Header

Allmänt, Red Fire, Vardag

Livet går upp och ner och därför har bloggandet skjutits undan lite. Många andra bloggar pausar och det har ju min också. Det är nog eftersom det är vinter. Det är kallt, mörkt, långa skoldagar, mycket att göra och det finns ingen inspiration kvar. Men nu är jag tillbaka.
Eller ja, tillbaka och tillbaka. Vet inte om jag är det, men jag ska försöka. Det har bara varit så skönt att bara skita i bloggen, vara fri liksom. Men detta är ju min grej, och nu när vi börjat rida mer ordentligt igen så har jag mer att skriva om. Vi får helt enkelt se hur det blir🌸

Jag ska även ta och försöka köpa mig en ny mobil för min IPhone 4 börjar bli lite väl dålig! 😳

Nu när jag har ridit Fire har han blivit jättefin! Han är pigg, framåt och lyssnar. Man bara:
"-okej, vad händer här egentligen?" 😊 Det är riktigt roligt! Hoppas bara inte vi tappar det, för det går så himla bra just nu💗 Det lönar sig tillslut, mitt motto.

Dessutom vill jag bara be om ursäkt för inlägget om Pessoabett... Jag skulle skrivit klart det och publicerade utkastet ofärdigt då jag trodde jag skulle komma ihåg att ändra innan det publicerades
🙈Kram allihop👋


Likes

Comments

(reupload)

Dagens tips kommer att vara ett recept på en pizza som är hur lätt som helst att göra! I mitt recept kan man få 3 lagom stora pizzor för mellanmål och kan lätt frysas, är nyttigare (tror jag) och mycket goda! Jag älskar de i alla fall och jag är inget "pizzafan"... :)

Ingredienser för 3 stycken:

1/2 paket jäst

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1 msk olja

3 krm salt

3dl vetemjöl

Och lite pålägg, såsom tomatsås, skinka, ost, champinjoner, ananas mm.

Tillagning:
 1. Sätt på ugnen på 225 graderoch lägg bakplåtspapper på en plåt.
 2. För att göra degen så smular du ner jästen i en skål, tilsätter vattnet, oljan och saltet. Blanda därefter till en klimpfri "sås" eller "blandning". Tillsätt därefter vetemjölet och arbeta degen smidig. Är den för kletig kan man tillsätta mer mjöl.
 3. Sedan kavlar du ut pizzorna och lägger de på plåten och låt de jäsa i ca 5-10 min, lagom medans du förbereder fyllningen.
 4. lägg sedan på din fyllning och stoppa in i ugnen i ca 10-15 min, beroende på hur tjock pizza du har.
 5. KLART! Njut av din utsökta pizza!<3
 • Källa: Hemkunskapen ;)
 • Likes

  Comments

  Allmänt, Testar/ Tipsar/ Tags
  Ridtjejer blir chefer

  Enligt en doktorsavhandling vid Luleås tekniska universitet år 2012 så blir stalltjejer bättre chefer eftersom man utvecklar ledaregenskaper när man rider som man kan dra stor nytta av i arbetslivet. Kan man bossa över 500 kg häst så kan man nog leda en grupp människor, intesant!?


  Tränar hela kroppen

  När man rider tränar man upp styrka, kondition, hållning, koordination och Balans. Men även hjärnan tränas. Ett extra + i träningen är ju alla stallsysslor. Mocka och bära vattenhinkar mm tränar också kroppen.
  Bra sport för alla

  Men jag tänker mest på funktionsnedsatta. Enligt många studier harman kommit fram till att ridsport är bra för barn med medfött CP då rörelserna och värmen från hästens kropp tränar koordinationen ochavslappningen vilket funktionsnedsatta barn kan ha svårt med. Många av våra 900 föreningar här i Sverige har lektioner för funktionsnedsatta dessutom.

  Det visas också att det är bra att rida för personer som har psykisk ohälsa, stressrelaterade besvär eller långvarig smärta.  BILD HÄRIFRÅN

  Är ute i naturen

  Vi i ridsporten behöver inte trängas i svettiga gym, klorfyllda bassänger, utrymmen med dålig luft eller i högljudda gympasalar. Vi har hela naturen framför fötterna på oss. Oavsett vilken häst man har får man tillgång till hela naturen och det är en solklar fördel!


  En vän för livet

  Hur skönt är det inte att ha en bästa vän som aldrig kastar skit, snackar dumheter bakom ens rygg och som inte sviker. Här har de en bästavän att gå till när du är ledsen, någon som alltid finns där. Oavsett om det är ridskoleponny, elithäst, dressyr, hoppning eller distans. Ponny eller storhäst, islandshäst eller varmblod. En häst är den bästa tröstaren man kan ha, iallafall i min mening.

  Likes

  Comments

  I det senaste numret av Tidningen Ridsport tittar en av reportrarna närmare på nosgrimmor och inser att många tävlingsryttare spänner dem alldeles för hårt. Detta har ganska länge varit ett problem bland ponnyryttare, men nu har problemet ökat till större tävlingsryttare. Därför drar jag upp detta ämnet.

  Värst är pull-back nosgrimmorna. Själv har 2 av mina 3 vardagliga träns i pull-back. Man tror att de ska vara snällare och dras oftare till mycket hårdare än vanliga. Problemet kom på sent 90-tal när just dessa nosgrimmor blev populära. I vissa dressyrkretsar användes de tillsammans med en bit musmatta – på så sätt blev det ”mjukare” för hästen och det gick att dra åt hårdare förklarade folk för varandra.

  Jag vet inte varför man spänner de så hårt. Om folk gör det med flit eller omedvetet. Vi får hoppas att det är omedvetet, men jag tror tyvärr det är med flit i de flesta fall. Man borde sätta någon sorts gräns för hur hårt de får sitta. Två vuxna lillfingrar emellan eller så. Men tydligen finns det redan regler.

  . En talesperson för det internationella ridsportförbundet, FEI, säger till The Guardian att det redan finns klara regler kring hur man ska anpassa nosremmen på hästen vid internationella tävlingar.

  – FEI-stewards som tjänstgör vid FEI:s evenemang kontrollerar all utrustning, inklusive nosrem och bett på varje häst, för att försäkra sig om att reglerna följs.

  Men forskarna hävdar att det trots detta finns flera exempel på när remmen har dragits åt för hårt. Och att det därför behövs striktare regler. -Hippson

  Vid enstaka tillfällen går domaren fram och ber ryttaren lossa nosgrimman ett hål, vilket jag tycker att de borde göra oftare. Tydligen så räcker ju inte FEIs kontroller.

  Vet ni att enligt en studie som genomförts av irländska och australiensiska forskare konstaterades det att mer än hälften av alla tävlingshästar som deltog i studien reds på så tighta nosgrimmor att inte ens ett finger ryms mellan lädret och hästens nos.

  Tävlingarna som användes för studien hölls på Irland, England och i Belgien. 750 hästar – varav 334 var dressyrhästar, 354 gick fälttävlan och 62 var så kallade hunterhästar – ingick i studien.

  Av dem hade 44% fått sina nosgrimmor så hårt åtdragna att inte ens utrymme motsvarande ett halvt finger gick att uppmäta mellan häst och rem. Bara 7% av de kontrollerade hästarna hade en nosgrimma som satt löst nog för att rymma två fingrar i bredd, det gängse måttet som brukar användas som rekommendation enligt klassisk ryttar-tradition. Det är EXTREMT! Vi får hoppas att svenskar är bättre på att inse att det sitter alldeles för hårt.

  Varför gör man detta då?. Jo, enligt flera källor tror man att det är att för hårt spända nosgrimmor kan användas för att dölja dålig ridning. Jag vet inte om det är sant, men det kanske är lite rimligt ändå.


  Hur påverkas hästens psykiska och fysiska välmående?

  När nosgrimmmorna var som hårdast spända ökade antalet hjärtslag hos hästen markant, från 34 till 46 slag per minut. Man mätte även temperaturen i hästens öga med en infraröd kamera. Temperaturen ökade, vilket är ett tecken på stress. Även tänderna tar mycket stryk när man pressar ihop hästens mun. Det känns ju inte så bra. Jag hoppas verkligen att reglerna blir striktare från och med nu!


  Vad tycker ni?


  Källa 1: http://www.tidningenridsport.se/Fakta/Veterinart/2017/1/Forskarna-om-nosgrimmor-spanns-for-hart/

  Källa 2: https://www.tidningenridsport.se/Blogg--debatt/Kommentar/2017/1/Nosgrimmor-dras-at-sa-att-de-orsakar-skada/

  Källa 3 samt bild: http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/forskare-vill-ha-nya-regler-for.htm

  Likes

  Comments

  Red Fire, Speciellt, Träning och Tävling

  Idag fyller jag 14 år🎉 ÄNTLIGEN får jag lov att säga. Jag gillade inte att kalla mig tretton. Det lät så litet. Men nu är jag fjorton, ingen återvändo.
  Dagen har varit mycket bra. Det var nog en av de bästa födelsedagarna. Jag fick presenter på morgonen (fick småsaker eftersom sadeln var en av den stora huvudsaken i det hela) som choklad och lite skönhetsprodukter som var väldigt behövliga. Fick en BodyButter som jag smörjt in mig med nu och det luktar så för j**ligt gott❤️

  Egentligen borde jag sova nu, men jag vill inte det. Dagen har varit så bra att jag inte vill lämna den😪 Alla har verkligen brytt sig om mig och jag har aldrig fått så många grattis-hälsningar i hela mitt liv😊 Fick btw choklad av Majken och jag dör så god.

  Dessutom så ska jag skriva om ridpasset idag. Jag hade ju tänkt något lätt, som lite vanlig trim eller så. Det slutade med att jag hade blivit anmäld till en hoppträning vilket jag fick reda på när jag kom dit, så jag hade ju två timmar på mig att göra allt innan det skulle börja. Så jag smörjde och friserade Fire så han skulle bli snygg. Det blev ganska bra, men bilderna är inte så rättvisa, tyvärr.

  Väl på träningen började han som ganska seg. Men innan jag skulle hoppa första hindret gasade jag igång honom rejält och jag säger bara HERREJÖSSES! Jag har aldrig i hela mina två år med Fire varit med om en så sprallig och motiverad rödisa någonsin!
  Fire bara flög över alla hinder, sög sig åt de som en dammsugare och gjorde monstersprång. Dessutom så var han grymt stark, men inte dum. Han var bara jätteglad och jag lovat att om han kommer vara så på tävlingarna, då ni....

  Ni kanske också undrar:
  -Har inte ni just vilat Fire?
  Svar: jo! Exakt. Det var inte meningen att han skulle ta i så, utan att det hade varit småskutt bara. Dessutom så var hinderna inte höga, utan låga. Men höjden spelar ingen roll om han är i det modet.

  Så Fire gav mig den bästa födelsedagspresenten jag kunde få. Jag är så stolt, nöjd och glad. Det har aldrig gått såhär bra förut! ❤️❤️

  Några av alla fina gratulationer jag fått. Tack så jättemycket allihop❤️❤️❤️

  Likes

  Comments

  Bobo, Förväntningar, Planeringar och Mål

  Med stor sannolikhet så blir Bobo min under 2017. Vi får verkligen hoppas det iallafall! Men nu finns det en liten chans att planerna går i stöpet, så jag ber er att ta detta med en liten nypa salt, för jag vet inte vad som kommer hända eller så. Jag känner att jag kanske ger mig ut på farliga vatten, jag vill bara att ni ska veta det ;)


  § Klara av att sitta ner i hans uppskjutande trav

  § Klara av att rida en LC:1 på en Pay and Ride

  § Rida ut ensam

  § Hoppa hela 35cm!

  §Hoppa åtminstone 3 hinder i följd!

  § Klara av ett galant galoppbyte

  Nu är det så att jag inte har satt så höga mål. Bobo har aldrig ridits ut eller hoppat i sitt liv, därav de lägre målen. Men vi fixar det,det tror jag!

  Likes

  Comments