Äntligen fredag! Gjorde dessa maränger igår och de blev så goda och frasiga. Prefekt snacks efter kvällens tacos! 

Du behöver:

3 äggvitor
2 dl socker
1/2 tsk citron

Gör såhär:

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna, en tredjedel av sockret och citron i en bunke.
Börja vispa på medelhastighet tills det börjar vitna. Blanda ner resten av sockret pö om pö och öka hastigheten på vispen. Fortsätt vispa till en fast och smidig maräng. Du kan se att marängen är färdig genom att göra ett så kallat "dropptest", stoppa ner fingret i smeten och se ifall det droppar ifrån fingret.
Klicka upp marängen med en sked eller spritsa upp den till önskad storlek på plåt med bakplåtspapper på. Lägg inte ut dem för tätt då de sväller en aning.
Grädda mitt i ugnen i ca 45 - 60 minuter. Ju mindre tid i ugnen, desto segare blir marängerna.

Lycka till!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Ett recept på supergoda och sega kolakakor. Lätt och enkelt att göra och man har oftast alla ingredienser hemma!

Du behöver:

100 gram smör
1 dl socker
1 msk sirap (ju mörkare sirap, desto mörkare kakor)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Gör såhär:

Lägg alla ingredienser i en bunke och blanda samman dem till en smidig deg.
Rulla ut degen till tre fingertjocka och plåtlånga längder. Lägg den på plåten och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter.
Skär längderna i bitar medan de är varma. Plocka isär kakorna när de svalnat.

Lycka till!!

Likes

Comments

Hej! En solig dag som denna tyckte jag att det passade bra att göra solskensbullar. Supergod och härlig vetebulle med vaniljkräm, doppad i socker. Hoppas att ni tycker om dem lika mycket som jag gör!

Du behöver:
50 gram jäst
100 gram smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl vit sirap
ca 10 dl vetemjöl
2 dl marsankräm
ägg
socker

Gör såhär:

Sätt på ugnen på 200 grader.
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken, värm sedan upp detta till 37 grader, fingervarmt. Häll det varma degspadet över jästen och rör tills all jäst är upplöst.
Tillsätt salt och sirap. Arbeta in mjöl, lite i taget tills du fått en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
Arbeta ihop degen på mjölat bord och forma en längd för att sedan dela upp bitar i 45 gram styck. Rund driv till jämna bullar och låt jäsa i 20 minuter till.
Fyll en spritspåse med marsankräm. Tryck hål i de små bullarna med fingrarna och spritsa i vaniljkrämen. Låt jäsa ytterligare 10 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i ca 10 minuter mitt i ugnen.
Pensla bullarna med smält smör och doppa dem sedan i strösocker.

Lycka till!!

Likes

Comments

Bak idag igen! Har gjort mer praliner idag igen då jag tyckte det var så roligt! Men jag gjorde även kexchokladbollar som bara är så gott. Ni måste prova detta! Det är egentligen bara ett vanligt chokladbolls recept, bara det att man smular i kexchoklad.


Du behöver:
100 gram rumsvarmt smör/margarin
3 dl havregryn
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe (går även bra med kallt vatten)
1 tsk vanijsocker
2 st kexchoklad
Kokos eller pärlsocker

Gör såhär;

Blanda ihop margarin och socker till en porös konsistens.
Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda ihop. Man får eventuellt tillsätta lite mer vatten.
Strö ut pärlsocker eller kokos på en tallrik och forma degen till små, eller stora, bollar och rulla de sedan i önskad garnering. Ställ sedan bollarna i kylen och låt de stelna.

Super lätt!
Lycka till!

Likes

Comments

Hej!!

Mitt första inlägg här handlar om någonting jag velat prova länge, nämligen praliner. För någon månad sedan var vi hemma hos en klasskompis som är duktig på att göra praliner, då blev vi alla jätte inspirerade och ville prova. Nu har jag gett mig på detta själv.
Det var lite bökigt att temperera chokladen, men det är värt det! Det blev ett skal med mörk choklad fylld med en nougat tryffel. Jag kan ju säga att dessa blev poppis hemma, så goda!

Temereringen:
Jag använde mig av odense mörka chokladlinser, som går att hitta på i princip alla stora ICA. Jag smälte chokladen över ett vattenbad tills den var 48 grader. Sedan hällde jag ut chokladen på min stenplatta och drog den fram och tillbaka med en skrapa tills den var nere på 27 grader. Efter det så hällde jag tillbaka chokladen i skålen som jag använt till vattenbadet och satte den över vattenbadet igen, och lät den stiga till 31 grader. Sedan är chokladen färdig att användas!!

Tryffelfyllning:
200 gram nougat
1 dl grädde
1 msk smör/margarin

Börja med att sjuda upp grädden och ta sedan av den från plattan. Bryt ner nougaten i grädden, och ha sedan i smöret. Rör om tills det blir en blank smet.

Jag blev väldigt nöjd med mina, för att vara första gången! Hoppas att det går lika bra för er om ni provar, man måste ju ha lite tålamod med tempereringen och allt.
Vill ni prova att göra egna praliner så kan jag tipsa om att gå in på YouTube och söka hur man gör där. Mycket lättare att se!

Likes

Comments