Bussen från Hervey Bay till Noosa tog ca fyra timmar, så vi var framme vid 12 tiden. Vi var där i två dagar och jag har faktiskt inte en enda bild därifrån.. Vi skulle egentligen ha hoppat fallskärm här, men de ringde på morgonen och sa att piloten var sjuk så vi fick boka om det. Istället passade vi på att bara ta det lugnt de här två dagarna, det hade varit så mycket fläng fram och tillbaka så jag tror vi alla behövde lite lugn och ro. Vi låg på stranden på dagarna, och gick runt i stan på kvällarna. Det var en jättemysig stad, lite typiskt turistigt på ett bra sätt. Mycket roliga affärer, så det fick bli lite shopping och mycket olika restauranger.

På fredag morgon gick bussen vidare mot Brisbane som var vårt sista stopp på resan. Dit tog det också ca fyra timmar så vi var framme på förmiddagen. Vi hade bokat ett lite finare boende här, så vi hade en hel lägenhet för oss själva med eget kök och allt, det kändes väldigt lyxigt. Den första dagen spenderade vi med att gå runt i stan och kolla, lite shopping här också blev det. Brisbane var jättefint, påminde lite om Melbourne förutom att det var mindre.

På lördagen var det äntligen dags för fallskärmshoppning som vi redan fått boka om en gång. Vi blev upphämtade vid 05:30 på morgonen i Brisbane och blev skjutsade ner till en stad som heter Byron Bay, det tog oss lite mer en tre timmar att åka dit. Sen var det väldigt mycket väntande.. Eftersom det var lördag var det många där som skulle hoppa, så det blev en heldag där vilket vi inte hade förväntat oss. När man kom dit var man först tvungen att registrera sig, vilket lite kortfattat innebar vägning och skriva under papper på att man förstod att man kunde dö. Efter det var klart fick vi vänta ca två timmar innan det blev vår tur att byta om och göra oss klara. Jag var så himla nervös hela tiden, och vi hade valt till bild och video så jag hade dessutom en videokamera i ansiktet hela tiden. Jättekul att kolla på nu i efterhand dock, så nervös att jag inte ens kan kolla in i kameran när jag ska prata. Planet var det minsta och mest osäkra plan jag sett i hela mitt liv, och att åka med det var värre än själva hoppet, Klockan var ca 12:00 när det var vår tur. Jag var först ut utav mig, Julia och Lisa vilket var tur för hade nog inte klarat av att se dem slänga sig ut först. Hela upplevelsen var såklart jättehäftig och jag är så stolt över mig själv som vågade göra det. Själva fallet var så coolt, men man fick inte den adrenalinkick som jag hade förväntat mig. Men ett så roligt minne av något som jag antagligen aldrig kommer göra igen om jag själv får bestämma.

På söndagen åkte vi iväg till Lone Pine Koala Sanctuary, en park där de hade ca 130 koalor, kängurur, emus, krokodiler och lite andra djur. Det var inte som ett vanligt zoo, utan man fick gå runt bland djurren, mata kängururna, hålla i koalorna osv. Världens bästa dag, jag som älskar koalor hade the time of my life.

​13 dagar, fem städer och 1684 km senare var det dags att åka hem till Melbourne igen. Det kändes nästan lite tråkigt, mest för allt plugg som väntade hemma tror jag. Hade alla fall världens bästa påsklov, vi fick se och uppleva så mycket fint. Australien är verkligen ett så häftigt land, där inget är de andra likt, och östkusten var fantastiskt fint.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vi sov en natt i Hervey Bay innan vi blev hämtade tidigt på morgonen för att åka ut till Fraser Island, en stor sandö som man fick åka färja för att komma till. Färjan över tog kanske 50 min och där möttes vi upp av vår guide för de närmsta två dagarna. Fraser är alltså en sandö vilket gör att det inte finns några ordentliga vägar på ön, allt är sand. Så alla bilar som åker över måste vara 4-hjulsdrift och ha speciella däck för att ens kunna ta sig fram. Tack och lov att vi hade valt att åka på en tur här, hade aldrig kunnat ta oss fram med en bil annars. Vi var ungefär 20 personer med på vår tur och vi åkte i en slags lastbil med världens största däck, hur kul som helst! Det skumpade och hoppade så himla mycket när vi åkte, så det var säkerhetsbälte på och försöka hålla i sig så bra som möjligt. Men det var faktiskt riktigt kul, och vår guide verkade ha koll på läget tack och lov. Han berättade att det det sker olyckor på ön i princip varje dag, och att ambulanshelikoptern är där jämt. Då är det framförallt för att folk åker över med egna bilar men inte har koll på läget överhuvudtaget, väldigt lätt att bilar går sönder eller fastnar i sanden.   

Den första dagen började vi med att åka till Lake Mackenzie, den enda sötvattensjö jag sett i Australien hittills. Så det var lite annorlunda, man har blivit lite van med allt salt annars. Det var alla fall jättefint där, vattnet precis vid strandkanten var så otroligt turkost och resten av sjön var mörkt blå. Såg lite häftigt ut. Efter det åt vi lunch i ett litet inhägnat område, det finns nämligen vilda dingos på fraser så man fick ha lite koll. Dingos är vildhundar som inte är speciellt snälla, men precis som de flesta andra djur så stör du inte dem, så stör dem inte dig. Men det har varit några olyckor då människor har blivit skadade, så man skulle absolut passa sig. Alla de ställen som man kunde bo på på ön var inhängande så att inga dingos kunde ta sig in, det var också taggtråd och kameror så de kunde hålla koll på att inga smet in på nätterna.

På eftermiddagen åkte vi ner till stranden som låg ganska nära vårt boende och kollade på solnedgången, och precis som alla andra solnedgångar vi sett på resan var denna också helt fantastiskt fin. Efter det var det dags för middag och en tidig kväll, vi skulle upp klockan 07:00 dagen efter för att fortsätta vår tur runt ön.

Dag två började vi med att åka ut på stranden för att köra längs hela kusten, så coolt att kunna åka så nära havet. Vårt första stopp var vid ett vrak från ett fartyg som spolades i land för många många år sen. Vi åkte sen vidare till något som kallades Champagne Pools, det hade blivit som små bassänger av vågorna som spolades in. Fick tyvärr ingen riktigt bra bild av det, blåste ganska mycket andra dagen och mycket moln så bilderna blev lite tråkiga emellanåt. Vi tog också en tur i regnskogen och fick veta mer om öns historia och alla djur som fanns här. Det var ju mindre kul då det fanns en hel del giftiga spindlar och lite annat smått och gott där, som tur va såg vi inget förutom jättestora ödlor och de är inte farliga alls så det var skönt.

Efter middagen blev vi skjutsade till färjan igen som skulle ta oss tillbaka till Hervey Bay. Vi var verkligen jättenöjda med vår tur på Fraser Island och hittills var det här det häftigaste vi sett på resan. Att allt på ön var sand gjorde det såklart väldigt häftigt, men allt annat var också väldigt fint och vår guide var otroligt duktig så vi hade verkligen jättekul här! Vi kom fram till Hervey Bay runt 23:00 och checkade in på det hittills äckligaste boendet vi bott på, som tur var skulle vi upp klockan 07:00 dagen efter för att ta bussen vidare till Noosa så vi behövde inte stanna så länge.

Likes

Comments

Vi hade bokat en seglingstur som var på två dagar och en natt för att få se Whitsundays som är en väldigt populär plats att åka till, speciellt för turister. Båten vi bodde på var en gammal tävlingsbåt, så vi fick verkligen testa på hur det är att segla. Kul, jag hade aldrig gjort det förut. Båten var dock i och med det en ganska osmidig båt att bo på med 20 andra som inte heller hade en aning om hur man seglade, och det fanns inte speciellt mycket utrymmen att vara på vilket kunde bli lite irriterande när man skulle äta mat osv.

Såhär såg båten ut som vi bodde på! Kanske inte riktigt vad vi förväntat oss, vi fick hjälp att boka den här turen och tydligen så kunde man välja tre kategorier, familj, party eller äventyr. Vi hamnade på äventyr, kanske inte vad vi väntat oss eller vår grej egentligen men det funkade bra.

Såhär såg det ut nere i båten där vi bodde, där ville man helst vara så lite som möjligt. Jag och Lisa var tvungna att dela på en av de övre sängarna och det var kanske 30 grader här nere. Det var alltså ganska omöjligt att sova, och inte nog med det så började det komma fram kackerlackor ur alla springor på båten när vi skulle sova, så just där och då kände jag mest för att åka hem.

Men utöver det var resan väldigt rolig, och det var väldigt roligt att vara på en båt under dagtid när man kunde ligga och sola och kolla på allt fint istället.

Vi stannade vid Whitheaven beach, vilket nog är de folk förknippar Whitsundays mest med. Det är världens finaste strand med det mest turkosa vattnet jag någonsin sett. Sanden har gjorts genom att två jordplattor gnuggat mot varandra, och det är svårt att förstå hur otroligt finkornig sanden faktiskt var. Jordplattorna gnuggar dock inte mot varandra längre så om 20 000 år räknar de med att stranden inte finns längre. Sanden skulle ha någon helande effekt så den var väldigt bra att gnugga in kroppen med, och man kunde också använda den som balsam i håret. Att försöka ta med sig sand härifrån var väldigt olagligt och blev man påkommen kunde man få böter på flera tusen australienska dollar. Inte helt förvånande, man kan få böter för det mesta i det här landet.. Det var fantastiskt fint här, men lite tråkigt med cyklonen. Den hade verkligen förstört allt i sin väg, så alla löv och blad på träden var borta t.ex. Det gjorde att allt såg lite tråkigt ut, men såklart väldigt fint ändå!

Vi i våra snygga dräkter! Man var tvungen att ha på sig dessa när man skulle bada i havet pga alla giftiga maneter som fanns här. Den dödligaste maneten var inte mer är 2 cm. Men den behövde ungefär en meters yta för sina tentakler (om det heter så?) på kroppen för att vara dödliga så dräkterna skulle hjälpa mot det.

Den andra dagen åka vi runt till olika ställen och snorklade i stora barriärrevet hela dagen. Hade inga bilder från det eftersom man hade på sig den fina dräkten och var blöt hela tiden så det var inte läge att ta fram mobilen. Jag har aldrig snorklat förut och var lite nervös innan, men det gick jättebra och var bland det roligaste jag gjort. Cyklonen hade förstört många delar av revet och vattnet var väldigt grumligt vilket var tråkigt för man såg inte jättemycket om man inte dök ner till botten. Vi såg dock en hel del koraller och fiskar så jag var nöjd! De andra som hade snorklat tidigare var nog lite besvikna så det var väl tur att jag inte gjort det förut.

Vi kom tillbaka till Airle Beach vid 16.00 och då åkte vi till vårt hotell för att hämta våra väskor och ta en efterlängtad dusch. Vår buss gick vid 21.00 på kvällen och det tog oss 14 timmar att komma fram till nästa stad som var Hervey Bay. Den bussresan gick också väldigt bra, och jag sov om möjligt både mer och bättre på den än den första. Det här var den sista långa bussresan vi gjorde vilket var skönt, det är ju inte jättekul att sitta på en buss så länge. 

Likes

Comments

Klockan 04.00 på morgonen gick vi upp i tisdags för att åka till flygplatsen och ta flyget upp mot Cairns. Det ligger norr i Australien och det tog oss tre timmar att flyga dit, jag sov hela tiden. När vi kom fram mötte vi upp Lisa (som jag och Julia pluggar med i Jönköping) som pluggar i en stad som heter Darwin och ligger i Australien. Vi tog oss sen vidare till vårt hostel som var helt okej fräscht, det låg väldigt bra i staden så det var ett plus. Det fanns ingen strand i själva staden utan i stället hade det något som kallades "lagunen", vilket var en väldigt stor pool där man kunde gå och sola och bada. Så där spenderade vi resten utav eftermiddagen/kvällen.

I onsdags så skulle vi iväg på en regnskogstur uppe i bergen i Cairns. Vi blev upphämtade vid 07.20 från hostlet och kom inte tillbaka förrän sent på kvällen. Dagen var väldigt rolig och vi fick se väldigt mycket. Vi fick vandra i olika regnskogar och lära oss om alla växter och djur som fanns där, vi fick även se lite blandade djur. Vi såg bland annat ödlor, spindlar, krabbor, fladdermöss, en typ av struts(?) som jag inte kommer ihåg namnet på. Jag har aldrig tidigare varit med om ett ställe med så hög luftfuktighet. Man var typ som kladdig hela dagen, som om man svettades fast det inte var speciellt varmt. Sen har mitt hår aldrig varit så lockigt och fluffigt som det var då, helt galet. Det bästa var duschen efter. Vi åkte sen vidare och gjorde en krokodiltur i floden som fanns där, och det var nog bland det roligaste med dagen enligt mig. Vi fick se både stora och små krokodiler, den minsta var nog 30cm och den största över 2m. Vi fick också veta väldigt mycket intressant fakta om krokodiler som jag inte visste sen innan. Dagen avslutades i en nationalpark där de som ville fick bada i floden.

Klockan ett på natten gick vår buss från Cairns till Airle Beach, så vi tog en sen middag och försökte hålla oss vakna. Bussresan tog ungefär 11 timmar och vi va framme vid 12.00. Resan gick mycket bättre än vad jag trodde och jag sov nästan hela vägen. Så nu är vi alltså framme i Airle Beach. Det är de område som drabbades hårdast av cyklonen som var här för ungefär två veckor sen, och det syns verkligen. All skog är helt förstörd och många hus är också ganska förstörda. De har börjat återhämta sig lite sakta och vi hade verkligen tur som ens kunde åka hit, det hade tagit 13 dagar innan de fick tillbaka strömmen tillexempel. Man ser att stranden är väldigt förstörd och de ligger segelbåtar på land runtomkring. Vi ska åka iväg på en tur till barriärrevet imorgon men det ska tydligen inte vara några problem, det har tagit lite skada och sikten kan vara lite sämre än vanligt men annars skulle det gå bra har de sagt. Tur det, för vi såg verkligen fram emot att snorkla här. Vi ska vara på plats vid 08.00 imorgon så vi ska strax gå och sova, vi väntar bara på att vår tvätt ska bli klar.

Likes

Comments

Jag har varit väldigt dålig på att skriva här de senaste veckorna, men det känns som att det aldrig finns tid. Och de här veckorna innan påsk har det varit ganska mycket i skolan, så jag har mest pluggat faktiskt. Kändes som att alla uppgifter skulle lämnas in samtidigt i alla kurser. Men här kommer alla fall en blandning från de senaste veckorna som varit.

Den 19:onde mars var vi (jag och Julia) och kollade på Adele!! Då var det ganska precis ett år sen jag var och kollade på henne i Stockholm, vilket kändes lite konstigt, att hon fortfarande var ute på sin turné. Hon var i alla fall hur bra som helst, tyckte denna konsert var bättre än den jag var på i Stockholm. Kan ha att göra med att denna arena var mycket bättre än Tele2. Och vi fick väldigt bra platser för att ha köpt dem sådär i sista minuten. Alla ljudnissar satt precis framför oss och skulle egentligen haft ett tält över all sin utrustning men på grund av det fina vädret behövdes inte det, vilket var tur för annars hade vi nog inte sett så mycket. En jättebra konsert och kväll helt enkelt!

En söndag för några helger sen var det riktigt varmt här så vi bestämde oss för en stranddag. Vi testade Brighton Beach den här gången eftersom jag inte hade varit där tidigare, den är nog mest känd för de små färglada husen som står i rad längs hela stranden. Det var en alldeles perfekt stranddag med mycket sol och bad, jag höll dock på att bli sjuk när vi va där så jag sov mest hela dagen. Vi avslutade dagen med världens godaste mjukglass.

Det mest kända lilla huset.

Förra helgen hade amerikanarna jag bor med sina kompisar som pluggar sin utlandstermin på Nya Zeeland här så på fredagen gick vi till en rooftop bar allihopa och drack lite drinkar. På lördagen var vi på en ganska känd restaurang här i Melbourne, de har nämligen världens godaste pizza där. Kocken som jobbar där har tydligen vunnit massor med priser. Jag blev dock inte speciellt imponerad, det smakade som vilken annan pizza som helst men god var den.

Nu i lördags bestämde vi oss för att vara lite turistiga i vår hemstad, så vi började med att åka in till stan och åka längst upp i eureka tower, 88:onde våningen. Utsikten var fantastiskt och vi hade verkligen jättetur med värdet så man såg hur långt som helst. Efter det tog vi en lunch vid vattnet och gick sen runt i stan en stund, sen började det spöregna så då bestämde vi att vår turist-dag fick vara slut för denna gång. Vädret kan verkligen skifta fort här, har fortfarande inte riktigt vant mig vid det. Hela lördagen och söndagen har det varit varmt och jag har gått runt i kjol, men idag när jag vaknade var det så himla kallt. Har fått gå med långbyxor och en tunn dunjacka, inte haft så mycket kläder på mig sen jag kom hit.

Det här området heter Southbank och är ett av de mysigare områdena i Melbourne tycker jag, finns mycket fina restauranger och barer här. På bilden till vänster kan man se en del av eureka tower, det var som sagt väldigt mycket högre än alla andra skyskrapor.

Klockan är nu 23:47 här och jag ska snart gå och lägga mig, idag fick jag nämligen påsklov och imorgon klockan 06:00 flyger vi till Cairns. Vi ska resa delar av östkusten i nästan två veckor och det ska bli jättekul! Vi börjar som sagt i Cairns och tar oss sedan ner mot Brisbane innan vi flyger hem till Melbourne nästa söndag. På resan ska vi såklart hinna se jättemycket fint, men vi ska också snorkla i stora barriärrevet, åka ut till Whitsundays, fraser island och gå på koala reservat. Alla dagar är planerade ut i minsta detalj så att vi ska hinna med så mycket som möjligt, blir nog väldigt intensivt men kul. Nu ska jag sova för ska upp redan vid 04:00 imorgon.

Likes

Comments

För några veckor sen åkte vi till Sydney över helgen för att turista runt och oj va roligt vi hade, vilken stad! Vi var tre stycken som åkte väldigt tidigt på torsdag morgonen, resten kom senare på kvällen eftersom de hade lektioner under dagen de behövde gå på. Totalt var vi nio stycken som åkte. En blandad kompott med personer från Sverige, England, Thailand och USA. Vi bodde på ett hostel i utkanten av stan som var helt okej. Badrummen var helt nyrenoverade så de var faktiskt fräschare än de vi har på boendet i Melbourne. Vi var tio personer som bodde i ett rum, så fyra av oss och resten okända. Det funkade rätt bra förutom att de andra var rätt respektlösa, speciellt när de kom hem sent på kvällen. Men det var bara i några dagar så det gick bra, och vi var verkligen bara där när vi skulle sova.

Vi landade i Sydney runt 10 på förmiddagen, det tog bara cirka en timme att flyga från Melbourne. Eftersom vi skulle spara alla turistiga saker till de andra kom visste vi inte vad vi skulle göra, vi frågade receptionen på vårt hostel och fick lite tips. Vi började med att ta en promenad ner till China town där vi åt en jättegod lunch, nudlar med biff. Efter det gick vi till något som heter "friendship garden", vilket var en liten park mitt i Sydney som såg ut som Kina. Hur fint som helst var det, men kändes lite konstigt att gå runt där med alla skyskrapor runt omkring. Vi fick också chansen att klä ut oss i klassiska kinesiska kläder för 10 dollar, vilket vi kände att vi var tvungna att göra. Det var bland det roligaste jag gjort, tror inte jag någonsin skrattat så mycket som vi gjorde då. Tjejerna som klädde oss var väldigt duktiga, och vi blev jättefina. Men det kändes bra konstigt att gå runt klädd så, speciellt när andra turister kom fram och ville ta kort med oss.

Senare på kvällen fick vi av hostelt gratis biljetter till en matfestival som skulle va i Sydney den helgen, "Taste of Sydney". Vi hade inte jättemycket förväntningar och det tog oss evigheter att ta oss dit men oj va kul det var! Det var som små tält där olika märken stod och promotade sina produkter så man kunde få provsmaka på allt. Och vi smakade verkligen på allt möjligt, fanns allt från jordnötssmör till iste och olika likörer och bakelser. Det konstigaste jag smakade var nog känguru. Smakade inget speciellt utan som vanligt kött, kanske lite segare men helt okej gott.

På fredagen när de andra hade kommit också var det äntligen dags att turista runt, och det första vi gjorde var såklart att ta oss ner till operahuset. Självklart var vädret inte det bästa och de flesta bilderna blev riktigt tråkiga. Som tur va klarnade de upp senare och var jättefint väder resten av helgen så vi kunde ta lite nya bilder. Efter det tog vi oss upp på harbour bridge för att kolla på utsikten över Sydney, jättefint! Resten av dagen spenderades med att gå runt i stan och bara ta in allt som fanns att se. Tyckte verkligen Sydney var en jätterolig stad med mycket att se, men jag föredrar nog faktiskt Melbourne, det känns mer avslappnat och trevligt här.

Lördagen började med att en del av oss åkte iväg på zoo. Vi var tvungna att ta färja dit, så det var kul att få se Sydney från sjösidan också. Zoo:et var väldigt fint och de hade väldigt mycket roliga djur. Lite annorlunda djur om man jämför med hemma. Väldigt många olika sorter av typ möss, eller typ en blandning mellan möss och ekorre. Och såklart väldigt mycket olika spindlar, usch. Det var såklart kul att se kängurur, koalor, wombats och de andra typiska australienska djuren. Jag vill ju verkligen hålla i en koala innan jag åker härifrån, men det är tydligen olagligt i de flesta staterna. Vi får försöka göra det på resan under påsklovet istället! Efter en supermysig dag åkte vi tillbaka in till stan för att möta upp de andra och gå ut och äta middag.

Hela söndagen spenderade vi på Bondi Beach, vi hade toppenväder och dagen var hur bra som helst. Vågorna va mycket större där än vad de blir på stränder i Melbourne så det var väldigt kul. Tills jag blev totalt bortspolad av en jättestor våg, så då gick jag upp och låg på stranden resten av dagen. Innan vi åkte till flygplatsen åt vi middag på en jättemysig italiensk restaurang där jag åt världens godaste pizza. Planet gick runt 23.00 på kvällen så vi var hemma ganska sent, trötta men såååå nöjda efter världens bästa helg med världens bästa gäng i Sydney.

Likes

Comments

Varje onsdag under somrarna har Melbourne en kvällsmarknad som heter "Queen Victoria Market". De håller bara på till slutet av mars (kan inte förstå att sommaren redan börjar gå mot sitt slut här :'( ) så för två veckor sen bestämde vi oss för att åka dit på kvällen för att äta mat och kolla runt lite. De sålde allt möjligt, men det roligaste var nog ändå maten. De hade mat från alla diverse olika länder i världen. Det var hur mycket folk som helst och nästintill omöjligt att få tag på sittplats. Det fanns nästan lite för mycket mat att välja på, fick den värsta beslutsångesten någonsin.. Efter mycket om och men bestämde jag mig för att äta en phad thai som var hur god som helst! Smakade inte alls som den hemma i Sverige dock. De från USA tog grillade ostsmörgåsar (kändes väldigt amerikanskt, inte direkt riktig mat för mig) och de andra tog mat från Sri Lanka. Det var gott, men kanske inget jag skulle välja själv. Vi unnande oss efterrätt också, även det väldigt svårt att bestämma vilken. Det slutade med att vi tog friterade donuts doppade i kanel och socker, herregud så gott!!! Men jag älskar donuts så det var ingen överraskning att jag skulle tycka det. Insåg nu att de inte såg speciellt goda ut på bilden, men de var verkligen det. Plus att man fick inte bara tre utan kanske åtta stycken, var för glupsk och glömde fota bara.

Jag har precis kommit hem från en lektion i Discover Australia där vi diskuterade hur människor ser på krig och om det är bra att hylla soldater som kommer hem från krig. Det har en tendens att bli ganska livliga diskussioner på dessa lektioner, speciellt när man har amerikanare i klassen. De flesta har väldigt starka åsikter och är inte rädda för att säga vad de tycker, ganska olikt Sverige men kul att höra vad folk tycker. Jag har en håltimme på två timmar innan jag har min sista lektionen för dagen, human resource management. Vi har den mellan 16-18, och klassrummet har ingen AC överhuvudtaget så det är en plåga. Men jag är helt ledig imorgon så det ska bli skönt. Har lyckats bli förkyld så behöver vara hemma och vila känner jag. Nu ska jag äta lunch och sen sova innan min lektion!

Likes

Comments

Jag kan inte förstå att jag redan har varit här i en månad. Tiden har gått så himla fort, jag känner mig nästan lite stressad över hur snabbt tiden går. Man lever i en liten bubbla här och gör roliga saker nästan varje dag, så livet hemma i Sverige känns inte speciellt lockande just nu. Innan jag åkte hit trodde jag självklart att jag skulle ha kul, men också att det emellanåt skulle vara jobbigt och att man skulle längta hem mycket. Det är inte alls hur jag har upplevt det, den första natten var väldigt jobbig men efter det har allt rullat på hur bra som helst. Jag kan inte direkt säga att jag har hemlängtan, jag saknar ju såklart familj och vänner hemma, framförallt när man är ute och reser och får uppleva så mycket häftiga saker och veta att man inte kommer kunna dela det med alla där hemma förutom genom bilder. Men utöver det har allt gått väldigt bra. Man stöter på en del kulturkrockar och det är såklart jobbigt att dela kök och badrum när man inte är van vid det, men alla som kommer hit är så öppna och man har definitivt mer tålamod här än vad man har hemma. Kulturkrockarna känns ganska nyttiga, det är så kul att få lära sig hur människor i andra länder lever och tänker, sen kanske man inte alltid håller med men det är kul att höra andra människors syn på saken.

Jag har sakta börjat förstå att det här ska vara mitt hem de närmaste månaderna och det mesta har börjat bli vardag. Jag går i skolan måndagar och onsdagar och ibland (väldigt sällan) så pluggar vi. Vilket är toppen för då har vi massor med tid över för allt kul vi hittar på!

Här är en liten blandning av bilder från veckorna som gått. Den första är från en dag när vi turistade i Melbourne, jag bor på samma våning som de andra tre tjejerna. En från Sverige, en från Thailand och en från USA. Nästa bild är från förra veckan då det var Izzys tur att fylla år, vi har en del födelsedagar att ta oss igenom så vi sparade ljusen från min födelsedagstårta för att kunna återanvända dem. Izzy bor också på vår våning och kommer ifrån Australien. Den tredje bilden är en bild från campus, den här statyn är rätt känd pågrund av rätt uppenbara orsaker, den är upp och ner. Det är en staty på den man som grundade skolan, Charles La Trobe. Den sista bilden är från en kväll vi var ute, tisdagar och torsdagar är de stora festdagarna här, och den här kvällen passade vi på att lära Jean (från Thailand) hur man spelar beerpong.

Den här veckan har hittills varit väldigt lugn, jag kom för en stund sen hem från min sista lektion för veckan vilket var sport management. Det har varit helt olidligt varmt här den här veckan, så man är helst ute så lite som möjligt. Man blir helt slut när det är så här varmt och har inte energi till någonting, häromnatten sov jag nästan 13 (!?) timmar och kunde fortfarande ta min obligatoriska eftermiddagsnap och somna vid 23.00 på kvällen. Idag har jag dock känt mig lite piggare, varav jag tar mig tid att uppdatera bloggen.

Igår var vi lediga hela dagen så jag tog en ganska lång sovmorgon och sen hjälpte jag Julia att flytta, hon flyttade nämligen in på vår våning igår vilket känns jättekul! När vi var klara med det åkte vi till affären för att handla mat, jag passade också på att fixa mina naglar som har sett förjäkliga ut. Det är mycket billigare med naglar och sånt här, och jag tror jag betalde ca 280kr för mina. Idag blev jag och Julia väldigt spontana och bokade biljetter till Adele (!!!!!!) på lördag. Jag visste att hon skulle spela här (hon spelade i Sydney när vi var där i helgen), men trodde aldrig vi skulle få tag i biljetter. Men det fick vi, och det ska bli så kul! Nu är klockan 18.00 här och jag ska äta middag innan vi tänkte ha en filmkväll!

Likes

Comments

I lördags bestämde vi oss för att köra en heldag i Melbourne för att utforska staden lite noggrannare. Det var jag, Julia, Jean och två andra från USA, Casey som också bor i min korridor och hennes pojkvän Collin. De är utan tvekan de trevligaste människorna jag träffat. Vi hade en jättefin dag, gick mest runt och tittade och försökte lära oss hur staden är uppbyggd. Melbourne är verkligen en superfin stad och jag trivs väldigt bra här. Det är en storstad med mycket människor överallt, men människorna här är så trevliga och avslappnade att det aldrig känns jobbigt eller stressande. Det är dessutom väldigt enkelt att ta sig överallt trots att staden är så pass stor som den är. Melbourne är en av de städer som har det mest utvecklade spårvagnssystemet i världen och det är så man tar sig fram här, väldigt smidigt och enkelt. Man kan också ta buss, men det är lite svårare för de varken visar eller ropar ut de olika hållplatserna så man har ingen aning om var man ska gå av. De har heller ingen tunnelbana här, utan de verkar vara spårvagnen som de flesta använder sig av. Stan har ett ganska stort China town som vi var och kollade på och det fick bli asiatiskt till middag. Väldigt gott och för engångskull väldigt billigt. Det är mycket dyrare i Australien än vad jag trodde att det skulle vara, priserna ligger ungefär som i Sverige ibland lite lägre. Så man har verkligen inte råd att shoppa loss här, vi har dock unnat oss rätt mycket restaurang mat hittills men vi ska försöka bli bättre på att laga mat hemma. Här kommer lite olika bilder från dagen.

Idag, söndag, har det varit olidligt varmt här. Kunde knappt gå utanför dörren utan att få värmeslag. Jag tog en ganska lång sovmorgon och passade sen på att fixa till mitt rum lite. Städa, då mitt rum har en tendens att se ut som ett bombnedslag hela tiden, och sätta upp lite saker på väggarna för att göra det lite mer hemtrevligt. Trivs faktiskt ganska bra i mitt rum nu, ligger perfekt mellan kök och badrum och har fått det lite hemtrevligt. Det enda som är negativt är alla spindlar som aldrig sluta dyka upp. Har varit och klagat två gånger på att de måste komma och laga mitt myggnät som är trasigt (antagligen där alla spindlar kommer in), men de har fortfarande inte varit här och fixat det. Det kom förbi någon i veckan för att konstatera att det var trasigt, men de är det enda. Å andra sidan har jag börjat vänja mig vid spindlarna, fortfarande det vidrigaste djuret jag vet, men klarar alla fall att ta bort dem själv nu. Och det är en kille som bor i ett annat hus bredvid oss som har haft en jättestor kackerlacka i sitt rum, och då kändes genast mina små spindlar rätt okej, Kackerlackorna här är jättestora, håller alltid på att kliva på någon när vi kommer hem på kvällarna och får en liten hjärtattack varje gång. De ska tydligen vara otroligt svåra att döda också, så den vill man ju inte gärna ha i sitt rum.

På eftermiddagen åkte vi bort till ett stort köpcentrum som ligger 20 min med buss härifrån. Fanns hur mycket affärer som helst, men som sagt inte speciellt billigt. Köpte en vattenflaska dock, man behöver nämligen alltid ha med sig vatten här eftersom det är så varmt så jag köpte en ordentlig som jag kan ta med mig överallt. Det stod "You are bored, not hungry. Drink some water and shut-up." på den så tyckte den passade mig ganska bra. Vi passade också på att handla lite mat när vi ändå var där, så nu har jag fyllt upp kylskåpet. Nu på kvällen har vi bara tagit det lugnt och förberett oss inför skolstart imorgon, kollat upp var vi ska vara osv. Hittills har det känts som om jag har varit här på semester så ska bli väldigt konstigt att börja plugga igen men också väldigt kul. Klockan är nu 22:53 och jag har min första lektion vid 8:00 imorgon bitti, så ska sätta på en film och gå och lägga mig.

Likes

Comments

I fredags var det dags för min 23 års dag. Det kändes inte alls som min födelsedag, dels för att det var 30 grader varmt och jag fyller år på vintern men också för att jag inte var med familj och vänner hemma. Första gången sen jag kom hit som jag faktiskt fick lite hemlängtan, men födelsedagar känns inte lika viktiga längre och vi hade en riktigt bra dag ändå så det var kul! Dagen började med att vi var tvungna att fixa det sista skolsakerna innan allt drar igång på måndag. Vi hade bland annat fått ett mail om att vi var tvungna att betala tution fee för skolan vilket ligger på ungefär 13 000 AUD (i svenska kronor ungefär 90 000), eftersom vi är exchange students ska vi inte betala några avgifter för skolan så fick en liten chock när jag såg mailet. Men det visade sig vara ett misstag och mailet hade gått ut till alla exchange students, så jag behöver inte betala det tack och lov. Vi var och hämtade ut våra nya bankkort, så nu slipper vi alla extra avgifter och dåliga växelkurser när vi handlar med våra svenska bankkort här. Sen fixade jag också äntligen ett australienskt nummer, så nu kan jag använda min mobil hela tiden, känns riktigt lyxigt.

Efter att alla småsaker var fixade tog vi gratisbussen till ett område som heter Polaris där det finns lite affärer, vi behövde handla lite mat och tårta till födelsedagsfika. Efter det gjorde vi oss i ordning och hade lite fika med tårta, köpte en färdig eftersom vi varken hade tid eller lust att baka en. Senare på kvällen åkte vi in till Melbourne för att kolla på en fotbollsmatch och sen gå ut efter. Vi fick biljetterna gratis så det var riktigt kul att hitta på något annat, vi trodde dock att det skulle vara australiensk fotboll men det visade sig vara vanlig fotboll. När fotbollsmatchen var slut åkte vi vidare till en jättemysig liten bar och drack några drinkar innan vi rörde oss hemåt igen. En riktigt mysig dag, och helt klart en bra födelsedag.

Likes

Comments