Under veckan har jag haft fullt upp med skola suprise suprise. I onsdags kände jag mej sjuk åkte ändå till skolan, men på eftermiddan kände jag hur febern steg och under historia timmarna satt jag och frös. Väl hemma gick jag och sov, sov i princip från 5 på kvällen till 9 nästa morgon. Hade ingen feber längre, men mådde rätt så dåligt så stannade hemma för att vila. Dessutom hade jag tid till ögonläkare klockan två så 12 tiden kom mamma efter mej och vi åkte till Vasa. Efter läkarbesöket träffade vi upp syster och åt sushi till middag gick lite ärenden på stan innan vi åkte till systers lägenhet på kaffe. Kom hem nio och somnade ganska direkt. Provläsningen får jag ta tag i imorgon istl, tre dagar senare än planerat men vad gör man. Imorgon hoppas jag att jag vaknar upp helt pigg och frisk.

Idag åkte jag till skolan, hade 2x fysik 2x kemi. Har gjort klart två labbrapporter och lämnat in dem, fixat klart ett finska studentpaket och jobbat ikapp lite vad jag missat de senaste dagarna. Nu ska jag plocka undan allt och kolla ett avsnitt greys innan jag somnar. Helgen är lite öppen ennu beroende på hur jag mår men vi får se vad som händer. Hoppas ni har det bra!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Mina vardagar ser ganska lika ut. Skola på dagarna och på kvällarna sitter jag med böckerna framför mej med undantag då Arella har träningar och då jag tränar själv. På helgerna hittar jag på nåt att se framemot under veckan, förra helgen kom syster som nu mera bor i vasa hem, var en sväng till gammeldagsmarknaden med farmor och mamma, plockade blåbär i skogen med nelli och sen jobbade jag. Inkommande helg ska vi ha kräftskiva på villan med kusinerna, kul!

Fina Arella från när vi hade fotografering i måndags

  • 123 Readers

Likes

Comments

Låter sjukt länge, men känns ändå inte så länge sen pappa bar in med mej till akuten och ett par veckor fram efter en massa tester, undersökningar och frågetecken fick jag diagnos, Addisons sjukdom.

Till er som inte vet vad det är jag pratar om diagnostiserades jag som 6åring med Addisons vilket innebär att binjurebarken slutar fungera och producerar då inte heller det livsviktiga stresshormonet kortisol som används till alla organs energiomsättning eller salthormonet aldosteron som ansvarar för natrium i kroppen och främst reglerar blodtrycket. Sen dess har jag endast varit inlagd fyra gånger, alla pga av en akut kris vid kräksjuka. En Addison kris kan man få när kroppen utsätts för psykisk och fysisk stress och kroppen då inte kan producera det som krävs för att tillståndet ska balanseras utan ger symptom som kräkningar, extrem trötthet, att musklerna blir svaga, huvudvärk och man blir helt enkelt helt borta. Då krävs det direkt vård och man behöver kortisol intravenöst, i värsta fall om man inte får rätt vård kan det leda till medvetslöshet och hjärtstopp.

Vid stress situationer som benbrott, olyckor elr annan trauma har jag en akut solu-cortef spruta att sticka i muskeln innan ambulansen kmr till platsen. Den bär jag i princip alltid med mej, men om jag inte har med mej den kan man laga 4 tabletter hydro under tungan och sen ringa ambulans för fortsatt vård så snabbt som möjligt. Detta är inget jag går runt och tänker på och utelämnar att göra saker för, men det är bra för människor runt mej att veta Vad man kan göra.

En del saker minns jag från min sjukhustid, men eftersom jag var så liten och var så orkeslös så jag i princip sov dygnet runt en hel vecka när jag kom dit, är det också en hel del som är suddigt. Det som jag minns bäst är när jag fick kortisol i mig första gången och det kändes som om jag vaknade till liv igen, endast av några tabletter. Tkr fortfarande det är fascinerande att de tabletter jag tar håller mej vid liv varje dag. Det var och är häftigt! Jag har som tur inte haft några större problem när jag var mindre utan kunde leva i princip som andra. om jag hade blivit diagnostiserad nu hade jag inte vart lika säker och antagligen mått mycket sämre än vad jag nu gör. Eftersom jag blev sjuk som liten har jag lärt mig att leva med sjukdomen, jag vet inte om nåt annat eftersom jag inte minns hur det var före. Däremot om jag hade blivit diagnostiserad nu hade jag levt så många år som "frisk" så då skulle jag säkert känna annorlunda. Jag har alltid haft super läkare och har alltid fått det hjälp jag behövt när jag kommit till akuten även om man ibland måste stå upp för vad man behöver.

Sen har jag också en hel del bra minnen från min skjuhustid, alla lekparks besök med mamma när jag började må bättre, alla snurror jag samlade på tror jag fick närmare 100st en för varje spruta, när jag hade konsert åt mina sjuksköterskor, hur Glad jag blev första ggn jag fick åka hem på besök osv.

Ibland kan det vara svårt att ha en onsynlig sjukdom, man ser inte på mej att jag är sjuk. Jag ser helt normal ut, helt pigg och glad ut och det är jag också, men ibland är det helt annorlunda på insidan. Det är svårt för andra att förstå hur det känns när jag mår så dåligt att jag inte kan röra på mej utan sitter och andas lugnt för att lugna ner mej själv, inte heller hur det är när jag inte klarar av att göra saker jag egentligen så gärna vill men är helt utan ork i kroppen. Det är inte nåt jag förväntar mej att man ska göra heller, men ibland önskar jag att det fanns nån som känner likadant. En annan sak som kan vara så svår är att veta vad det egentligen är som är felet, vfr jag mår dåligt om det är pga addison elr något annat, hur mycket extra kortison jag ska ta. Detta går det inte att göra något åt idag eftersom man själv inte kan mäta värdet utan allt är en gissningslek som jag blir bättre och bättre på med tiden allt handlar om att lära känna sin kropp.

I framtiden hoppas jag på en större kunskap om sjukdomen även om jag alltid fått den vård jag behöver hör jag och läser om personer som länge fått vänta på rätt vård och till och med dött. Detta gör mej rädd och därför är det viktigt att sprida kunskap om ovanliga diagnoser som jag också gör nu. Jag hoppas också på en utveckling medicinskt. Nu tar jag hydro tabletter dagligen vilket gör att min kortisolkurva ser ut som en berg-och-dahlbana som pikar upp varje gång jag tar tabletter och som sjunker lågt därefter. En frisk person har mellan 400-800 morgonkortisol medan jag har 4, här redan förstår man att nånting är fel. För att efterlikna en "frisk" persons kurva som är högst på morgonen och stabilt sjunker under dagen krävs en pump. Dessa finns ennu inte i Finland, men förhoppningsvis kommer de hit snart också. Dock är forskningen när det gäller ovanliga diagnoser inte så snabb, men nog är den endå en bit på vägen.

Tro det eller ej är jag någonstans glad att jag fick denna sjukdom, den har lärt mej en hel del och jag vore inte den person jag är idag utan den. Den har lärt mej att vara envis, att stå upp för sig själv för att jag ska klara mej och lärt mej att ta ansvar, att lyssna på min egna kropp och vad den klarar av. Jag kan göra allt jag vill och jag är glad att jag kan leva och må så bra som jag faktist gör. Och dessutom är det den som gett mej min dröm att i framtiden bli barnläkare själv, eller rättare sagt är det min första läkare. Hon är en av mina förebilder och den bästa läkare jag haft. Första hon sa till mej som sex åring när hon berättade åt mej om min diagnos var att detta inte kommer hindra mej att göra nånting utan att fast det ibland kan vara svårt kommer det att bidra med en massa bra till livet också.


  • 219 Readers

Likes

Comments

I lördas när jag vaknade var dagens planer fortfarande så gott som oklara. Städade rummet, åt mat & träffade upp Josse och bella. Några timmar senare bestämde jag mej för att åka till hannas villa för att fira villavslutning, sagt och gjort en halvtimme senare satt jag på moppen till melissa därifrån vi tog oss till Hanna. Åt en god middag, spelade kort, kubb, sköt raketer osv. Hade en riktit rolig och mysig kväll

På söndag vaknade jag på villan, åt Frukost med mormor och morfar. Sen badade jag badtunna och doppade mej några ggr i havet. Resten av dagen var lugn förutom arellas träningar på kvällen. Hoppas alla haft en bra helg.

  • 211 Readers

Likes

Comments

I fredas när vi gick ut ur skolan och tog helg första ggn iår åkte jag Anna och Melissa till butiken handlade och åkte sen till Melissa för att äta mat före vi åkte till hennes vila för att fixa i ordning inför kvällens kräftskiva.

Så småningom kom alla flickorna och kräftorna och all annan mat var på bordet. Satt och skrattade, pratade sjöng lite och åt god mat i flera timmar och sen åt vi efterrätt i form av jordgubbar grädde och kladdkaka. Runt 11 kom pappa efter mej eftersom det igår var tidig väckning och runt 7 var jag påväg till Åbo på workshop.

Första skolveckan förbi och man hoppar verkligen direkt in i allt skoljobb, känns som om vi gjort så mycket och som om vi varit i skolan länge redan. Imrn ska jag simma före jag åker till skolan och sen hinner jag bara hem före arella har träningar.

  • 243 Readers

Likes

Comments

Sista sommarlovsveckan är slut och imrn kallar skolan igen. Jag har haft en bra och produktiv sista vecka. Jobbat har jag gjort tisdag och fredag, träningar med Arella har jag haft både idag och i måndas , sprungit har jag gjort två gånger gymmat två, hjälpt till att bygga ett till garage på tomten, en kväll träffades Anna jag och Wilma hos Melissa för prat och choklad fondue, träffade Josse och vi catchade upp lite, en dag träffade jag X och igår kväll åkte Anna jag och X till min villa där vi badade bastu simmade i havet åt tacos och hade det trevligt. Jag har också njutit av att äta frukost i sängen och kolla greys, finns inget bättre ju. Idag har jag städat hela huset och möblerat om mitt rum. Nu sitter jag med kokosolja i håret och ansiktsmask och ska snart hoppa i duschen, men före ska jag packa skolväskan och välja kläder tills imrn, Jag har också haft ut mitt täcke att vädras hela dagen och har nu lagt på nytvättade lakan och ska sen kolla ett greys avsnitt före jag ska försöka somna tidigt, visst låter det bra

Jag är just nu faktiskt rätt taggad på att börja skolan, att komma in i rutiner(älskar att ha rutiner, även om det ibland också kan vara skönt utan), träffa vänner varje dag och jag börjar faktist vara lite rastlös av att vara ledig. Något som jag inte ser framemot är all press, stress och ångest, men sånt ska hålla mej borta från sånt, ibland är det lättare sagt än gjort dock. Även om jag kommer ha fullt upp i tvåan tror jag det kommer hända en hel del kul också och det är ju faktist roligt att vara i skolan om man har en bra människor i klassrummet, vilket jag har.

Ha en bra skolstart alla!

Likes

Comments

​Förra fredagen hoppade vi ett helt gäng människor på onnibussi kl.4 på natten, ner mot Helsingfors och Weekend festival. När vi 6h senare kom fram fixade vi oss i forum innan vi tog tunnelbanan till området. Efter en tids köande slapp vi passligt in tills Alan Walker började spela. Hela fredagen hoppade, dansade och sjöng vi i folkmassan, med en liten paus när vi förde våra väskor till hotellet. Som avslutning på dan fick vi se the Chainsmokers, vilken feelis. Efteråt traskade vi med alla andra 50 000 bort från området och till tunnelbanan som tog oss hem till hotellet. 

Sov som en stock och när vi vaknade nästa dag åt vi frukost vid Expresso House före vi fixade oss och åkte till området och mötte upp alla andra. Höjdpunkten på dagen var Clean Bandit och Icona pop, men en hel del annat hann vi med under lördagen också mellan artisterna. Åt kina mat, åkte karusell, köpte blomkrans, tog en massa bilder osv, Vi valde att inte se deadmau5 utan åkte nöjda in till centrum åt mat och åkte sen till hotellet.

Söndag vaknade vi runt 11 packade ihop våra saker och låste in dem i förvaringsboxar i kampen före vi åt frukost. Hade sen 6h på oss innan bussen som vi spenderade på stan. Trötta var vi, men shoppa gjorde vi, åt mat och alltid där emellan satt vi oss ner och vilade haha. När bussen kom var vi nog nöjda att hoppa på och åka hemåt. Bussresan tycker jag gick snabbt endå och hemma var vi runt 12.

Likes

Comments

24 Juli åkte jag mamma syster och Ida ner till Helsingfors. Sov en natt hos Ida och steg upp 4 nästa dag för att flyga till Mallorca. En resa som vi bokade ganska länge sen för att ha nåt att se fram emot och för att få tid tillsammans.

Vi bodde på hotell i Palma nova med pool och endast en trappa ner till stranden, perfekt att springa trappintervaller i också. Varmt och skönt hade vi det också runt 35 grader varje dag och mycket sjönk det inte till natten heller. Till och med lokalbefolkningen var chockade av värmen, tur hade vi luftkonditionering på rummet,

En dag tog vi bussen och åkte upp i bergen, kringelikrok vägar som var liite läskiga tog oss först till byn Valdemossa som var liten och super mysig gick runt och kollade, köpte glass. Hela byn var pyntad med girlanger, bilder och lyktor eftersom byns helgon hade födelsedag vilket var lite kul. Sen fortsatte vi vår resa med ett litet tåg till soller som var såå fint verkligen, där åt vi middag och syster och jag hoppade i havet och svalkade oss. Det fanns en massa fina båtar runt området också eftersom det höldes en båtvecka där. Sen åkte vi tillbaka hem och gick och la oss vid polen.

En hel del tid spenderade vi på stranden, 25 gradigt vatten, en luftmadrass och en bra bok är det enda som behövs och sol förståss. Btw läste jag första och andra boken i serien After, ena på finska och andra på engelska och jag sträckläste båda böckernas 600 sidor. Recomend recomend.

En hel del god mat åt vi också och små portioner var det inte heller. Den ena av bilderna är tagen när vi en dag åkte till Palma för lite shopping i riktiga butiker. Efter att vi under dagarna varit i solen, simmat osv. Gick vi oftast ut och åt på kvällarna och sen gick vi runt på de små gatorna kollade i butiker, gick på stranden och sånt.

Paella och Sangria är ju ett måste när man åker till Spanien och gott var det verkligen!

Vi var där en vecka vilket var riktitgt passligt. Lite allt möjligt gjorde vi under dagarna är där, men huvudsaken med resan var att få känna av värme och. Det gjorde riktigt gott. Hade nästan ingen huvudvärk på hela veckan vilket är ganska otroligt att efter ett och ett halvt år med huvudvärk vara utan en vecka. Kanske pga. värmen elr att man inte behöver tänka på nånting utan bara ta det lugnt vem vet, men skönt var det.

Den 1.8 checkade vi ut från hotellet en hel del brunare och tog bussen till flygfältet. Flyget hem tog 4h och sen bilade vi hem så var kom hem mitt i natten. Verkligen en lyckad resa, hade det varmt och skönt och roligt med bra sällskap. Vill nu boka in en ny resa att se fram emot, vart det blir får vi se.

Likes

Comments

En dag i början på Juli åkte vi hela fsmiljen till Powerpark, lite regn gjorde inget utan det var korta köer och dessutom vågade Hannes åka nästan allt med mej

En helg i juni åkte vi en hel buss till klacken för att bl.a. lyssna på Freddu kalas

Bella Josse och jag träffade Fanny som vi inte sett på flera år. Riktigt kul att prata om vad som hänt och ändrats under senaste. Och mitt i sommarlovet kom schemat för kommande år upp på Wilma

Arella har haft sommarträningar hela sommaren, kul att också kunna träna utomhus. Sen är det ennu en bild från tomatkarnevalen som känns väldigt länge sen, men tyckte den var fin och påminner om en av sommarens roligaste helg

En till av sommarens fagerö och ennu en gruppbild, en super förfest och en helt okej fagerö. En picknick vid strandpromenaden

En söt bror före vi åkte på släktträff och en fika då vi var på shoppingdag till Vasa

Ida kom hit i fyra dagar och som vanligt hade vi full rulle hela tiden, simmade massa, gjorde sushi, tränade, pratade, hade filmkväll osv. Fredagen åkte Ida jag X och Enrico till Robins villa för att basta simma och äta mat en bra kväll.

​Och helgen före jag drog till Mallora var det marknad. Gick runt åt Vårrullar och glass. Fixade oss på taket och på kvällen åkte vi tillaka till stan för en bra kväll. 

Likes

Comments

Idag steg jag upp halv 8 åkte till labben och sen hem för att äta frukost innan vi hoppade på bussen till simskolan där jag är lekledare denna vecka. En fin och varm dag på stranden fick vi och när vi var klara gick jag till frissan för att klippa av 15cm av mitt hår. Blev nöjd och skönt att ha kortare och fräscht hår igen. Jag hann hem och äta mat innan jag åkte in till gymmet för att jobba. Slutade kl. 8, men jag lämnar för att träna. Dock har jag sån träningsvärk i mina ben idag, men tränade ryggen idag så det gör inte mycket.

Igår beställde jag också hem några böcker och en solhatt inför Mallorca dit vi åker om lite mer än en vecka, så taggad att få känna riktig värme och ta det lugnt en hel vecka. Men innan det händer det en hel del kul också, i helgen är det fagerö och i början på nästa vecka kmr Ida hit, sen är det också sommarmarknad i Kristinestad nästa helg.

Likes

Comments