Jag har valt att starta denna blogg just för att lägga ut detta inlägg om mitt 2016 - året då jag blev diagnostiserad med Hashimotos sjukdom. Hashimotos är en av de sköldkörtelsjukdomar som drabbar ca 1-5% av Sveriges kvinnor och sjukdomen går numera ner i åldrarna! Mörkertalet är väldigt stort och mitt hopp är att någon, genom att läsa detta, går och testar sig för just denna sjukdom.

För att få en bättre överblick kring diagnosen och vad den innebär så kommer här lite övergripande om just Hashimotos sjukdom:

Hashimotos sjukdom, Hashimotos tyreodi är en autoimun sjukdom som drabbar Hypofysen därav sköldkörteln och som brukar leda till hypotyreos. Tidiga symptom inkluderar trötthet, depression, glömska och koncentrationssvårigheter.

Symptom man kan få därefter är bland annat viktuppgång, akne, nedsatt immunförsvar, håravfall, ledvärk och hjärtklappning. (Jag har även listat fler längre ner på inlägget.)

Nu i efterhand så kan jag se att symptomen smög sig på under en längre period. Efter en rad av besök på vårdcentraler, allergolog och min beskärda del på akutmottagningen fick jag tillslut diagnosen Hashimotos sjukdom. Läkaren jag själv sökt upp och valt att kontakta gick med på att ta ett sköldkörtelprov på mig, enbart för att jag prompt insisterade. Läkaren var dock tydlig med att han inte trodde att det var något problem med min sköldkörtel.

Det som gjorde att jag stod på mig extra denna gången var att jag en dag kände av en annorlunda svullnad i halsen i samband med tryck över bröstet som gjorde att jag inte kunde sova. Jag var otroligt trött på att inte bli hörd och började ifrågasätta mig själv, det kunde väl inte vara så att allt bara var psykiskt? När jag tillslut fick min diagnos så applåderade jag faktiskt min doktor. Jag hade inte gått från att vara en aktiv och glad 23-åring till en orkeslös och nedstämd människa utan anledning.

Läkaren som gav mig diagnosen var den som till slut valde att lyssna på mig och gav mig en chans. Det var också han som under ett besök diagnostiserade mig med kraftig kvalster-och dammallergi som uppstått i samband med problemen med sköldkörteln.

Vårdcentralen ”glömde” att ta allergitester på mig när jag sökte hjälp hos dem, och påstod att jag enbart fått luftrörskatarr när jag desperat ville veta vad som pågick med min hälsa. På vårdcentralen fick jag också verkligen trycka på att få en röntgenremiss på mina lungor och svaret jag fick var ”Jag vill allra helst inte ge dig den extra strålningen men vill du ha det så skriver vi väl en sån”.

Under denna period av ovisshet och sjukvårdsbesök fick jag bland annat muskelsmärtor, andningsproblem, hjärtklappning, viktuppgång, konstant trötthet, nedstämdhet, sömnproblem, akne och glömska. Symptom som ofta kopplas till ångest, depression, stress och utarbetning.

I samband med min diagnos fick jag läkemedlet Levaxin utskrivet till mig. Denna medicin tillför det hormon som min sköldkörtel inte själv kan producera. Vid en sköldkörtelsjukdom går kroppen helt enkelt på sparlåga och man äter denna medicin varje dag. Att hitta rätt dosering är väldigt svårt. Dosen beror på hur mycket kroppen behöver och att hitta dosen tar tid och den behöver ofta regleras många gånger innan rätt dos hittas. ”Man får bara vänta ut” sa min doktor. Med andra ord - sätta sitt liv på paus. För det är vad man gör. Jag satte bland annat mitt sociala liv och målandet åt sidan då jag helt enkelt inte energi för det. Dessa två saker är annars något som jag verkligen tycker om att göra och finner mycket av min identitet i.

Många utomstående säger att det bara är att ta medicin och sen så är allt bra. Detta blir till slut väldigt frustrerande. Inkörningsperioden kan ta upp till ett år innan kroppen får rätt dosering och hamnar man inte rätt så har man i stort sett samma symptom som om man inte tog någon medicin alls. Nu, 3 månader efter jag fick min diagnos, har jag börjat hamna rätt i min dosering vilket är en stor glädje och lättnad! Nu finns mer energi, dock är jag fortfarande väldigt känslig för bland annat stress. Jag längtar efter den tid då sjukdomen inte är något annat än en tablett på morgonen.Under väntan på att få reda på vad som varit fel på mig samt att därefter hitta rätt medicindos, så har vänner och familj valt att även de titta upp sin sköldkörtel. Man behöver inte vara konstant trött bara för att man lever ett aktivt liv, man behöver inte vara ständigt sjuk och febrig för ”man har ett dåligt immunförsvar” och man behöver inte vara deprimerad för att det är höst. Det kan faktiskt vara så att det kan beror på något medicinskt och att du behöver kolla upp så att allt är som det skall vara.

Jag är OTROLIGT tacksam för min familj, vänner och pojkvän som varit och är ett riktigt behövligt och viktigt supportsystem för mig. Dessa fina har trott på mig när jag kastats runt inom vården och de har överöst mig med kärlek, omtanke och funnits där när energin saknats .

Om du på något sätt känner du att du kan relatera till mitt inlägg och mina symptom så kolla upp din sköldkörtel! Det kan finnas en anledning till dina symptom. Se även till har bra människor att omge dig med som lyssnar på dig, ger dig stöd och finns där de jobbiga dagarna när allt känns tungt. Men ge inte upp, man skall inte vika sig när man känner att någonting är fel med ens hälsa!

-

Vanliga symtom är:

Kronisk trötthet, utmattning, depression, sömnproblem, dålig återhämtningsförmåga, dålig uthållighet

Huvudvärk, migrän, glömska, "hjärndimma", koncentrationssvårigheter, tankesvårigheter, förvirring.

Panikattacker, fobier, personlighetsförändringar, humörsvängningar, lättare psykoser.

Låg kroppstemperatur, frusenhet, svårigheter att stå ut med kyla och/eller värme, känslighet för solljus, kallsvettningar, kalla händer och fötter.

Muskelvärk, ledvärk, muskelkramper, ledstelhet, stickningar i händer, domningar i fötter, "kuddar" under fötterna, svullnader, reumatisk värk.

Torr och fjällig hud, utslag, eksem, akne, pigmentation i hudveck, sämre hårkvalitet, ökat håravfall, bortfall av yttersta delarna av ögonbrynen, sköra naglar, räfflade naglar, glåmigt ansiktsuttryck, svullnader under ögonen, ”tunga” ögonlock.

Syn- och hörselproblem, tinnitus, torra/grusiga ögon, överkänlighet för ljud och ljus, yrsel.

Halsont, heshet, grövre röst, muntorrhet.

PMS, värk före och under menstruation, kramper vid menstruation, rikliga menstruationer, utebliven menstruation, nedsatt fruktsamhet, återkommande urinvägsinfektioner, nedsatt sexlust.

Nedsatt aptit, oförklarliga viktändringar, fetma, förstoppning, IBS, saltsug, sötsug, matallergier.

Försvagad puls, hjärtklappning, långsam hjärtrytm, astma, andfåddhet.

Åderförkalkning, högt kolesterol, lågt blodsocker.

Likes

Comments