Header

I dag tänkte jag dela med mig av lite bröllopsbilder som jag fick äran att ta för några veckor sedan. Det var svårt och nervöst för både mig och såklart för brudparet, men också väldigt roligt och lärorikt! Jag har valt ut några av bilderna som jag tycker personligen tycker blev bäst.

Jag hann ändra inställningar och objektiv ett antal gånger under den här dagen haha! Ljuset skiftade, solen kom och gick och vi fotade på olika ställen med olika förutsättningar. Det är dessutom väldigt svårt att fota en vit klänning. Man vill inte att den ska bli överexponerad, men man vill samtidigt att den ska se just vit ut. Det är också väldigt svårt att få med detaljerna i klänningen. Bilderna som jag tycker blev bäst är som vanligt dem som inte var så planerade. Ett genuint skratt eller leende gör sig alltid bättre på bild än planerade leenden.


Visserligen en planerad bild, men som jag ändå tycker om! Jag gillar hur löven på golvet kom med i bilden och att kjolen på klänningen får synas så pass mycket.

Sötaste Alice! Otroligt fotovänlig liten brudnäbb.

Tack till Emma och Patrik för att jag fick chansen att vara med och fota på ert bröllop. Det var otroligt fint och en rolig utmaning!

Nästa vecka är det dags för en "lektion" igen! Där kommer jag förklara sambandet mellan slutartid, ISO och bländare och förklara mer ingående vad det betyder. 

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Det här inlägget blev inte riktigt som jag tänkt mig. Meningen var att jag skulle ha fler bilder med mer variation. Men på grund av tidsbrist så fick det här inlägget bli lite halvbra tyvärr. Kanske kan jag lägga upp bilder i ett liknande tema lite senare, vi får se helt enkelt.


När jag fotar djur brukar jag oftast ha en ganska kort slutartid, eftersom det inte är helt ovanligt att djuren vill springa eller röra på sig. Det gör så att bilderna åtminstone inte blir suddiga. Bländaren har jag på ett lågt f-tal eftersom jag vill ha djuret i fokus och bakgrunden lite utsuddad. ISOn ändrar jag efter ljus eller ställer på auto.


Edd och Ozzy
Dessa fyra bilder är tagna den tiden på dygnet när solen precis har gått ner och det börjar skymma. Det dåliga ljuset gör att man måste sänka slutartiden lite för att så mycket ljus som möjligt kommer in i kameran. Man kan också höja ISOn, vilket jag har gjort. Då kan man behålla relativt kort slutartid och ändå få ljusa bilder. Nackdelen med hög ISO är att bilderna lätt blir "brusiga" vilket har hänt i det här fallet.
Niva
Lykke och Tieny
Även fast solen kom och gick så jag fick knappa på kamerainställningarna och även fast det var fart på hundarna typ hela tiden så lyckades jag ändå få till några fina bilder! Nästa vecka kommer det inte ut något inlägg eftersom det då är höstlov och jag är iväg till Spanien☀️ Ska försöka (😳) att få upp två inlägg vecka 45 istället, men vi får helt enkelt se hur det blir! Hejdå så länge 👋🏾

Likes

Comments

Klassiska parbilder är temat för den här veckan. När jag fotar par eller människor överhuvudtaget så försöker jag alltid fånga ögonblicken när de glömmer bort att kameran är där och leendena blir genuina och verkliga. Det är oftast bilderna som blir allra bäst och som jag personligen tycker är roligast att fota.

Kamerainställningarna jag använde här och i princip alltid använder när jag tar porträttbilder är ett lågt F-tal (typ mellan 4.0 och 6.0). Slutartiden brukar jag ställa in på ca 1/400, men varierar beroende på om bilderna är riggade eller om jag fotar när de inte ser. ISO brukar jag oftast ha på auto, speciellt när jag som i dethär fallet fotar på eftermiddagen då ljuset ändrar sig hela tidn. Då är det lätt att bilderna bli antingen överexponerade eller för mörka. Då är det helt enkelt smidigast att låta kameran sköta det istället för att ändra manuellt hela tiden.

Blev väldigt nöjd med många av bilderna och tycker att jag lyckades fånga de ögonblicken som jag hade tänkt mig innan den här fotograferingen. Men med så duktiga modeller är det ju i och för sig svårt att misslyckas haha.Tycker om vinkeln i den här bilden! Speciell men ändå naturlig.

Även fast himmelen blev något överexponerad i dessa bilderna så tycker jag ändå att ljuset faller otroligt fint!

Sista bilden är inte som de andra direkt, men måste nog ändå säga att den är en av mina absoluta favoriter! Den blev så känslosam på något sätt, men ändå väldigt spontan och oplanerad.

Likes

Comments

I det här inlägget (som för övrigt är sent) tänkte jag ta upp några av de sakerna jag tycker är viktigast att veta och tänka på i allmänhet när man är ute och fotograferar.


1. Placera inte huvudet i mitten av bilden

När man väljer att placera huvudet i mitten av en bild så blir bilden ofta väldigt ihoptryckt eller så blir det onödigt mycket utrymme ovanför huvudet, och onödigt utrymme är något vi vill undvika. Placera hellre huvudet i övre delen av bilden och ta med mer av kroppen. På det sättet får vi inte med onödiga tomma utrymmen och bilden känns heller inte så ihoptryckt.


2. Håll koll på bakgrunden!

En otroligt viktig detalj som man ofta missar som nybörjare eller när man jobbar under lite press. När man vill fånga det perfekta ögonblicket så är inte bakgrunden alls det första man tänker på. Bakgrunden är dock lika viktigt som själva motivet hela bilden kan i princip bli förstörd om man inte håller koll på vad som finns bakom.


3. "The rule of thirds"

Den sista grundläggande saken jag tänkte ta upp är "The rule of thirds". Det är en regel som innebär att man helst inte ska placera motivet i mitten av bilden. Istället ska man försöka få det att hamna lite på sidan, i en tredjedel av bilden ungefär. Genom att göra detta så kommer bilden bli mycket mer estetiskt tilltalande och en "finare" bild helt enkelt.

Fel

Rätt

Lite senare kommer jag även att ta upp lite kamerainställningar och hur de hänger ihop med varandra, men det får vänta till ett annat inlägg. Jag vågar nog lova att nästa inlägg kommer komma upp på onsdag den här veckan. Temat är dock hemligt så ni får helt enkelt kika in då för att se vad jag har hittat på 😉

Hejdå så länge så hörs vi alltså (förhoppningsvis) på onsdag! ☀️ 🍁

Likes

Comments

Hej och välkommen till min fotoblogg!

Jag som kommer att driva bloggen heter, som du säkert redan förstått, Emma Johansson. Jag är 18 år och går tredje året på Karolinska Gymnasiet i Örebro där jag läser estetik och media med inriktning på foto. Just nu håller jag på med mitt gymnasiearbete, som faktiskt är det du läser just nu!

Under det här skolåret kommer det publiceras ca ett inlägg i veckan där jag kommer att visa upp olika bilder jag har tagit utifrån ett speciellt tema. Alltså, ny vecka = nytt tema och därmed nya bilder. Vissa veckor kommer även att innehålla små ”lektioner” och tips på hur du tillexmempel använder en systemkamera. Själv fotar jag alla mina bilder med en Canon 600D och vilka inställningar jag har använt kommer att stå specifikt i varje inlägg. Poängen med gymnasiearbetet är att jag ska visa vad jag har lärt mig under dessa tre åren och jag kommer även att skriva en utvärdering där jag ska resonera kring hur väl jag tycker att jag följt min planering. Min förhoppning är att jag ska lyckas att få upp ett inlägg i veckan och också att du som läser kommer att gilla mina bilder.

Eftersom att jag under de kommande månaderna endast kommer att stå bakom kameran så slänger jag in en bild på mig själv i det här inlägget. 👇🏾

Nästa inlägg kommer upp på onsdag nästa vecka (11/10-17) och kommer att handla om några av de viktigaste grunderna i fotografering 👏🏾

Likes

Comments