten till jobb och utbildning som en självklarhet. Vad skulle vi annars göra? Utan feminismen hade vi inte haft rätten att ta det som en självklarhet, precis som många kvinnor runt om i världen fortfarande inte har. Utan feminismen hade jag inte fått gå till en vallokal under nästa val. Jag hade inte haft en röst att kunna påverka hur mitt lands politik ska se ut. Så kanske borde du tänka efter lite innan du bestämmer dig för att smutskasta feminismen.

I dagens samhälle, och i samhällen långt tillbaka i tiden, så lever männen i en mer privilegierad vardag. Vi vet att det förekommer löneskillnader mellan män och kvinnor som utför samma arbete. Vi vet att det förekommer diskriminering mot kvinnor på arbetsintervjuer, för varför skulle man vilja anställa en kvinna som kan bli gravid och därför bara bidra med onödiga utgifter till företaget när hon tar ut sin mammaledighet? Vi vet att män äger nästan hela världen, då kvinnor endast äger en procent av all egendom.

Och även om denna diskriminering inte förekommer i lika stor utsträckning som den gjorde för några år sedan, så förekommer den fortfarande ibland, och det är fortfarande för ofta.

Det är en naturlig reaktion att gå emot orättvisor, och därmed är det en naturlig reaktion för det kvinnliga könet och ickekönet att gå emot orättvisorna som vi lever med i samhället. Det är viktigt att understryka att vi går emot orättvisorna, vi går inte emot männen. För feminismen handlar inte om att sänka mannen, den handlar om att höja kvinnan. Och för att lyckas med det så behöver vi involvera så många som möjligt, även män.

Jag är alldels strax klar här uppe. Men innan jag går ner så tänker jag berätta något för er, något som ni egentligen inte vill höra.

När din dotter börjar på dagis så kommer hon att stöta på “små bråkiga killar”. Dagisfröken kommer att berätta för henne att “Det är så killar är. Kom så sätter vi oss och målar lite istället.”

När din dotter börjar i skolan så kommer hon att bli retad för sina glasögon. Hennes lärare kommer att säga “Han säger bara så för att han tycker om dig. Han vet inte riktigt hur han ska visa det.”

När din dotter är lite äldre så kommer hon att bli kallad för hora i skolan. Hon kommer inte berätta detta för dig, för hon vet inte riktigt vad det ordet betyder och hon skäms.

När din dotter är femton år så kommer du fråga varför hon inte använder sina nya shorts. Hon kommer rycka på axlarana och gå därifrån. Hon vill inte berätta för dig att en kille idag slog till henne på rumpan och att hennes lärare bad henne att inte ha på sig så distraherande kläder.

Innan din dotter fyller 18 så kommer hon att ha kämpat emot sexuella övergrepp både som nykter och onykter.

Du kommer inte att veta något av det, för det är okej att göra så mot tjejer.

Du som smutskastar feminism. Du som känner dig kränkt av feminister. Du som säger att feminism inte behövs. Du är anledningen till att jag kallar mig själv för feminist.

https://tjejjouren.se/tjejguiden/feminism/statistik

Likes

Comments