Veckan som gått har varit ganska lugn, jobbat tre dagar bara. Idag var sista dagen på 1 Medizinische Ambulanz och sista dagen i WIen. Det var väldigt fint väder idag så efter jobbet gick jag en stund längs Donau och sedan till ett 140 år gammalt café och åt Kaiserschmarrn. Det är en blandning mellan pannkakor och sockerkaka med russin, florsocker och någon plommonsyltgrej till. Oklart om det är en maträtt eller dessert, för jag har hört olika, men det är gott i alla fall!

Fun fact om Café Central: under tidigt 1900-tal var Sigmund Freud och Adolf Hitler återkommande gäster, himla spännande.

Nu måste jag packa vidare, spännande att se om jag får plats med allt i väskan. Planet går kl. 13 imorgon, så jag behöver inte gå upp supertidigt som när jag skulle hit. Väldigt skönt med direktflyg också, tar bara ca 2,5 timmar. För en vecka sedan ville jag stanna här mycket längre, men nu känns det bra att få komma hem - jag har tröttnat på att äta samma mat som inte smakar någonting.

Tschüss :)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Halli hallå!

Tiden bara rusar iväg och sedan senaste inlägget har jag hunnit med massa olika saker, både inom praktiken och på fritiden. På praktiken har jag inte fått göra det jag kom hit för att lära mig eftersom att i Österrike är det läkare som utför hjärtultraljuden, men jag antar att jag ska vara glad över att jag ens fått titta på när en undersökning utförts för de har varit lite motvilliga. Däremot har jag fått vara med på några pacemakeroperationer och kärlröntgen. Mina kollegor är i alla fall trevliga och har bjudit mig på lunch och glass.

Förr förra helgen besökte jag ett gammalt koncentrationsläger från andra världskriget, Mauthausen. Det var väldigt spännande, men det är lite obehagligt att tänka på vad som hänt när man står nere i en gaskammare eller tittar in i en ugn där människokroppar bränts.

Jag har även gått på en tyskakurs i fyra veckor. Den tog slut den här veckan och jag tycker att det var en bra introkurs. Kul att komma ut och träffa annat folk än kollegor och sjuka människor.

Förra helgen åkte jag till Budapest med massa andra utbytesstudenter. Jag tycker att det var en väldigt fin stad trots att vädret var rätt uselt på söndagen. Vi var till ett Thermal bath med massa pooler med olika temperatur, det var härligt. Vi fick även en city tour i blåst & regn och jag fryser fortfarande.


Idag börjar sista helgen i Wien och imorgon ska jag till Hallstatt, en liten kommun ca tre timmar väster om Wien, som jag har hört är jättefint. Resten av helgen har jag planerat att tvätt/städa och skriva klart de uppgifter jag har här för att kunna slappa & njuta hela nästa (sista!!!) vecka.


Likes

Comments

EN MÅNAD HAR REDAN FLUGIT FÖRBI, KAN NI FÖRSTÅ?

Mina fyra veckor på neurofysiologin har tagit slut och det firades/sörjdes med ett besök till en/ett Heuriger. Det är en typisk österrikisk restaurang med en vingård. Jag åkte dit med fyra kollegor från sjukhuset och det var väldigt trevligt. Jag provade Wienerschnitzel för första gången och jag måste säga att det var lagom. Den smakade inte så fruktansvärt mycket, men krispet utanpå var gott. Jag ville ha apfelstrudel till efterrätt, men det fanns inte så jag åt Nougatknödel istället. Det är nougatfyllda bollar med grädde till. Var väldigt gott faktiskt.


Helgen var regnig så lördagen spenderade jag i ett stort shoppingcenter. Jag kom ganska vilse för det var så stort, men det fanns bra affärer.

Idag gick jag ut på promenad och hamnade mitt i Vienna Marathon som tydligen var idag = väldigt mycket folk överallt och många vägar var avstängda så det blev en del omvägar. Solen kom fram så jag satte mig i en park ett tag innan jag vandrade hemåt.

Imorgon börjar praktik nr 2, kardiologi. Fick höra att arbetstiderna är ännu bättre på denna avdelning - de jobbar 8-14! Tror jag skippar att åka hem och stannar här i Wien permanent istället.

Likes

Comments

Universitetet och min praktikplats kom överens om att jag fick vara ledig den 25 och 28 mars, så jag fick långhelg. Min familj kom ner till Wien i fredags för att spendera påskhelgen med mig. Jag hade berättat för mina kollegor att min familj skulle komma över påsken och alla undrade vad vi skulle hitta på. När jag svarade att jag inte riktigt visste började alla komma med förslag & googla fram saker och skriva ut papper med information - de är väldigt omtänksamma.

Fredag: Jag åkte och mötte familjen och visade vägen till deras hotell och mitt boende. Därefter fick de en tour runt i området och sedan åt vi middag.

Lördag: Vi besökte Naturhistorisches Museum och tittade på en oändlig mängd stenar, dinosaurier och andra djur. Vi var även och tittade på Stephansdom, en enorm kyrka mitt i stan. Därefter åkte vi till två påskmarknader en bit bort.

Söndag: Vi åkte till Schönbrunn, ett slott där det fanns bland annat en påskmarknad. Området har även ett zoo, som vi inte var inne i, och några labyrinter. På en kulle ligger Gloriette, som är ett café uppe på en kulle med en väldans utsikt över Wien. Efter Schönbrunn var vi en snabbis förbi nöjesparken Prater. Det som var bra med det var att det är gratis att vara där, man betalar bara för attraktionerna man vill åka. Vi åkte ingenting, utan åt endast lunch och kikade runt lite.

Måndag: Familjen åkte hem tidigt på morgonen och jag kunde inte somna om, så jag gick på jakt efter en specifik bankomat som jag aldrig hittade. Senare under dagen besökte jag Sigmund Freuds museum, vilket var väldigt spännande! Museet ligger i hans bostad som han bodde i innan andra världskriget, då han flydde till London. Efter ett par timmar där satte jag mig i en park intill ett tag i solen. De rosa träden (som jag alltid lyckas missa i Kungsträdgården!!!) har redan blommat här, så jag satt och tittade på dem ett tag innan jag åkte hemåt.

Nu väntar två veckor till av neurofysiologi och sen blir det kardiologi!


Naturhistorisches museum

Schloß Schönbrunn

The Maze

Pratern

Det är alltid folk som undrar om jag & Hannah är tvillingar... Det är vi alltså inte.

Hemma hos Sigmund Freud

Sigmund Freud Park

Likes

Comments

Under min tid här i Wien kommer jag att ha två stycken kliniska placeringar, två praktikperioder. Den ena, som jag har nu, är inom neurofysiologi och den andra är inom ekokardiografi (hjärtultraljud). Båda placeringarna är på samma sjukhus - Sozialmedizinisches Zentrum Ost Donauspital - men på två olika avdelningar, eller ambulanz som det heter här.

De här första fyra veckorna är jag på Neurologische Ambulanz där de pysslar med bland annat EEG och nervundersökningar. De utför även carotisduplex (ultraljud av halskärlen), som jag precis gjorde innan jag åkte. Mina kollegor på avdelningen blev ganska förvånade när jag berättade att jag precis tillbringat tre veckor med att lära mig just det.

Den biomedicinska analytiker-utbildningen i Sverige och i Österrike skiljer sig något åt, i och med att vi har två inriktningar - laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. I Österrike läser alla samma program och det är mest fokus på laboratoriedelen. De får endast ca en månad av klinisk fysiologi under deras tre år, medan vi läser klinisk fysiologi i två av tre år.

Den 11 april kommer jag att byta till en annan avdelning där de sysslar med bland annat arbetsprov, EKG och ekokardiografi. Mer om det senare när jag börjar med det.

Jag gillar att det är stor variation på patienter på min neuroplacering. Allt från bebisar till gamla människor och personer som ligger i koma. Massa saker jag aldrig sett förut. På mina placeringar i Sverige var patientgruppen personer i 50-års åldern och uppåt, så det är intressant att se annat, trots att det inte är jättehärligt att se små barn med massa slangar och så, men ni kanske förstår.

En annan spännande sak är att jag kommer att få vara med under en operation någon gång efter påsk. Jag hoppas på brain surgery för det hade ju varit hur häftigt som helst, men vi får se vad det blir!


Sozialmedizinisches Zentrum Ost - Donauspital

Likes

Comments

Jag bor i en minillägenhet i ett hus med massa andra studenter. Har ingen aning om vart de andra är, för jag har knappt mött någon. Boendet hittade jag genom OEAD (Österreichischer Austauschdienst) som FH (universitetet) tipsade om. 

Wien är indelat i 23 distrikt och jag bor i sjunde distriktet. Distrikt nummer 1 är the city centre och 7 ligger intill (såg jag när jag googlade nyss), så jag bor rätt centralt. Det går snabbt att ta sig fram med u-bahn. Från min bostad till Donauspital där jag gör min praktik tar det ungefär 35 minuter, viket jag tycker är kort eftersom att det tar strax över 1 timme för mig att åka till KI hemifrån i Sverige.

Jag har gångavstånd till massa matbutiker, restauranger & andra butiker. Två biografer ligger i närheten och ett shoppingcentrum. Närmaste u-bahnstation ligger fem minuter bort.

Jag trivs bra, men det är lite ensamt än så länge.


Mitt hem. Käket ligger längst ner där borta.

The neighbourhood

Likes

Comments

DAG 1 & 2
Resan till Wien gick jättebra. Jag är glad att jag inte tappade bort mig vid mellanlandningen i Frankfurt. Jag landade i Wien runt 12.00, vilket var skönt eftersom då fick jag hela dagen på mig att göra vad jag ville.

Från FH Campus Wien (universitetet) har jag fått två stycken buddies, varav en av dem hämtade mig på flygplatsen. Hon skjutsade mig till min bostad där jag lämnade mina saker och sedan visade hon mig vägen till sjukhuset där jag kommer att göra min praktik de här två månaderna.

På söndagar är ingenting förutom restauranger/caféer öppna här i Wien. På förmiddagen kikade jag runt lite och gick längs Mariahilfer straße, som är en lång shoppinggata. På kvällen gick jag och åt middag på Vapiano, för även mataffärerna var stängda.

DAG 3
Första dagen på praktiken! Alla var jättetrevliga och intresserade av mig & Sverige. Jag blev glatt överraskad över hur billig lunchen var, snål som jag är. Undersökningarna går i stort sett till på samma sätt som hemma, något kortare undersökningstider kanske. Arbetsdagarna är också kortare, men jag klagar inte 😉

För övrigt gillar jag att vandra omkring här, alla byggnader är så fina, skulle kunna gå runt hela dagen. Ser fram emot att se mer av staden!


Likes

Comments


Hej!

Jag heter Emma & jag är inne på mitt andra år på vägen till att bli biomedicinsk analytiker. Jag har fått möjligheten att studera två månader i Wien, Österrike och ser fram emot att dela min resa & mina upplevelser med er my friends. 

Jag kommer att skriva om hur praktiken är och så, men är det något särskilt ni vill veta är det bara att höra av sig. 

Min resa börjar den 12 mars, hoppas ni är lika förväntansfulla som jag är!


Likes

Comments