Header

Eftersom snön har lagt sig så fint nu så tog jag tillfället i akt och tog en promenad med kameran. Jag tänkte att det skulle vara kul med lite naturbilder på vinterlandskapet och då gäller det ju att skynda sig. Snön kommer ju säkert att vara borta typ nästa vecka så jag passade på medan den fortfarande låg fint och orört på träden och marken.

Vad man bör tänka på när man fotar vinterlandskap med snö är helt enkelt att anpassa inställningarna efter ljuset. Man får passa sig så att inte bilderna blir överexponerade, vilket är lätt hänt när man fotar helt vita landskap. Det gäller att hitta en balans mellan bländaren och ISO talet där inte bilderna blir för ljusa, men inte heller för mörka.

För mig är det också väldigt viktigt att försöka hitta kontraster för att variera bilderna. Lättare sagt än gjort när allt är täckt av vit snö, men jag har gjort mitt bästa för att försöka hitta variation.

Kontraster som sagt, att försöka hitta någonting i en annan färg för att bryta av.

Jag tycker verkligen att det blir såå fint och effektfullt med det vita mot det röda!

Snö som har lagt sig på träden är också otroligt fint! Ganska svårt att få göra det rättvisa på bild dock...

Den frusna sjön. Modigt att ge sig ut på den även fast den inte vart frusen så länge.. jag skulle inte ha gjort det haha! Men de blev ett fint motiv iallafall, den lilla familjen.

Det var allt jag tänkte dela med mig av idag. Hoppas på att kunna få till några studiobilder till nästa vecka eller veckan efter! skulle vara kul att bryta av lite. Men vi få helt enkelt se, någonting blir det iallafall.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hejsan! Det var ett tag sen nu. Har helt enkelt tagit en paus från gymnasiearbetet under jullovet, men nu är jag tillbaka igen! Jag har dock typ släppt det här med att försöka följa min planering eftersom att det uppenbarligen inte går så bra haha. Jag hinner helt enkelt inte ta alla bilder som jag har planerat. Ibland är det ju dessutom annat såsom väder, sjukdom eller inställda fotosessioner som ställer till det. Därför kommer mitt fokus den här terminen ligga på att helt enkelt få ihop mina 100 timmar för att få godkänt på gymnasiearbetet.

Jag vet helt ärligt inte ens vad jag egentligen hade planerat i till det här inlägget, men hur som helst så släpper jag det och lägger nu istället upp lite bilder från fotokursen! Jag fotar ju även utifrån uppgifter vi blir tilldelade i skolan. Det blir en del bilder som jag inte riktigt får chansen att dela med mig av så därför lägger jag upp några av dem här nu.


Detta är bilder från en uppgift som jag jobbar med just nu. Det är bilder som är tagna till två stycken olika texter, en dikt och en novell. Tyvärr är det texter skrivna av elever på skolan så jag kan inte dela dem här, vilket tar bilderna ur sitt sammanhang. Jag hoppas att man kan tolka dem på sitt eget sätt ändå.

Jag vill också dela med mig av dessa bilder från en något varmare och mer färgglad tid. Det var egentligen meningen att dessa bilder skulle användas till en konsert som ett komplement till musiken i princip, men tyvärr så blev det aldrig så. Eftersom att jag inte vill att bilderna ska gå förlorade och aldrig få synas överhuvudtaget så laddar jag upp dem här iallafall.

Detta var allt för den här gången. Jag kommer med ett nytt inlägg nästa vecka, och vi får helt enkelt se vad för slags bilder det blir då.

Likes

Comments

Till det här inlägget så har jag försökt mig på att fota på natten. Det har varit väldigt svårt men också väldigt kul! I och med att det var första gången jag försökte mig på såna här slags bilder så fick jag inte till så många bra, men några blev jag ändå nöjd med.

När man fotar nattetid så gäller det verkligen att ha koll på kamerans inställningar och hitta en balans som fungerar. Man måste ha en lång slutartid och stor bländare. Jag försökte också hålla ISO:n så låg som möjligt för att undvika brus, men till vissa bilder var jag tvungen att höja den något för att bilderna inte skulle bli helt mörka.

Försökte mig på att fota stjärnorna haha! Visste fastnade dem på bild, men det var väääldigt svårt att få dem att träda fram i kameran och jag fick höja ISO:n. Dessutom hade jag en slutartid på ca 30 sekunder vilket gjorde att minsta lilla skakning kommer med på bilden. Dessa bilder blev ändå helt OK och jag är nöjd att jag överhuvudtaget lyckades fånga några stjärnor.

Min lilla stad från andra sidan sjön. Så fint med alla ljusen! Även här kommer minsta lilla skakning med i bilden vilket gör att om man zoomar in på ljusen i bilden så är det som sträck runt dem. Jag tycker dock att det är en ganska cool effekt.

Två försök att fota månen. Anledningen till att den ser mer ut som en sol än en måne är att det är den ända ljuskällan, som dessutom lös ganska starkt just den kvällen. Kameran överexponerar månen lite, men jag tycker ändå att effekten blir häftig. Speciellt bilden längst ner där det ligger ett moln över månen och några stjärnor syns i bakgrunden.

​Slutligen. en lyktstolpe och ytterligare några stjärnor. 

Jag är överlag nöjd med bilderna eftersom det var första gången jag försökte mig på den här sortens fotografering. Väldigt kul att få jobba med inställningarna så mycket och försöka få ljuset att träda fram. Det var verkligen en utmaning! Senare den här veckan ska jag försöka fota lite studioporträtt som ska upp här i slutet av veckan. Hejdå så länge!

Likes

Comments

ISO talet bestämmer sensorns ljuskänslighet. Ett lågt ISO tal ger en lägre ljuskänslighet medan ett högt tal ger en högre. Lätt att komma ihåg. ISO talen börjar på 50 och går sedan uppåt på följande vis

50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400

Hur högt ISO tal som går att få är olika på olika kameror, på min Canon EOS 600D så går det upp till 6400. Eftersom att ISO anger ljuskänslighet så innebär det alltså att ett lågt ISO tal passar i bra ljusförhållanden och ett högt passar i lite mörkare miljöer. Man får testa sig fram vad som passar. Man bör dock komma ihåg att ISO inte bara bestämmer ljuskänslighet utan också bruset i bilden. Högre ISO ger mer brusiga bilder, vilket kan vara bra att komma ihåg.


Här ställer man in in ISO på en Canon EOS 600D.

Det kan kanske vara lite svårt att se på dessa bilderna, men kollar man noga så ser man att den andra bilden (ISO 6400) är mer brusig än den första (ISO 400).

Likes

Comments

Medan slutartiden bestämmer hur länge ljuset tillåts att komma in i kameran så är det bländaren som bestämmer hur mycket ljus som släpps igenom. De olika storlekarna på bländaren anges i så kallade bländartal. De anges ofta som ”f/..) och sedan följt av en siffra. De går från f/1 till f/32 genom en talföljd som ser ut såhär:

f/1

f/1,4

f/2

f/2,8

f/4

f/5,6

f/8

f/11

f/16

f/22

f/32

Ett lågt bländartal ger en stor bländare medan ett högt bländartal ger en liten bländare.

Det är bländaren som styr skärpedjupet i bilden. Ett lågt bländartal ger ett kort skärpedjup medan ett högt ger ett långt. Det är motivet som bestämmer vilket bländartal man bör välja för att få ut så mycket som möjligt av bilden. En porträttbild tillexmempel är en bild som blir bäst med ett kort skärpedjup, eftersom det gör att bakgrunden blir suddig och motivet utstickande. Ska man däremot fota ett landskap så är långt skärpedjup bättre eftersom att man då egentligen inte vill ha någon förgrund och bakgrund, man vill att allt ska bli skarpt och klart.

​Här ställer man in bländaren på en Canon EOS 600 D. Detta är det manuella läget, det finns även ett bländarläge som ställs in på samma sätt förutom att det bara är bländarn som kan justeras. 

Denna bilden är tagen med bländartal f/4, vilket ger ett motiv med suddig bakgrund.

Med bländartal f/20 får man däremot ingen suddig bakgrund eller skarp förgrund, allt blir lika.

Likes

Comments

Hej! Jag vet att det här inlägget är något (väldigt) sent. Hade mycket att gör med övriga skolämnen förra veckan och därför hamnade gymnasiearbetet på min lista med mindre viktiga saker att göra, men bättre sent än aldrig som man brukar säga!

Jag hade egentligen tänkt att förklara sambandet mellan slutartid, bländare och ISO i samma inlägg (det här), men insåg ganska snart att det isåfall skulle bli överdrivet långt och att ingen skulle orka läsa det då haha. Så jag delar upp det i tre delar istället och börjar med slutartiden, sen kommer de andra två i senare inlägg.

hursomhelst, slutaren skulle kunna jämföras med ett öga. Under tiden den är öppen så släpps ljus in och bilden registreras. När slutaren stängs så är bilden tagen. Det är slutartiden som bestämmer hur länge ljuset kommer in i kameran, alltså hur länge ögat är öppet. Med en längre slutartid hinner mer ljus släppas in, men man måste samtidigt hålla kameran väldigt stilla eftersom det annars finns en risk att bilden blir suddig. Med en kort slutartid kan man däremot fånga snabba rörelser utan att bilden blir suddig, men då kommer inte lika mycket ljus in.

På min kamera (Canon 600D) ställer man in slutartiden här, men det är olika på olika kameror. Man använder det lilla hjulet på kameran för att ändra till lång eller kort slutartid.

Här är en liten fusklapp för hur man kan använda slutartiden. Det kan vara en bra start, men det bästa är egentligen att testa sig fram och se vad som passar till vad, det är då man får förståelse för hur det faktiskt fungerar.

Bara för att förtydliga så har jag här fotat en flygande fiskmås, först med för lång slutartid och sen med kort slutartid. Som ni ser så blir fågeln på bild ett suddig eftersom kameran inte hinner registrera den innan den rör på sig. På bild två så hinner kameran registrera och bilden blir skarp.

Slutartiden hänger som sagt ihop med bländare och ISO som jag kommer berätta mer om i kommande inlägg! 

Likes

Comments

I dag tänkte jag dela med mig av lite bröllopsbilder som jag fick äran att ta för några veckor sedan. Det var svårt och nervöst för både mig och såklart för brudparet, men också väldigt roligt och lärorikt! Jag har valt ut några av bilderna som jag tycker personligen tycker blev bäst.

Jag hann ändra inställningar och objektiv ett antal gånger under den här dagen haha! Ljuset skiftade, solen kom och gick och vi fotade på olika ställen med olika förutsättningar. Det är dessutom väldigt svårt att fota en vit klänning. Man vill inte att den ska bli överexponerad, men man vill samtidigt att den ska se just vit ut. Det är också väldigt svårt att få med detaljerna i klänningen. Bilderna som jag tycker blev bäst är som vanligt dem som inte var så planerade. Ett genuint skratt eller leende gör sig alltid bättre på bild än planerade leenden.


Visserligen en planerad bild, men som jag ändå tycker om! Jag gillar hur löven på golvet kom med i bilden och att kjolen på klänningen får synas så pass mycket.

Sötaste Alice! Otroligt fotovänlig liten brudnäbb.

Tack till Emma och Patrik för att jag fick chansen att vara med och fota på ert bröllop. Det var otroligt fint och en rolig utmaning!

Nästa vecka är det dags för en "lektion" igen! Där kommer jag förklara sambandet mellan slutartid, ISO och bländare och förklara mer ingående vad det betyder. 

Likes

Comments

Det här inlägget blev inte riktigt som jag tänkt mig. Meningen var att jag skulle ha fler bilder med mer variation. Men på grund av tidsbrist så fick det här inlägget bli lite halvbra tyvärr. Kanske kan jag lägga upp bilder i ett liknande tema lite senare, vi får se helt enkelt.


När jag fotar djur brukar jag oftast ha en ganska kort slutartid, eftersom det inte är helt ovanligt att djuren vill springa eller röra på sig. Det gör så att bilderna åtminstone inte blir suddiga. Bländaren har jag på ett lågt f-tal eftersom jag vill ha djuret i fokus och bakgrunden lite utsuddad. ISOn ändrar jag efter ljus eller ställer på auto.


Edd och Ozzy
Dessa fyra bilder är tagna den tiden på dygnet när solen precis har gått ner och det börjar skymma. Det dåliga ljuset gör att man måste sänka slutartiden lite för att så mycket ljus som möjligt kommer in i kameran. Man kan också höja ISOn, vilket jag har gjort. Då kan man behålla relativt kort slutartid och ändå få ljusa bilder. Nackdelen med hög ISO är att bilderna lätt blir "brusiga" vilket har hänt i det här fallet.
Niva
Lykke och Tieny
Även fast solen kom och gick så jag fick knappa på kamerainställningarna och även fast det var fart på hundarna typ hela tiden så lyckades jag ändå få till några fina bilder! Nästa vecka kommer det inte ut något inlägg eftersom det då är höstlov och jag är iväg till Spanien☀️ Ska försöka (😳) att få upp två inlägg vecka 45 istället, men vi får helt enkelt se hur det blir! Hejdå så länge 👋🏾

Likes

Comments

Klassiska parbilder är temat för den här veckan. När jag fotar par eller människor överhuvudtaget så försöker jag alltid fånga ögonblicken när de glömmer bort att kameran är där och leendena blir genuina och verkliga. Det är oftast bilderna som blir allra bäst och som jag personligen tycker är roligast att fota.

Kamerainställningarna jag använde här och i princip alltid använder när jag tar porträttbilder är ett lågt F-tal (typ mellan 4.0 och 6.0). Slutartiden brukar jag ställa in på ca 1/400, men varierar beroende på om bilderna är riggade eller om jag fotar när de inte ser. ISO brukar jag oftast ha på auto, speciellt när jag som i dethär fallet fotar på eftermiddagen då ljuset ändrar sig hela tidn. Då är det lätt att bilderna bli antingen överexponerade eller för mörka. Då är det helt enkelt smidigast att låta kameran sköta det istället för att ändra manuellt hela tiden.

Blev väldigt nöjd med många av bilderna och tycker att jag lyckades fånga de ögonblicken som jag hade tänkt mig innan den här fotograferingen. Men med så duktiga modeller är det ju i och för sig svårt att misslyckas haha.Tycker om vinkeln i den här bilden! Speciell men ändå naturlig.

Även fast himmelen blev något överexponerad i dessa bilderna så tycker jag ändå att ljuset faller otroligt fint!

Sista bilden är inte som de andra direkt, men måste nog ändå säga att den är en av mina absoluta favoriter! Den blev så känslosam på något sätt, men ändå väldigt spontan och oplanerad.

Likes

Comments

I det här inlägget (som för övrigt är sent) tänkte jag ta upp några av de sakerna jag tycker är viktigast att veta och tänka på i allmänhet när man är ute och fotograferar.


1. Placera inte huvudet i mitten av bilden

När man väljer att placera huvudet i mitten av en bild så blir bilden ofta väldigt ihoptryckt eller så blir det onödigt mycket utrymme ovanför huvudet, och onödigt utrymme är något vi vill undvika. Placera hellre huvudet i övre delen av bilden och ta med mer av kroppen. På det sättet får vi inte med onödiga tomma utrymmen och bilden känns heller inte så ihoptryckt.


2. Håll koll på bakgrunden!

En otroligt viktig detalj som man ofta missar som nybörjare eller när man jobbar under lite press. När man vill fånga det perfekta ögonblicket så är inte bakgrunden alls det första man tänker på. Bakgrunden är dock lika viktigt som själva motivet hela bilden kan i princip bli förstörd om man inte håller koll på vad som finns bakom.


3. "The rule of thirds"

Den sista grundläggande saken jag tänkte ta upp är "The rule of thirds". Det är en regel som innebär att man helst inte ska placera motivet i mitten av bilden. Istället ska man försöka få det att hamna lite på sidan, i en tredjedel av bilden ungefär. Genom att göra detta så kommer bilden bli mycket mer estetiskt tilltalande och en "finare" bild helt enkelt.

Fel

Rätt

Lite senare kommer jag även att ta upp lite kamerainställningar och hur de hänger ihop med varandra, men det får vänta till ett annat inlägg. Jag vågar nog lova att nästa inlägg kommer komma upp på onsdag den här veckan. Temat är dock hemligt så ni får helt enkelt kika in då för att se vad jag har hittat på 😉

Hejdå så länge så hörs vi alltså (förhoppningsvis) på onsdag! ☀️ 🍁

Likes

Comments